Disable Copy And Past

25 Şubat 2009 Çarşamba

Klasik Ekmek

Tarif Sofra dergisinin Mart 2009 sayısından. Ben yarım ölçü yapmıştım, belki güzel olmaz diye ama keşke 2 ölçü yapsaymışım. Tadı, kokusu harikaydı.

Malzemeler :
5 su bardağı un
2 su bardağı + yarım çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı (silme) kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
susam, çörek otu, haşhaş tohumu

Yapılışı :
Yarım çay bardağı ılık suya kuru maya ve tozşeker eklenip karıştırılır ve kabarması için yaklaşık 15 dakika bekletilir. Un ve tuz geniş bir kaba alınıp ortası havuz gibi açılır. Erimiş maya eklenir, azar azar ılık su ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan hamur yağlanmış derin bir kaba alınır. Üzeri streç filmle kapatılıp, oda sıcaklığında hamur iki katı kabarana kadar bekletilir. Daha sonra hamur unlu zeminde tekrar yoğrulup 4 eşit parçaya bölünür. Hamurlara somun şekli verilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine keskin bir bıçakla birer çizik atılıp, su sürülür. Susam, çörek otu ve haşhaş tohumu serpilerek 20 dakika daha tepside mayalandırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. (Ekmeğe batırılan bıçak temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.)

Afiyet olsun.

24 Şubat 2009 Salı

Dalyan Köfte



Herkesin bildiği klasik bir tarif. Ben genelde içine yumurta koymadan yaparım. İçine garnitür yerine patates püresi de konulabilir.

Malzemeler :
750 gr. dana kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
5 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köfte baharı
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1 adet yumurtanın sarısı
İçine;
1 su bardağı havuç, patates ve bezelye garnitürü (Kendiniz de haşlayarak hazırlayabilisiniz.)
3 adet katı pişmiş yumurta
2 adet haşlanmış bütün havuç

Yapılışı :
Kıyma derin bir kaba alınır. Yumurta sarısı hariç tüm malzeme eklenerek iyice özleşinceye kadar yoğrulur ve yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine köfte harcı alınır ve elle bastırılarak dikdörtgen şeklinde açılır. Ortasına garnitür yayılır. Yumurta ve havuçlar bütün olarak yerleştirilir. Kıymanın kenarları ortaya toplanarak rulo haline getirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişerken tepside biriken yağa 1 yemek kaşığı salça eklenip, sos hazırlanır. Köfte dilimlenerek üzerine salçalı sos gezdirilir ve servis yapılır. İsteğe bağlı yanına patates püresi ya da garnitür eklenebilir.
Afiyet olsun.

23 Şubat 2009 Pazartesi

Yenibaharlı Kakaolu Kek


Ye # etkinlikleri 42. evsahibesi Sevgili Hale (http://www.soframiz.com/) etkinlik konusunu baharatlı tarifler olrak belirlemiş. Kendisine bu tarifimi sevgilerimle beraber gönderiyor ve bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum.

Malzemeler :
4 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
200 gr. eritilip, soğutulmuş margarin
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kakao
Üzerine;
1 paket (80 gr. ) bitter çikolata
Antep fıstığı veya file fındık
Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker, çukur bir kaba alınarak, köpük oluncaya kadar çırpılır. Margarin ve süt eklenir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Malzemeler iyice özleşince yenibahar ve tarçın ilave edilip, karıştırılır. Kek kalıbı margarin ile yağlanır. Hamurun yarısı kalıba dökülür. Kalan hamura 2 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı süt eklenerek karıştırılır. Kakaolu hamur, sade hamurun üzerine dökülür. Bir çatal yardımıyla karıştırılıp, şekil verilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar (yaklaşık 35-40 dakika) pişirilir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkartılır. Banmari yöntemiyle eritilen bitter çikolata kekin üzerine gezdirilir. Antep fıstığı veya file fındık ile süslenip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Şubat 2009 Cuma

Tavuklu Cordon Bleu


Malzemeler :
Kişi sayısı kadar tavuk biftek
biftekle aynı sayıda dana jambon (Ben hindi pastırma kullandım.)
yeteri kadar kaşar dilimi
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
tuz, karabiber
Kızartmak için;
sıvıyağ
Yapılışı :
Tavuk bifteklerin üzerine tuz ve karabiber serpilir. Üzerine önce bir dilim dana jambon (pastırma), sonra da bir dilim kaşar peyniri yerleştirilir. Kenarları kapatılarak rulo şeklinde sarılır. Alüminyum folyo ile sıkıca sarılır. Kaynayan suda 10-15 dakika pişirilir. Alüminyum folyo çıkartılarak biftekler soğumaya bırakılır. Önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulanarak kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür. Yanında patates kızartması ve kızarmış soğan halkalarıyla servis yapılır.
Afiyet olsun.

Bir Lokmalık Tuzlular




Yaman Etkinliklerin şubat ayı ev sahibesi http://lezizsofralar.net arkadaşım etkinlik konusunu "5 çayına lokmalık mini tatlar" olarak belirlemiş. Bu minik tuzluları kendisine sevgilerimle beraber gönderiyor, bol katılımlı bir etkinlik olmasını diliyorum.

