Disable Copy And Past

25 Ocak 2012 Çarşamba

Pide Çeşitleri


İstediğiniz iç malzeme kullanarak yapabilirsiniz. Ben kendim için peynirli, İrem için de kavurmalı, pastırmalı hazırladım.
Malzemeler :
4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
yarım küp yaş maya ya da 1 paket (11 gr.) instant maya
aldığı kadar su
İçine;
beyaz peynir (fırında eriyen, yağlı peynir), domates-biber
kavurma
pastırma
kaşar peyniri ya da
istediğiniz bir malzeme (ıspanak, patates, kıyma vb.)
Yapılışı :
Maya toz şekerle birlikte ılık sütün içine atılır ve eritilir. Un; yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Üzerine eritilmiş maya dökülür, tuz atılır. Aldığı kadar su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Hamurdan mandalinadan daha büyük bezeler yapılır ve unlanmış zeminde oval şekilde açılır. Ortasına ufalanmış peynir yayılır; kenarları hafif içe doğru katlanarak pide şekli verilir. Peynirin üzerine domates-biber dilimleri dizilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Kavurmalı ya da pastırmalı yapmak için; hamur açılıp kenarları içe doğru katlanır ve boş olarak tepsiye dizilir. 170-180 derece fırında pişmeye bırakılır. Boş pideler kabarıp, hafif pembeleşince ortalarına pastırma-kaşar ya da kavurma kaşar doldurulup tekrar fırına verilir ve kaşar eriyinceye kadar pişirilir. Fırından alınca kenarlarına tereyağı sürülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kereviz Pane ve Zeytinyağlı Kereviz Sapı



Malzemeler :
4-5 adet orta boy kereviz
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu ya da 1 paket hazır çıtır pane harcı
limon suyu
tuz

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı:
Bir tencereye su, tuz ve limon suyu alınır. Kerevizlerin kabukları soyulur ve 0,5 cm kalınlığında halka şeklinde doğranır. Tencere ocağa oturtulup kerevizlşer hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülüp kurulanır. Yumurtalar çukur bir kapta çırpılır. Kurulanan kerevizler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, son olarak da galeta ununa (ya da çıtır pane harcına) bulanarak kızgın yağda arkalı-önlü kızartılır. Kağıt hazlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür. İsteğe göre yoğurtlu sosla servis yapılır.


Pazardan aldığım kerevizlerin sapları düzgün ve çok güzel görünüyordu; atmaya kıyamadım ve zeytinyağlı pişirdim. O anda evde havuç olmadığı için eklemedim ama havuç da çok yakışır.
Malzemeler:
1 kg. kerevizin beyaz dal kısımları (yeşil kısımları çok sert oluyor, pişmiyor)
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet havuç
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
1-2 yemek kaşığı pirinç
limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
Yapılışı :
Kereviz sapları ayıklanıp yıkanır ve 4-5 cm uzunluğunda doğranır. Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Verev doğranmış havuç ve jülyen doğranmış kırmızı biber eklenip sotelenir. Kereviz sapları eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp bir süre kendi suyuyla pişirilir. Sonra üzerine çıkacak kadar su, toz şeker ve tuz eklenir. Üzerine yıkanmış pirinçler yayılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Limon suyu sıkılarak ocaktan alınır. Tencerede soğutulup servis tabağına alınır.
Afiyet olsun.

23 Ocak 2012 Pazartesi

Vişne Soslu Ayva Tatlısı



Malzemeler:
2 adet ayva
1 su bardağı vişne
3-4 yemekkaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
3-4 adet tane karanfil
1 tatlı kaşığı nişasta
yeterince su
yarım poşet kremşanti
yarım su bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur ve ikiye bölünüp çekirdek kısımları çıkartılır. Tencereye alınıp üzerine tozşeker, çubuk tarçın, karanfil, vişne ve su eklenip pişmeye bırakılır. Ayvalar arasıra ters çevrilip yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğumaya bırakılır. Tencerede kalan suya (soğuk su) nişasta eklenip sos kıvamında pişirilir; ara sıra karıştırılarak soğutulur. Servis
tabağına önce sos dökülüp ayva tatlısı yerleştirilir. Kremşanti sütle çırpılarak hazırlanır ve krema pompası ile ayva tatlısının üzerine şekilli sıkılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Ispanaklı Tavuk Sarma


