Disable Copy And Past
1 Temmuz 2014 Salı
Mantarlı Beef Stroganoff ve İftar Sofram
Ramazan Ayı'nın ilk günü için hazırladığı iftar sofram ve menü:
Süzme mercimek çorbası
Mantarlı Beef Stroganoff
Fettuccine makarna
Zeytinyağlı barbunya
Zeytinyağlı yaprak sarma
Semizotu Salatası
Erik şerbeti
Mantarlı Beef Stroganoff
Malzemeler :
1 kg. dana stroganoff
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
8-10 adet kültür mantarı
1 su bardağı sıcak su
karabiber
tuz
Yapılışı :
Biftekler jülyen usulü doğranır ve bir tavada suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Mantar yıkanıp dilimlenir. Çiğden kullanılabileceği gibi isteğe göre kararmamaları için 5-10 dakika limonlu suda da haşlanabilir. Suyunu çeken bifteklere tereyağı eklenir; piyazlık doğranmış soğan ve mantarlar da eklenip iyice kavrulur. Üzerine un serpilip bir süre daha kavrulur, tuz ve karabiber eklenir. Bir kasede sıcak su ve salça karıştırılıp, yemeğe eklenir ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak makarna ile birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.
Tarif hamaratabla'dan.
9 Haziran 2014 Pazartesi
Maklube
Daha önce yayınladığım bir tarif, fotoğrafı yenilemek için tekrar paylaşıyorum.
Malzemeler :
500 gr. kuşbaşı et
4-5 patlıcan
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
5-6 tane karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
sıvıyağ (kızartmak için)
Yapılışı :
Pirinç
tuzlu sıcak suda bekletilir. Patlıcanlar tamamen soyulur, uzunlamasına
yarım cm kalınlığında kesilir. Tuzlu suda acısının çıkması için
bekletilir. Kağıt havlu ile kurulanıp kızgın yağda kızartılır. Et, bir
bütün kuru soğan, tane karabiber ve tuz ilavesiyle haşlanır. Pişince
etler süzülerek alınır, suyu da süzülerek ayrılır. Karabiber ve soğan
lezzeti ete geçtiği için atılır. Orta boy bir teflon tencerenin dibine
önce etler döşenir. Üzerine kızartılmış patlıcanlar dizilir. Yıkanıp
süzülmüş pirinçler yayılır ve hafifçe bastırılır. (Bu sefer yaptığımda pirinçleri 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurdum)Tuz ve tarçın
ilave edilerek kaynatılan et suyundan 2,5 su bardağı tencerenin
kenarından yavaşça dökülür. (Suyun miktarı pirince göre değişebilir.)
İsteğe bağlı tereyağı ya da kuş üzümü ilave edilebilir. Kaynadıktan sonra
kısık ateşte pişirilir. Demlendikten sonra servis tabağına ters
çevrilir. Üzerine Kabukları soyulmuş badem sıvıyağda kavrularak
serpilebilir. Salata ve yoğurtla birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.
6 Haziran 2014 Cuma
Ispanaklı Açma Börek
Meleğinmarifetlerinde gördüğüm pırasalı açma böreği ıspanaklı iç malzeme ile denedim.
Malzemeler :
500 gr un
1 yumurta
1 fincan sirke
1 fincan süt
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
Arası için:
150gr tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
İçine;
750 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Hamu için gerekli bütün malzemeler karıştırılır poğaça hamuru kıvamında
yoğurulur. Yoğrulan hamur 1 saat kadar dinlanmeye
bırakılır.
Sıvı yağ ve margarin eritilip ılımaya bırakılır.
Dinlenen hamur ikiye bölünür ve her bir hamur parçası 12 eşit bezeye
ayrılır. (Toplamda 24 adet beze olmalı)
Her bir beze büyük servis
tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına eritilmiş yağ
sürülür. 12 beze bu şekilde hazırlanır ve buzdolabına kaldırılır. (en üstteki hamura yağ sürülmeyecek!)
Kalan 12 beze için de aynı işlem uygulanır.
Yıkanıp
süzülmüş ıspanak yaprakları doğranır. (Kök kısımlarını yemeklerde
değerlendirebilirsiniz.) Soğan doğranıp tuzla iyice ovulur. Doğranmış
ıspanak, salça, yağ ve baharatlar eklenir; iyice karıştırılır.
(Ispanakları pişirmeye gerek kalmıyor)
1-2 saat kadar dolapta donan hamur alınır ve 40x40 büyüklüğünde açılır. Açılan hamur 4 parçaya bölünür ve her bir parçanın kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır, tepsiye dizilir. Bütün börekler bu şekilde hazırlandıktan sonra 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.
