Disable Copy And Past

26 Haziran 2008 Perşembe

Üzümlü Kurabiye




Üzümlü Kurabiye
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
10 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üstü için ayrılır)
1 fiske tuz
Portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
2 avuç kuru üzüm
Yapılışı:
Bütün malzemeler karıştırılıp hamur yapılır. Ele yapışmayan, kolay şekil verilebilen bir hamur olacak. Hamurdan kalın çubuklar yapılır. Çubuklara elle bastırılıp biraz yassı hale getirilir. Bıçakla verev şekilde kesilir. (baklava dilimi gibi) Üzerine yumurta sarısı sürülür. Çatalla üzerine çizgiler yapılır. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Ton Balıklı Salata


Ton Balıklı Salata
Malzemeler :
1 adet göbek salata
1/2 demet roka
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 kutu konserve ton balığı
kiraz domates
salatalık
haşlanmış mısır taneleri
mayonez
limon
zeytin yağı
tuz
Yapılışı :
Bütün malzemeler yıkanıp, doğranarak salata tabağına yerleştirilir. Üzerine ton balığı koservesi suyu süzülerek dökülür. Mısır taneleri serpilir, biraz mayonez eklenir. Zeytin yağı, limon suyu ve tuz çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

Simit Köftesi


Simit Köftesi
Malzemeler :
500gr. köftelik kıyma
4 dilim sütle ıslatılmış ekmek
2 çorba kaşığı galeta unu
1 yumurta
Tuz, karabiber, kekik
1 çay kaşığı köfte baharı
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 adet rendelenmiş soğan
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
½ demet ince kıyılmış maydanoz

İçine ;
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
250 gr. ıspanak
2 adet havuç
8 adet mantar
5 adet orta boy patates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı su

Kızartmak için;
Sıvı yağ

Yapılışı :
Kıyma derin bir kaba alınır. Süte batırılıp sıkılmış ekmekler, galeta unu, yumurta, tuz, karabiber, kekik, köfte baharı, sarımsak, soğan, kaşar peyniri ve maydanoz eklenerek özleşene kadar yoğrulur. Bir tavada ince doğranmış kuru soğan pembeleştirilir, ince kıyılmış ıspanak eklenerek iyice kavrulur. Rendelenmiş havuç ve ince doğranmış mantar ilave edilerek hepsi birlikte ocakta çevrilir. Patatesler soyulup halka halka doğranır. Kızartılıp, fırın tepsisine dizilir. Köfte hamurundan parçalar kopartılıp, simit şekli verilerek patateslerin üzerine yerleştirilir. Tepsiye salçalı su dökülür. Köfteler fırında biraz pişirilir. Fırından alınan köftelerin ortasına ıspanaklı karışım yerleştirilir. Tekrar fırında pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun.

25 Haziran 2008 Çarşamba

Ruloya Niyet, Batona Kısmet Pastası :) (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)

Aslında bu pastanın çilekli rulo olması gerekiyordu, ancak (acelem olduğu için) kek sıcakken rulo yapmaya kalktım ve sonuç paramparça bir kek. Moralim bozuldu ama pes etmedim. Rulo olmasa da, çok lezzetli baton pasta oldu. Siz yine rulo yapmayı deneyin, olmazsa baton :)
Çilekli Rulo
Malzemeler :
1 adet yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
½ paket kabartma tozu
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı Yağ
Aldığı kadar un

Arasına ;
4 çorba kaşığı çilek marmeladı
1 paket krem şanti
½ su bardağı süt

Üzerine ;
Pudra şekeri

Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, kabartma tozu ve vanilya eklenir. Yoğurt ilave edilip iyice karıştırılır. Sıvı yağ dökülerek, çırpmaya devam edilir. Koyu akıcı bir kıvam elde edene kadar un eklenir. (6-7 kaşık) Alüminyum folyo serilmiş fırın tepsisine dökülür, önceden ısıtılmış170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Bu arada krem şanti sütle çırpılıp, buzdolabında bekletilir. Sonra bir bıçak yardımıyla soğuyan kekin üzerine yayılır. Üzerine marmelat eklenir. Keki kırmamaya dikkat edilerek rulo halinde sarılır. Üzerine çok az pudra şekeri serpilir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Havuçlu Kek


Malzemeler :
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
2 su bardağı rendelenmiş havuç
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
½ tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı damla çikolata
1 portakal kabuğunun rendesi
2 su bardağı un
Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker iyice çırpılır. Sıvıyağ, vanilya tarçın, portakal kabuğu rendesi ve havuç rendesi eklenip çırpılır. Ceviz ilave edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek malzemelere eklenir. İyice karıştırdıktan sonra damla çikolatalar eklenip tahta kaşık ile karıştırılır. Hazırlanan hamur kek yağlanmış kek kalıbına boşaltılır. 180 derece fırında batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar (40-45 dakika) pişirilir.Kek soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Vişneli Çikolatalı Cupcake




Bu ayın “YAMAN ETKİNLER”ev sahibesi “HAYATIN TATLARI” Zerrin “CUPCAKE FESTİVALİ” düzenliyor. Ben de bu tarifimi kendisine gönderiyor, kolaylıklar diliyorum

Malzemeler :
3 adet yumurta
125 gr. Tereyağı
1,5 su bardağı toz şeker
5 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 su bardağı vişne
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket bitter çikolata
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı :
Bitter çikolata rendelenir ve buzdolabında bekletilir. Un, kakao, tarçın ve kabartma tozu elenir. Donmuş vişneler çözdürülür ve suyu süzülür. Tereyağı eritilir, soğumaya bırakılır. Karıştırma kabına oda sıcaklığındaki yumurtalar kırılır. Toz şeker eklenip iyice çırpılır. İçine ılınan tereyağı, süt ve yoğurt ilave edilip çırpmaya devam edilir. Unlu karışım da eklenip hafifçe karıştırılır. En son rendelenmiş çikolata eklenir. Hazırlanan hamur kağıt yerleştirilmiş muffin kalıplarına dökülür. Üzerine vişne taneleri yerleştirilir. Hafifçe bastırarak vişneler kekin içine gömülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar (35-40 dk.) pişirilir. Soğuyunca kremşanti ile süslenir, veya pudra şekeri elenir.

Afiyet olsun.

İncirli Cevizli Tartölet (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)




Malzemeler :
1 yumurta sarısı
125 gr. tereyağı
½ su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı un
İçine ;
8-10 adet kuru incir
½ su bardağı ceviz
6-7 adet kuru kayısı
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzerine;
Pudra şekeri

Yapılışı :
Hamur için gerekli malzemeler karıştırılarak, yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülerek 20 dakika bekletilir. Merdane ile 0,5 cm. açılıp tart kalıplarına yerleştirilir.
Kuru incir ve kayısı güzelce yıkanıp küp küp doğranır, şeker ve biraz su eklenerek bir tencerede 5 dk. kaynatılarak yumuşatılır. Ceviz ve tarçın eklenir. Tart hamurunun üzerine eşit miktarlarda yerleştirilir. Hamurun bir kısmı şerit yapılarak tartların üzerine kafes şeklinde kapatılır. 170 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

24 Haziran 2008 Salı

Cevizli Patlıcan Salatası



Cevizli Patlıcan Salatası

Malzemeler :
3 bostan patlıcanı
5 çarliston biber
3 diş ezilmiş sarımsak
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
2 çora kaşığı dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber

Yapılışı .
Patlıcanlar ve biberler közlenip kabukları soyulur. İnce ince doğranır. Diğer malzemelerle birlikte iyice karıştırılır. Süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mantarlı Börek (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)


Mantarlı Börek

Malzemeler:
4 adet yufka
250 gr. mantar,
3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
tuz, karabiber
1 çorba kaşığı salça
1 adet küçük boy kuru soğan.

Yapılışı :
Mantarlar güzelce temizlenip, limonlu suda 10 dk. bekletilir. Suyu süzülerek dilimlenir. Soğan ufak ufak yemeklik doğranır, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile tavada pembeleştirilir. Üstüne dilimlenmiş olan mantarlar eklenerek, mantarlar sularını bırakıp çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çeken mantarın üstüne salça, tuz ve karabiber ilavesi yapılarak tekrar kavrulur, soğumaya bırakılır.
Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır, süt ve yağ eklenerek sos oluşturulur.
Yufkalar üst üste konulur ve ortasından yarım daire olacak şekilde kesilir. Her bir yarım daire yufkanın üzerine hazırlanan sostan sürülür. Yufkaların uzun kenarlarına mantarlı içten yayılır ve rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir fırın tepsisine ortadan başlayarak ve de kendi etrafında döndürerek, yuvarlak bir biçimde dizilir. Tüm yufkalar da aynı şekilde tepsiye dizildikten sonra börek üçgen üçgen dilimlenir. Artan sos tüm böreğin üstüne eşit olarak dağıtılır. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Kızaran börek fırından çıkartılınca üzerine temiz bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

Papatya Salatası (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)



Tarif Oktay Usta'dan.

Malzemeler :
5 adet büyük boy patates
2 adet haşlanmış havuç
7 adet kornişon turşu
5 adet biberli yeşil zeytin
2 adet haşlanmış yumurta
3 adet yeşil soğan
1 çorba kasesi yoğurt
4 çorba kaşığı mayonez
Tuz, karabiber

Yapılışı :

Haşlanmış patatesler rendelenir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Büyük boy yuvarlak tabağın ortasına portakal büyüklüğünde bir parça konulup, üzerine hafifçe bastırılarak, ortası çukurlaştırılır. Papatyanın yapraklarını oluşturmak için, kalan patateslerden kenarlarına koyup yaprak şekli verilir. Yaprakların içlerine de parmak uçlarıyla bastırılıp çukurlaştırılır. Haşlanmış havuçlar ve turşular küp şeklinde doğranır. Yeşil soğanlar ve yeşil zeytinler de doğranıp karıştırılır. Hazırlanan çukurlara doldurulur. Bir kaseye yoğurt, mayonez, ezilmiş bir diş sarımsak ve tuz konularak karıştırılır. Salatanın ortasına ve kenarlardaki yaprakların çukurlarına dökülür. Tam ortaya haşlanmış yumurta sarısı tel süzgeçten geçirilerek serpiştirilir. Yumurtanın beyazı da rendelenip yaprakların üzerine yerleştirilir.

Not: evde biberli zeytin olmadığı için ben yeşil soğan ve zeytin yerine haşlanmış bezelye, havuç ve kornişon turşu kullandım

Afiyet olsun.