Disable Copy And Past
8 Mart 2013 Cuma
Pazı Yaprağında Barbunya Balığı
Çok lezzetli bir yemek ancak balığın kılçığından dolayı yemesi biraz zor oldu, tekrar yaptığımda barbunya yerine fileto bir balık kullanmayı düşünüyorum.
Malzemeler :
1 kg. Barbunya balığı
500 gr. istiridye mantarı
2 adet kırmızı kapya biber
2 adet soğan
2 adet domates
2 adet limon
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yağlı kağıt
Yapılışı :
İstiridye mantarı temizlenip dilimlenir, bir tavada kapya biber ile birlikte sote yapılır, tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Pazı yaprakları yıkanır, kaynar suya daldırılıp çıkarılarak hemen soğuk suya tutulur. Balıklar ayıklanıp, yıkanır, suları süzülür ve tuzla harmanlanır.
Pazı yaprağı temiz bir zemine serilir, balıklar baş ve kuyrukları dışarıda kalacak şekilde pazı yaprağının üzerine alınır, bir yemek kaşığı kadar iç malzemeden yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan balıklar 5-6 'lı gruplar halinde uygun büyüklükte kesilmiş yağlı kağıda yerleştirilir. Üzerlerine halka doğranmış soğan, domates ve limon dilimleri yerleştirilir, yağlı kağıt bohça gibi kapatılır. Bütün balıklar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Damla Çikolatalı Paskalya Çöreği
Tarifini uzun zaman önce Yuva Maya'nın sayfasından alıp denemiştim, ancak yayınlayabildim.
Malzemeler :
Hamur:
1 paket Yuva 42g Yaş Maya veya 1 paket Yuva 11g Instant Kuru Maya
4,5 su bardağı un (500 g)
1,5 çay bardağı ılık süt (172,5 g)
2 yumurta
100 g tereyağ veya margarin (eritilmiş soğutulmuş)
1 çay bardağı toz şeker (100 g)
1 çay kaşığı tuz (5 g)
2 çay kaşığı mahlep
1 paket Yuva 42g Yaş Maya veya 1 paket Yuva 11g Instant Kuru Maya
4,5 su bardağı un (500 g)
1,5 çay bardağı ılık süt (172,5 g)
2 yumurta
100 g tereyağ veya margarin (eritilmiş soğutulmuş)
1 çay bardağı toz şeker (100 g)
1 çay kaşığı tuz (5 g)
2 çay kaşığı mahlep
İç Malzeme:
1 su bardağı damla çikolata
1 su bardağı damla çikolata
Üzeri İçin:
File fındık ya da damla çikolata
1 adet yumurta
1 adet yumurta
Yapılışı:
Un, maya, ılık süt, yumurta, toz şeker, tuz ve mahlebi karıştırın. Eritilmiş ve soğutulmuş margarin ilave edin ve homojen bir hamur olana kadar yoğurun. Hamurun üzerini örterek sıcak bir ortamda 20 dakika dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde (150 g) bezeler yapın. Bu yapılan bezelerin her birini 3 parçaya bölerek tek tek uzun kalın çubuk şeklinde açın. Uzunlamasına içlerine damla çikolata yerleştirin. Düzgünce bu çubukları kapatarak rulo gibi yuvarlayın. Üç parçayı bu şekilde yaptıktan sonra saç örgüsü şeklinde örün. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Mayalanması için yağlanmış tepsiye dizin ve sıcak bir ortamda iki kat kabarana kadar (1-1.5 saat) bekletin. Mayalanan paskalyaların üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürün. Arzuya göre üzerine damla çikolata veya file fındık serperek önceden ısıtılmış 170-180°C’lik fırında 15-20 dakika pişirin.
