Disable Copy And Past

17 Ocak 2012 Salı

Kuru Erikli ve Fındıklı Koko Kurabiye


Lezzet Dergisi'ndeki tarifi biraz değiştirerek uyguladım. Orjinal tarifte kayısı kullanılmış, ben kuru kayısıyı kek ve kurabiyelerde sevmediğim için kuru erik kullandım ve biraz da damla çikolata ekledim. Bir kısmını şekil verdikten sonra pudra şekerine buladım; bu halini daha çok beğendim, denemenizi tavsiye ederim:))
Malzemeler :
2 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı küp doğranmış kuru erik ( orjinal tarifte kuru kayısı)
1 kahve fincanı damla çikolata (Ben ekledim)
1 yemek kaşığı kakao
3 adet yumurta akı
Ayrıca;
pudra şekeri
Yapılışı :
Bütün malzeme geniş bir kapta iyice karıştırılır. Dondurma kaşığı ile parçalar kopartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ya da benim yaptığım gibi ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve pudra şekerine bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 170-180 derece fırında 15-20 dakika üzerleri hafif çatlayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

13 Ocak 2012 Cuma

Haşhaşlı Kıvırma Çörek




Uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti. http://sefertasi.blogcu.com un tarifiyle yaptım ve çok beğendim.
Malzemeler :
6 bardağı un (yaklaşık)
1 su bardagı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
İç malzemeleri:
1 su bardagi ceviz içi
1 su bardagi sıvıyağ
1,5 su bardağı haşhaş ezmesi
Yapılışı :
Maya ve şeker ılık suya atılıp eritilir. Süt, yumurta akı ve tuz eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp iki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Haşhaş ezmesi, iri çekilmis ceviz ve sıvı yağ karıştırılır.
Mayalanan hamur 3 bezeye bölünür. Her beze tek tek oklava ile açılır. (fazla ince açmaya gerek yok) Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harç kaşık yardımıyla, her tarafına gelecek şekilde sürülür. Üzerine ikinci yufka serilir, ona da harç sürülür. Diğer yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Yufkalar ortadan ikiye bölünüp üst üste yerleştirilir. Böylece hamur 6 kat olacak. Hamurdan iki parmak kalınlığında şeritler kesilir ve elimizin bir yukarı biri aşağı gelecek şekilde buralarak, uzatılıp inceltilir. Tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülür. Diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanıp ilk hamurun etrafına dolanır. Bir süre daha bekletilip tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

11 Ocak 2012 Çarşamba

Pırasalı, Mısır Unlu Poğaça



Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt (yarım su bardağı)
1 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
5-6 adet ince pırasanın beyaz kısımları
aldığı kadar beyaz un
yarım su bardağı beyaz peynir
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :
Pırasalar ince kıyılıp biraz tuzla ovulur. Peynir hariç bütün malzeme karıştırılıp aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurdan istenilen büyüklükte (tercihen mandalina büyüklüğünde) parça kopartılıp elde yuvarlak şekilde açılır, ortasına peynir yerleştirilip kapatılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. (Dilerseniz peyniri arasına koymak yerine hamura da ekleyebilirsiniz ve yuvarlak şekil verip pişirebilirsiniz, ben hamuruna peynir eklediklerimi daha çok beğendim.) Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fırında Kıymalı Makarna (Maggi Makarna Harcı ile)


Makarnanın haşlama suyu dökülmediği için besin değeri kaybolmuyor. Pratik ve leziz bir makarna. Ben ilk yaptığımda kıymaya mantar ve kırmızı biber de eklemiştim; pizza gibi olmuştu. Güzel sonuç almak için paketin üzerindeki tarifte yer alan su ve makarna ölçüsüne uymak gerekiyor ve makarna cinsine, benden söylemesi:))
Malzemeler :
1 paket Maggi fırında kıymalı makarna harcı
200 gr. kıyma
3 su bardağı burgu makarna
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy doğranmış domates
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
4 su bardağı su
Yapılışı:
Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır ve kıyma eklenip kavrulur. Domates eklenip 1 dakika kadar pişirilir. Su ve Maggi makarna harcı eklenip kaynayıncaya kadar pişirilir. Makarna çiğ olarak orta boy bir fırın kabına dökülür. Üstüne kıymalı harç dökülür. Margarin ve kaşar rendesi serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Fırın ayarlarına ve tepsi boyutuna göre pişirme süresi değişebilir. Makarnanın suyunu çekip çekmediğini kontrol ederek süreyi ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Patatesli Kırmızı Biber Dolma


Malzemeler :
1 kg. kırmızı kapya biber
5-6 adet patates
1 kase bezelye (haşlanmış)
yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur. Sıcak halde iken çatalla ezilerek püre yapılır. Tereyağı, kaşar rendesi ve tuz eklenip karıştırılır. Haşlanmış bezelye ilave edilir. Biberler yıkanır ve sap kısımları kesilerek çekirdekleri temizlenir. Hazırlanan patates püresi biberlere doldurulur. Pişerken patates püresinin dışarıya taşmaması için iki biberin açık kısımları karşı karşıya getirilerek fırın kabına dizilir. 180 derece fırında biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre ketçap-mayonez ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hamsi Tava