Malzemeler :
1 adet yumurta
150 gr. margarin
yarım su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
İçine;
peynir, sucuk, kıyma, sosis, patates, zeytin ezmesi, vb.
Üzerine;
1 adet yumurtanın sarısı, çörek otu, susam, haşhaş tohumu, galeta unu, vb.
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, margarin, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve 1 çay kaşığı tuz alınır. Un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, istenilen iç malzeme yerleştirilir ve kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Patatesli yapmak için;
Patatesler haşlanır ve kabukları soyularak çatalla ezilir. Tuz, karabiber, pulbiber eklenip karıştırılır. (Ben patateslileri hamuru elimde açıp, iç malzemeyi koyduktan sonra kapatıp yuvarlayarak yaptım. Yumurta sarısı sürdükten sonra galeta ununa buladım.)
Kıymalı yapmak için;
1 adet soğan yemeklik doğranıp, sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip kavrulur ve tuz, karabiber eklenir. (Peynirlilerin üzerine çörek otu, zeytinlilerin üzerine haşhaş tohumu serptim. Zevkinize göre şekil verebilirsiniz.)
Afiyet olsun.

19 Şubat 2009 Perşembe

Pekmezli Simit (P.D.Ç.S.E. 36)


Malzemeler :
3,5 su bardağı un
1/2 paket yaş maya
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı pekmez
Ayrıca;
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı pekmez
Üzerine;
susam
Yapılışı :
Maya bir su bardağı suda eritilir ve kabarması için en az 15 dakika bekletilir. 1/2 su bardağı su ile 1,5 yemek kaşığı pekmez karıştırılır. Unun ortası havuz gibi açılır, eritilmiş maya ve tuz eklenir. Pekmezli su azar azar eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. (Gerekirse su eklenebilir.) Yaklaşık 15 dakika mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılır ve elde yuvarlanarak uzun bir şerit yapılır. Şerit ortadan ikiye katlanarak, uçları döndürülür ve birleştirilerek simit şekli verilir. 1 Su bardağı su ve 1 yemek kaşığı pekmez geniş bir kapta karıştırılır. Simitler önce pekmezli suya, sonra susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

18 Şubat 2009 Çarşamba

Havuç Kızartması (P.D.Ç.S.E. 36)

Malzemeler :
6-7 adet havuç
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
tuz, karabiber
1/2 şişe maden suyu

Kızartmak için;
sıvıyağ

Üzerine;
1 kase yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
kıyılmış nane ve maydanoz
pulbiber

Yapılışı :
Havuçlar kabukları kazınıp, boyuna ikiye bölünür. Kaynar suda dirilikleri fazla kaybolmadan haşlanır. Soğuyunca bıçak sırtı kalınlığında dilimlenir. Çukur bir kapta yumurtalar, un, tuz ve karabiber çırpılır. Maden suyu da eklenerek bulamaç haline getirilir. Havuçlar hazırlanan sosa batırılıp, kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu üzerinde süzülür. Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış nane ve maydanoz karıştırılır. Servis tabağına alınan havuçların üzerine yoğurtlu karışım dökülür. İsteğe göre biraz sıvıyağda ısıtılan pulbiber de üzerine gezdirilebilir.

Afiyet olsun.

Galeta Unlu Poğaça


Malzemeler :
250 gr. margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın akı
1 paket kabartma tozu
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzeme için;
3 adet patates
tuz, karabiber ve pulbiber
Üzerine;
1 adet yumurtanın sarısı
1 su bardağı galeta unu
Yapılışı :
Patatesler bir tencereye alınarak, bol suda haşlanır. Kabukları soyularak, çatalla iyice ezilir. Üzerine tuz, karabiber ve pulbiber eklenip, karıştırılır.
Oda sıcaklığındaki margarin, sıvıyağ, yoğurt, yumurta akı, un ve tuz yoğurma kabında karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar kopartılır ve yuvarlanır. Her bir parça elde açılıp, içine patatesli karışımdan yerleştirilerek kapatılır ve yuvarlanır. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp, galeta ununa bulanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika, üzerleri renk alana kadar pişirilir. Ilık servis yapılır.
Afiyet olsun.

17 Şubat 2009 Salı

Yarım Ay Kurabiyeler (P.D.Ç.S.E. 36)

Tarifini buradan aldım. Harika bir kurabiye. Mutfak terazim olmadığı için beni biraz uğraştırdı ama sonuç güzel oldu.

Malzemeler :
180 gr. un
100 gr. margarin
70 gr. toz şeker (Ben biraz da pudra şekeri ekledim.)
100 gr. un haline getirilmiş badem
100 gr. iri dövülmüş fındık
2 çay kaşığı tarçın (1 çay kaşığı koydum.)
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın sarısı

Süslemek için;
150 gr. kuvertür çikolata

Yapılışı :
Bütün malzemeler bir kabın içinde karıştırılıp, iyice yoğrulur. Streç filme sarılıp buzdolabında 1 saat bekletilir. Hamur hafifçe unlanmış bir tezgahın üzerinde tekrar yoğrulur ve küçük parçalar kopartılıp, şerit haline getirilip yarım ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde (yaklaşık 12 dakika) pişirilir. Kuvertür çikolata benmari yöntemiyle eritilir. Kurabiye uçları eritilmiş çikolataya batırılır ve tekrar yağlı kağıt üzerine yerleştirilir. Kurabiyeler, çikolata donunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

Damla Çikolatalı Kurabiye (P.D.Ç.S.E: 36)

Malzemeler :
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı damla çikolata
aldığı kadar un

Yapılışı :
Margarin, sıvı yağ ve pudra şekeri karıştırılır. Vanilya, kabartma tozu ve un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Damla çikolata hamur fazla yoğrulmadan hamurla karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elde yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurabiyeler hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.