Disable Copy And Past

6 Haziran 2017 Salı

Domates Soslu Püreli Köfte




Malzemeler :
Püresi için;
5-6 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


Köftesi için;

500 gram kıyma
1 çay bardağı galeta unu
1 adet kuru soğan

tuz, karabiber, kimyon, pul biber, kekik, köfte baharı


Sosu için;

5-6 adet domates
1-2 diş sarımsak
tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzerine ;
Dilimlenmiş ya da rendelenmiş kaşar peyniri


Yapılışı :
Patatesler haşlanıp soyulur, sıcaklığı gitmeden çatalla ezilir, tuz, tere yağı ve rendelenmiş kaşar ile karıştırılır, porsiyonluk güveç kaplarına ya da uygun bir fırın kabına düzgünce yayılır.
Bir kaba rendelenmiş kuru soğan, kıyma, galeta unu, tuz ve baharatlar alınıp iyice özleşene kadar yoğrulur. Köfte harcından cevizden biraz daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır. Hazırlanan köfteler ısıtılmış yağda arkalı-önlü kızartılır, fazla yağı kağıt havlu ile alınıp hazırlanan pürenin üzerine dizilir.
Domateslerin kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Bir tencereye alınıp sıvı yağ, ince kıyılmış sarımsak ile birlikte sos kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Tuz ve toz şeker eklenir.  Hazırlanan sos köftelerin üzerine paylaştırılır. Üzerine rendelenmiş ya da dilimlenmiş  kaşar peyniri yerleştirilip 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Haziran 2017 Pazartesi

Ekmek Kebabı (Kırmızı Etli ve Tavuklu)



Etli Ekmek Kebabı

Malzemeler :

500 gr. jülyen usulü doğranmış dana antrikot
300 gr kestane mantarı
1/2 kırmızı dolmalık biber
1/2 sarı dolmalık biber
2 adet çarliston biber
 1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı haşlanmış tane mısır 
1 çay bardağı sıvı krema (süt kreması)
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kekik


Ayrıca;
3 adet hamburger ekmeği
Kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Mantarlar temizlenip dilimlenir ve 1-2 kaşık sıvı yağda sotelenir, bir kenara alınır.
Yapışmaz yüzeyli bir tencereye yağ alınıp ısıtılır. Etler eklenip yüksek ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Piyazlık doğranmış kuru soğan ve jülyen doğranmış biberler eklenip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sotelenmiş mantarlar ve mısır da tencereye eklenip karıştırılır. Krema eklenip karıştırılır, baharatlar eklenip tuzu ayarlanır ve ocak kapatılır.

Hamburger ekmekleri enine ortadan ikiye bölünerek fırın tepsisine dizilir. (Toplam 6 parça ekmek olacak) Hazırlanan etli harç ekmeklerin üzerine paylaştırılır, kaşar dilimleri yerleştirilir. 200 derece fırında 15 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.






Tavuklu Ekmek Kebabı 
Malzemeler :


500 gr. jülyen usulü doğranmış tavuk göğsü
300 gr kestane mantarı
1/2 kırmızı dolmalık biber
1/2 sarı dolmalık biber
2 adet çarliston biber
1 çay bardağı sıvı krema (süt kreması)
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kekik


Ayrıca;
3 adet hamburger ekmeği
Kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Mantarlar temizlenip dilimlenir ve 1-2 kaşık sıvı yağda sotelenir, bir kenara alınır.
Yapışmaz yüzeyli bir tencereye yağ alınıp ısıtılır. Tavuk eti eklenip yüksek ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Jülyen doğranmış biberler eklenip kısık ateşte biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sotelenmiş mantarlar tencereye eklenip karıştırılır. Krema eklenir, tuz ve baharatlar ayarlanıp ocak kapatılır.

Hamburger ekmekleri enine ortadan ikiye bölünerek fırın tepsisine dizilir. (Toplam 6 parça ekmek olacak) Hazırlanan tavuklu harç ekmeklerin üzerine paylaştırılır, kaşar dilimleri yerleştirilir. 200 derece fırında 15 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.




Sivas Katmeri





Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 su bardağı su 
yarım su bardağı sıvı yağ 
bir paket instant  maya 
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı kadar un (daha fazla da olabilir)

Ara katlar için ;
200 gr tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağ
Üzeri İçin ;
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı yoğurt


Yapılışı :
Süt, su, sıvı yağ, tuz ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır; aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 1 saat kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanmış hamur 4 eşit bezeye bölünüp 5 dakika dinlendirilir. Bu arada tereyağı eritilip sıvı yağ ile karıştırılır. Bezelerden biri merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır, üzerine fırça ile yağ sürülüp zarf şeklinde katlanır ve her katına yağ sürülür. Bu şekilde hazırlanan ilk yufka bir kenara kaldırılır. İkince beze de aynı şeklide açılıp yağ sürülür. Ortasına ilk açılan ve zarf gibi katlanan yufka yerleştirilir. İkinci yufka her katına yağ sürülerek birinci yufkanın üzerine yine zarf şeklinde kapatılır. Dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır. Kalan iki beze de aynı şeklide hazırlanıp dinlendirilir. 