Malzemeler :
600 gr. tavuk göğsü
500 gr. yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
7-8 adet kültür mantarı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım su bardağı kaşar rendesi
tuz, karabiber, kekik
Yapılışı :
Tavuk eti biftek şeklinde açılır ve streç film arasına alınıp döverek inceltilir. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurulur. Küp şeklinde doğranmış biberler ve dilimlenmiş mantarları eklenip sotelenir. Son olarak doğranmış ıspanaklar eklenir ve ıspanaklar sönünceye kadar karıştırılarak pişirilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Kaşar rendesi eklenip karıştırılır. (isterseniz kaşar yerine 2 kaşık kreme da kullanabilirsiniz.) Soğuyan ıspanaklı harç tavuk bifteğin geniş tarafına serilir ve rulo şaklinde sarılır. Açılmaması için kürdanla tutturulur. Üzerine tuz ve istenilen baharatlar serpilir. Fırında pişirme poşetine biraz un dökülüp sallanır ve tavuk rulo yerleştirilir. Poşetin birkaç yerinde kürdanla delik
oluşturulur. 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince
dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

19 Ocak 2012 Perşembe

Elmalı Bisküvi


Sofra Dergisi'nin eski sayılarından birinde görmüştüm, denemek bugüne kısmetmiş. Elmalı tarifleri sevenlerin bayılacağı, pratik ve nefis bir tarif. Denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle...
Malzemeler :
1 paket petibör bisküvi
2 adet elma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
tarçın
Hamuru için;
3 adet yumurta
3 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzerine;
pudra şekeri
Yapılışı :
Bisküviler kare ya da dikdörtgen bir fırın kabına dizilir. (Kare borcam tepsi kullandım.) Elmaların kabukları soyulup çekirdek kısımları temizlenir ve yarım ay şeklinde ince ince dilimlenir. Elma dilimleri bisküvilerin üzerine dizilir; tarçın ve ceviz serpilir.
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye (şeker eriyinceye) kadar çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenip yavaşça çırpılır. Hazırlanan hamur elmaların üzerini kapatacak şekilde tepsiye dökülür. Isıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir. Pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Fırından çıkartılıp soğumaya bırakılır. Ilık hale gelince bir su bardağı yardımıyla yuvarlak parçalar kesilir. Üzerine pudra şekeri elenip servis yapılır. Dilerseniz pudra şekerini tarçınla karıştırarak da kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

17 Ocak 2012 Salı

Kuru Erikli ve Fındıklı Koko Kurabiye


Lezzet Dergisi'ndeki tarifi biraz değiştirerek uyguladım. Orjinal tarifte kayısı kullanılmış, ben kuru kayısıyı kek ve kurabiyelerde sevmediğim için kuru erik kullandım ve biraz da damla çikolata ekledim. Bir kısmını şekil verdikten sonra pudra şekerine buladım; bu halini daha çok beğendim, denemenizi tavsiye ederim:))
Malzemeler :
2 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı küp doğranmış kuru erik ( orjinal tarifte kuru kayısı)
1 kahve fincanı damla çikolata (Ben ekledim)
1 yemek kaşığı kakao
3 adet yumurta akı
Ayrıca;
pudra şekeri
Yapılışı :
Bütün malzeme geniş bir kapta iyice karıştırılır. Dondurma kaşığı ile parçalar kopartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ya da benim yaptığım gibi ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve pudra şekerine bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 170-180 derece fırında 15-20 dakika üzerleri hafif çatlayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

