Disable Copy And Past

13 Nisan 2010 Salı

Tavuk Pirzola (Fırın Poşetinde)

Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.

Malzemeler :
6-7 adet tavuk pirzola (kişi sayısına göre)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı (silme) domates salçası
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kekik
Yapılışı :
Tavuk pirzolalar derin bir kaba alınır, piyazlık doğranmış soğan, ince kıyılmış sarımsak ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Fırın poşetine1 tatlı kaşığı un dökülüp sallanır, her tarafının unlanması sağlanır. Tavuk pirzolalar soğan ve sarımsakları temizlenerek fırın poşetine yerleştirilir. İsteğe göre dilimlenmiş patates de eklenir. Fırın poşetinin ağzı kapatılıp, kürdan yardımıyla birkaç yerinden delik açılır ve bir fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

9 Nisan 2010 Cuma

Çiriş Otu Kavurması (Yumurtalı)



Kaç yıldır semt pazarında görüyordum ama bilmediğim için bir türlü almaya cesaret edememiştim. Pazarcıya sordum; "nasıl pişireceğim" diye o da "ıspanak gibi yemeği yapılıyor" dedi. Ben de yumurtalı olarak yaptım ve beğendim. Biraz araştırdım böreği de yapılıyormuş. Tekrar alırsam börek olarak da deneyeceğim. Oldukça faydalı bir otmuş. Çiriş otu hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler :
1 kg. çiriş otu
3-4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
kişi sayısı kadar yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranıp tuzlu kaynar suda haşlanır. Suyu süzülüp ılık hale gelince elde sıkılır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvıyağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Çiriş otu da eklenip bir süre karıştırılır. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pulbiber serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Eşimin Sürprizi (Tefal Actifry)




Katıldığımız Tefal Besleyici ve Lezzetli Yemek Şenliği 'nde Actifry ile pişirip yediğimiz pirzola ve patates kızartmasını kızım o kadar çok beğendi ki eve gelince babasına anlata anlata bitiremedi. Babası da güzel bir sürpriz yapıp Actifry almış, getirmiş. İlk olarak kızımın isteği üzerine pirzola ve patates kızartması yaptık. İlk fırsatta Tefal Actifry ile birlikte hediye edilen yemek kitabından yeni tarifler deneyeceğim. Etkinlikte bize hediye edilen nutricook 'u da henüz deneme fırsatım olmadı. Bu iki harika ürün elimdeyken, kim korkar mutfaktan.... Bir de bol bol zaman bulsam....


Çilek Jöleli Sütlü Tatlı


Narince arkadaşımızın ev sahibi olduğu "jöleli tatlılar" etkinliğine göndermek için hazırladım. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
4 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı un
125 gr. margarin
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya

1 paket çilek aromalı bitkisel jöle
2,5 su bardağı kaynar su

Yapılışı :
Bir kaba 2,5 su bardağı sıcak su alnır, paketteki toz jöle karışımı dökülüp, eriyinceye kadar karıştırılır, istenilen kalıba ya da kalıplara dökülür. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınıp 1-2 saat bekletilir.
Bir tencerede margarin eritilir ve un eklenir. Un hafif rengi dönene kadar kavrulur. Süt eklenerek, topak olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tozşeker eklenir ve koyu bir muhallebi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Vanilya eklenip, ocak kapatılır. Mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Jölenin üzerine dökülüp soğutulur. Buzdolabında dinlendirilip kalıptan çıkarılarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Nisan 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı İçbaklalı Enginar




Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
1kg. iç bakla
1 adet kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
İç baklalar çizilip, kabukları hafifçe aralanıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur.
Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip bir süre kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra enginarlar servis tabağına alınır, baklaların suyu süzülür ve blendırdan geçirilerek püre haline getirilir. Bakla püresi krema pompasına doldurulup enginarların üzerine istenilen şekilde sıkılır. Dereotu ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

6 Nisan 2010 Salı

Ballı-Damla Çikolatalı Kek



Malzemeler :
125 gr. eritilip soğutulmuş margarin
1,5 su bardağı toz şeker
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı bal
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağına yakın çekilmiş fındık
1/2 su bardağı damla çikolata
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
Yumurtalar çukur bir kaba kırılır, toz şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Eritilip soğutulmuş margarin eklenip çırpmaya devam edilir. Bal, rendelenmiş havuç, tarçın, portakal kabuğu eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak damla çikolata ve fındık eklenip; karışım margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve 160-170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Nisan 2010 Pazartesi

Tuzlu Kurabiye


Sofra Dergisi'nin Mart sayısından denediğim bir tarif. Umduğumdan daha güzel bir sonuç aldım.



Malzemeler :

125 gr. oda sıcaklığında margarin

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı sirke

1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

1 çay kaşığı tuz

aldığı kadar un


Üzerine;

1 adet yumurtanın sarısı

çörekotu, haşhaş tohumu


Yapılışı :

Bütün malzemeler yoğurma kabına alınıp, aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan cevizden daha küşük parçalar kopartılıp, isteğe göre şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu-haşhaş tohumu serpilir. 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

29 Mart 2010 Pazartesi

Tefal Besleyici ve Lezzetli Yemek Şenliği




Esra Hanım'ın nazik davetiyle Cumartesi günü Tefal MSA' da düzenlenen Besleyici ve Lezzetli Yemek Şenliği’ne katıldık; yeni ürünler (nutricook ve Actifry) ile nefis tarifler denedik, yedik, içtik, harika zaman geçirdik. Tefal ekibine çoook teşekkürler. Mükemmel bir organizasyondu, herşeyi düşünmüşler gerçekten. Etkinlikle ilgili diğer fotoğrafları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Etkinliğe katılan değerli mutfak dostları:
http://ehali.blogspot.com/Nesli Çelik
http://www.kitubi.com/Damla Doğan Altınören
http://yemekzevki.net/Melda Baki Tahiroğlu+Emel Baki
http//misscilek.blogspot.comİpek Kuşcu

Tefal Ekibi;
Zümrüt Tamer Actifry Senior Ürün Müdürü
Emrah Özol Actifry Ürün Müdürü
Ömer Altıkardeşler Nutricook Senior Ürün Müdürü
Emine Baran Nutricook Ürün Müdürü

NutriCook'un özellikleri;
Gıda türüne özel tasarlanmış 4 farklı pişirme programı
Akıllı kontrol saati
Özel patentli tek elle kolay açma/kapama sistemi
Özel tasarımlı paslanmaz çelik buhar sepeti
Otomatik hava tahliye sistemi
Geniş kapasite
Bulaşık makinesinde yıkanabilir (Akıllı kontrol saati hariç)
İndüksiyon dahil tüm ısı kaynaklarında kullanıma uygundur.
62 adet tariften oluşan yemek kitabı hediyeli



Actifry Family ile suçluluk duygusu hissetmeden lezzetli kızartmalar hazırlamanın ve yemenin keyfini yeniden keşfedin. 50 adet tariften oluşan yemek kitabı hediyeli.

Yenilenen Actifry ile sadece bir kaşık yağ ile bir buçuk kilo patates kızartmak mümkün. Patates kızartması dışında havuç, kabak, biber gibi sebzeleri de kızartabilir, kızartmanın yanında çoban kavurma, muska böreği, sütlaç ve kabak tatlısı da pişirebilirsiniz.



Şefin bizim için hazırladığı özel sürpriz; Çikolata Rüyası. Dondurma ile birlikte harikaydı. Tabii tek sürpriz bu değildi.



Nutricook ile çok kısa sürede yaptığımız Safran Soslu Dil Balığı, muhteşem bir lezzet



Actirfy ile yaptığımız ve Dondurma eşliğinde yediğimiz Elma Tatlısı




Actifry ile 15 dakikada nefis kuzu pirzola...



Actifry ile Havuç-Biber ve Kabak kızartması yaptık. Çoz yağ kullanıp harika lezzetli kızartma yedik.









26 Mart 2010 Cuma

Fıstıklı-Haşhaşlı Kek


Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen bir tarif... Keki ikram edeceğim arkadaşlar belki sevmez diye haşhaş tohumunu çok az kullandım, miktarını arttırabilirsiniz. Fıstıklı bölümüne biraz ıspanak püresi eklenirse renginin daha güzel olacağını düşünüyorum.
Malzemeler :
125 gr. tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı portakal suyu
1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
4 yemek kaşığı toz antepfıstığı
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Yapılışı :
Çukur bir kapta tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek eklenir ve iyice karıştırılır. Hazırlanan hamur ikiye bölünür; yarısına haşhaş tohumu ve portakal suyu, diğer yarısına bal ve toz fıstık eklenip mikserle karıştırılır. Margarinle yağlanmış kalıba önce fıstıklı, sonra haşhaşlı hamur dökülür ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Kekin pişip, pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.) Soğuyan kek kalıptan çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Mart 2010 Perşembe

Mantarlı Bahar Salatası




Malzemeler :
300-400 gr. kültür mantarı
roka
maydanoz
kıvırcık marul
semizotu
kiraz domates
salatalık
1 kutu mısır konservesi

Sos için;
limon suyu, zeytinyağı, balzamik sirke, tuz

Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp dilimlenir ve limonlu suda haşlanır, soğumaya bırakılır. Yeşillikler yıkanıp, salata kurutucuda kurutulur. Bıçak değdirmeden, elde iri parçalara bölünüp salata tabağına yerleştirilir. Salatalık dilimleri ve kiraz domateslerle süslenir. Üzerine mısır taneleri ve mantarlar serpilir. (Hafif acı biberiye turşusu da çok yakışıyor.)
Sos malzemeleri bir kasede çırpılarak servisten hemen önce salatanın üzerine gezdirilir.


Afiyet olsun.