5 Haziran 2014 Perşembe
Kıymalı Yaprak Sarma
Hanımlar arasında sarmanın ince olanı makbuldür ama ben özellikle tombul sardım; tembelliğimden ya da ince saramadığımdan değil:))
Malzemeler :
500 gr. taze asma yaprağı
400 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber, kuru nane, kimyon, pul biber
1/2 adet limon
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet domates + 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Asma yaprakları haşlanıp soğuk suya tutulur. Kuru soğan ve maydanoz incecik kıyılır; kıyma, pirinç, salça, sıvı yağ, tuz ve baharatlarla karıştırılıp yoğrulur. Asma yaprakları temiz bir zemine açılır, istenilen miktarda iç malzeme yerleştirilip sarılır ve tencereye dizilir.(Tencerenin altına ve dolmaların üzerine asma yaprağı serebilirsiniz.) Üzerine bir çimdik tuz, sıvı yağ ve limon suyu gezdirilir, dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. Domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır, sıvı yağda kavrulup sos hazırlanır ve dolmaların üzerine dökülür, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak yoğurtla birlikte servis yapılır.
Afiyet olsun.
2 Haziran 2014 Pazartesi
Sable Kurabiye
Tarif buradan.
250 gr. oda sıcaklığında tereyağı
3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzerine;
1 yumurta beyazı (Ben sarısını kullandım.)
1 su bardağı iri dövülmüş fındık veya ceviz
Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri mikserle çırpılır, üzerine haşlanmış, çatalla ezilmiş yumurta sarıları ve sıvı yağ eklenir. Un, kabartma tozu ve vanilya harmanlanır, karışıma eklenip yoğrulur. Hamurdan yumruk büyüklüğünde parça alınıp 6-8 mm. kalınlığında açılır ve kurabiye kalıbıyla kesilir. Üzerine yumurta beyazı sürülüp, dövülmüş fındık, ceviz serpilir. (Fındıklar yapışması için parmakla biraz bastırılır) 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
30 Mayıs 2014 Cuma
29 Mayıs 2014 Perşembe
İç Baklalı Pilav
Malzemeler :
2 su bardağı pilavlık pirinç
250 gr. iç bakla
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 adet küp şeker
birkaç damla limon suyu
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı su
tuz, karabiber
Yapılışı :
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda bekletilir. İç baklaya bıçak yardımıyla fazla derin olmayan çizikler atılır ve kabukları hafif açılıncaya kadar haşlanıp iç kabukları soyulur.
Tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurulur. Jülyen usulü doğranmış havuç eklenip kavurmaya devam edilir. Pirinçler soğuk suda geçirilip süzülür ve havuçlarla birlikte kavrulur. Üzerine su, iç bakla, toz şeker, limon suyu ve tuz eklenip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun.
28 Mayıs 2014 Çarşamba
İç Baklalı Enginar
Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
500 gr. iç bakla
1 avuç arpacık soğan (ayıklanıp, yıkanmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
İç baklalar çizilip, kabukları hafifçe aralanıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur.
Arpacık soğan zeytinyağında kavrulur, un eklenip bir süre daha kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra dereotu ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
500 gr. iç bakla
1 avuç arpacık soğan (ayıklanıp, yıkanmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
İç baklalar çizilip, kabukları hafifçe aralanıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur.
Arpacık soğan zeytinyağında kavrulur, un eklenip bir süre daha kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra dereotu ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
22 Mayıs 2014 Perşembe
Zeytinyağlı Enginar Sapı
Malzemeler :
10-15 adet körpe enginar sapı (ayıklanıp, limonlu suda bekletilmiş)
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un
1/2 adet limon
su
dereotu
Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavrulur; jülyen doğranmış havuçlar ve un ilave edilip kavurmaya devam edilir. Üzerine su ve limon suyu eklenir, su kaynamaya başlatınca enginar sapları ve bezelyeler eklenir. Toz şeker atılıp tuzu ayarlanır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kıyılmış dereotu ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
9 Mayıs 2014 Cuma
Ekler Pasta
Malzemeler :
Hamuru için;
2 su bardağı su
100 gr. margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
Krema için :
1 adet yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2.5 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
1 çorba kaşığı kakao
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
150 gr bitter çikolata
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde
boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. (Mikser ile
karıştırabilirsiniz)Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da
iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180
derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını
kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını
bekleyin.)
Krema için, süt dışındaki malzemeler tencereye alınır. Sütü yavaş yavaş eklenir. Sürekli karıştırılarak pişirilir, soğumaya bırakılır. Fırından
çıkarılan hamurlar enine ortadan ikiye kesilir. Kaşık yardımıyla içlerine
krema doldurulur. Çikolata benmari usulü eritilir. Eklerin üzeri çikolataya
batırılıp donuncaya kadar bekletilir. Kağıt külah içine doldurulan çikolata eklerin
üzerlerine gezdirilerek sıkılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)