İş arkadaşlarımızla üniversitenin bahçesinde paylaştığımız lezzetlerden biri. Tarif için arkadaşım Çiğdem Akyol ve Annesi Sevim Akyol'a çok teşekkür ediyorum. Maya eklemeden de yapılabilir ama yumuşak bir börek isterseniz maya kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Malzemeler :
1 kg. un
1,5-2 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket (21.gr.) yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar su
Açmak için;
1 su bardağı kadar sıvı yağ
İçine;
400-500 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
bir tutam maydanoz
sıvı yağ
Üzerine;
1 yumurta
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır. Maya ve toz şeker ılık suda eritilir. Unun ortasına dökülür. Aldığı kadar su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamuz 5 eşit bezeye bölünür. Bezeler unlanmış zeminde merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine kuru yer kalmayacak şekilde sıvı yağ dökülür. Diğer bezeler içinde aynı işlem uygulanır. Hamurlar yan yana temiz bir zeminde 20 dakika kadar bekletilir. (Hamurlar kesinlikle üst üste konmayacak, yufkanın altının yağlı olmaması gerekiyor.)
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağ ile bir tavaya alınarak pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İsteğe göre ince kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır.
Yağlanmış hamurlar karşılıklı iki kişi tarafından ellerin üzerinde tutularak kenarlarından çekiştirilerek büyütülür. Sonra temiz bir çarşafın üstüne atılır. Yine kenarlarından karşılıklı çekiştirilerek ince bir yufka haline getirilir. Üzerine kaşık yardımıyla biraz daha yağ gezdirilir. İç malzeme yufkanın her tarafına eşit miktarda serpilir. Çarşafın bir kenarından tutulup, hafifçe kaldırılır ve yufka rulo haline getirilir. Hazırlanan rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir ve tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer yufkalar için de aynı işlem tekrarlanıp, ortadan başlanarak tepsiye yerleştirilir.
Yumurta, sıvı yağ ve yoğurt çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.
9 yorum:
çok harika görünüyor.çarşaf böreğini çok merak ediyorum.umarım bir gün denerim.sevgiler
birselcim hızına yetişemiyorum canım ellerine sağlık süper bir börek olmuş çok da severim çarşaf böreğini
bu arada şimdiden sana ve ireme iyi tatiller
zonguldaga gittiğinde haberim olsun belki bende o gün orada olurum karşılaşırız :)
Ellerinize sağlık .Nefis görünüyor Sevgiler.
Ayy börek nasıl nefis gözüküyor,elinize emeğinize sağlık..
Canim hayirli cumalar .Nefis bir börek olmus afiyet olsun sevgiler öptüm.
elinize sağlık birsel hanım börek çok nefis görünüyor.ben üst üste konularak yapılanını biliyordum ,tarifinizi deneyeceğim .sevgiler
Bloğunuzu merak ve beğeniyle izliyorum.Başarılarınızın devamını diler,yeni oluşturmaya başladığım bloğuma herzaman beklerim.http://havvadansudan.blogspot.com
ellerine sağlık bu börek nefis oluyor patlıcanlısınıda çok severim ben...
Annemle yapmıştık bir kaç kere çok lezzetli
hmm börek harika birselcimm ellerine sağlıkk.. brownilerini denedimm verdiğim arada:)) nefiss oluyor nefiss:))
Yorum Gönder