Disable Copy And Past

23 Haziran 2017 Cuma

Yufkalı Şiş Kebap (Yalancı Beyti)


Malzemeler :
2 adet böreklik hazır yufka
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su

Köfte için;
500 gr kırma
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı iri çekilmiş antep fıstığı
1 tutam maydanoz
kimyon, karabiber, yenibahar, tuz

Üzerine;
Yoğurt ve domates sos

Domates sos için;
2 adet domates, 1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
tuz, kekik
1 çay kaşığı toz şeker

Yapılışı:
Tereyağı ve salça kavrulur, üzerine rendelenmiş domatesler, ince kıyılmış sarımsak, toz şeker eklenip pişmeye bırakılır. Hafif sulu bir sos kıvamına gelince kekik ve tuz eklenip ocaktan alınır.
Kıyma bir yoğurma kabına alınır, üzerine rendelenmiş soğan, galeta unu, ince kıyılmış maydanoz, biber salçası, antep fıstığı, tuz ve baharatlar alınıp yoğrulur. Hazırlanan köfte ikiye bölünür.
Yufkalardan biri tezgaha serilir, üzerine yağ ve su karışımı sürülür, "D" şeklide ikiye katlanır, tekrar yağ su karışımı sürülür. Geniş kenarına köfte harcı rulo yapılarak yerleştirilir, yufkanın kenarları hafifçe içe katlanır, sıkı bir rulo olacak şekilde sarılır. Hazırlanan rulo 2 parmak kalınlığında kesilir, keserken şekli bozulabildiği için üzerine bastırılarak daire şekli alması sağlanır ve 5'li gruplar halinde yatay olarak çöp şişlere takılır. Diğer yufka da bu şeklide hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında köfteler ve yufkalar kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine domates sosu ve yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Ev Usulü İskender



Malzemeler :
800 gram antrikot
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yenibahar (istediğiniz baharatlar)
1 adet kuru soğan (rendelenip suyu sıkılacak)
1 çay bardağı süt

Servis için;
3 adet tırnak pide
3 tane domates
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı tuzlu tereyağı
1  yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı biber salçası
4 adet biber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Antrikotlar döner inceliğinde doğranır; bir kaba alınıp süt, soğan suyu, zeytinyağı ve baharatlarla harmanlanır, buzdolabında birkaç saat bekletilir. 
Buzdolabından çıkarılan etler oda sıcaklığına gelince yapışmaz yüzeyli bir tavaya alınıp kızarıncaya kadar ateşte tutulur. İsteğe göre sıcak su ile sulandırılmış salçalar eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Oruç olduğum için etlerin pişip pişmediğini kontrol edemedim, bu yüzden salçalı su ekleyip pişirmeye devam ettim. İsterseniz servis sırasında salçalar ile tere yağlı sos hazırlayıp kızaran etlerin üzerine dökebilirsiniz.) 
Tırnak pideler küp şeklinde kesilir, fırında ısıtılır, servis tabağına alınır. Üzerine pişen etler yayılır, yanına yoğurt, közlenmiş biber ve domates dilimleri yerleştirilir. Üzerine bir tavada eritilen tereyağı dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması ve İftar Sofrası



Malzemeler :
10-12 adet dolmalık biber
10-12 yemek kaşığı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık (kullanmadım)
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber-tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı toz şeker

Üzerine;
2-3 adet domates

Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatları ayarlanır. Kullanılan pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu ve tarçın eklenip karıştırılır. Biberler yıkanarak sap ve çekirdek kısımları çıkartılır. Hazırlanan iç malzeme doldurulup, domates dilimleriyle biberler kapatılır, tencereye yerleştirilir. Biraz tuz eklenir. Biberlerin üzerine zeytinyağı gezdirilip, su ilave edilir. 5-10 dakika kaynadıktan sonra dolmalar suyu ile birlikte bir fırın kabına alınır.  Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.