Hazırlanan ilk beze grubu hafif unlanmış tezgaha alınır; merdane ile dikdörtgen şeklide açılır, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir, keskin bir bıçak yardımı ile üzerine verev şekilde çizikler atılır. Diğer beze grubu da aynı şekilde hazırlanır. Yumurta sarısı ve yoğurt çırpılır ve hazırlanan katmerlerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.hayalimdekiyemekler.com

31 Mayıs 2017 Çarşamba

Patatesli Buzluk Böreği



Malzemeler :
6 adet böreklik hazır yufka
125 gr tere yağı
1 su bardağı süt

İçine;
3-4 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur, çatalla ezilerek püre haline getirilir. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenip bir süre daha kavrulur. Püre haline getirilmiş patatesler eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır.


Tereyağı eritilir, soğuk süt eklenerek karıştırılır. Yufkalardan biri temiz bir zemine serilir, üzerine ikinci bir yufka daha serilir. (Aralarına hiçbir şey sürülmez) Hazırlanan süt ve yağ karışımı  yufkanın her yeri ıslanacak şekilde sürülür. (Hazırlanan sosu yağ üste çıkacağı için sık sık karıştırmak gerekir.) Yufkalar 4 parmak eninde şeritler olacak şekilde kesilir. Şeritlerin ucuna bol miktarda iç malzemeden yerleştirilir. Üçgen şeklinde şeridin sonuna kadar katlanır. Diğer yufkalarda bu şekilde hazırlanır. Büyük bir kaseye musluk suyu doldurulur; hazırlanan börekler 20-30 saniye suya daldırılıp çıkarılır ve buzluk poşetlerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. (Ben metal bir tepsiye aralarına streç film sererek dondurdum, donduktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirdim.) En az bir gece buzlukta bekletilir. Ertesi gün ya da istenilen bir zamanda, istenilen sayıda börek buzluktan çıkarılır, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı sürülür ve çözünmesini beklemeden fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


26 Mayıs 2017 Cuma

Tahinli Sünger Kek




Malzemeler :
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı oda  sıcaklığında  süt (1 çay bardağı krema, 1 çay bardağı süt kullandım.)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma  tozu
2,5 su bardağı un


Üzeri için;
1 çay bardağı tahin
2 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı :
Yumurtalar kırılıp karıştırma kabına alınır. Üzerine toz şeker eklenip şeker eriyinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ  eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan kek hamuru katı yağ ile yağlanmış fırın kabına boşaltılır. Tahin ve toz şeker karıştırılıp kek hamurunun üzerine gezdirilir. Çatalla şekil verilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirilir. (Ben üzerine iri parçalanmış ceviz dizdim.)Pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.

 Afiyet olsun.
Kaynak : http://umutsepetim.com

18 Mayıs 2017 Perşembe

Peynirli Üçgen Börek



http://ye-mek.net'den denediğim bir tarif; ben biraz yumurta kokusu aldım, tekrar yaptığımda sosuna yumurta koymadan deneyeceğim. Denemek isteyenlere kolay gelsin:))

Malzemeler :
3 adet yufka
350 gr. beyaz peynir
1 tutam maydanoz

Sos için:
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su

Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
susam ya da çörek otu

Yapılışı :
Peynir rendelenip, kıyılmış maydanoz ile karıştırılır. Yumurta çukur bir kaba kırılıp çırpılır; üzerine su, süt ve sıvı yağ eklenip iyice karıştırılır. Yufkalardan biri tezgaha serilir, üzerine her tarafına gelecek şekilde fırça ile hazırlanan sos sürülür. Sos sürülen ilk yufkanın üzerine  2 yufka serilip fırça ile sos sürülür. Üçüncü yufka da ikinci yufkanın üzerine serilip sos sürülür. Üzerine peynir karışımı dökülüp yayılır. Yufkanın karşılıklı iki kenarı hafifçe içe katlanır. Katlanmayan diğer iki kenarı karşılıklı olarak ortaya doğru rulo şeklide sarılır. Yufkanın ortası kesilerek iki rulo oluşturulur. Hazırlanan her iki rulo muska şeklinde dilimlenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı ve sıvı yağ çırpılıp böreklerin üzerine sürülür. Çörek otu veya susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Mayıs 2017 Salı

Kuru Domates Ezmesi



Malzemeler :
20-25 adet kuru domates
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı biber salçası
3-4 adet ceviz
1 tutam maydanoz
1 diş sarımsak
kekik, tuz

