Disable Copy And Past

8 Mayıs 2014 Perşembe

Peynirli Gül Böreği


 
nefisyemektarifleri.com 'da "yalancı boyoz" olarak tarifi verilmiş; ben "boyoz" a çok benzetemediğim için "Peynirli Gül Böreği" demeyi uygun buldum, denemek isterseniz yağ miktarını biraz azaltmanızı tavsiye ederim. Bu ölçüler ile 24 adet börek çıkıyor.
 
Malzemeler :
6 adet böreklik hazır yufka
 
Yufkaları ıslatmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
 
İçin için:
Lor peynir + yağlı peynir karışımı (miktarları tercihinize kalmış)
 
Üzeri için:
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 şişe maden suyu (200 ml)
1 adet yumurtanın sarısı


Yufkanın biri düz bir zemine serilir. Yufkanın yarısına 1 su bardağı sıvı yağ ve su karışımından 7 yemek kaşığı kadar dağıtılır. (Fırça yardımıyla sürebilirsiniz.) Sonra diğer yarısı kapatılır. Büyük bir D şekli elde edilir. Kapattıktan sonra  4 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen parçaların uzun tarafına peynirli içten koyularak kenarları kıvrılmadan sigara böreği şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Bütün yufkalar için aynı işlemler tekrarlanır.
Sarma işlemi bittikten sonra tüm börekler, büyük boy bir fırın tepsisine sıkıştırılarak yerleştirilir. Daha sonra üzerine önce yarım su bardağı sıvı yağ ve su karışımı eşit bir şekilde dökülür.
Ardından 1 şişe maden suyu eşit bir şekilde dökülür.
Sonra tepsi tamamen doluncaya kadar (tam ölçü isterseniz iki maden suyu şişesi ölçüsünde) su dökülür.
En son üzeri streç filmle kapatılır ve buzdolabına kaldırılır. 1 gün bekletilir. (Ben akşamdan yapıp sabaha kadar bekletiyorum, yeterli geliyor.)
Sabah, içerisindeki tüm suyu çeken (çoğunu çekmiş dibinde az miktarda su kalmış oluyor) börekler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizilir. (Bir fırın tepsisine sığmıyor, 12'şerli gruplar halinde iki seferde pişirebilirsiniz.)
Üzerine yumurta sarısı dizilerek 200 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

6 Mayıs 2014 Salı

Hardal Otu Salatası


Malzemeler :
1 demet hardal otu
1 adet limon
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
tuz

Yapılışı :
Hardal otunun kalın dalları ayıklanıp atılır, sirkeli suda bekletilip dikkatlice yıkanır ve doğranır. Kaynayan suya atılıp yumuşayıncaya kadar haşlanır, soğuk suya tutulup suyu süzülür ve salata tabağına alınır. Bir kasede ezilmiş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağı çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Nisan 2014 Salı

Pril'den Erken Anneler Günü Hediyesi; Anne-Çocuk Mutfaktayız Atölyesi...




26 Nisan Cumartesi günü kızımla birlikte Müge Akay'ın davetiyle Pril'in EKS Mutfak Akademisi'nde düzenlediği "anne çocuk mutfaktayız atölyesi" ne katıldık. Blogger dostlar ve çocukları ile birlikte şef Özgür Aktaş eğitmenliğinde bol bulaşıklı, nefis lezzetler hazırladık, keyifli bir gün geçirdik. Menü çocukların seveceği lezzetlerden seçilmiş; lazanya, çikolatalı cup cake ve akdeniz salata. Minikler önce anneleri ile birlikte cup cake pişirdi; yüzler, gözler cup cake den arta kalan çikolataya bulandı, sonra ayrı masaya geçip resimler çizildi, oyunlar oynandı. Cup cake ler  soğuyunca da zevklerine göre süsleyip tadına baktılar. Günün sonunda dağ gibi bulaşık ortaya çıktı; benim gibi bulaşık makinası olduğu halde elde yıkama alışkanlığından vazgeçemeyen hanımları çıldırtmaya yeter, hele bir de kurumuş nişastalı bulaşıklar... Neyse ki Pril'in yeni ürünü imdadımıza yetişti. Hamarat hanımların bulaşıktaki değişmeyen tercihi Pril, şimdi elde bulaşık yıkamayı zorlaştıran inatçı lekeler ve nişasta kalıntılarında etkili, yepyeni bir formül geliştirdi.  
Elde bulaşık yıkayan hanımlar en çok nişasta kalıntılarını çıkartırken zorlanıyor. Elbette hanımların yardımına her zamanki gibi Pril koşuyor. Pril’in yağ lekelerine ve kurumuş kirlere karşı etkili ve mükemmel temizlik yaratan yeni formülü, bulaşıkta dönüm noktası yaratıyor. Pril’in yeni formülündeki aktif maddeler ve özel enzimlerin verdiği yoğun temizleme gücü inatçı lekeleri, yanmış yemek ve kurumuş nişasta kalıntılarını söküp atıyor. Aktif maddeler, lekeli yüzeye yapışıyor ve temas sağladığı kirleri söküyor. Enzimler ise kurumuş nişastalı yüzeylere yapışarak kalıntıları çözüyor ve kolayca çıkmalarını sağlıyor. Böylece Pril ile elde bulaşık yıkarken mükemmel temizlik için ovalamaya ve fazla güç harcamaya da gerek kalmıyor. 
Yenilenen formüllü Pril’in üstün temizleme gücü ile hamarat hanımlar şimdi istedikleri yemeği korkmadan yapabiliyor ve misafirlerini gönül rahatlığı ile ağırlayabiliyor.
Annelerin, çocuklarıyla geçirdikleri her anın hazine değerinde olduğunun bilinciyle çocuklarımızla güzel zaman geçirmemizi sağlayarak bizlere verilebilecek en güzel hediyeyi sunan Pril'le TEŞEKKÜRLER.

