Disable Copy And Past

6 Aralık 2010 Pazartesi

Pancar Salatası


Malzemeler:
1 kg. kırmızı pancar
Tuz, zeytinyağı ve sirke

Yapılışı :
Pancar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur. İstenilen şeklide dilimlenerek servis tabağına dizilir. Sirke, zeytinyağı ve tuz bir kasede çırpılır ve pancarların üzerine gezdirilir. İsteğe göre pancarın yaprakları da sıcak suya batırılıp çıkarılarak salataya eklenebilir. Maydanoz yaprağı ve turpla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

30 Kasım 2010 Salı

Balkabaklı Pasta



Daha önce yayınladığım balkabaklı pasta ile aynı tarif, bu sefer tart jöle kullanmadım, süslemede krem şanti kullanmayı tercih ettim. Kırşehir'den bayram dönüşü getirdiğimiz, kayınvalidemin bağında yetiştirilen kabaklarla yaptım. Kayınvalidem bizim için ayırmış, kimseye vermemiş. Kabakların rengi biraz açıktı ama tadı harikaydı. Yetiştirenlerin emeğine sağlık, tekrar teşekkür ediyorum.

29 Kasım 2010 Pazartesi

Ayvalı Bisküvi Pastası

Ayva Lokumu yapmak için işe başladım ama ayva püresinin kıvamını tutturamayınca bisküvi ekleyip pasta yaptım. Çok hafif ve güzel bir pasta oldu.

Malzemeler :
3 adet iri ayva
2,5 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 çimdik kırmızı gıda boyası
1 paket petibör bisküvi
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Süslemek için;
toz fıstık, ince çekilmiş fındık, damla çikolata, hindistancevizi, vb.

Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur; çekirdek kısımları çıkarılarak dilimlenir. Üzerine çıkacak kadar su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu süzülüp, blender yardımıyla püre haline getirilir. Toz şeker ve gıda boyası eklenip bir süre pişirilir. Nişasta yeterince su ile inceltilip kaynayan ayva püresine eklenir ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilip, soğumaya bırakılır.
Baton bir kek kalıbına streç film serilir. Ayva püresinden biraz dökülür ve kalıba yayılır, ceviz serpilir. Bir kat bisküvi dizilir. Tüm malzeme bitinceye kadar bir kat bisküvi, bir kat ayva püresi, ceviz şeklinde işleme devam edilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Ters çevrilerek kalıptan çıkarılır, üzeri istenilen şekilde süslenip, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Kasım 2010 Cuma

Fındıklı Bohça Baklava

Ben fındıklı yaptım ama bütün Antapfıstığı daha çok yakışıyor, yapmak isteyenlere kolay gelsin. Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum, bayram dönüşü görüşmek üzere.... Benim gibi yollara düşecek olanlara "hayırlı yolculuklar" diliyorum. Allah herkesi gideceği yere sağ salim ulaştırsın, evine dönmeyi nasib etsin. Sevgilerimle...

Malzemeler :
500 gr. Hazır baklavalık yufka
250 gr. Tereyağı
Yeterince iri çekilmiş fındık

Şerbeti;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı :
Şeker ve su bir tencerede karıştırılıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Tereyağı bir tavada eritilir.. Yufkalardan aralarına fırça ile tereyağı sürülerek 15’li gruplar yapılır. 8x8 cm kareler kesilir, ortasına fındık yerleştirilip bohça şeklinde kapatılır. Bütün yufkalar bitene kadar işleme devam edilir, hafifçe yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Kalan tereyağı üzerlerine gezdirilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbetini çekince fındık, fıstıkla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

İrmikli Şöbiyet


Malzemeler:
16 adet baklavalık yufka
150 gr. Tereyağı

İçine;
1 kutu (200ml.) krema
1 su bardağı ince irmik
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı hindistancevizi

