Disable Copy And Past

12 Kasım 2008 Çarşamba

Üç Renkli Börek

Tarifini Portakalağacından aldım. Bir daha yapacağım zaman sosuna süt eklemeyi düşünüyorum. Dilimlemek için acele ettiğimden görüntü istediğim gibi olmadı. Börek piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtüp bir süre bekletirsek daha rahat dilimlenebilir.

Malzemeler :
4 yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
2 havuç, rendelenmiş ve hafif tuzlanmış
250gr pastırma
1/2 kg ıspanağın yaprakları, suyu iyice süzülmüş ve hafif tuzlanmış
üstüne sürmek için yumurta sarısı

Yapılışı:
Birinci yufka temiz bir zemine serilip fırça yardımıyla yağ sürülür. İkinci yufka da birinci yufkanın üzerine serilip yağlanır. Rendelenmiş ve hafifçe tuzlanmış havuç ikinci yufkanın üzerine yayılır. Üçüncü yufka havuçların üzerine serilip yağ sürülür. Ispanağın yaprakları bütün olarak üçüncü yufkanın üzerine yayılır. Dördüncü yufka da ıspanakların üstüne serilip, yağlanır ve üzerine pastırmalar dizilir. İç malzemenin pişerken taşmaması için yufkanın kenarları hafifçe içe katlanır, daha sonra yufkalar rulo şeklinde sarılıp ikiye bölünür. (Tepsiye rahat sığması için) Rulolar yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilip, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Krem Peynirli Puf Sandviçler


Malzemeler :
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
100gr. margarin
4 adet yumurta
bir çimdik tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
Arasına ;
krem peynir, maydanoz, rendelenmiş kaşar peyniri ya da istenilen bir salata çeşidi
Yapılışı :
Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un bir seferde tencereye dökülerek, 3-4 dakika tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişen hamur daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınır. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek hamura iyice yedirilir. Hamur krema torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur aralıklı olarak sıkılır. (Krema torbası yoksa 2 tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan parçalar alınıp tepsiye konulabilir.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatılır ama en az 20 dakika kapağı açılmaz. (Fırın kapağını açarsanız hamurlar söner.) Fırından alınan şu hamurları henüz soğumadan bir kenarından kesilerek krem peynir doldurulur. Peynirin dışarıya taşan kısımları; ince kıyılmış maydanoza ya da rendelenmiş kaşar peynirine bulanarak hemen servis yapılır. Arasına dilediğiniz bir salata çeşidini de koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Zeytinli Açma

Malzemeler :
1 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
3 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Arasına ; yumuşak margarin, zeytin ezmesi
Üzeri için:Yumurta sarısı, çörek otu

Yapılışı :
Ilık sütün içinde yaşmaya eritilir. Daha sonra tüm malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur, 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamurdan parçalar kopartılarak avuç içinde açılır, içine yumuşak margarin sürülür. Arasına zeytin ezmesi yerleştirilerek rulo şeklinde katlanır. Rulonun uçları ters yönde döndürülüp birleştirilerek açma şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

11 Kasım 2008 Salı

Mantarlı Kum Böreği

Malzemeler
4 adet yufka
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
1,5 kase mantar
2 adet sivri biber
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber

Sos için;
1/2 su bardağı su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt

Üzerine ;
2 adet yumurta
1/2 su bardağı galeta unu

Yapılışı :
3-4 çorba kaşığı sıvı yağda küçük doğranmış soğan hafifçe pembeleştirilir. Mantarlar dörde bölünüp tavaya eklenir, bıraktıkları suyu çekene dek kavurmaya devam edilir. Sivri biberler küçük küçük doğranıp, tavaya ilave edilir. İnmesine yakın tuz ve karabiberi ayarlanır ve ateşten alınır. İçine ince kıyılmış maydanozu eklenir.
Birinci yufka temiz bir zemin üzerine serilir. Üzerine su, süt ve sıvı yağ karıştırılarak elde edilen sostan fırça yardımıyla sürülür. İkinci yufka da ilk yufkanın üzerine serilip, sos malzemesinden sürülür. Yufkalar 8 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen şeklindeki yufkanın geniş kenarlarına mantarlı harçtan yerleştirilir. Kenarları içe doğru katlanarak sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarılır. Diğer yufkalar için de aynı işlemler tekrarlanır. Börekler; önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulanarak, yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mercimekli Köfte

