Disable Copy And Past

12 Kasım 2008 Çarşamba

Zeytinli Açma

Malzemeler :
1 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
3 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Arasına ; yumuşak margarin, zeytin ezmesi
Üzeri için:Yumurta sarısı, çörek otu

Yapılışı :
Ilık sütün içinde yaşmaya eritilir. Daha sonra tüm malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur, 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamurdan parçalar kopartılarak avuç içinde açılır, içine yumuşak margarin sürülür. Arasına zeytin ezmesi yerleştirilerek rulo şeklinde katlanır. Rulonun uçları ters yönde döndürülüp birleştirilerek açma şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

11 Kasım 2008 Salı

Mantarlı Kum Böreği

Malzemeler
4 adet yufka
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
1,5 kase mantar
2 adet sivri biber
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber

Sos için;
1/2 su bardağı su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt

Üzerine ;
2 adet yumurta
1/2 su bardağı galeta unu

Yapılışı :
3-4 çorba kaşığı sıvı yağda küçük doğranmış soğan hafifçe pembeleştirilir. Mantarlar dörde bölünüp tavaya eklenir, bıraktıkları suyu çekene dek kavurmaya devam edilir. Sivri biberler küçük küçük doğranıp, tavaya ilave edilir. İnmesine yakın tuz ve karabiberi ayarlanır ve ateşten alınır. İçine ince kıyılmış maydanozu eklenir.
Birinci yufka temiz bir zemin üzerine serilir. Üzerine su, süt ve sıvı yağ karıştırılarak elde edilen sostan fırça yardımıyla sürülür. İkinci yufka da ilk yufkanın üzerine serilip, sos malzemesinden sürülür. Yufkalar 8 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen şeklindeki yufkanın geniş kenarlarına mantarlı harçtan yerleştirilir. Kenarları içe doğru katlanarak sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarılır. Diğer yufkalar için de aynı işlemler tekrarlanır. Börekler; önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulanarak, yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mercimekli Köfte

Malzemeler :
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince köftelik bulgur
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası + domates salçası
sıvıyağ
pul biber, kuru reyhan, nane, sumak, karabiber
maydanoz
yeşil soğan
kuru soğan
marul

Yapılışı :
Mercimekler yıkanıp 3 bardak suda haşlanır. Haşlanıp suyunu çektikten sonra bulgur ilave edilir ve ağzı kapatılıp şişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada; yemeklik doğranmış kurusoğan, yağda pembeleştirilir, salça eklenir. Biraz su eklenip kaynayınca ocaktan alınır. Bu karışım şişen bulgurlu mercimeğe ilave edilip yoğrulur. İnce kıyılmış maydonoz , yeşil soğan ve baharatlar da ilave edildikten sonra şekillendirilip marul yapraklarının üzerinde, domates-biber-salatalık-limon dilimleri ve turşu ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Antep Fıstıklı Kurabiye

Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım.

ANTEP FISTIKLI KURABİYE

Malzemeler :
1 su bardağından 1 parmak fazla un
½ su bardağı irmik
½ su bardağı tozşeker
1 su bardağı toz antepfıstığı
125 gr. oda sıcaklığında margarin

Üzeri için:
Pudra şekeri

Yapılışı :
Un derin bir kabın içine elenir. Diğer malzemeler üzerine eklenip yoğurulur. Hamur üzeri örtülerek yarım saat buzdolabında dinlendirilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirilir. Ilındıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Guraybe


Malzemeler :
1 su bardağı yumuşak margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
antepfıstığı
Yapılışı :
Fıstık hariç bütün malzeme karıştırılıp iyice yoğrulur. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, simit şekli verilir. Simitlerin birleştiği noktaya 1 adet yeşil fıstık yerleştirilir. 150 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde, yaklaşık 35 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

10 Kasım 2008 Pazartesi

Fındıklı Tartölet (P.D.Ç.S.E. 29)



Bu tarifi de P.D.Ç.S.E. 29 için karabiberinmutfağı arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 adet büyük boy yumurta
1 paket margarin
1/2 paker vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu

İçine ;
200 gr. dövülmüş fındık
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
yarım çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya

Süslemek için ;
150 gr. kayısı marmeladı
1/2 su bardağı badem
toz antepfıstığı

Yapılışı :
Un, pudraşekeri, yumurta, margarin, vanilya, kabartma tozu, tuz ve rendelenmiş limon kabuğu karıştırılıp yoğrulur. Hazırlanan hamur 10 dakika dinlendirilip, merdane ile açılır, tartölet kalıplarına yerleştirilir. Çatalla hamurun üzerine delikler açılır, kayısı marmeladı sürülür. Çukur bir kapta dövülmüş fındık, pudraşekeri, yumurta, limon kabuğu rendesi ve vanilya iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım tartölet kalıplarına paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından aldıktan sonra da üzerlerine kayısı marmeladı sürülür. Fıstık ve bademlerle süslenir.

Afiyet olsun.

7 Kasım 2008 Cuma

Vişneli Çikolatalı Porsiyon Pasta


Minik Pizzalar

Malzemeler :
5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket yaş maya
1 adet yumurta (sarısı üstüne, akı içine)
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
yeterince su

Üst malzemesi ;
sosis, kaşar peyniri, beyaz peynir, zeytin, vb.

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır. Maya, yumurta beyazı ve sıvı yağ eklenir. Tuz ve toz şeker serpilir. Unun ortasındaki maya ılık suyla eritilir. Yeterince su eklenerek hamur yoğrulur. (Ben biraz süt ekledim.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp tepsiye dizilir. Parmak uçlarıyla bastırılıp, bezeler yassılaştırılır. Ortasına istenilen malzeme (sosis, zeytin, kıyma, vb.) yerleştirilir. Yumurta sarısı sürülüp, mayalanması için 20 dakika kadar tepside bekletilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

6 Kasım 2008 Perşembe

Çikolatalı Elmalı Toplar


Malzemeler :
3 paket petibör bisküvi (ufalanmış)
5 adet rendelenmiş elma
5 çorba kaşığı kakao
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Üzerine;
1 adet muz
Sosu için;
2 su bardağı süt
7 çorba kaşığı toz şeker
1 paket kakao
3 çorba kaşığı un
1 adet yumurta (ben kullanmadım.)
100 gr. margarin
Yapılışı :
Ufalanmış bisküvi, rendelenmiş elma, 5 çorba kaşığı kakao, toz şeker, tarçın ve ceviz karıştırılır. Hazırlanan malzemeden ceviz iriliğinde parçalar kopartılarak , yuvarlanır ve top yapılır. Üzerlerine muz dilimleri yerleştirilir, kürdan batırılır. Bir tencerede margarin hariç çikolatalı sos malzemesi iyice karıştırılıp ocakta pişirilir. Kaynayınca margarin eklenir. Muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Hazırlanan sos elmalı topların üzerine gezdirilerek servis yapılır. Üstüne hindistan cevizi serpilebilir.
Afiyet olsun.

Haşhaşlı Cevizli Simit


Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta (sarısı ve akı ayrılacak)
yarım paket (125gr.) oda sıcaklığında margarin
2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
1 kahve fincanı haşhaş
aldığı kadar un

Yapılışı :
Derin bir kapta margarin, sıvı yağ, yoğurt ve yumurta akı karıştırılır. Başka bir kapta da un, toz şeker, kabartma tozu, tuz, dövülmüş ceviz ve haşhaş karıştırılır. Tüm malzeme karıştırılıp iyice yoğrulur. Hamur merdane ile 1 cm. kalınlığında açılır. Kalıpla ya da bardak yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Daha küçük bir kalıpla yuvarlakların ortasından hamur çıkartılarak simit şekli verilir. Hazırlanan simitlerin üstüne yumurta sarısı sürülür. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek, önceden ısıtılmış 150 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.