Şerbeti;
2 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu

Süslemek için;
Toz Antep fıstığı

Yapılışı :
Krema, irmik ve toz şeker bir tencereye alınır.
Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Hindistancevizi eklenip karıştırılır.
Yufkalar 8’erli gruplara ayrılır. 8 yufka aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste konulur. 10x10 cm.’ lik kareler halinde kesilir.Karelerin ortasına iç malzemeden 1 yemek kaşığı yerleştirilir ve üçgen şeklinde kapatılır; üzerine tekrar tereyağı sürülür. Diğer yufka grubuna da aynı işlem uygulanır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Toz şeker ve su bir tencereye alınıp karıştırılır. 6-7 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır; ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Soğuyunca toz fıstıkla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kakaolu-Haşhaşlı Şekerpare


Malzemeler :
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un
Şerbeti ;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Üstüne ;
haşhaş tohumu, badem, fıstık, vb.
Yapılışı :
Bir tencerede toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu damlatılarak, ocak kapatılır.
Tereyağı ve pudra şekeri krema haline gelinceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlanır. Bir tabağa dökülmüş haşhaşa batırılarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Yuvarlakların tam ortasına isteğe göre badem, fındık, fıstık, vb. batırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir. (İkisi de sıcak olacak.)
Afiyet olsun.

Muhallebili Baklava (Hazır Baklava Yufkasından)


Malzemeler :
500 gr. Hazır baklava yufkası
100 gr. tereyağı

Muhallebi için;
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı irmik
2 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu


Yapılışı :
Toz şeker ve su 10 dakika kaynatılıp ve limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Muhallebi için verilen malzemeler bir tencereye alınıp karıştırılır ve koyu bir muhallebi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir, soğumaya bırakılır.
Temiz bir zemine üç yufka üst üste konularak serilir. ( Yufkaları tek tek sermek önemli, aralarının havalanması gerekiyor. Kalan yufkalar kuruyup kırılmaması için pakette bekletilir)
Üst üste serili yufkalar 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Bir kenarına bir tatlı kaşığı kadar muhallebi yerleştirilir, yufka şeridinin sonuna kadar üçgen şeklinde katlanır ve muska şekli verilir. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı dökülerek 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından alınıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Not : İçinde muhallebi olduğu için bekleyince yumuşayabiliyor, yapıldığı gün tüketilmesi tavsiye edilir.

Afiyet olsun.

Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma


Tarifini daha önce burada yayınlamıştım.

Gül Baklava

Malzemeler :
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
½ paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 fiske tuz
Aldığı kadar un

Açmak İçin:
Nişasta

Üzerine Dökmek İçin:
250 gr tereyağı

Şerbeti İçin:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Birkaç damla limon

İçi İçin:
İri dövülmüş ceviz

Yapılışı :
Önce şerbet hazırlanır; toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dk. kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Hamur malzemeleri yoğrulup dinlendirilir ve 30 bezeye ayrılır. Her bir beze nişastayla servis tabağı kadar açılır. Üzerlerine bolca ceviz serpilir. Açılan hamurun önce üst kısmı işaret parmağıyla ortaya kadar ittirerek toplanır. Alt tarafı da aynı şekilde toplanır. Daha sonra karşılıklı yan kenarları ortaya toplanarak bir artı şekli (papatya) elde edilir. Ortaya çıkan papatya şeklinin kenarları ortaya doğru katlanır. (dört kenarı üstüne kapatın, cevizler gözükmesin) İşlem bitince bir spatula yardımıyla hamur alınır ve ters çevrilerek tepsiye dizilir. Bütün hamurlar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Tereyağı eritilip tatlıların üzerine gezdirilir. 180 - 170 °C fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbetini çekince soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tarif portakalağacı' ndan....

Göçmen Baklavası


Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
4 su bardağı un

Şerbeti;
5 su bardağı su
6 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu

Açmak için;
1 paket nişasta
Bir miktar un (nişasta ile karıştırılacak)

Arasına; 250 gr. Ceviz
Üzerine;
250 gr. Tereyağı


Yapılışı :
Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse biraz daha un eklenir. 10 dakika dinlendirilir.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Nişasta aynı miktarda un ile karıştırılır. Bezeler nişasta-un karışımı ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan hamur oklavaya gevşek bir şekilde sarılır. Kenarlarında tutularak ortaya doğru sıkıştırılır. Büzgüler bozulmadan bir örtü özerine yufka açılır, 5-10 dakika kuruması için bekletilir.Kenarları bıçak ile düzeltilip kesilen parçalar yufkanın üzerine yerleştirilir.Ceviz serpilir. Yufka örtünün iki ucundan tutulup karşılıklı olarak ortaya doğru katlanır. Rulo haline gelen yufka 4 cm kadar uzunlukta kesilir. Tepsiye düzgünce sıralanır. Bütün hamur aynı şekilde hazırlanıp, bir gün bekletilir.
Ertesi gün baklavanın üzerine 1 paket eritilmiş, kızgın tereyağı dökülür. 170-180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Toz şeker ve su bir tencerede karıştırılıp 10 dakika kaynatılır, limon suyu eklenip ılımaya bırakılır. Tatlı ılık hale gelince üzerine ılık şerbet dökülür. Şerbetini çekince servis yapılır.

Afiyet olsun
Tarif için http://mbemine.blogcu.com’a teşekkür ederim

11 Kasım 2010 Perşembe

Kabarcık Tatlısı




Tarif için kibele sofrası'na çok teşekkür ederim.


Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Kabartma tozu
1 tutam tuz

Hamurun Üzerine Sürmek İçin:
½ su bardağı sıvıyağ

Şerbet İçin:
2 su bardağı şeker
½ su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı :
Şerbet için; su ve şeker bir tencereye alınıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Hamur için verilen bütün malzemeler karıştırılır; un eklenerek yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamurdan 2 adet beze yapılıp 10 dk dinlendirilir. Unlu zeminde oklavayla incecik açılır. ½ su bardağı yağın yarısı eşit bir şekilde hamurun üzerine yayılır. Rulo şeklinde sarılır. Verev veya düz dilimlenir. Dilimlenen hamurun kesilen yüzüne merdane ile bastırılır.. Bol kızgın yağda kızartılır ve hemen soğuk şerbete atılır. Kaymakla veya ceviz serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kuruyemiş Lokumu


Malzemeler :
400 gr. Ceviz
200 gr. Kuru kayısı (gün kurusu)
150 gr. Kuru üzüm
200 gr. Kuru incir
200 gr. Kuru erik
1 paket hindistancevizi
150 gr. Antep fıstığı

Yapılışı :
Kuru eriğin çekirdekleri temizlenir. İncirlerin sap kısımları kesilir. Bütün malzeme robota alınıp çekilir. Ceviz büyüklüğünde toplar kopartılıp istenilen şekil verilir. Hindistancevizi veya antepfıstığına bulanıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Fındıklı Rulo Tatlı


Malzemeler :
1 paket yumuşak margarin
1 adet yumurta
½ adet rendelenmiş limon kabuğu
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (~ 4 su bardağı kadar)
Arası İçin;
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1-2 kaşık limon suyu
Yapılışı :
Malzemeler yoğurma kabına alınır ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamurdan bezeler kopartılıp dikdörtgen şekilde açılır ve fındık serpilir. Üzerine hafifçe merdane ile bastırılıp fındıkların hamura yapışması sağlanır. Sıkıca rulo yapılıp, bıçak yardımıyla 1 cm. kalınlığında dilimlenir ve aralıklarla tepsiye dizilir. Hamur bitinceye kadar işleme devam edilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Şeker ile su 10 dakika kadar kaynatılıp limon suyu eklenir, bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır. Şerbet ılık hale gelince ılık tatlının üzerine dökülür. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Papyon Tatlısı

Malzemeler :
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı sirke
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un

Üzeri İçin;
Ceviz
1 adet yumurtanın akı
150 gr eritilmiş tereyağı

Şerbeti İçin;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu

Yapılışı :
Öncelikle şerbet için, tozşeker ve su kaynatılır. Limon suyu ilave edilip 2 taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altı kapatılır ve soğuması için kenara alınır. Süt, yumurta, sıvıyağ, sirke, bir tutam tuz ve un derin bir kaseye alınır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamur 3 eşit parçaya ayrılır. Her bir hamur parçası çok ince olacak şekilde açılır. Geniş ağızlı bir su bardağı ile hamurlardan yuvarlaklar kesilir. 4 adet yuvarlak hamur aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Ortasından büzerek papyon şekli verilir ve üzerine tereyağı sürülür. Yarım cevizin altı yumurta akına batırılıp tatlının orta kısma yapıştırılır. Kesilen diğer yuvarlak hamurlar da aynı şekilde hazırlanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Soğuk şerbet, sıcak tatlının üzerine gezdirilir. Şerbeti çektikten sonra servis yapılır.

