Disable Copy And Past

30 Nisan 2009 Perşembe

Kumru Poğaça


Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı yoğurt
1 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Harcı için;
2 adet sosis
2 dilim salam
1 parmak sucuk
kaşar peyniri
1 tutam kekik
Üzerine;
1 adet yumurta sarısı
susam, çörekotu, haşhaş tohumu
Yapılışı :
Sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri ince şeritler halinde doğranır. Bir kaba alınarak kekikle karıştırılır. Margarin, yumurta, süt, yoğurt, şeker, kabartma tozu ve un karıştırılarak ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamurdan bezeler kopartılıp, avuç içi büyüklüğünde açılır. İç malzemeden yerleştirilerek kapatılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, susam, haşhaş tohumu serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

29 Nisan 2009 Çarşamba

Çıtır Kurabiye


Malzemeler :
125 gr. margarin
yarım yemek kaşığı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
100 gr. damla çikolata
50 gr. mısır gevreği
Yapılışı :
Margarin, yoğurt ve şeker yoğurma kabına alınır. Sıvıyağ, rendelenmiş portakal kabuğu, yumurta, kabartma tozu ve un eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elde yuvarlanır. Mısır gevreği ve damla çikolatalar bir kapta karıştırılır. Kurabiyeler bu karışıma bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

28 Nisan 2009 Salı

Balıkesir Mantısı ve ye # Etkinliği


Bu tarifi de minemutfakta arkadaşımızın evsahibi olduğu YE 44 # YÖRESEL YEMEKLER etkinliğine sevgilerimle beraber gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum.

Malzemeler :
1 adet tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz-karabiber
Mantı hamuru için;
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Üzerine;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
isteğe göre; sarımsaklı yoğurt
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Yumurta ve tuz eklenir. Aldığı kadar su ilave edilerek sert bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur 20 dakika dinlendirilip bezelere ayrılır. Oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açılır. Açılan yufkadan 2'şer cm kareler kesilir. Karelerin dört ucu ortada birleştirilerek mantılar boş olarak kapatılır. (Ben fırında çok az kuruttum, bekleyince yapışmasınlar diye.)
Tavuk göğsü bir tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadar su eklenip tuz ve karabiber ilavesiyle haşlanır. Haşlanınca suyu süzülüp tavuklar didiklenir. Tavuksuyu, haşlanmış nohutlar ve didiklenmiş tavuk etleri bir tencereye alınarak 10 dakika kadar kaynatılır. Boş mantılar karnar suda haşlanır. Suyu süzülüp soğuk sudan geçirilir. Tenceredeki nohutlu tavuğa eklenip bir taşım kaynatılır. Üzerine tereyağında kavrulmuş pul biber gezdirilerek servis yapılır.
Not : isteğe göre sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılabilir. Ben yoğurtlu halini daha çok sevdim.
Afiyet olsun.

27 Nisan 2009 Pazartesi

Muzlu Bonbonlar ve Çikolata Fındık Kaplanmış Çilekler (Mutfağımda küçük bir misafir mi var?)



Bu tabağı Yaman etkinlikler 'in Nisan ayı ev sahibesi kitchenoclock Nilay Cinisli arkadaşımızın düzenlediği Çocuklara Özel Cicili Bicili Sunumlar etkinliğine göndermek için hazırladım.
Malzemeler :
1-2 adet muz
1 paket petibör bisküvi
1-2 kaşık fındık ya da fıstık ezmesi
Üzerine;
Bolca hindistancevizi
Yapılışı :
Muzlar kabukları soyulup çatalla ezilir. Ufalanmış bisküvi, fındık ezmesi eklenip iyice karıştırılır. Malzemeden ceviz büyüklüğünde toplar yapılıp hindistancevizine bulanır. Buzdolabında dinlendirilir.
Çilekler benmari eritilmiş çikolataya batırılıp çekilmiş fındığa bulanır.
Ben şeker hamurundan fare yaparak çocukların ilgisini çekebilecek bir tabak hazırlamaya çalıştım. Değişik sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Sultan Lokumu ve Etkinlik


Bu tarifi ortak yazarı olduğum kütüphanecininmutfağı adına Yaman etkinlikler 'in Nisan ayı ev sahibesi kitchenoclock Nilay Cinisli arkadaşımızın düzenlediği Çocuklara Özel Cicili Bicili Sunumlar etkinliğine göndermek için hazırladım.
Malzemeler :
1 kg. süt
1 paket (250 gr) margarin
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
ceviz ve tarçın
Üzerine;
bolca hindistancevizi
Yapılışı :
Margarin ve un tencereye alınır ve un kokusu gidinceye kadar kavrulur. Şeker de eklenerek kavurmaya devam edilir. Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir. Oldukça yoğun bir muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır. Hemen vanilya eklenip mikser yardımıyla 10 dakika çırpılır. Oda sıcaklığına gelince 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Muhallebiden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, içine ceviz tarçın karışımı konulup kapatılır ve yuvarlanır. Lokumlar bol hindistan cevizine bulanıp üzerine kürdan batırılır. Servis yapılana kadar buzdolabında bekletilir.
Afiyet olsun.

