Disable Copy And Past

6 Mart 2019 Çarşamba

Katmer Börek (Hazır yufkadan)




Malzemeler :

5 adet böreklik hazır yufka

Yufkaların arasına sürmek için;
200 ml sıvı krema
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı maden suyu

İç harcı için;
Beyaz peynir
Sosu için;

Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı :
Sıvı krema, sıvı yağ ve maden suyu derin bir kapta iyice karıştırılarak sos hazırlanır. Yufkalardan ilki tezgaha serilir, üzerine hazırlanan kremalı sostan gezdirilip fırça ile her tarafına sürülür. 2., 3. ve 4. yufkalar aralarına sos sürülerek ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. 4. yufkanın üzerine de sos sürülüp üzerine 5. yufka serilir; 5. yufkanın üzerine sos sürülmez!. 5 kat olan yufka önce artı (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgen parçalar pizza dilimi şeklinde 6 eşit parçaya bölünür.(Toplam 24 parça elde edilecek) Kesilen üçgen parçaların uç kısmına istenilen miktarda peynir yerleştirilir ve sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. Bütün börekler hazırlandıktan sonra 15 dakika kadar buzdolabında bekletilir.
Derin bir kapta 1 su bardağı su ve yarım çay bardağı sıvı yağ çırpılır. Börekler dolaptan alınıp sosa batırılarak ıslatılır. (Böreklerin her yerini sosa batırmaya dikkat etmelisiniz.) Sosa batırılan börekler yağlı pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirilir. (Ben 50 dakika pişirdim)
Afiyet olsun.
Not : Börekleri hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz; pişireceğiniz zaman buzunu çözdürüp yağ ve su karışımına batırıp pişirebilirsiniz.
İstenilen iç malzeme kullanılabilir; kıymalı, patatesli, vb.
Börekler bekletildiğinde çıtırlığını kaybedebilir bu yüzden tüketeceğiniz gün yapmanız tavsiye edilir. Böreklerinizi akşamdan hazırlayıp su ve sıvı yağlı sosa ertesi gün bulayarak pişirebilirsiniz.
Kaynak : https://www.nefisyemektarifleri.com

25 Şubat 2019 Pazartesi

Fındık Ezmeli Çikolatalı Cheesecake




Malzemeler :

Tabanı İçin:

100 gr. margarin ya da tere yağı

2 paket yulaflı bisküvi

1 çay bardağı toz halinde çekilmiş fındık

Dolgusu İçin:

500 gr labne peyniri

1 paket krema

1/2 su bardağı toz şeker

3 adet yumurta

1 paket vanilya

180 gr fındık ezmesi


Çikolata Sosu İçin:

1/2 paket süt kreması

1 paket (80 gr) bitter çikolata


Yapılışı

Kelepçeli kalıbın tabanı yağlı kağıt ile dış kısmı da alüminyum folyo ile kaplanır.

Bisküviler robotta un haline gelinceye kadar çekilir. Eritilmiş tere yağı ve çekilmiş fındık eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım kelepçeli kalıba dökülüp eşit şekilde yayılır. Buzdolabına kaldırılıp 15-20 dakika dinlendirilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirilip soğumaya bırakılır.

Dolgusu için:
Labne peyniri derin bir kaba alınır; üzerine krema, toz şeker, vanilya eklenip çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Fındık ezmesi de eklenip çırpılır. Hazırlanan harç cheesecake tabanının üzerine dökülür. Kalıp tezgaha bir kaç defa vurulup hava kabarcıklarının çıkması sağlanır. Çıkan hava kabarcıkları parsa kalıp hafif sallanarak kabarcıklar patlatılır. (Bu işlem Cheesecake'in çatlamaması için yapılır.)
Kelepçeli kalıp içi kaynar su dolu büyük bir fırın kabına yerleştirilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Fırının kapağı hafif aralanıp pişen cheesecake soğutulur.

Çikolata sosu için:
Küçük bir tencereye krema alınıp kısık ateşte ısıtılır. Kaynamasına yakın bitter çikolata parçaları eklenir, eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince cheesecake'in üzerine gezdirilir. Hazırlanan cheesecake buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.


Afiyet olsun.

14 Şubat 2019 Perşembe

Fırıncı Pidesi




Malzemeler :
1 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
 Yarım paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı  kadar un

İç Malzemesi;
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet domates
2 adet yeşil biber
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Rendelenmiş kaşar

Yapılışı :
Ilık su, yaş maya ve toz şeker yoğurma kabına alınıp maya eritilir. Üzerine süt, tuz ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurun üzeri örtülüp mayalanmaya bırakılır.
   Bir tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kıyma ve ince doğranmış biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulup suyunu çekince üzerine kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış domates ve ince kıyılmış sarımsak eklenir. Domatesler pişince tuz ve karabiber eklenip ocaktan alınır. İnce kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır.
 Mayalanan bezelere bölünür ve merdane yardımıyla oval şekilde açılır; ortasına iç malzeme yerleştirilip kenarları içe doğru kapatılarak pide şekli verilir. İçe doğru kapatılan hamurun üzerine fırça ile biraz su sürülür. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında hamur hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Pişen pidelerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilip tekrar fırına sürülür. Kaşar eriyince fırından alınıp sıcak olarak servis yapılır. Servis sırasında pidenin kenarlarına tere yağı sürebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.nefisyemektarifleri.com

Ustasından öneri: Fırınlarda satılan ekmek hamurlarından da alıp daha çabuk ve lezzetli pideler yapabilirsiniz.