Malzemeler :
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince köftelik bulgur
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası + domates salçası
sıvıyağ
pul biber, kuru reyhan, nane, sumak, karabiber
maydanoz
yeşil soğan
kuru soğan
marul

Yapılışı :
Mercimekler yıkanıp 3 bardak suda haşlanır. Haşlanıp suyunu çektikten sonra bulgur ilave edilir ve ağzı kapatılıp şişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada; yemeklik doğranmış kurusoğan, yağda pembeleştirilir, salça eklenir. Biraz su eklenip kaynayınca ocaktan alınır. Bu karışım şişen bulgurlu mercimeğe ilave edilip yoğrulur. İnce kıyılmış maydonoz , yeşil soğan ve baharatlar da ilave edildikten sonra şekillendirilip marul yapraklarının üzerinde, domates-biber-salatalık-limon dilimleri ve turşu ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Antep Fıstıklı Kurabiye

Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım.

ANTEP FISTIKLI KURABİYE

Malzemeler :
1 su bardağından 1 parmak fazla un
½ su bardağı irmik
½ su bardağı tozşeker
1 su bardağı toz antepfıstığı
125 gr. oda sıcaklığında margarin

Üzeri için:
Pudra şekeri

Yapılışı :
Un derin bir kabın içine elenir. Diğer malzemeler üzerine eklenip yoğurulur. Hamur üzeri örtülerek yarım saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirilir. Ilındıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Guraybe


Malzemeler :
1 su bardağı yumuşak margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
antepfıstığı
Yapılışı :
Fıstık hariç bütün malzeme karıştırılıp iyice yoğrulur. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, simit şekli verilir. Simitlerin birleştiği noktaya 1 adet yeşil fıstık yerleştirilir. 150 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde, yaklaşık 35 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

10 Kasım 2008 Pazartesi

Fındıklı Tartölet (P.D.Ç.S.E. 29)



Bu tarifi de P.D.Ç.S.E. 29 için karabiberinmutfağı arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 adet büyük boy yumurta
1 paket margarin
1/2 paker vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu

İçine ;
200 gr. dövülmüş fındık
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
yarım çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya

Süslemek için ;
150 gr. kayısı marmeladı
1/2 su bardağı badem
toz antepfıstığı

Yapılışı :
Un, pudraşekeri, yumurta, margarin, vanilya, kabartma tozu, tuz ve rendelenmiş limon kabuğu karıştırılıp yoğrulur. Hazırlanan hamur 10 dakika dinlendirilip, merdane ile açılır, tartölet kalıplarına yerleştirilir. Çatalla hamurun üzerine delikler açılır, kayısı marmeladı sürülür. Çukur bir kapta dövülmüş fındık, pudraşekeri, yumurta, limon kabuğu rendesi ve vanilya iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım tartölet kalıplarına paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra da üzerlerine kayısı marmeladı sürülür. Fıstık ve bademlerle süslenir.

Afiyet olsun.

7 Kasım 2008 Cuma

Vişneli Çikolatalı Porsiyon Pasta


Minik Pizzalar

Malzemeler :
5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket yaş maya
1 adet yumurta (sarısı üstüne, akı içine)
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
yeterince su

Üst malzemesi ;
sosis, kaşar peyniri, beyaz peynir, zeytin, vb.

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır. Maya, yumurta beyazı ve sıvı yağ eklenir. Tuz ve toz şeker serpilir. Unun ortasındaki maya ılık suyla eritilir. Yeterince su eklenerek hamur yoğrulur. (Ben biraz süt ekledim.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp tepsiye dizilir. Parmak uçlarıyla bastırılıp, bezeler yassılaştırılır. Ortasına istenilen malzeme (sosis, zeytin, kıyma, vb.) yerleştirilir. Yumurta sarısı sürülüp, mayalanması için 20 dakika kadar tepside bekletilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.