Disable Copy And Past

24 Haziran 2015 Çarşamba

Kapalı Pide Çeşitleri

                                           
                                                         Kavurmalı-kaşarlı kapalı pide


                                            Pastırmalı-kaşarlı kapalı pide


                                         Kavurmalı-pastırmalı-kaşarlı kapalı pide


                                        Kavurmalı-sucuklu-pastırmalı-kaşarlı açık pide
 
Malzemeler :
 
1 çay bardağı süt
2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant (kuru) maya
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı)
 
İç malzemesi;
pastırma
kaşar peyniri
kavurma
sucuk, vb.
 
Üzerine;
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
 
Yapılışı :
Kuru maya, toz şeker, ılık süt ve su bir kapta karıştırılır. Üzerine sıvı yağ, tuz aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 1 saat mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamur 4 ya da 5 eşit parçaya bölünüp beze yapılır. Bezeler uzun pide olacak şekilde ince açılır. Üzerine iç malzeme (pastırma-kaşar, kavurma kaşar, sucuk kaşar, ya da hepsi karışık) yerleştirilip hamurun kenarları ortaya doğru getirilip kapatılır, kapalı pide şekli verilir. Bütün hamurlar bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Fırında çıkınca üzerlerine tereyağı sürülür. Dilerseniz hamuru yuvarlak açıp, kenarlarını kıvırarak açık pide şeklinde de yapabilirsiniz. Açık pideye yumurta sarısı sürmenize gerek yok, sadece fırından çıkınca kenarlarına tereyağı sürebilirsiniz. 
 
Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.boyleolur.com/pastirmali-pide-nasil-yapilir/

19 Haziran 2015 Cuma

Kıymalı-Cevizli Üçgen Börek ve İlk İftar Sofram


 
Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
250 gr. kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı kaynar su
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
2 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Üzerine ;
1 çay bardağı kadar sıvı yağ
 
Yapılışı :
Bulgurun üzerine kaynar su dökülüp 10-15 dakika bekletilir.
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine kıyma eklenip kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip kavurmaya devam edilir, tuz ve karabiberle tatlandırılıp ocak kapatılır. Suyunu çeken bulgur, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz eklenip soğumaya bırakılır.
Yufkalar temiz bir zemine serilip 6-7 cm. genişliğinde şeritler şeklinde kesilir. (Çok uzun olan şeritleri ikiye bölebilirsiniz.) Kesilen yufkalardan birinin kenarına 1 yemek kaşığı (tepeleme) iç malzeme yerleştirilir. Üçgen şeklinde şeridin sonuna kadar katlanıp muska şekli verilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine fırça ile sıvı yağ sürülüp 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
 

Ramazan ilk iftarı için daha çok yardımcı yemeklerden oluşan bir menü hazırladım:
Mercimek çorbası
Peynir tabağı
Ev yapımı reçeller
Hurma, kayısı, vb.
Zeytinyağlı yaprak sarması
Zeytinyağlı taze fasulye
Marul salatası
Kıymalı-cevizli üçgen börek
Kemalpaşa tatlısı

Ramazan ayının tüm İslam alemine huzur getirmesi dileklerimle... Ramazanımız mübarek olsun.


17 Haziran 2015 Çarşamba

Ham (Yeşil) İncir Reçeli




Malzemeler :
100 adet kabuğu soyulmuş ham incir (Kendiniz soyacaksanız, eldiven kullanmanızı tavsiye ederim)
1 kg. toz şeker
4 su bardağı su
5-6 adet karanfil
yarım limonun suyu
3-4 parça limon tuzu
Yapılışı :
Su ve toz şeker bir tencereye alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır, orta ateşte kaynamaya bırakılır.
Kabuksuz ham incirler su dolu tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, sonra soğuk suya tutulur. Suyu süzülüp tekrar kaynayan tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, soğuk suya tutulup süzülür. 3. kez aynı işlem yapılıp incirler avuç içinde iyice sıkılır. (Sıkma işlemi sırasında incirlerin şekli bozuluyor ama önemli değil, şerbete atınca tekrar eski şeklini alıyor.) Ocakta kaynayan şerbet reçel kıvamına gelmeye başlayınca haşlanmış incirler ve tane karanfiller şerbete eklenir. Reçelin kıvamı kontrol edilir. (Kıvamını anlamak için bir tabağa çok az reçel döküp soğutabilirsiniz. Tabağı hafif eğdiğinizde reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuş demektir, hızlı akıyorsa kaynatmaya devam edilir.) Reçel kıvama gelince limon suyu ve limon tuzu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocak kapatılır. Reçel hemen tüketilmeyecekse sıcak olarak temiz kavanozlara doldurulur, yeni bir kapakla kapatılıp ters olarak çevrilir, (Kapak alta gelecek) iyice soğuyuncaya kadar yerinde oynatılmaz. Reçel hemen tüketilecekse tencerede soğutup kavanozlara doldurabilir sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde, tercihen buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.