 

 

25 Nisan 2014 Cuma

Zeytinyağlı Sultani Bezelye




Malzemeler :
1 kg. Sultani bezelye
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

Yapılışı :
Bezelyeler ayıklanıp yıkanır. Soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır; üzerine bezelyeler dizilir, domatesler küp doğranıp bezelyelerin üzerine yayılır. Toz şeker ve tuz eklenip, zeytinyağı gezdirilir. Çok kısık ateşte hiç su koymadan yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

27 Mart 2014 Perşembe

Islama (Tavuklu)



Kuru köy yufkasıyla yapılan, yöresel lezzetlerimizden biri... Çocukluğumda daha çok kemikli haşlama etle yapılırdı ama köy tavuğu ile de harika oluyor.

Malzemeler :
4 adet kuru köy yufkası
yarım köy tavuğu
1 Kaşe iri kırılmış ceviz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 adet kuru soğan
3-4 adet tane karabiber
tuz

Yapılışı :
Tavuk bir tencereye alınır; üzerine çıkacak kadar su, tane karabiber, kuru soğan ve tuz eklenip haşlanır. Tavuk eti sudan çıkarılıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir, suyu süzgeçten geçirilir.
Yufkaların üzerine çok hafif su serpilir ve bir örtü arasına alınarak nemlenmesi sağlanır. Nemlenmiş yufkalar ortadan ikiye kesilir, gevşek bir rulo olacak şekilde sarılır ve 3-4 parmak uzunluğunda kesilir. Kesilen parçalar bir maşa ile sıcak tavuk suyuna batırılıp yağlanmış tepsiye ortası boş kalacak şekilde dizilir. Yufkaların üzerine tavuk etleri ve ceviz serpilir. (İsteyen eritilmiş tereyağı dökebilir, ben tavuk suyu yeterince yağlı olduğu için tercih etmedim.) Kalan yufka parçaları ve tavuk etleri kat olacak şekilde dizilir, ortasına didiklenmiş tavuk etleri yerleştirilir, üzerine ceviz serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirilir. Bu şekilde servis yapılabileceği gibi üzerine tereyağı ve pul biber kızdırılıp dökülebilir. İsteyen sarımsaklı yoğurtla servis yapabilir.

Afiyet olsun.

21 Mart 2014 Cuma

Maydanozlu Poğaça

 
Kibele'den denediğim bir tarif...
 
Malzemeler :
125 gr. tereyağı (yumuşamış)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı sıvı yağ
yarım çay kaşığı karbonat
1 kase ince doğranmış maydanoz
aldığı kadar un
1 yemek kaşığı sirke (Orijinal tarifte yok, ben ekledim)
 
Üzerine yumurta sarısı
 
İçine;
beyaz peynir
 
Yapılışı :
Maydanoz ve un hariç hamur malzemeleri karıştırılır. 1 su bardağı un ve maydanoz eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Unlanmış zeminde merdane ile yarın cm. kalınlığında açılır. Su bardağı yardımı ile yuvarlaklar kesilir, içine peynir yerleştirilip D şeklinde kapatılır, kapatılan kenarları çatalla bastırılır. Tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.
 

17 Mart 2014 Pazartesi

Şebit Yağlaması (Kayseri)


 
 

 
 
Malzemeler :
1 kg. un
1 paket instant maya (11.gr.)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar ılık su
 
Kıymalı harç için;
500 gr. kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
tuz, karabiber, kimyon
1 su bardağı kadar su
 