Not : İç malzemesini özellikle biraz fazla hazırlayıp biberlerden kalan içle asma yaprağı sardım.

Afiyet olsun.

Kadınbudu Köfte



Çok uzun zaman önce yayınladığım bir tarif, fotoğrafı güncellemek için tekrar paylaşıyorum.


Malzemeler :
500 gr. köftelik kıyma
3 yemek kaşığı pirinç
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
1 yumurtanın sarısı
Kızartmak için:
2-3 adet yumurta (çırpılmış)
Yarım su bardağı un
sıvıyağ
Yapılışı :
Kıymanın yarısı 1 adet rendelenmiş soğanla beraber yağsız olarak kavrulur ve soğutulur. Pirinçler yeterli miktarda su ile haşlanır. Kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, haşlanmış pirinçler, 1 adet yumurta sarısı, 1 adet rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber yoğurma kabında karıştırılır ve özleşinceye kadar yoğrulur. Buzdolabında yarım saat bekletilir. (Benim vaktim yoktu, bekletmeden de gayet güzel oldu.) Köfte harcından parçalar kopartılıp biraz büyükçe yassı (oval şekilli) köfteler hazırlanır. Köfteler önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır. Elma dilimli patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı



Malzemeler :
1 paket hazır kemal paşa tatlısı
paketin üzerindeki tarife göre toz şeker ve su

Muhallebi için;
1 litre süt (4 su bardağı)
5-6 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı hindistan cevizi

Üzerine;
hindistancevizi

Yapılışı :
Paketin üzerindeki tarife göre kemal paşa tatlısı pişirilip soğumaya bırakılır.
Muhallebi malzemeleri vanilya hariç bir tencerede karıştırılıp koyu bir muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya eklenir ve iyice karıştırılır. Oda sıcaklığına gelen kemalpaşa tatlıları şerbetinden alınarak uygun büyüklükte bir kaba dizilir. İlk sıcaklığı geçen muhallebi tatlıların üzerine dökülüp üzeri spatula ile düzeltilir. Üzerine bolca hindistan cevizi serpilip buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre tepsi yerine kuplara paylaştırılarak da hazırlanabilir.

Afiyet olsun.

22 Haziran 2017 Perşembe

Fırında Tavuk Şiş



Malzemeler :
600 gr. iri kuşbaşı doğranmış tavuk budu ya da tavuk göğsü (karışık kullandım.)
Sos için;
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağından biraz eksik zeytinyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı toz kekik
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı soya sosu
Yapılışı :
Sos malzemeleri bir kapta karıştırılır. Tavuk etleri de sosa eklenip harmanlanır, üzeri örtülüp buzdolabında 3-4 saat bekletilir. Dinlenen tavuk eti buzdolabında alınıp çöp şişlere dizilir. Hazırlanan şişler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Pişirme sırasında şişler ara sıra alt üst çevrilir, her tarafının eşit kızarması sağlanır. (Ben iftar telaşından çevirmeyi unuttum) Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Fırında Yoğurt Soslu Patates



Malzemeler :
5-6 adet orta boy patates
3-4 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
kekik, nane, karabiber, reyhan, pul biber, sarımsak tozu (ezilmiş sarımsak da olur), tuz

Yapılışı :
Patatesler taze ise iyice yıkanarak temizlenir; halka veya elma dilim şeklinde doğranır. Taze patates değilse kabukları soyulup dilimlenir. Bir kapta yoğurt, sıvı yağ, tuz ve baharatlar karıştırılır. Patatesler yoğurtlu karışıma eklenip harmanlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında patatesler kızarıncaya kadar (35-40 dakika) pişirilir.

Afiyet olsun.

21 Haziran 2017 Çarşamba

Peynirli Sufle Börek




Malzemeler
1/2 su bardağı sıvı yağ (orjinal tarifte 1 su bardağı)
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
3 adet yufka
1 kase lor peyniri ya da beyaz peynir (evde sütü sirke ile kestirerek yaptığım peyniri kullandım)
1 kase kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :
Yufkalar rulo şeklinde sarılır, kesme tahtasına alınarak 2-3 cm kalınlığında kesilir.