Un, maya, ılık süt, yumurta, toz şeker, tuz ve mahlebi karıştırın. Eritilmiş ve soğutulmuş margarin ilave edin ve homojen bir hamur olana kadar yoğurun. Hamurun üzerini örterek sıcak bir ortamda 20 dakika dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde (150 g) bezeler yapın. Bu yapılan bezelerin her birini 3 parçaya bölerek tek tek uzun kalın çubuk şeklinde açın. Uzunlamasına içlerine damla çikolata yerleştirin. Düzgünce bu çubukları kapatarak rulo gibi yuvarlayın. Üç parçayı bu şekilde yaptıktan sonra saç örgüsü şeklinde örün. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Mayalanması için yağlanmış tepsiye dizin ve sıcak bir ortamda iki kat kabarana kadar (1-1.5 saat) bekletin. Mayalanan paskalyaların üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürün. Arzuya göre üzerine damla çikolata veya file fındık serperek önceden ısıtılmış 170-180°C’lik fırında 15-20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
7 Mart 2013 Perşembe
Azman Lahana Sarması
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, pulbiber, kuru nane
yeterince sarma yapmaya uygun azman lahana yaprağı
et suyu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
Azman lahananın sarmaya uygun yaprakları seçilip yıkanır ve kaynar suda çok az haşlanır, soğuk suya tutulur.
Bir kapta yıkanmış pirinç, kıyma, yemeklik doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, salça, sıvı yağ, tuz ve baharatlar karıştırılıp yoğrulur. Lahana yaprağı temiz bir zemine damarlı kısmı üste gelecek şekilde serilir, kenarına yeterli miktarda (1 yemek kaşığı kadar) iç malzeme yerleştirilir, yanları içe doğru katlanır, sonra rulo şeklinde sarılır. Tencerenin dibine lahananın sap kısımları yayılır ve üzerine sarmalar düzgün şekilde dizilir. (Kalan lahana saplarını ve sarmaya uygun olmayan parçaları da sarmaların en üstüne yayılır.) Bir miktar salça sıcak suda eritilir, sarmaların üzerine gezdirilir, sarmalarla aynı seviyede olacak şekilde et suyu eklenir, üzerine tekrar biraz yağ gezdirilip tuz serpilir. Orta ateşte pişmeye bırakılır. Yoğurtla servis yapılır.
Afiyet olsun.
Azman Lahana Yemeği
Azman; kara lahana ile beyaz lahana karışımı bir sebze, dış yaprakları yeşil, iç yaprakları beyaz, karalahanın aksine demet olarak değilde köklü olarak kilo ile satılıyor pazarlarda. Ben 2 kg. alıp dış yapraklarını sarma yaptım, iç kısımlarını da yemek olarak değerlendirdim. İsteğe göre; haşlayıp ezilmiş sarımsak, sirke ve pulbiber ekleyip salata da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 kg. azman lahana
yarım su bardağı kuru barbunya
1 adet kuru suğan
1 fincan mısır yarması (bulgur iriliğinde çekilmiş kuru mısır)
5-6 adet kurutulmuş domates
5-6 adet kurutulmuş acı biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
yeterince et suyu ya da su
Yapılışı :
Kuru barbunya ve mısır yarması bir gece ılık suda bekletilir. Bekleme suyu dökülüp yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Kuru domates ve biber ayrı ayrı sıcak suda bekletilip suları dökülür.
Azman lahanalar yıkanıp 1 cm kalınlığında doğranır ve kaynar suya atılıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuk suya tutulup avuç içinde sıkılarak suyu süzülür. Sıvı yağ ve tereyeğı tencereye alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenip iyice kavurduktan sonra lahana , kuru domates ve biber eklenir. Üzerine çıkacak kadar su eklenip tuzu ayarlanır ve üzerine haşlanmış barbunalar ile mısır yarması serpiştirilir. Orta ateşte mısır yarması yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme esnasında yarmanın dibe çöküp, tencerenin dibinin yanmaması için hiç karıştırılmaz. Sıcak olarak servis yapılır, isteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ve pulbiber dökebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
5 Mart 2013 Salı
Yumurtalı Kurutulmuş Taze Fasulye
Malzemeler :
2 avuç kurutulmuş taze fasulye
2 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
kişi sayısı kadar yumurta
Yapılışı:
Kurutulmuş taze fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanıp suyu süzülür. Piyazlık doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Dilimlenmiş kapya biber eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar eklenip kavrulur. Fasulyeler eklenip, tuz ve baharat ile tatlandırılır. 5-10 dakika kavurduktan sonra üzerine yumurtalar kırılır. Yumurtalar pişince sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: Kurutulmuş fasulye ve diğer sebzeler için Kırşehir Mucur'da yaşayan Türkmen ailesinin değerli üyelerine çok teşekkür eder, devamını beklerim:))
1 Mart 2013 Cuma
Ispanak Böreği
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı (Tepeleme) yoğurt
500 gr. ıspanak yaprağı
250 gr. ufalanmış beyaz peynir (1 kase kullandım.)
10-15 adet yeşil zeytin (Siyah zeytin kullandım)
6-7 adet kurutulmuş domates
1 adet kırmızı kapya biber (ben ekledim)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
kırmızı pulbiber
Üzerine:
susam
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak kuru domatesler sıcak suda bekletilip doğranır.
Yumurtalar çırpma kabına alınıp mikser ile çırpılır; yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu ve un karıştırılıp karışıma eklenir. Dilimlenmiş zeytin, beyaz peynir, kuru domatesler, tuz ve kırmızı pulbiber hamura eklenir. Doğranmış ıspanaklar avuç içinde hafifçe sıkılır ve hamura eklenip iyice karıştırılır. Margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülüp üzeri kaşıkla düzeltilir, bolca susam serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Ilık hale gelince dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
14 Şubat 2013 Perşembe
Elmalı Muffin
Tarifi daha önce yayınladığım elmalı kek ile aynı. Elmalara gül şekli vermek için; elmaların kabuklarını soymadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardım ve incecik dilimledim. (Amasya elması kullandım.) Biraz şeker ve tarçınla harmanlayıp fırında 5-10 dakika tuttum (elmalar hafif yumuşayana kadar) Sonra bir elma dilimini rulo şeklinde sarıp kek hamurunun ortasına yerleştirdim, diğer dilimleri de etrafına dizerek gül görünümü vermeye çalıştım ve fırında pişirdim. Umarım deneyip beğenirsiniz:))
Afiyetle ve sevgiyle...
13 Şubat 2013 Çarşamba
Labneli Çilekli Pasta
5 Şubat 2013 Salı
Patatesli Ay Çöreği
Blogcu arkadaşlarımın çoğunun yaptığı bu şekli ben de daha önce yayınladığım "Patatesli Ay Çöreği" tarifime uyguladım.
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin
2 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme ;
3-4 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
tuz, kırmızı biber, sıvıyağ
Hazırlanışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin
sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, su, sıvıyağ,
yoğurt, margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı
kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar
yoğrulur.
Soğan ince kıyılıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Minik küpler halinde doğranmış patates eklenerek kavurmaya devam edilir.Kısık
ateşte pişmeye bırakılır, gerekirse bir miktar su eklenebilir. Tuz ve kırmızı
biberle tatlandırılır, kaşıkla ezilir, soğumaya bırakılır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Elde
hafif bastırılarak yuvarlak şekilde açılır. .) Bir (Tezgahta da açılabilir,
daha düzgün oluyor)kenarına iç malzeme yerleştirilir, malzeme olmayan kısmı 1
cm . aralıklarla şerit halinde kesilir, rulo yapılır ve uçları içe doğru
kıvrılarak ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye
dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında
üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
1 Şubat 2013 Cuma
İki Renkli (Ispanaklı) Ekmek
Malzemeler :
Sade hamur için;
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un
Ispanaklı hamur için;
3/4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı ıspanak püresi (haşlanıp, robotta çekilmiş
ıspanak yaprağı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un
Arasına;
4-5 adet zeytinyağında bekletilmiş kuru domates
Yapılışı :
1 su bardağı süt ısıtılıp içine tereyağı atılır eriyinceye
kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca beyaz hamur için verilen malzemeler eklenip
aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üeri
nemli bir bele örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
Yeşil hamur için;
Süt ısıtılıp içine tereyağı atılır, eriyinceye kadar
karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca hamur için verilen malzemeler, ıspanak püresi
eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
Üeri nemli bir bele örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.Hamurlar iki katı kabarınca ayrı ayrı dikdörtgen şeklinde
açılır ve alta sade hamur, üstüne yeşil hamur gelecek şekilde yerleştirilir,
arasına kurutulmuş domates dilimleri diilir, rulo yapılır. Hazırlanan rulo
yağlanmış baton kalıba yerleştirilir ve 30 dakika bekletilir. Önceden ısıtılmış
fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kalıbın büyüklüğüne göre 1 ya da 2
ekmek yapılabilir.)
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)