Üzerine;
sarımsaklı ya da sade yoğurt
 
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır; üzerine instant maya, tuz, sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılır, aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur ve 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Bir tencerede sıvı yağ ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, ince kıyılmış sarımsak eklenip biraz daha kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur, salçalar ve ince kıyılmış biber eklenir. Salça kavrulunca kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domates eklenir. Domatesler yumuşayınca sıcak su eklenir, tuz ve baharatlarla tatlandırılır, ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Dinlenen hamurdan cevizden biraz daha büyük bezeler yapılır ve unlanmış zeminde oklava yardımıyla açılır. Yapışmaz yüzeyli, yağsız bir tavada veya sacda altlı-üstlü çevrilerek pişirilir. Pişen yufkalardan bir tanesi servis tabağına alınır; üzerine kıymalı sos yayılır, üzerine tekrar bir yufka serilir, onun da üzerine kıymalı sos yayılır,  bu şekilde 4-5 kat hazırlanır. "+" şeklinde kesilip 4 eşit parçaya bölünür, üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sade yoğurt dökülerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 
 

14 Mart 2014 Cuma

Ispanaklı Porsiyon Pasta



Tarifi daha önce yayınladığım ıspanaklı pasta ile aynı, şeklini özgülün tariflerinden esinlendim:))

Malzemeler :
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı un
1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması :
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker
Ayrıca;
1 su bardağı süt
1 paket kremşanti
Üzerine;
muz, yarım poşet krem şanti
Yapılışı :
Ispanaklar yıkanıp iyice süzdürülür ve yaprak kısımları robottan geçirilir.
Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve
vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Ispanaklar eklenip iyice karıştırılır ve
yağlanmış büyük fırın tepsisine dökülüp, 175 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
Krema malzemeleri karıştırılıp, pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şanti
1 bardak soğuk sütle çırpılıp, soğumuş olan diğer krema ile karıştırılır. Soğuyan kekden bir su bardağı yardımıyla daire şeklinde parçalar kesilir. Kalan kek kırıntıları robotta çekilir. Kek parçalarından birinin üzerine kreme sürülür, başka bir kek parçası üzerine kapatılır, yan tarafı da krema ile kaplanıp, kek kırıntılarına bulanır. Bütün kek parçaları bu şekilde hazırlandıktan sonra ortalarına birer dilim muz yerleştirilir. Kalan kremaya yarım poşet krem şanti eklenip çırpılır, süsleme için koyu kıvamlı bir krema haline getirilir ve krema pompasına doldurulup pastacıklar süslenir. Buzdolabında dinlendirilip servis yapılır. (Muzların kararmaması için üzerlerine çok az limon damlatabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

5 Mart 2014 Çarşamba

Ceviz Ezmesi (Burdur Yöresi)


Burdur'un bu muhteşem lezzetini ofis arkadaşım memleketinden dönerken getirip bize ikram etmişti. Çok beğendiğim için "acaba evde de yapılabilir mi?" diye araştırdım ve "nefisyemektarifleri.com" 'da gördüğüm tarifle denedim.

Malzemeler :
4 su bardağı şeker
4 su bardağı irmik
4 su bardağı ceviz
pudra şekeri
Yapılışı :
4 su bardağı şeker tencereye alınır; üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip kaynatılır sonra ocak hafif kısılır.
4 su bardağı irmik ve 4 su bardağı ceviz (dişe gelecek şekilde çekilmiş olup) ikisi karıştırılıp eriyen şeker tenceresine dökülür. Dökülürken de aralıksız karıştırılır ocaktan alınır. Tepsiye pudra şekeri serpilip cevizli karışım yayılır çok sıkı bir şekilde tüm gücünüzle bastırılır. Birbirine iyice sıkışmalı yoksa kestiğinizde dağılır sonra üstüne pudra şekeri serpilir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Mart 2014 Pazartesi

Tavuklu Köy Böreği




Zonguldak ve civarında yapılan yöresel bir lezzet, mutlaka köy tavuğu ile yapılmalı!

Malzemeler :
4 adet kuru yufka
1 adet köy tavuğu
1 adet kuru soğan
3-4 adet tane karabiber
tuz
yeterince su
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ (tepsiyi yağlamak için)

Yapılışı :
Ayıklanmış köy tavuğu ateşe tutularak ince tüyleri temizlenir ve yıkanıp bir tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadar su, bir bütün soğan ve tane karabiber eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır, gerekirse tekrar sıcak su eklenir. (1,5- 2 saatte pişiyor)
Kuru yufkalar ılık tavuk suyu ile ıslatılır ve yağlanmış tepsiye dizilir. (Yufkalar kırılabilir, önemli değil, suyla ıslanınca yapışıyor.) Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanır ve son katın üzerine de sıvı yağ sürülür. Hazırlanan börek ocak üzerinde, kısık ateşte, tepsi sürekli döndürülerek pişirilir.Böreğin altı pişince; üst kısmı alta gelecek şekilde çevrilir ve kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine didiklenmiş tavuk etleri serpilir; biraz tavuk suyu dökülüp ıslatılır. Tavuk etleri böreğe sarılıp dürüm yapılarak yenir. (Yöresel olarak aynı tepsiden yenir ama isteğe göre böreği dilimleyip tabaklarda da servis edebilirsiniz.)

Afiyet olsun.