Disable Copy And Past

30 Nisan 2021 Cuma

Ramazan Pidesi



 Malzemeler :

Önmaya:

yarım su bardağı ılık su

1 su bardağı un

 1 tatlı kaşığı şeker

1 paket tozmaya (veya yarım paket yaş maya)

 Ana Hamur:

2 su bardağı su

4,5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz tepeli

 Şifa (Bulamaç)

çeyrek cay bardağı su

2 yemek kaşığı un

yarım çay bardağı sıcak su

 1 tatlı kasığı pekmez

 Yumurtalı Pide için:

1 yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı süt

Susam Çörekotu

 

Yapılışı :

Ön maya için; 1 su bardağı un, maya, şeker karıştırılıp üzerine yarım su bardağı ılık su eklenir. İyice karıştırılıp üzeri kapatılarak ılık bir ortamda 15-20 dakika mayalanmaya bırakılır.

Ayrı bir kasede 4,5 su bardağı un ve 2 su bardağı su tahta kaşıkla karıştırılır. Üzeri kapatılıp 20 dakika bekletilir. Süre bitiminde ön maya ana hamura tahta kaşıkla karıştırılarak iyice yedirilir. (karıştırılır)  Tuz eklenerek iyice karıştırılır. El ile hamur ortaya doğru katlanır. Üzeri kapatılarak 30 dakika kadar mayalandırılır. 30 dakika sonunda tekrar katlama işlemi yapılır. Üzeri kapatılıp bekletilir.

Şifa (bulamaç) için; soğuk su ve 2 kaşık un karıştırılır. Pürüzsüz hale gelince kaynar su eklenip karıştırılır. Daha sonra pekmez eklenip karıştırılır.

Katlama yapılan hamur 20 dakika bekletilip eller suya batırılarak tekrar katlanır, 15 dakika daha bekletilir. Tepsiye yağlı kağıt serilip unlanır. (2 tepsi kullanılacak)

Hamur unlanmış tezgaha alınır, 2’ye bölünür. Çok az un yardımıyla hamur kenarlara doğru elle hafif bastırılarak açılır. Açılan hamur ortaya doğru katlanıp ters çevrilir ve tepsiye alınır.. (katlama yapılan yüzey alta gelecek) Elle çok bastırmadan, yumuşak bir şekilde pide büyüklüğünde açılır. Üzerine bir havlu örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Bu arada fırın çalıştırılıp ısıtılır. Açılan pide hamurunun üzerine biraz şifa (bulamaç) dökülüp her tarafına yayılır. Parmak uçları şifa bulamacına batırılıp elin tırnak kısımları hamura bastırılarak pide şekli verilir. Üzerine susam, çörek otu serpilir. 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Diğer pideye isteğe göre yumurta sarısı sürülüp susam çörekotu serpilir, aynı şekilde pişirilir.

 

Afiyet olsun.

 Kaynak : MASMAVİ3🔹MUTFAKTA

 


Hiç yorum yok: