Disable Copy And Past
14 Ağustos 2008 Perşembe
Lebeniye Çorbası
Lebeniye Çorbası
Malzemeler:
Köfte için:
250gr kıyma
1 kuru soğan, rendelenmiş
tuz
karabiber
250gr kıyma
1 kuru soğan, rendelenmiş
tuz
karabiber
Köfteleri kızartmak için:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Çorba için:
1 su bardağı haşlanmış, iyice pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut
yarım su bardağı pirinç
yarım kg yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un, silme
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı nane
Yapılışı :
Köfte harcı için verilen malzemeler karıştırılıp nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Hepsi bir tepsiye dizilip buzdolabında dinlendirilir. Yarım su bardağı pirinç yıkanarak yeteri kadar su ilavesiyle haşlanır. Pirinçler yumuşayınca nohutları ilave edilir. Büyük bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve iyice çırpılır. Tencereden bir kepçe kaynar su alınarak yoğurtlu karışıma eklenir. Ilıklaştırılan yoğurtlu karışım tencereye eklenerek hızlıca karıştırılır. Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ konulur. Yağ kızınca köftelerin hepsi tavaya alınır. Tavayı sallanarak köfteler kızartılır. Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisi de ayrı ayrı bekletilir. Yarım saat öncesinde çorba ısıtılır, köfteler çorbaya ilave edilir. Tuzunu ayarlanır. Tereyağı ve sıvıyağ tavada kızdırılır. Nane eklenir. Karışım çorbaya ilave edilip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Semizotu Salatası
1/2 demet semizotu
2 adet salatalık
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
tuz
isteğe göre 1 kaşık mayonez
üzerine;
kırmızı pulbier, sıvı yağ
Yapılışı :
Semizotu güzelce yıkanıp yaprakları salata kasesine alınır. Doğranmış salatalıklar eklenir. üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek karıştırılır; tuzu ayarlanır. Bir tavada sıvı yağ kızdırılır, kırmızı pulbiber eklenir. Salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Patlıcan Kebabı
Malzemeler :
1 Kg patlıcan
1/2 kg. kuşbaşı dana eti
4 çorba kaşığı margarin
1 Adet soğan
kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ
5 adet sivribiber
3 adet domates
2 su bardağı su
tuz, karabiber
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Uzunlamasına dörde bölünüp, parmak uzunluğunda kesilir. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletilir.Suyu sıkılıp kağıt havluyla kurulanır. Başka bir tencerede margarin eritilip ince doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Et, salça, karabiber ve tuzu ilave edilip karıştırılır. 2 Su bardağı su eklenip orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patlıcanlar sıvı yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Küçük bir tepsiye kızarmış patlıcanlar dizilir. Tepsideki patlıcanların üzerine etli karışım yayılır. Sivribiberler ve dilimlenmiş domatesler patlıcanlı etli karışımın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Üç Renkli Salata
Pancar turşusu
havuç
patates
salatalık
dereotu
yoğurt
mayonez
sarımsak
tuz
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. Salatalık kabuğuyla beraber rendelenip suyu sıkılarak patateslere eklenir. Dereotu ince kıyılarak salata kasesine alınır. Küçük bir havuç rendenin ince tarafıyla salataya rendelenir. Mayonez, sarımsaklı yoğurt ve tuz eklenerek iyice karıştırılır.
Havuçlar kazınıp, rendelenir. sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar kavrulur. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt, mayonez ve tuz eklenerek karıştırılır.
Bir kek kalıbına veya derin bir kaseye strech film serilir. Rendelenmiş pancar turşuları yerleştirlir. Üzerine yoğurtlu havuç salatası alınır. Son olarak yoğurtlu patates salatası eklenerek buzdolabında bir kaç saat bekletilir. Salata tabağına ters çevrilip, süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
13 Ağustos 2008 Çarşamba
Mısır Gevrekli Kurabiye
225 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta (Sarısı içine, akı dışına)
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
8 adet kuru kayısı
8 adet kuru incir
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2,5 su bardağı un
2 su bardağı mısır gevreği
Yapılışı :
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ ve yumurta sarısı eklenerek karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir. Yumuşak bir hamur hazırlanır. İçine minik küpler halinde doğranmış kuru meyveler ve ceviz eklenip, karıştırılır. Kurabiye şekli verilip, önce yumurta akına, sonra robotta çekilmiş mısır gevreğine bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun
Köpoğlu
Köpoğlu
Malzemeler :
2 adet patlıcan
2 adet patates (ben kullanmadım)
2 adet kabak
2 adet havuç
4-5 adet sivribiber
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz
1 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yapılışı :
Patlıcan, patates, kabak ve havuç soyularak küp şeklinde doğranır. Patlıcanlar acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Sivri biberler küçük parçalara bölünür. Kızartma tenceresine sırayla, patates, patlıcan, kabak, havuç ve sivribiberler alınarak kızartılır. Kızartılan sebzelerin fazla yağları kağıt havlu ile alınarak geniş bir kabın içinde karıştırılır. Dövülmüş sarımsak,1 su bardağı yoğurt ile karıştırılıp, sebzelerin üzerine gezdirilir. 1 Çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılıp, içine kırmızıbiber eklenir; yoğurdun üzerine dökülüp servis yapılır.
Afiyet olsun.
Hindistan Cevizli ve Damla Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı esmer şeker ya da toz şeker
1 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı damla çikolata
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı :
Tereyağı ve yumurta mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Şeker eklenip, şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu ve vanilya una eklenip birlikte elenir. Hindistan cevizi , tarçın ve unlu karışım yoğurma kabına ilave edilerek iyice yoğrulur. Damla çikolatalar eklenip, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Kurabiye şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kurabiyeler hafifçe kızarana kadar 10-15 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
12 Ağustos 2008 Salı
Antep Fıstıklı Edirne Kurabiyesi
Antep Fıstıklı Edirne Kurabiyesi
Malzemeler :
3 su bardağı un
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı iri kıyılmış Antep fıstığı
Üzeri için ;
1 su bardağı pudra şekeri ve toz Antep fıstığı
Yapılışı :
2 su bardağı un derin bir kaba alınır. Kalan 1 su bardağı un da yağ koymadan teflon bir tava içinde hafif sarı renk alana kadar kavrulup kaptaki una eklenir. Sırasıyla tereyağı, Antep fıstığı, kabartma tozu ve pudra şekeri de eklenip, güzelce yoğrulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istenilen şekil verilerek yerleştirilir. (Ben su bardağı yardımıyla ay şekli verdim.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz pudra şekeri ve toz Antep fıstığı harmanlamış bir tepsinin içine kurabiyeler teker teker alınarak karışıma bulanır. Tüm işlemler bittikten ve kurabiyeler bu şekilde soğuduktan sonra tekrar üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
11 Ağustos 2008 Pazartesi
Poğaça
Poğaça
Malzemeler :
250 gr tereyağı (yumuşak)
2 yumurta (1 sarı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 çay fincanı süt
1 paket yaş maya
aldığı kadar un
İçine;
peynir, maydanoz (İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz.)
İçine;
peynir, maydanoz (İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz.)
Yapılışı :
Un elenip ortası havuz gibi açılır. Yumuşak margarin ve yumurta havuzun ortasına alınır. Maya sütle eritilerek yoğurma kabına alınır. Şeker ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hiç beklemeden hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır; iç malzeme yerleştirilir. Hamur kapatılıp yuvarlanır, elle hafifçe bastırılır. (Ben sade yaptım.) 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çatalla (+) şeklinde çizilir. İsteğe göre çörek otu, susam serpilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)