 Kesilen yufka ruloları şeritler halinde açılır. 

Yumurtalar mikser ile çırpılır. Üzerine sıvı yağ, süt ve peynirler eklenip karıştırılır. (Kaşar peynirinin yarısı üzerine serpmek için ayrılır.) Karışımın içine şerit halindeki yufkalar da atılıp iyice harmanlanır, uygun büyüklükteki yağlanmış bir fırın kabına dökülüp düzgünce yayılır. (Büyük boy dikdörtgen borcam kullandım.)


Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (35-40 dk.) pişirilir. Kızaran börek fırından alınıp üzerine ayrılan kaşar peyniri rendesi serpilir, 1-2 dakika sıcak fırında bekletilip kaşar peynirinin erimesi sağlanır. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Haziran 2017 Salı

Kırmızı Biber (Kapya) Yatağında Karışık Kızartma ve İftar Davetim







İftar Menüsü :
Süzme mercimek çorbası
Mantarlı Beef Stroganoff
Fırında baharatlı patates
Şehriyeli pirinç pilavı
Zeytinyağlı biber dolması ve yaprak sarması
Kırmızı biber yatağında karışık kızartma
Çoban salata
Yoğurtlu semizotu salatası
Fındıklı sarma güllaç ve ev yapımı baklava

Kırmızı Biber Yatağında Karışık Kızartma

Malzemeler :
2 adet orta boy patates (Kızartmayı oldukça erken hazırladığım için patates kullanmadım, patateslerin bekleyince tadı kaçıyor, hemen servis yapılacaksa kullanılabilir.)
9-10 adet kırmızı kapya biber (aynı boyda olmasına dikkat edilir.)
3-4 adet kemer patlıcan
3-4  adet kabak
3-4 adet köy biberi
2 adet orta boy havuç

Üzerine;
sade veya sarımsaklı yoğurt

Kızartmak için ;
Bol sıvı yağ

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır; acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Sonra suyu sıkılarak kızgın yağda kızartılır, kağıt havlu üzerine alınır. Kabakların kabukları sıyrılır, küp şeklinde doğranıp kızartılır. Havuçların kabukları kazınır, verev şekilde doğranarak kızartılır. Köy biberlerinin çekirdekleri çıkarılır ve 2 cm. boyunda doğranarak kızartılır. Son olarak yıkanıp kurulanmış kırmızı kapya biberler bütün olarak kızartılır. Biraz soğuyunca karnı yarık şeklinde açılıp, çekirdekleri dikkatlice temizlenir. Kızartılan sebzeler hazırlanan kapya biberlere paylaştırılır. Servis tabağına alınıp isteğe göre üzerine sade veya sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır. (Domates sos ile birlikte de servis yapılabilir.)

Afiyet olsun.

Fındıklı Güllaç Sarma




Malzemeler :
5 yaprak güllaç
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
Süslemek için;
file Antep fıstığı
kiraz, çilek, vb. meyve

Yapılışı :
Süt ve toz şeker bir tencereye alınır; şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Sütün sıcaklığı hafif el yakacak duruma geldiğinde ocaktan alınır, vanilya eklenip karıştırılır. (Sütün sıcaklığı yoğurt mayalama ısısında olacak, kaynar olursa güllaç yaprakları parçalanabilir, çok ılık olursa da sütü çekmez)
 Isıtılan sütten 1-2 kepçe büyük boy fırın tepsisine dökülür. Güllaç yaprakları makasla ikiye kesilir. İlk parça süt dökülmüş tepsiye parlak yüzeyi üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerine tekrar süt dökülür. Geniş kenarına iri çekilmiş ceviz veya fındık yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül böreği şekli verilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp bir tepsiye dizilir, üzerine kalan süt dökülür. 4-5 saat dinlendirilip üzeri isteğe göre süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.