13 Ocak 2012 Cuma

Haşhaşlı Kıvırma Çörek




Uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti. http://sefertasi.blogcu.com un tarifiyle yaptım ve çok beğendim.
Malzemeler :
6 bardağı un (yaklaşık)
1 su bardagı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
İç malzemeleri:
1 su bardagi ceviz içi
1 su bardagi sıvıyağ
1,5 su bardağı haşhaş ezmesi
Yapılışı :
Maya ve şeker ılık suya atılıp eritilir. Süt, yumurta akı ve tuz eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp iki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Haşhaş ezmesi, iri çekilmis ceviz ve sıvı yağ karıştırılır.
Mayalanan hamur 3 bezeye bölünür. Her beze tek tek oklava ile açılır. (fazla ince açmaya gerek yok) Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harç kaşık yardımıyla, her tarafına gelecek şekilde sürülür. Üzerine ikinci yufka serilir, ona da harç sürülür. Diğer yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Yufkalar ortadan ikiye bölünüp üst üste yerleştirilir. Böylece hamur 6 kat olacak. Hamurdan iki parmak kalınlığında şeritler kesilir ve elimizin bir yukarı biri aşağı gelecek şekilde buralarak, uzatılıp inceltilir. Tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülür. Diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanıp ilk hamurun etrafına dolanır. Bir süre daha bekletilip tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

11 Ocak 2012 Çarşamba

Pırasalı, Mısır Unlu Poğaça



Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt (yarım su bardağı)
1 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
5-6 adet ince pırasanın beyaz kısımları
aldığı kadar beyaz un
yarım su bardağı beyaz peynir
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :
Pırasalar ince kıyılıp biraz tuzla ovulur. Peynir hariç bütün malzeme karıştırılıp aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurdan istenilen büyüklükte (tercihen mandalina büyüklüğünde) parça kopartılıp elde yuvarlak şekilde açılır, ortasına peynir yerleştirilip kapatılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. (Dilerseniz peyniri arasına koymak yerine hamura da ekleyebilirsiniz ve yuvarlak şekil verip pişirebilirsiniz, ben hamuruna peynir eklediklerimi daha çok beğendim.) Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fırında Kıymalı Makarna (Maggi Makarna Harcı ile)


Makarnanın haşlama suyu dökülmediği için besin değeri kaybolmuyor. Pratik ve leziz bir makarna. Ben ilk yaptığımda kıymaya mantar ve kırmızı biber de eklemiştim; pizza gibi olmuştu. Güzel sonuç almak için paketin üzerindeki tarifte yer alan su ve makarna ölçüsüne uymak gerekiyor ve makarna cinsine, benden söylemesi:))
Malzemeler :
1 paket Maggi fırında kıymalı makarna harcı
200 gr. kıyma
3 su bardağı burgu makarna
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy doğranmış domates
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
4 su bardağı su
Yapılışı:
Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır ve kıyma eklenip kavrulur. Domates eklenip 1 dakika kadar pişirilir. Su ve Maggi makarna harcı eklenip kaynayıncaya kadar pişirilir. Makarna çiğ olarak orta boy bir fırın kabına dökülür. Üstüne kıymalı harç dökülür. Margarin ve kaşar rendesi serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Fırın ayarlarına ve tepsi boyutuna göre pişirme süresi değişebilir. Makarnanın suyunu çekip çekmediğini kontrol ederek süreyi ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Patatesli Kırmızı Biber Dolma


Malzemeler :
1 kg. kırmızı kapya biber
5-6 adet patates
1 kase bezelye (haşlanmış)
yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur. Sıcak halde iken çatalla ezilerek püre yapılır. Tereyağı, kaşar rendesi ve tuz eklenip karıştırılır. Haşlanmış bezelye ilave edilir. Biberler yıkanır ve sap kısımları kesilerek çekirdekleri temizlenir. Hazırlanan patates püresi biberlere doldurulur. Pişerken patates püresinin dışarıya taşmaması için iki biberin açık kısımları karşı karşıya getirilerek fırın kabına dizilir. 180 derece fırında biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre ketçap-mayonez ile servis yapılır.
Afiyet olsun.