Malzemeler :
1 kg. hamsi
yeterince mısır unu
tuz
sıvı yağ
Yapılışı :
Hamsilerin kafaları kopartılıp, karın kısmı boşaltılarak temizlenir. İyice yıkanıp suları süzülünceye kadar bekletilir. Tuz atıp harmanlanır. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya çok az sıvı yağ dökülür. Hamsiler mısır ununa bulanıp sık bir şekilde tavaya dizilir. Arkalı-önlü çevrilerek kızartılır. (Hamsi kızartmaya özel kapaklı tavalarda kızartabilir ya da kenarları yüksek olmayan düz bir kapaktan yararlanabilirsiniz. Ben hamsilerin altı kızarınca üzerine düz bir servis tabağı kapatıp, tavayı ters çevirdim, sonra hamsileri tabaktan tavaya doğru kaydırdım. Hamsileri sık şekilde dizmezseniz bu aşamada dağılabilirler.) Bol yeşillikli bir salata ve kırmızı soğan eşliğinde afiyet olsun.

6 Ocak 2012 Cuma

Erikli-Fındıklı Tart


Malzemeler :
2 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 adet büyük boy yumurta
125 gr. margarin
1/2 paket vanilya
1/2 paket kabartma
tozu
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
İçine;
200 gr. dövülmüş fındık
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
4 yemek kaşığı hindistanceviz rendesi
5-6 adet kırmızı erik (anjelik)
Yapılışı :
Un, pudraşekeri, yumurta, margarin, vanilya, kabartma tozu, tuz ve rendelenmiş limon kabuğu karıştırılıp yoğrulur. Hazırlanan hamur 10 dakika dinlendirilip, merdane ile açılır, tart kalıbına yerleştirilir. Hamurun kenarlarındaki fazlalıklar kesilir, bir kenarda bekletilir. Çatalla hamurun üzerine delikler açılır. Çukur bir kapta dövülmüş fındık, pudraşekeri, yumurta, hindistancevizi rendesi ve vanilya iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım tartı hamurunun üzerine yayılır, dilimlenmiş erikler dizilir. Ayrılan hamurla küçük kurabiye kalıplarıyla şekiller kesilir ve tartın kenarlarına dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

3 Ocak 2012 Salı

Enginar Çanağında Deniz Börülcesi Salatası


Yeni yıl kutlaması etkinliklerini izlemek için Nişantaşı'na giderken bir manavda deniz börülcesi gördüm ve hazine bulmuş gibi sevindim. Umarım İstanbul'un bütün semtlerinde bu lezzetli otu daha kolay bulabiliriz.
Malzemeler :
2 demet deniz börülcesi
8 adet limonlu suda haşlanmış enginar çanağı (konserve kullandım.)
7-8 adet kekik aromalı zeytinyağında bekletilmiş kuru domates
1 avuç iri çekilmiş ceviz
2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
zeytinyağı
limon suyu
Yapılışı :
Deniz börülceleri sirkeli suda bekletilip yıkanır. Kaynar suya atılarak diriliklerini kaybetmeyecek şekilde (15 dakika) haşlanır ve sıcak sudan çıkarılarak soğuk suya tutulur. Sap kısımların tutulup sıyrılarak kılçıkları ayıklanır. Kuru domatesler doğranıp deniz börülcesi ile harmanlanır; enginar çanaklarının üzerine paylaştırılır. Bir kasede ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, limon ve tuz çırpılarak sos hazırlanır; salatanın üzerine gezdirilir. İri kırılmış cevizle süslenerek beklemeden servis yapılır.
Afiyet olsun.

31 Aralık 2011 Cumartesi

2011'in Son Pastası:))






Yeni aldığım çikolata transfer jelatinini denemek için bu pastayı yaptım. Çeşitli aksilikler olsa da ilk denemem için sonuç fena sayılmaz. 3 katlı pandispanya kullanmayı planlamıştım ama markette bulamadım, bu yüzden pasta çikolata kenardan biraz aşağıda kaldı. Pasta çemberine yerleştirdiğim jelatin tam donmamıştı; çabuk donsun diye buzluğa koydum. Buzluğun kapağını kapatırken çember kaymış ve çikolata yamuk şekilde donmuş; biraz düzelteyim dedim; kırıldı:)) Sonraki denemeler için bunlar bana ders oldu; yavaş yavaş öğreneceğim galiba, ben bu pasta yapma işini:))



2112 Yılının tüm insanlara hayırlı olması dileklerimle....




Malzemeler:

1 adet hazır kakaolu pandispanya

1 paket hazır kakaolu krema

1,5 su bardağı soğuk süt (krema için)

50 gr. yumuşak margarin (krema için)

Pasta çemberi çevresi uzunluğunda kesilmiş çikolata transfer jelatini

2 paket bitter çikolata (toplam 160 gr.)