Not:Tarif Sofra Dergisi nden...

Afiyet olsun.

Muhallebi Sarması (Kakaolu)

Malzemeler :
4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt (krem şanti için)
Hindistan cevizi

Yapılışı :
Fırın tepsisine bolca hindistan cevizi serpilir, bir kenarda bekletilir. Süt, un, şeker ve kakao bir tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Tereyağı ve vanilya eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Hindistan cevizi serpilmiş tepsiye ince olacak şekilde dökülür, üzeri ıslatılan kaşıkla düzeltilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınır ve 1-2 saat bekletilir. Krem şanti sütle çırpılarak hazırlanır ve muhallebinin üzerine incecik yayılır. Buzdolabında bir gece dinlendirilir. İstenilen büyüklükte dikdörtgen dilimler kesilir ve rulo şeklinde sarılır.

Not: isteğe göre muhallebi sade yapılıp, arasına kakaolu kremşanti konulabilir.

Afiyet olsun.

Cezerye

Malzemeler:
750 gr. Havuç
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
150 gr. İri çekilmiş ceviz

Hindistan cevizi

Yapılışı :
Havuçların kabukları kazınır ve yıkanıp rendelenir. Bir tencereye alınarak üzerine toz şeker ve su eklenir, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Blender yardımıyla püre haline getirilir ve tencere tekrar ocağa oturtulur. Suyunu iyice çekince ceviz eklenip karıştırılır ve Hindistan cevizi serpilmiş bir tepsiye dökülür. Soğuyunca her seferinde bıçağı ıslatarak dilimlenir ve hindistancevizine bulanarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hanım Göbeği


Malzemeler :
125 gr margarin
1,5 su bardağı su
2 su bardağı un
3 adet yumurta
Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Kızartmak İçin;
2 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Su ve şeker bir tencerede karıstırılır, 10 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır. Başka bir tencereye su ve margarin alınır, kısık ateşte margarin eriyene kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca un bir seferde boşaltılır, tahta kaşıkla 5 dakika helva yapar gibi karıştırılarak pisirilir. Soğuyunca içine yumurtalar teker teker eklenerek yedirilir, biraz dinlendirilir. Eller hafif sıvı yağ ile yağlanır. Cevizden biraz büyük parçalar koparılır ve yuvarlanır ortası parmakla delinir, simit sekli verilir, tezgaha dizilir. Kızartma tenceresine veya tavaya sıvı yağ alınır, ısıtılmaz, soğuk yağın içine tatlılar dizilir. Ocağın altı yakılarak orta ateste tatlılar arkalı önlü nar gibi kızarana kadar pişirilir. Yağı süzülüp hemen soğuk şerbete atılır. Şerbeti çekince servis yapılır. Kalan hamurları kızartmak için yağın soğuması beklenir.
Afiyet olsun.

10 Kasım 2010 Çarşamba

Yalancı Midye Tava


Önyargılarımdan dolayı gerçek midye tavanın tadına bakamadım ama yalancısını çok sevdim. birdilimbirtutam Serap arkadaşımızın ev sahibi olduğu "Yalancı Yemekler Etkinliği" ne sevgilerimle birlikte gönderiyor kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Malzemeler :
500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
2-3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı sirke
2-3 yemek kaşığı su
kekik, tuz
Kızartmak için;
un ve sıvı yağ
Yapılışı :
Tavuk etleri yıkanıp bir kaba alınır; üzerine sirke, su, dilimlenmiş sarımsak, kekik ve tuz eklenip harmanlanır, 1-2 saat buzdolabında bekletilir. (Çalıştığım için sabah hazırlayıp buzdolabına koydum, eve gidince kızarttım.) Bekletilen tavuk etlerinin suyu süzülür, sarımsaklar temizlenerek una bulanır ve isteğe göre çöp şişlere takılır. (Kızartması ve servisi daha kolay oluyor.) Isıtılmış yağa atılarak arkalı, önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.