Disable Copy And Past
31 Aralık 2012 Pazartesi
Labneli Kestaneli Yılbaşı Pastası
Pınar Labne'nin düzenlediği etkinlikte İpek Kuşçu ( http://misscilek.blogspot.com/ ) bu pastayı kendi elleriyle hazırlayıp getirmiş, bizler de afiyetle yemiştik. Görsel olarak kendisi kadar başarılı olamasam da; tarifini uyguladım, gerçekten nefis bir pasta. Tarif için İpek Hanım'a teşekkür ediyorum. Denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle... Yeni yılda herşey gönlünüze göre olsun.
Pandispanya Malzemeleri:
200 gr. Pınar Labne
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1+3/4 su bardağı un
4 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krema Malzemeleri:
200 gr. Pınar Labne
500 ml. Pınar Süt
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı dolusu kestane şekeri
200 ml. Pınar Krema
1 paket vanilya
Ara katları ıslatmak için, kestane şekerinin şerbetli suyu
Üst Kaplama İçim Gerekli Malzemeler:
200 gr. Bitter çikolata
200 ml.Pınar Krema
Yapılışı:
Önce yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Yumurta aklarını derin bir kasede bir fiske tuz ile iyice kar haline getirin. Karışım kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek hale gelene değin 5-6 dakika çırpın. 1 su bardağı toz şekeri yavaşça ekleyin (yumurta aklarının sönmemesine dikkat ederek)Yumurta sarılarını kalan toz şekerle, şeker iyice eriyene ve karışımın hacmi iki katına ulaşana kadar çırpın. Çırpmaya devam ederken kaynar suyu azar azar ilave edin. Bu karışıma Pınar Labne'yi, kakaoyu, sıvı yağı ekleyin. Unu eleyin. Kabartma tozu ve vanilya ile karıştırın. Yavaş yavaş karışıma ekleyin. Yumurta aklarını alttan üste kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak yedirin. 26 cm. kelepçeli kalıbın alt yüzeyi yağlayın. Kek karışımını kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış fırında 180 veya orta derecede 35-40 dakika pişirin.
Kremayı hazırlamak için kalın tabanlı bir tencereye sütü, Pınar labne'yi yumurta sarılarını, şekeri, nişastayı, kremayı, vanilyayı ve kestane şekerlerini aktarın. El blenderi ile kestane şekerlerini parçalayıp karışıma yedirin. Ocağın altını açın ve karışımı koyulaştırıncaya kadar karıştırarak pişirin. Ilımasını bekleyin.
Üst kaplama için; bir sos tenceresinde önce kremayı benmarı usulü kaynar hale getirin. Bitter çikolatayı ekleyin ve çikolatayı iyice erittikten sonra ocaktan alıp soğutun.
Hazırladığınız pandispanyanızı ikiye kesin. İlk pandispanya katını kestane şekerinin şerbetli suyu ile ıslatın. İyice ılıyan Pınar Labne'li kremayı ıslattığınız pandispanya katının üzerine yerleştirin. Kestane şekerlerinden ufalayarak ara ara serpiştirin. İkinci pandispanya katını yerleştirin. Zemini yine kestanenin şerbetli suyu ile ıslatın. Bitter çikolatalı ganajı kaşıkla pandispanyanın üst ve yan yüzeylerine sıvayın. Üst yüzeyini kestane şekerleri ile süsleyin.
Afiyet olsun.
26 Aralık 2012 Çarşamba
2012'ye Veda Partimiz
Labneli-Çikolatalı topların tarifini en kısa zamanda ekleyeceğim.
Çilekten kardan adamların şapkalarına kremşanti ile ponpon ve gövdesine düğme yapmıştım ama bu halini fotoğraflamaya zaman kalmadı:))
İşyerindeki arkadaşlarla ofisimizde 2012'ye küçük bir veda veda partisi hazırladık. Dilerim gelecek yeni yıl; bolluk-bereket, dostluk-barış, sağlık-afiyet ve mutluluk-huzur getirir herkese. Bu aralar işlerim yoğun olduğu için blogla fazla ilgilenemiyorum, merak edip soran arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum; çok şükür yaramaz bir durum yok. Vakit buldukça yeni tarif eklemeye çalışacağım.
Sevgiler...
2 Kasım 2012 Cuma
Kaymaklı Poğaça
Tarif Sofra Dergisi'nden...
Malzemeler :
125 gram kaymak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
nane
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı :
Yoğurma kabına kaymak, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, nane ve tuz alınır. Kabartma tozu ve yavaşça un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanarak şekil verilir ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Ilık olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
12 Ekim 2012 Cuma
Renkli Pilav
Bir yemek dergisinden denediğim bir tarifle, yeniden "merhaba" demek istiyorum. Çeşitli sebeplerle ara verdiğim bloga umarım yine eskisi gibi devam edebilirim.
Kabaklı pilav için malzemeler:
4 adet sakız kabağı
1 tutam dereotu
1 tutam safran
1 adet bulyon (hazır bulyon kullanmak yerine evde hazırlanmış et suyu da kullanılabilir.)
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı baldo pirinç
2+1/4 su bardağı su
kabakları sotelemek için ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
Havuçlu pilav için malzemeler:
300 gr. kuzu eti
2 adet havuç
1 adet et bulyon (hazır bulyon kullanmak yerine evde hazırlanmış et suyu da kullanılabilir.)
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı baldo pirinç
2+1/4 su bardağı su
havuçları sotelemek için ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Pirinçler iki ayrı kapta tuzlu sıcak suda bekletilir.
Et kuşbaşı şeklinde doğranıp bir tencereye alınır. Suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulup sıcak su eklenir. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuz ve karabiber eklenir.
Havuçlar temizlenip küp şeklinde doğranır. Küçük bir tencereye alınıp çok az sıvı yağ ile sote yapılır.
Kabaklar temizlenip sebze soyacağı ile boydan boya inceşekilde dilimlenir. Yapışmaz yüzeyli bir tencerede çok az sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar sote yapılır, tuzu ayarlanır.
Safran yarım çay bardağı sıcak suda 10 dakika bekletilir.
Sıcak suda bekletilen pirinçler nişastası gidinceye kadar suya tutulup süzülür. Pilav tenceresine 2 kaşık tereyağı ve 1 kaşık sıvıyağalınıp ısıtılır. Pirincin yarısı (1,5 su bardağı) eklenip şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Sıcak su, safran, et bulyon, eklenip tuzu ayarlanır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ince kıyılmış dereotu eklenip demlenmeye bırakılır.
Kalan pirinçler de aynı şekilde kavrulur; Sıcak su, et bulyon ve biraz tuz eklenir. Havuçların bir kısmı süsleme için ayrılıp geri kalanı haşlanmış etle birlikte pilav tenceresine eklenir. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir, ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Kelepçeli bir kalıp suyla ıslatılır; safranlı pilav kalıbın dibine yerleştirilir, hafifçe bastırılır. Kabak dilimlerinde birkaç tanesi süsleme için ayrılıp safranlı pilavın üzerine yayılır. Havuçlu-etli pilav kabakların üzerine yayılıp üzeri düzeltilir. Servis tabağına ters çevrilerek kalıptan çıkarılır. Havuç, kabak ve dereotu ile süslenir.
Afiyet olsun.
17 Ağustos 2012 Cuma
Porselen Sepeti Facebook Sayfasına Konuk Olduk:))
Bugun Porselen Sepeti'nin Ramazan Sofrasi Facebook uygulamasında biz konuk olduk. . (http://www.facebook.com/porselensepeti/app_506572422693284) Porselen Sepetinin blogumdan seçerek oluşturduğu menüye linkten ulaşabilirsiniz.
Fıstıklı-Galeta Unlu Tatlı
Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı toz antepfıstığı
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti;
1,5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
birkaç damla limon suyu
Kreması:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 türk kahvesi fincanı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay bardağı krema
Yapılışı:
Yumurtalar ve toz şeker derin bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır; sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra hindistancevizi, toz antepfıstığı, galeta unu, kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış fırın kabına dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.Toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
Krema için; krema hariç tüm malzeme bir tencerede karıştırılır. Sürekli karıştırılarak kıvam alıncaya kadar pişirilir ve ocak kapatılır. Soğuduktan sonra içine krema eklenip mikserle karıştırılır. Şerbetini çeken tatlının üzeri krema ile kaplanır. Buzdolabında dinlendirilip dilimlenenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
4 adet yumurta
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı toz antepfıstığı
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti;
1,5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
birkaç damla limon suyu
Kreması:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 türk kahvesi fincanı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay bardağı krema
Yapılışı:
Yumurtalar ve toz şeker derin bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır; sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra hindistancevizi, toz antepfıstığı, galeta unu, kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış fırın kabına dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.Toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
Krema için; krema hariç tüm malzeme bir tencerede karıştırılır. Sürekli karıştırılarak kıvam alıncaya kadar pişirilir ve ocak kapatılır. Soğuduktan sonra içine krema eklenip mikserle karıştırılır. Şerbetini çeken tatlının üzeri krema ile kaplanır. Buzdolabında dinlendirilip dilimlenenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kuru Dolma
Kuru Dolma
Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
15 adet kuru dolmalık biber
yeterince asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 adet kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu
1 tutam maydanoz
tuz,karabiber, kuru nane, yenibahar
Yapılışı :
Patlıcan ve biberler ayrı ayrı yumuşayıncaya kadarhaşlanır. Suyu süzülüp, soğuk sudan geçirilir. Kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, biraz toz şeker serpilir. Kıyılmış Sarımsaklar, domatesve biber salçası eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç , bulgur ve baharatlar eklenipkarıştırın. 1 su bardağı kadar suve yeterince tuz eklenip, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılıp kıyılmış maydanozve nar ekşisi karıştırılır.Soğuyunca patlıcan ve biberlere doldurulur, dolmalarınağız kısmı yapıştrılır, tencereye yatay olarak yerleştirilir. Bir sonraki dolmanın dolukısmı, bir öncekinin yapıştırılan kısmının üstüne gelecek şekilde dizilir.Kalan iç malzeme ile yapraklar sarılıp ayrı bir tencereye dizilir. Üzerine dolmaların seviyesinde olacak şekilde su dökülür. Zeytinyağı gezdirilip, tuzserpilir, Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine biraz daha nar ekşisi ve sumak sosu gezdirilip,ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
İstanbul Pilavı
İstanbul Pilavı
Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tavuk but
1 su bardağu bezelye (hafif diri kıvamda haşlanmış)
1 tutam safran
1 çay kaşığı toz zencefil
50 gr. iç badem
50 gr. antepfıstığı
tuz
Yapılışı :
Tavuk etleri haşlanır; eti kemiklerinden ayrılarak didiklenir, suyu süzgeçten geçirilir.
Safran yarım çay bardağı sıcak suda 30 dakika kadar bekletilip süzülür. Süzülen safranlı suya tavuk suyu eklenip 3 su bardağına tamamlanır.
Pirinç tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletilir; iyice yıkanıp süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ pilav tenceresine alınıp ısıtılır; bademler eklenip hafifçe kavrulur. Pirinç eklenip bademle birlikte 5 dakika kadar kavrulur. Tavuk eti, bezelye ve zencefil eklenip üzerine safranlı tavuk suyu dökülür. Tuzu ayarlanıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Kabuğu soyulmuş antepfıstığı eklenip demlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun.
Beşamel Soslu Biftek
Beşamel Soslu Biftek
Malzemeler :
1 kg. dana bonfile et
3-4 adet domates
3-4 adet çarliston biber
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, kekik, karabiber
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2, 5 su bardağı süt
Üzerine ;
rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Bonfile et 1 cm kalınlığında dilimlenir. (dövülerek inceltilmeyecek)
İnce kıyılmış biberler ve küp doğranmış domatesler sıvı yağda sotelenir.Üzerine biraz su eklenip kaynamaya bırakılır. (isteğe göre biraz salça eklenebilir.)
Dilimlenmiş etler yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı-önlü kızartılır ve domatesli sosun içine atılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuz ve kekikle tatlandırılır. Pişen etler bir fırın kabına dizilir.
Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı margarin eritilir, 2 yemek kaşığı un eklenip, unun rengi hafif dönünceye kadar kavrulur. 2,5 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuzu ayarlanır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp etlerin üzerine birer yemek kaşığı paylaştırılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Lahmacun Böreği (Güncelleme)
Lahmacun Böreği
Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
1 baş soğan (küçük boy), rendelenmiş
250 gr. kıyma
2 adet domates, küçük küçük doğranmış
2 adet çarliston biber, doğranmış
1 tutam maydanoz, ince ince kıyılmış
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
üzerine;
1 yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Kıymaya rendelenmiş soğan, doğranmış domates ve biber, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber ve salça eklenip iyice karıştırılır.
Yufkalar düz bir zemine üst üste serilir. Önce (+) sonra (X) şeklinde kesilerek her bir yufkadan 8 eşit üçgen parça elde edilir. (Toplamda 16 adet üçgen) Her bir üçgenin geniş kısmına kıymalı harçtan bolca (1,5 yemek kaşığı) yerleştirilip sigara böreği gibi sarılır. Böreklerin uç kısımları suyla ıslatılıp yapıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Böreklerin ortasına bıçak yardımıyla bir çizgi yapılır ve karnıyarık görünümü verilir. Orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)