Kabuklu Ham İncir Reçeli

Malzemeler :
1 kg. kabuklu ham incir 
1,5 kg. toz şeker
6 su bardağı su
5-6 adet karanfil
yarım limonun suyu
3-4 parça limon tuzu
Yapılışı :
Su ve toz şeker bir tencereye alınıp şeker eriyinceye kadar karıştırılır, orta ateşte kaynamaya bırakılır.
İncirlerin şekeri içine çekebilmesi için sapları kesilir, alt kısımları bıçakla hafifçe oyularak çıkartılır. (Bu işlem sırasında mutlaka eldiven kullanın) Yıkanan incirler su dolu tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, sonra soğuk suya tutulur. Suyu süzülüp tekrar kaynayan tencereye atılıp 5 dakika kadar haşlanır, soğuk suya tutulup süzülür. 3. kez aynı işlem yapılıp incirler avuç içinde iyice sıkılır. (Sıkma işlemi sırasında incirlerin şekli bozuluyor ama önemli değil, şerbete atınca tekrar eski şeklini alıyor.) Ocakta kaynayan şerbet reçel kıvamına gelmeye başlayınca haşlanmış incirler ve tane karanfiller şerbete eklenir. Reçel kıvama gelince limon suyu ve limon tuzu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocak kapatılır. Reçel hemen tüketilmeyecekse sıcak olarak temiz kavanozlara doldurulur, yeni bir kapakla kapatılıp ters olarak çevrilir, (Kapak alta gelecek) iyice soğuyuncaya kadar yerinde oynatılmaz. Reçel hemen tüketilecekse tencerede soğutup kavanozlara doldurabilir sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde, tercihen buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 Haziran 2015 Salı

Focaccia (Fokaça) İtalyan Ekmeği



Mutfaksırları'ndan tarifini aldığım bu nefis ekmekleri (pizza da diyebiliriz) daha önce denemediğime çok pişman oldum, bundan sonra sık sık yapacağım bir tarif olacak.

Malzemeler :
Ekmek hamuru için
2 su bardağı + 1 su bardağından 1 parmak eksik un (  320 gr )
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru aktif maya
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı sarımsak tozu (ben ekledim)

Üzerine;
taze biberiye (yoksa kuru da olabilir.)
kiraz domates
zeytin (siyah, yeşil)
kırmızı soğan
kekik
1 su bardağı kadar zeytinyağı
1 tutam deniz tuzu
 
Yapılışı:
Ekmek hamuru için gerekli tüm malzeme derin ve geniş bir yoğurma kabına alınıp yoğrulur. Hamur top haline getirip üzeri nemli bir bezle örtülür ve 35 dakika kadar ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir. İyice kabaran hamur 2 eşit bezeye bölünür; unlanmış tezgahta fazla inceltmeden merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanıp hafifçe yağlanmış, unlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Hamurların üzerine zeytinyağı sürülüp elle yayılır, parmak batırılıp çukurla oluşturulur. Üzerine istenilen malzemeler dizilir, biberiye ve kekik serpilir. (Ben birini kiraz domatesli, kekik ve biberiyeli; diğerini, zeytinli-soğanlı, kekik ve biberiyeli yaptım). Üzerine deniz tuzu serpiştirilip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Soğuk ya da sıcak olarak seriş yapılır.

Afiyet olsun.

10 Haziran 2015 Çarşamba

Ekşi (Doğal) Mayalı Ekmek Denemeleri


 
Deneme 5 : Patatesli Ekşi Mayalı Ekmek; en iyi sonuç aldığım deneme oldu.
Malzemeler :
1 su bardağı ekşi maya
2 adet orta boy patates (Kabukları soyulup haşlanacak)
1,5 su bardağı tam buğday unu
1.5 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su (patatesin haşlama suyu)
 
Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır; üzerine haşlanıp çatalla ezilmiş ılık patates, şeker, ekşi maya eklenip aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha yoğrulur. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletilir. Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.) İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. Aynı günde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanıp, kullanılacağı zaman ısıtılır.
Afiyet olsun.

