Meleğinmarifetlerinde gördüğüm pırasalı açma böreği ıspanaklı iç malzeme ile denedim.
Malzemeler :
500 gr un
1 yumurta
1 fincan sirke
1 fincan süt
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
Arası için:
150gr tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
İçine;
750 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Hamu için gerekli bütün malzemeler karıştırılır poğaça hamuru kıvamında
yoğurulur. Yoğrulan hamur 1 saat kadar dinlanmeye
bırakılır.
Sıvı yağ ve margarin eritilip ılımaya bırakılır.
Dinlenen hamur ikiye bölünür ve her bir hamur parçası 12 eşit bezeye
ayrılır. (Toplamda 24 adet beze olmalı)
Her bir beze büyük servis
tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına eritilmiş yağ
sürülür. 12 beze bu şekilde hazırlanır ve buzdolabına kaldırılır. (en üstteki hamura yağ sürülmeyecek!)
Kalan 12 beze için de aynı işlem uygulanır.
Yıkanıp
süzülmüş ıspanak yaprakları doğranır. (Kök kısımlarını yemeklerde
değerlendirebilirsiniz.) Soğan doğranıp tuzla iyice ovulur. Doğranmış
ıspanak, salça, yağ ve baharatlar eklenir; iyice karıştırılır.
(Ispanakları pişirmeye gerek kalmıyor)
1-2 saat kadar dolapta donan hamur alınır ve 40x40 büyüklüğünde açılır. Açılan hamur 4 parçaya bölünür ve her bir parçanın kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, tepsiye dizilir. Bütün börekler bu şekilde hazırlandıktan sonra 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.
2 yorum:
Bayılırım açma böreğe,bende hemen denemeliyim.ellerinize sağlık..sevgilerimle.
Kıyır kıyır duruyor, ellerinize sağlık...
Yorum Gönder