Islatmak için;

1 çay bardağı soğuk süt

1 tatlı kaşığı granül kahve

2 tatlı kaşığı toz şeker


Arasına;

damla çikolata

vişne taneleri

Yapılışı :

Çikolata benmari yöntemiyle eritilir ve spatula yardımıyla jelatinin üzerine yayılır. Donmaya başlayınca pasta çemberine yerleştirilir. [Çikolatalı kısmı iç tarafa gelecek, söylemeye gerek yok ama:)) ] Çemberin ortasına kahve-süt karışımı ile ıslatılmış pandispanya katı yerleştirilir. Hazır krema paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır ve yarısı pandispanyanın üzerine yayılır; vişne ve damla çikolata serpilir. Islatılmış pandispanya katı ile üzeri kapatılır, kalan krema üzerine yayılır. Pasta çemerinde çıkarılır; çikolata yeterince donunca jelatin çıkartılır. (Desenler çikolataya geçecek) İsteğe göre üzerine kakao elenir, şeker hamurundan yapılan dekor çiçek, vb. ile süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.




Afiyet olsun.

29 Aralık 2011 Perşembe

Ofiste Baby Shower Partisi ve Bebek Pastam



Doğum iznine çıkacak olan bir arkadaşımızı güzel bir anıyla uğurlamak için işyerinde bir baby shower partisi düzenledik. Bütün arkadaşlar hünerlerini gösterdi ve nefis lezzetler ortaya çıktı, herkesin emeğine sağlık. Biz" doğuma bir ay daha var" diye biliyorduk ama arkadaşımız eve gidince sancılanmış ve çok şükür bebeğimiz sağlıkla dünyaya gelmiş. Hoşgeldin "Haktan Emir bebek", bahtın hep açık olsun, analı-babalı büyü, Allah hayırlı bir ömür versin.

Arkadaşlarla ufak-tefek hediyeler hazırlamaya çalıştık; işyeri ortamında ancak bu kadar süsleyebildik.

Satı Nisa arkadaşımızın getirdiği, herkesin tarifini merak ettiği ıspanaklı börek...
Çiğdem arkadaşımızdan nefis kıymalı çarşaf böreği
Ayten arkadaşımızdan harika, üzümlü-cevizli kek
Ayla arkadaşımızdan nefis bir sütlü tatlı
Nargüzel arkadaşımızdan nefis bir mercimek köftesi; benim börülce salatam, Diğdem ve Ayşegül'ün ayrı ayrı yaptığı yaprak sarması; ayrıca benden kuru dolma ve yaprak sarma


Dilek'ten un kurabiyesi ve kısır, Nargüzel'in ellerinden elmalı kurabiye, Hatice Hanım'dan patates salatası ve turşu, Neşe Hanım'dan ıslak kek.....Vee finalde benim yaptığım pasta... Şeker hamuru tadını sevmediğim için pastayı krema ile kapladım, şeker hamurunu süslemede kullandım.
Malzemeler:
Pandispanyası için ;
4 adet yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 kahve fincanı un
Arasına;
damla çikolata
vişne
Krema için;
1 paket vanilyalı hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
50 gr. yumuşak margarin
Islatmak için;
1 çay bardağı soğuk süt
1 tatlı kaşığı granül kahve
2 tatlı kaşığı toz şeker
Süsleme için;
bebek temalı pasta süsü
şeker hamuru
mavi gıda boyası
Yapılışı :
Yumurta akları cam ( özellikle cam ) bir kasede kıvamı koyulaşana dek çırpılır.
Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar
çırpılır. İyice çırpılmış yumurta sarıları ve beyazları karıştırılıp yoğurt ve
sıvıyağ eklenip biraz daha çırpılır. Elenmiş un , kakao kabartma tozu ve vanilya
ilave edilip tahta kaşıkla iyice karıştırılıp, yağlanmış ve unlanmış ya da yağlı
kağıt serilmiş kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 -50
dakika batırılan kürdan temiz çıkana dek pişirilir. (Fırınımızın kapağını
açmamaya özen gösterin aksi halde pandispanyanız çökebilir.)
Soğuyan pandispanya bir bıçak yardımıyla iki kat olacak şekilde kesilir. Süt-şeker ve kahve karışımıyla pandispanya katları ıslatılır. Paketin üstündeki tarife göre hazırlanan vanilyalı pasta kremasının 1/3' i birinci katın üzerine sürülür. Damla çikolata ve vişne taneleri serpilir. Diğer
pandispanya katı üzerine kapatılır. Pastanın yanları ve üstü vanilyalı krema ile
kaplanır. Pasta süsleri ve mavi renklendirilmiş şeker hamurundan yapılan süslemelerle isteğe göre süslenir. Bir gece buzdolabında bekletilip servis yapılır.
Afiyet olsun.