Disable Copy And Past

20 Nisan 2012 Cuma

Fıstıklı Kokos Kurabiye





Daha önce yayınladığım kuru erikli-fındıklı kokos kurabiye malzemelerini biraz değiştirerek yaptım.
Malzemeler :
2 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı toz fıstık
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta akı
Ayrıca;
pudra şekeri
Yapılışı :
Bütün malzeme geniş bir kapta iyice karıştırılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve pudra şekerine bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 170-180 derece fırında 15-20 dakika üzerleri hafif çatlayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

18 Nisan 2012 Çarşamba

Labada Sarması




Baharın gelmesiyle yenilebilir otlar pazar tezgahlarında yerini aldı. Ben de yeni keşfettiğim bir semt pazarında otları görünce "bir daha bulamam" diye bol bol, her çeşidinden aldım. Şimdiye kadar duyup ta merak ettiğim otlarla tarifler deneyerek tadına bakıyorum; şifa niyetine:))
Malzemeler :
1 demet iri yapraklı labada
yarım su bardağı pilavlık bulgur
yarım su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kuru nane
1 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu ya da nar ekşisi
Yapılışı :
Labada yaprakları sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır. Kaynar suya batırılıp çıkarılarak soğuk suya tutulur.
Zeytinyağı bir tencerede ısıtılır; yemeklik doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Kıyılmış sarımsaklar eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar eklenip karıştırılır. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve bulgur eklenip bir süre kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocak kapatılır, sumak ekşisi eklenir ve soğumaya bırakılır.
Labada yaprağı temiz bir zemine serilir; soğuyan iç malzemeden yeterince konularak üçgen şeklinde katlanarak sarılır. Labada dalları ve sarılamayacak durumda olan yapraklar tencerenin dibine serilir, üzerine sarmalar dizilir. Tuz serpilip, biraz zeytinyağı gezdirilir. Dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. Üzerine bir tabak kapatılıp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

17 Nisan 2012 Salı

Ebegümeci Otlu Börek





İrem otlu yemediği için bir kısmını patatesli yaptım.

Madımak




13 Nisan 2012 Cuma

Mantarlı Patates Kulesi






Malzemeler:

5-6 adet orta boy patates

500 gr kültür mantarı

4 yemek kaşığı sıvı yağ

3 diş sarımsak
1 dilim bayat ekmek içi

yarım su barağı rendelenmiş kaşar peyniri

4-5 dal maydanoz

Tuz, karabiber

1 yemek kaşığı soya sosu


Kızartmak için;

sıvı yağ


Yapılışı :

Patatesler soyulup ince kalkalar halinde doğranır. Kızgın yağda hafif kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.

Mantarlar temizlenip dilimlenir. Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Kıyılmış sarımsaklar eklenip kavrulur. Mantarlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve soya sosu eklenip tatlanrılır, ocak kapatılır.

Ekmek içi robotta çekilir. Kıyılmış maydanoz ve kaşar rendesi ile harmanlanır, tuz ve karabiber serpilir.

Kelepçeli kalıp hafifçe yağlanır ve sırayla patates ve mantarlar dizilip aralarına peynirli karışım yayılır. Son olarak üzerine peynirli karışım yayılıp fırına verilir, kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

Pancarlı Bulgur Salatası



Bu salatayı bir süre önce işyerindeki arkadaşlarla ofiste yapmıştık, tavsiye ederim. Malzeme ölçüsü vermiyorum, damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
ince bulgur (kısırlık)
pancar turşusu
haşlanmış yeşil mercimek
maydanoz
taze nane
yeşil soğan
atom marul
kırmızı kapya biber
biberiye turşusu
zeytinyağı
tuz
Yapılışı :
Bulgurun üzerine kaynar su dökülür ve şişmesi için bekletilir. Yeşillikler yıkanıp ince kıyılır. Biberlerin çekirdekleri temizlenip doğranır. Bütün malzeme bir kapta harmanlanıp tuz ve zeytinyağı ile harmanlanır.
Afiyet olsun.

12 Nisan 2012 Perşembe

Böğürtlenli Tart Pasta



Malzemeler :
3 adet yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
Krema için;
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
yarım paket kremşanti
Üzerine;
yeterince böğürtlen
1 paket tart jöle
Islatmak için;
1 çay bardağı soğuk süt, ya da meyve suyu
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, limon kabuğu rendesi eklenir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyive karıştırılır. Yağlanmış ortası çukur tart kalıbına dökülerek 160 derece fırında pişirilir. Pandispanyanın pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve pasta tabağına ters çevrilir. (Çukur kısmı üste gelecek.) Soğuk süt ya da meyve suyu ile ıslatılır.
Bir tencereye un, şeker ve süt alınıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Biraz soğuyunca toz kremşanti eklenip mikser ile çırpılır. Hazırlanan krema pastanın ortasındaki çukura dökülüp, kaşıkla üzeri düzeltilir, böğürtlenler dizilir. Paketin üzerindeki tarife göre hazırlanan tart jöle ortadan başlanarak böğürtlenlerin üzerine gezdirilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.