 
Deneme 4
 
1 su bardağı ekşi maya
1,25 su bardağı tam buğday unu
1.25 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su
 
Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır; üzerine; şeker, ekşi maya eklenip aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha yoğrulur. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletilir. Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.) İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. Aynı günde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanıp, kullanılacağı zaman ısıtılır.

 
Deneme 3 : Peynir Altı Suyu ile Ekşi Mayalı Ekmek
Tarif "deneme 4" ile aynı; farklı olarak yoğururken peynir altı suyu kullandım, lezzet olarak çok güzeldi ama pişirme aşamasında yanlışlıkla fırının derecesini çok yükseğe getirdiğim için dış kabuğu çok sert oldu:)) Yine de son kırıntısına kadar afiyetle yendi:)) En kısa zamanda tekrar peynir yapıp deneyeceğim.


 
Tarifi yine "deneme 4" ile aynı, farklı olarak döküm tencereye koyup fırında pişirdim. Mayalanması için bir gece bekletince hamur yayılıp tencerenin şeklini aldı. Döküm tencereyi boş olarak ısıttım, ekmeği yağlı kağıtla tencereye aldım, kapağı kapalı olarak 220 derecede 25 dakika, sonra kapağını açıp 35 dakika daha pişirdim ama sanırım bu süre yetersiz kaldı

 
Deneme 1
 
Evde büyük bir sabır ve heyecanla yaptığım ekşi maya ile yaptığım ilk deneme.
Yine "tarif 4" ile aynı; farklı olarak tereyağı ile yağlanmış kelepçeli kek kalıbında pişirdim. Bir gece beklediği için ekmek formunu kaybetti ve kalıbın şeklini aldı. Lezzet olarak güzeldi ama yerken ellerin yağlanması hoş olmadı:((
 

 
Ekşi Maya Yapımı
Ekşi maya için Devletşah'ın tarifini kullandım. Çocukluğumda annem ekmek yaptığında ekmek hamurundan bir ekmek yapacak kadar hamur ayırıp sonra ayırdığı hamurla yeniden hamur yoğururdu. Hazır mayalar çıkınca zamanla bundan vazgeçildi, doğal mayaların yerini hazır mayalar, tam buğday unlarının yerini de "has un" dediğimiz beyaz un aldı. Ekmeklerin renginin beyaz oluşu bize cazip geldi, tam buğday ununu unuttuk:((  Tam buğday ununun ve doğal mayanın yeniden popüler oluşu sevindirici. Evde ekmek yapmaya başlayınca bir süre sonra tutkuya dönüşüyor, başka ekmek yemek istemiyorsunuz.
Püf Noktaları
Ilık içme suyu kullanın
Mümkünse organik un kullanın.
Mayanızı hep aynı saatte besleyin.
Kavanozun kenarında hamur bulaştırmayın. Bu küflenme riskini arttırır.
1. Gün
Sabah : 08: 30
1 yemek kaşığı tam buğday unu
1 yemek kaşığı su
1kg’lık temiz bir kavanozda un ve su karıştırılır. Üzerine bir tülbent kapatılıp sıcak bir yerde beklemeye bırakılır. Un ve su içlerindeki bakteriler ve mutfağınızdaki uçuşan diğer bakterilerle birlik olmak üzere çalışmaya başlarlar.
 
Akşam 20:30
1 yemek kaşığı tam buğday unu
1 yemek kaşığı su
Mayayı havadan tutulan organizmaların miktarını henüz bilemediğimizden su ve un ile var olduğunu düşündüğümüz bu yaratıkları besliyor, gece uykusuna sıcak bir köşede ağzı tülbentle kapalı şekilde yatırıyoruz.
2. Gün
Yine sabah ve akşam aynı saatte aynı miktar su ve un ile mayayı besliyoruz.
3. Gün
Sabah 08:30
 
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı su
Artık hamurun içindeki bakteri miktarı arttığı için daha fazla un ile beslemeliyiz. Ne kadar besin o kadar hızlı artan organizma. Eğer mayanın kokusu size hoş gelmiyorsa tadına bakın. Acılık hissederseniz, rengi ununuzun renginden farklı ise -pembe, mor- istenmeyen bakterileri de yakalamışsınız anlamına gelir ki bu işe sıfırdan başlayacaksınız demektir.
Akşam 20:30
Artık günde sadece bir defa sabahları besliyoruz. Maya hamurunu şöyle bir karıştırıp, ağzı tülbentle kapalı şekilde bırakıyoruz
4. Gün
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı su ekleyip karıştırıyoruz ve kavanozu kendi kapağı ile kapatıyoruz. Akşam da kapağı açarak biraz karıştırıp tekrar kapatıyoruz.
5. gün
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı su ekleyip karıştırıyoruz, hamurun olduğu noktaya bir işaret koyarak kabarıp kabarmadığını kontrol ediyoruz.
6. Gün
Yine aynı şekilde mayayı beslemeye devam ediyoruz. Mayanın kabarması ortama göre değişiklik gösterebilir. Mayanın ekmek yapmaya hazır olup olmadığı su testi le kontrol edilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı maya atılır; eğer hamur yüzerse maya ekmek yapmaya hazır demektir. Hamur dibe çökerse beklemeye devam edilir. Mayanın hazır olma süresi bazen 2 haftayı bulabilir, 2 hafta sonunda hala olmadıysa döküp yeniden başlamak gerekir.
Besleme süresince kavanoz dolacağı için yarısını dökebilirsiniz ya da ikinci bir kavanoza bölüp beslemeye devam edebilirsiniz.
Mayayı kullandıktan sonra kavanoza kullandığımız miktarı tutturacak şekilde un ve su ekleyip oda sıcaklığında kabarıncaya kadar bekletiyoruz. Sonra buzdolabına kaldırıyoruz. Bu aşamadan sonra mayanın canlılığını sürdürebilmesi için haftada bir mutlaka beslenmesi gerekiyor. Uzun süreli seyahatler dönüşünde mayanız ölmüş olabilir; bunu önlemek için yanınızda götürebilirsiniz, ya da iyice kurutup toz olarak saklayabilir, sonra su ile yeniden canlandırabilirsiniz.
Not : Mayayı kullanmadan önce üzerinde biriken koyu renkli suyu mutlaka dökün.
Denemek isteyenlere kolaylıklar ve sabır diliyorum.

2 Haziran 2015 Salı

Pavlova


 
İlk defa denediğim ve tadına baktığım bir pasta, belki uzun zamandır diyet yaptığımdan bana şeker oranı biraz fazla gibi geldi. Tekrar yaptığımda şeker miktarını azaltıp, biraz toz fındık eklemeyi düşünüyorum. Denemek isteyenlere kolay gelsin:))
 
Malzemeler :
4 adet yumurta akı
1 çimdik tuz
200 gr. toz şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı elma sirkesi
 
Krema için;
200 gr. sıvı krema (süt kreması)
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
 
Üzerine:
çilek, kiraz, böğürtlen, vb. meyve
 
Yapılışı :
Yumurta akları (hiç sarı değmeyecek)bir kaba alınıp bir çimdik tuz ilavesiyle kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde dökülmeyecek şekilde olacak.) Toz şeker azar azar ilave edilip yumurta aklarını söndürmeden çırpmaya devam edilir. Elma sirkesi ve nişasta eklenip bir spatula ile alttan üste havalandırarak dikkatlice karıştırılır.
Yağlı kağıdın üzerine 20 cm çapında bir daire çizilir ve kağıt çizilen tarafı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Yumurta akları çemberin dışına taşırmadan dökülür ve orta kısmı hafif çukurlaştırılır. (Ben krema pompası kullandım, bir kısmını minik bezeler şeklinde hazırladım ve süslemede kulandım)
Hazırlanan malzeme önceden ısıtılmış 120 derece fırında 1 saat kadar pişirilir ve fırın kapağı açılmadan soğutulur. İyice soğuyunca dikkatli bir şekilde servis tabağına alınır.
Sıvı krema, pudra şekeri ve vanilya mikserle katı bir kıvam alıncaya kadar çırpılır. Hazırlanan krema pavlovanın çukur kısmına fazla bastırmadan (çabuk kırılıyor) yerleştirilir, üzeri meyvelerle süslenerek servis yapılır.
Not : Krema ve meyveler mutlaka servisten hemen önce konulmalı, bekleyince pasta çıtır özelliğini kaybedebiliyor.
 
Afiyet olsun.

28 Mayıs 2015 Perşembe

Vişneli Browni


Tarif Oktay Usta'nın "Çay Saati" kitabından.  Misafir telaşından maalesef düzgün bir fotoğraf çekememişim ama kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet:))

Malzemeler :
5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı granül kahve (nescafe)
150 gr. bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao
1 kase çekirdeksiz vişne

Yapılışı :
Çikolata ve tereyağı benmari yöntemiyle eritilip soğutulur. (Kaynayan su dolu bir kabın üzerine ısıya dayanıklı başka bir kap suya değmeyecek şekilde oturtulur, çikolata ve tereyağı üstteki kapta eritilir)
Yumurta, toz şeker, kakao ve granül kahve karıştırılır, benmari yöntemiyle eritilmiş çikolata ve tereyağı eklenir. Un dökülüp iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülür. (En küçük boy kare borcam kullandım) Üzerine vişne taneleri dizilip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Ilınınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

26 Mayıs 2015 Salı

Leopar Desenli Poğaça


 
Tarif buradan.
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt (ılık)
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
 
Üzeri için;
1 su bardağı pirinç unu
1 paket instant maya (11 gr. kuru maya)
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağından biraz fazla su
 
İçine; peynir, patates, kıyma, vb. istediğiniz iç harçla yapabilirsiniz.  Ben sade yapmayı tercih ettim.

Yapılışı :
 Süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip karıştırmaya devam edilir. Tuz ve elenmiş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
Hamur yeterince mayalanınca leopar görüntüsünü vermek için gerekli malzemeler bir kabın içine alınıp iyice karıştırılır, kek hamuru kıvamında bir karışım elde edilir. (Çok sulu olmamalı yoksa hamurların üzerinde durmaz hepsi tepsiye akar). Hamurdan parçalar kopartılıp isteğe göre iç malzeme eklenir ve yuvarlak şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üst görüntü için hazırlanan karışımdan yarım santim kalınlığında poğaçaların üzerlerine yayılır ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Not : Poğaçalar hazırlanınca bekletmeden pişirmek gerekiyor, yoksa istenilen görüntü elde edilemez. Bu yüzden 2. bir tepsi daha pişirecekseniz 1. tepsinin pişmesine yakın 2. tepsiyi hazırlamanızı tavsiye ederim, hamur kabarıp çatlayabilir ya da üzerinden akabilir.


Afiyet olsun..

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Patates Güller



 
Malzemeler :
Püre için;
500 gr. taze patates
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz
 
Güller için;
500 gr. minik boy patates
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
karabiber, tuz
 
Yapılışı:
Patatesler haşlanır; kabukları soyulup çatalla ezilir. Biraz ılınınca yumurta sarısı, kaşar rendesi ve tuz eklenip karıştırılır, yağlanmış muffin kalıplarına paylaştırılır. (Kalıptan çıkarmak biraz zor oldu, kalıpların içine muffin kağıdı koymanızı tavsiye ederim.)
Minik patateslerin kabukları soyulur ve incecik dilimlenir. (Dilimleyici rende kullanabilirsiniz) Tuz, yağ ve karabiberle harmanlanır. Patatesler bükülebilir yumuşaklığa ulaştığında 5-6 patates hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yana dizilir ve rulo yapılıp patates püresinin ortasına yerleştirilir. Kalan patates dilimleri ortadaki rulonun etrafına dizilerek gül şekli tamamlanır. 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, patatesler kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.
 

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Tahinli Çörek




Tahinli çörek en sevdiğim lezzetlerden biridir. Klasik şekilde yaparken iç malzemeyi bol koyduğum için her seferinde hamur yırtılır ve malzeme dışarıya taşardı; ben de şeklini değiştirerek yaptım, hem sevdiğim gibi bol tahinli hem de bana göre şekli de daha güzel oldu:))

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr.) yaş maya
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeleme margarin veya tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı un (ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklenir.)
Arasına;
2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz karışımı
Üzerine serpmek için; susam

Yapılışı :
Maya 1 su bardağı ılık sütle karıştırılıp eritilir. 3 su bardağı un eleyerek yoğurma kabına alınır. 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ, margarin ve mayalı süt una eklenir. Özleşene kadar yoğrulur. (Ele yapışmayan bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir.) Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemeler (tahin, toz şeker ve ceviz) karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına iç malzeme sürülüp üst üste yerleştirilir, en üst hamurun üzerine bir şey sürülmez. Hamurun ortasına küçük bir kase yerleştirilip 16 eşit dilim kesilir. Her bir dilim elle tutulup 3 defa döndürülüp bırakılır. (burulur) Bütün dilimler bu şekilde hazırlanıp uşları birbirine değecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Ortasındaki kase alınıp üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağ karıştırılıp, sürülür. Susam serpildikten sonra tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır. Mayalanıp puf puf olan çörek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri altın rengini alıncaya kadar pişirilir. (Ben biraz büyükçe bir çörek yaptım, dilerseniz hamuru 8 bezeye bölüp daha küçük 2 adet çörek yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.