22 Ocak 2019 Salı

El Açması Nişastalı Börek




Tarifini Facebook'taki bir yemek grubunda bir hanım paylaşmıştı, ismini not almamışım:(( Ben yarısını ıspanaklı, yarısını patatesli yaptım, istediğiniz iç malzeme ile yapabilirsiniz. Biz çok beğendik, umarım siz de dener ve beğenirsiniz.

Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Üzerine;
175 gr. tere yağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Açmak için;
yeterince nişasta

Arasına ;
1 kg. yıkanmış ıspanak yaprağı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pulbiber
beyaz peynir

ya da ;
4-5 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır; üzerine aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur 7 eşit bezeye bölünüp buzdolabında 15 dakika dinlendirilir.
Ispanaklı harç için;
Kuru soğan yemeklik doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine doğranmış ıspanak yaprakları, sıvı  yağ, tuz ve baharatlar eklenip ıspanaklar sönünceye kadar karıştırılır.

Patatesli harç için;
Patatesler haşlanıp kabukları soyularak çatalla ezilir. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur. Ezilmiş patates, tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Dinlenen bezelerden biri alınıp 5 eşit bezeye bölünür; nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan 5 beze aralarına nişasta serpilerek üst üste yerleştirilir. Oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Diğer 6 beze için de aynı işlem tekrarlanır. Börekler tepsiye dizilince istenilen büyüklükte dilimlenir. Tere yağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır, böreklerin üzerine kaşıkla gezdirilir. Hazırlanan börekler 1 saat kadar dinlendirilir.  Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri istediğiniz kıvamda kızarıncaya kadar pişirilir. (Ben 35 dakika pişirdim, pişirme süresi fırına göre değişebilir.)

Afiyet olsun.




4 Ocak 2019 Cuma

Havuçlu Rulo Salata


 

Tarif Pelin Chef'ten; büyük fırın tepsisinde yaptığım için 2 ölçü olarak yaptım; iç malzemesine dereotu ve labne peyniri ekledim.

Malzemeler :
3 adet yumurta
3 adet orta boy havuç
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
Tuz
Arasına;
1 kase süzme yoğurt
1/2 paket labne peyniri
1 diş sarımsak
½ kase küçük doğranmış maydanoz, dereotu

Yapılışı : 
Soğanı ince ince doğranarak zeytinyağı ile birlikte tavada kavrulur. İnce rendelenmiş havuçlar da eklenip havuçlar yumuşayana kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Yumurtaların akları ve sarıları ayrılarak ayrı ayrı karıştırma kaplarına alınır. Yumurta akları mikserle 3-4 dakika kar haline gelene kadar çırpılır. (karıştırma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olmalı)
Yumurta sarıları mikserle 2-3 dakika çırpılır ve soğumuş havuç ilave edilip karıştırılır. Un da ilave edilerek karıştırılır ve bu karışıma çırpılmış yumurta akından bir kaşık alıp karıştırılır. Bir iki kaşık daha ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Kalan yumurta akı da karıştırılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilir. (Yumurta aklarının çok iyi çırpılması ve yumurta sarılı karışımla birleştirilirken çok fazla karıştırılıp söndürülmemesi bu tarifin en önemli noktası. Bu nedenle yumurta aklarını birkaç seferde karışıma ekliyoruz ki çok fazla sönmesin.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.   (Çok fazla pişirip kurutmayın. Eğer hamur kağıttan ayrılıyorsa fırından çıkarın.) Fırından çıkardıktan sonra 1 dakika beklenir ve kağıdı ile birlikte yavaşça sararak rulo yapılır. (Çok sıkı sarmayın.) Bu şekilde 10 dakika beklettikten sonra rulo açılır ve kağıdından ayrılır. Ezilmiş sarımsak, labne, süzme yoğurt, ince kıyılmış dereotu-maydanoz karıştırılarak açılan rulonun üzerine sürülür, tekrar rulo şeklinde sarılır, 2-3 saat buzdolabında bekletilir ve dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun

11 Aralık 2018 Salı

Portakallı-Üzümlü Anne Kurabiyesi





Malzemeler :
3 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılır. )
125 gr.  tereyağı (eritilip soğutulmuş)
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1 çay bardağı kuru üzüm
aldığı kadar bardağı un

Üzerine; 
file fındık ya da toz şeker

Yapılışı :
Şeker ve yumurtalar yoğurma kabına alınarak mikser ile çırpılır. Üzerine eritilip soğutulmuş tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, portakal-limon kabuğu rendesi,  ve vanilya eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un, kabartma tozu, karbonat eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Kuru üzüm ve fındık eklenip tekrar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlanarak şekil verilir, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. . Üzerine yumurta sarısı sürülüp isteğe göre file fındık veya toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Kasım 2018 Pazartesi

Kandil Simidi (Hayırlı Kandiller)





Malzemeler :
125 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta sarısı (akı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme)
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (3-3,5 su bardağı)

Üzerine;
kavrulmuş susam, çörek otu

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır; aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak (kulak memesi kıvamında) bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça kopartılıp uzun çubuk şeklinde yuvarlanır, iki ucu birleştirilip simit şekli verilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlanır. Hazırlanan simitler önce yumurta akına, sonra susama bulanır. (İsteğe göre sadece susamlı ya da susam-çörekotu karışık yapılabilir.) Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilen simitler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

1 Kasım 2018 Perşembe

Kremalı Pratik Poğaça








Malzemeler :
100 gr. tere yağı
1 çay bardağı çiğ krema
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Arasına;
beyaz peynir, çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin, vb.
Üzerine :
yumurta sarısı
susam, çörek otu, haşhaş tohumu

Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tere yağı, krema, sıvı yağ, yoğurt, sirke yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine tuz, kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.Hamurdan küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlak açılır; ortasına istenilen iç malzeme (yarısını peynirli, yarısını zeytinli yaptım.) yerleştirilip "D" şeklinde kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam, çörek otu, haşhaş tohumu, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık ya da sıcak olarak servis yapılır.

Not: İsteğe göre hamurun tamamına ya da yarısına kıyılmış dereotu ekleyerek farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

9 Ekim 2018 Salı

Katmer




Malzemeler :
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 kilo un
1/2 paket yaş maya (21 gr)
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım yemek kaşığı tuz

Arasına;
250 gr tere yağı
Yarim cay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Ilık su ve süt yoğurma kabına  alınır, toz şeker ve maya eklenip maya eriyinceye kadar karıştırılır. Kontrollü şekilde un ve tuz eklenip hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. (1 kilo unu birden boşaltmayın, yoğurdukça ekleyin!) Hamurun üzeri örtülüp 30 dakika kadar mayalanması için bekletilir.
Tere yağı eritilip içine sıvı yağ eklenir.
Mayalanmış hamur 8 ya da 10 bezeye ayrılır, bezelerin üzeri mutfak örtüsüyle örtülür. Bezelerden ilki alınarak hafif unlanmış zeminde açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufkanın üzerine her yerine gelecek şekilde tere yağı-sıvı yağ karışımı sürülür. Karşılıklı kenarlar ortaya doğru katlanıp birleştirilir.Üste gelen kısımlar tekrar yağlanır. Diğer kenarlarda ortaya getirilip hamur kare şekline getirilir ve tekrar yağlanır. Kare şekline gelen hamur ikiye katlanıp yağ karışımı sürülür, tekrar katlanıp küçük bir kare şekline getirilir. ( Bu aşamada isterseniz hamuru biraz açıp tekrar yağ sürüp katlaya bilirsiniz, kat sayısı fazla olunca daha ince katları olan bir katmer elde edilir.)
Bütün bezeler aynı şekilde hazırlanıp bir kenarda bekletilir. (Sıcak havalarda buzdolabı tercih edilir.) İlk hazırlanan beze tezgaha alınarak un kullanmadan merdane ile açılabildiği kadar açılır. Isıtılmış yapışmaz yüzeyli bir tava veya sac üzerine arkalı-önlü çevrilerek kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre pişirme esnasında da tere yağı sürülebilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.instagram.com/p/BYkyFq4h226/

17 Ağustos 2018 Cuma

Kıymalı Pratik Pişi




⭐️ ⭐️
Malzemeler 
1 küçük kase yoğurt
1 fincan su
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
🌸Aldığı kadar un
İç Malzemesi;
150-200 gr. kıyma
2 adet yeşil biber
1 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

ya da istediğiniz bir malzeme; peynir, sucuk, vb.

Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Cevizden biraz büyük parçalara bölünüp beze yapılır. Üzeri bir streç film ile kapatılıp 30 dakika kadar dinlendirilir.
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur, ince doğranmış biber ve küp doğranmış domates eklenip pişirilir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Bezelerden biri oklava ile açılır, iç malzeme yerleştirilip "D" şeklinde kapatılır. Bir tabak yardımı ile kenarları düzgünce kesilir. (Tartölet bıçağı kullanabilirsiniz.) Kenarlarına çatalla bastırılır. Bütün bezeler bu şeklide hazırlanıp kızgın yağda arkalı-önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.