24 Nisan 2009 Cuma

Şeker Hamuru Kaplanmış Cup Cake Çalışmalarım

Kek tarifi uğurböceği muffin tarifimle aynı. Şeker hamurundan yaptığım acemi işi figürlerle süslemeye çalıştım. Hazırlarken kızımla çok eğlenceli bir zaman geçirdik.








Bunlar da kızımın çalışmaları...



21 Nisan 2009 Salı

Mahlepli Peynirli Poğaça

Hafta sonu kahvaltı için yaptığım, mis gibi mahlep kokan poğaçalarım. Tazeliğini uzun süre koruyor.

Malzemeler :
125 gr. tereyağı
2 yumurtanın akı
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un (Gerekirse un ekleyebilirsiniz, ben ekledim.)
1 tatlı kaşığı tuz

İçine;
200 gr. beyaz peynir
7-8 dal maydanoz

Üzerine ;
yumurta sarısı
bolca susam

Yapılışı :
Bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta akları, sıvıyağ ve yoğurt karıştırılır. Mahlep, kabartma tozu, tuz ve un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. (Tarifteki un ölçüsü bana yetersiz geldi ve ben hamur elime yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ekledim. Un eklerken dikkat edin. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmalı.) Beyaz peynir çatalla ezilir. Maydanoz kıyılıp peynirle karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır, pernirli iç mlazemeden yerleştirilip kapatılır. Oval şekil verilen poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp bolca susam serpilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Yeşil Zeytinli Cevizli Kepek Ekmeği

Tarifi Sofra dergisinden.

Malzemeler :
5 su bardağı kepekli un
2 su bardağı + 1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı silme kuru maya
1 yemek kaşığı silme tozşeker
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş yeşil zeytin
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
2 yemek kaşığı çekilmiş ceviz ve biraz un

Yapılışı :
Kuru maya bir kaba alınıp üzerine tozşeker ve ılık su dökülerek karıştırılır ve 15 dakika kadar bekletilir. Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Tuz ve eritilmiş maya eklenir. 2 su bardağı ılık su azar azar eklenerek özlü bir hamur yoğrulur. Dilimlenmiş yeşil zeytin ve ceviz eklenip karıştırılır. Hamur yağlanmış bir kaba aktarılarak üzeri streç filmle kapatılır. İki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır. Mayalanan hamura bir miktar un serpilip yoğrulur ve yassı ekmek şekli (Ben 2 tane ekmek yaptım.) verilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirlir. Üzerine fırça yardımıyla su sürülür. Çekilmiş ceviz ve un serpilerek 30 dakika kadar tepside mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bıçak batırılıp içinin pişip pişmediği kontrol edilerek pişirilir. Batırılan bıçak temiz çıkıyorsa ekmeğimiz pişmiş demektir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Patlıcan

Nefis bir zeytinyağlı. İmam'ı bilmem ama biz bayıldık.:))

Malzemeler :
5 adet kemer patlıcanı
3 adet domates
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı (silme) tozşeker
5-6 diş sarımsak
bir tutam dereotu
tuz
Kızartmak için;
sıvıyağ
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur ve verev daireler halinde bütünlüğü bozulmadan kesilir. Acısının gitmesi için bir süre tuzlu suda bekkletilir. Yıkanıp kurulanarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerinde bekletilir. Küçük bir tencerede yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Rendelenmiş domatesler eklenip 2-3 dakika kavrulur. Doğranmış sarımsak, tuz ve tozşeker eklenip bir taşım kaynatılır. (Domatesin rengi yeterli değilse biraz salça ve su ekleyebilirsiniz.) Hazırlanan domatesli sos yayvan bir tencereye dizilen patlıcanların üzerine gezdirilir. Tencereye ocağa alınır ve patlıcanlar yumuşayana kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır ve üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Nisan 2009 Pazartesi

Bonibonlu Kurabiye


Aslında buradaki tarifi uygulayacaktım ama evde sütlü çikolata kalmadığı için bildiğim bir kurabiye tarifini uyarladım.


Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı tam buğday unu (normal un da olabilir.)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı damla çikolata
Üzerine;
2-3 kutu bonibon
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Toz şeker ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Yapışkan bir hamur olduğu için elimizi yağlamak gerekiyor.) Kurabiyelerin üzerine bonibonlar yerleştirilerek önceden ısıtılmış 160 derece fırında içleri çok kurutulmadan pişirilir. (15-18 dk.)
Afiyet olsun.