Yapılışı :
Kuru domatesler sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilir. Suları iyice süzülüp mutfak robotuna alınır. Üzerine biber salçası, zeytinyağı, limon suyu, maydanoz, sarımsak eklenip robotta çekilir. Ceviz, kekik ve tuz eklenip robot tekrar çalıştırılır. İstenilen kıvama gelince servis tabağına alınır ya da küçük bir kavanoza alınıp buzdolabına kaldırılır, istenilen zamanda servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net


15 Mayıs 2017 Pazartesi

Keten Tohumlu, Çörekotlu, Ruşeymli Ekşi Mayalı Ekmek



Malzemeler :
1 kg. un
600 ml. içme suyu
1 su bardağı ekşi maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 yemek kaşığı çörek otu
4 yemek kaşığı ruşeym

Yapılışı :
Ekşi maya bir gece önceden beslenir. (2-3 kaşık İçme suyu ve un eklenip karıştırılır.)Un yoğurma kabına alınır; ortası açılır, üzerine ekmek için verilen malzemeler eklenip tahta bir kaşıkla karıştırılarak yoğrulur. (Ele yapışan cıvık bir hamur elde edilir.) Üzeri örtülüp oda sıcaklığında 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakılır. (Hamur iki katı kabarmış olmalı. Buzdolabında 24 saate kadar bekletebilirsiniz.) Mayalanan hamur unlanmış tezgaha dökülür, bir spatula yardımıyla alttan üste doğru katlanır, ekmek şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş ve unlanmış büyük bir kaseye yerleştirilir, üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Döküm tencere kapağıyla birlikte 250 derece fırında ısıtılır. Mayalanan hamur ısıtılmış döküm tencereye yağlı kağıt ile birlikte yerleştirilir, üzerine keskin bir bıçak yardımıyla çizik atılır, tencerenin kapağı kapatılır, fırına yerleştirilir. Fırına ısıya dayanıklı bir kase içinde su konulur. Bu şekilde 250 derecede 25-30 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda tencerenin kapağı açılır, su kabı fırından alınır. Fırın ısısı 180 dereceye düşürülüp tencerenin kapağı açık şekilde 1 saat daha pişirilir. Pişen ekmek tencereden çıkarılıp ızgara üzerine alınarak soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Not : Katlama işlemini birden çok yapabilirsiniz, böylece ekmek daha bol gözenekli olacaktır.

Afiyet olsun.

11 Mayıs 2017 Perşembe

Ballı Bademli Pasta


Malzemeler :
Pandispanya için;
  • 5 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
  • Yarım çay bardağı sıcak su

Üzeri için;
  • bolca file badem

Pastacı kreması için;
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yumurta sarısı (2 yumurta sarısı kullandım)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti

Sos için;
2 yemek kaşığı bal

  • Yapılışı :
  • Yumurta sarıları, şeker, un, nişasta ve süt karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocktan alınıp vanilya ve kremşanti eklenerek mikser ile çırpılır. Yumurta akları bir tutam tuz eklenerek mikser ile kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Toz şekerin yarısı yavaş yavaş yumurta aklarına eklenip çırpmaya devam edilir.
    Başka bir kapta yumurta sarıları ve şeker iyice çırpılır, sıcak su eklenip çırpmaya devam edilir. Kalan malzemeler de eklenip çırpılır. Yumurta akları azar azar karışıma eklenip alttan üste doğru, akları söndürmeden  tahta kaşıkla karıştırılır.
  1. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülür. Üzerine bolca file badem serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirilir, sonra fırın 150 dereceye düşürülüp pandispanyaya batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir. Pişen pandispanya soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır ve ortadan ikiye kesilir.
  2. Kekin alt tabanı tekrar kelepçeli kalıba alınır, üzerine hazırlanan krema yayılır. Pandispanyanın bademli parçası dilimlenerek kremanın üzerine yerleştirilir. Bal bir tavada biraz ısıtılır ve pastanın üzerine gezdirilir.Buzdolabında bir gece dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

  1. Kaynak : pacikanin_mutfagi

10 Mayıs 2017 Çarşamba

Çikolatalı Fındıklı Kurabiye



Malzemeler :
125 gram tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 paket vanilya
1 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çay bardağı çekilmiş fındık
100 gram doğranmış bitter çikolata

Üzeri için; damla çikolata

Yapılışı :
Şeker ve tereyağı mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Karışımın içine vanilya, tuz, kabartma tozu, un ve yulaf ezmesi eklenip karıştırılır. Doğranmış bitter çikolata ve fındık eklenip yoğrulur. Elde edilen yumuşak hamur streç film ile sarılıp buzdolabında yarım saat bekletilir. Süre sonunda biraz sertleşen hamurdan dondurma kaşığı ile parçalar kopartılır, (dondurma kaşığı olmadığı için 2 tatlı kaşığı yardımıyla yaptım) yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bir çay bardağının altıyla ya da elle hafifçe üzerilerine bastırılır. Üzerine biraz damla çikolata serpiştirilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-12 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak :