Disable Copy And Past

6 Nisan 2021 Salı

Elmalı Turta











Malzemeler

 Elmalı harcı için

 2 tane elma

 yarım çay bardağı toz şeker

 1 çay kaşığı tarçın 

 yarım çay bardağı dövülmüş ceviz

 Hamuru için

 2 tane yumurta. (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)

.yarım çay bardağı süt 

yarım çay bardağı sıvı yağ 

150 gram yumuşak tereyağı veya margarin.

yarım çay bardağı pudra şekeri

1 su bardağı nişasta (mısır veya buğday nişastası fark etmez)

aldığı kadar un (2,5 su bardağı kullandım)

1 paket vanilya

yarım paket kabartma tozu


Üzeri için.

ayırdığımız yumurta sarısı.

16 tane kelebek ceviz.

 2 kaşık dövülmüş ceviz

1 kaşık pudra şekeri

Yapılışı :

Elmaların kabukları soyulup rendelenir. Rendelenmiş elmalar ve şeker bir tavaya alınıp ocakta 3-5 dakika kavrulur. Üzerine tarçın ve ceviz eklenip karıştırılır, ocaktan alınır. 

Yoğurma kabına yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak), süt, sıvı yağ ve tere yağı karıştırılır. Üzerine pudra şekeri, nişasta, vanilya, kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. 

Hamur pişirme kağıdı üzerine alınıp fazla ince olmayacak şekilde merdane ile daire şeklinde açılır. (Açılan hamur bir kalıp yardımıyla, (tava, tencere kapağı da olabilir.) daire şeklinde kesilir. Kenar fazlalıklarından küçük kurabiyeler yapılabilir, ben turtanın üzerini süslemede kullandım.)

Hamurun kenarlarına 4 parmak genişliğinde eşit aralıklarla 16 kesik yapılır. Kesik parçalardan biri kaldırılıp 2 cm kadar geriye katlanır, uçları birleştirilip dik bir şekilde aşağı doğru sıkıştırılır. Önde ortaya çıkan boşluk parmakla bastırılarak biraz genişletilir. Tüm parçalar bu şekilde hazırlanarak şekil tamamlanır. Şekil verdikten sonra pişirme kağıdı ile birlikte tepsiye alınır. Kenarlardan başlanarak yumurta sarısı sürülür. (ortadaki boşluk hariç) Kenarda oluşan şekillerin içine kelebek ceviz yerleştirilir. Ortadaki boşluğa elmalı karışım yayılır. Üzeri dövülmüş cevizle süslenir. 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır. 

Afiyet olsun.

Kaynak : pratik yemek tarifleri 


Hiç yorum yok: