Disable Copy And Past

5 Mart 2012 Pazartesi

Ayvalı Kurabiye




Malzemeler :

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket oda sıcaklığında margarin (250 gr.)

1 paket kabartma tozu

Bir çimdik tuz

Aldığı kadar un (4,5 su bardağı)


İçine;

1 adet ayva
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kadar limon suyu
bir miktar su

1 çay kaşığı tarçın

1 kahve fincanı kuru üzüm

4 adet kuru incir


Yapılışı :
Ayvanın kabukları soyulur ve rendelenir. Toz şeker ve biraz su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine limon suyu eklenip soğumaya bırakılır. Sıcak suda bekletilip küp doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve tarçın eklenip karıştırılır.

Hamur malzemeleri karıştırılıp, yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp çay tabağı büyüklüğünde açılır. Ortasına 1 tatlı kaşığı iç malzeme yerleştirilir. Kenarlarına bıçakla 4-5 çizik yapılır. Kesilen parçalar ortada birleştirilip gül şekli verilir. (İstediğiniz şekli verebilirsiniz.) Ortalarına isteğe göre bütün fındık ya da kırık ceviz yerleştirilir. Hazırlanan kurabiyeler üzerleri fazla kızartılmadan 180 derece fırında pişirilir. Ilınınca pudra şekeri elenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

2 Mart 2012 Cuma

Nar Ekşili Pırasa Sarması







Malzemeler:
1,5 kg. iri pırasa
yarım su bardağı kadar pirinç
yarım su bardağı kadar pilavlık bulgur (göz kararı kullandım.)
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu
2 yemek kaşığı nar ekşisi sosu
tuz, kuru nane, karabiber, yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Pırasaların beyaz kısımları kesilir; yıkanıp ilk katı sıyrılarak atılır. Bıçak yardımıyla 3-4 katı kesilecek şekilde boydan boya bir çizik yapılır ve katlar ayrılır. (İçinden çıkan kısımları sarmaya uygun olmayacağı için başka yemeklerde değerlendirebilirsiniz.) Kaynar suya atılıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Yıkanmış pirinç ve bulgurlar eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Toz şeker atılıp, tuzu ayarlanır. Nar ekşisi ve sumak ekşisi eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Haşlanmış pırasa temiz bir zemine serilir; kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilir. Üçgen şeklinde katlayarak sarma işi tamamlanır. Bir tencereye dizilien dolmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir ve dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su dökülür. Üzerine bir tabak kapatılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra isteğe göre ekşili soslardan gezdirilir. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.

Pırasalı Mısır Ekmeği



Tarifi uzun zaman önce http://semaver1.blogspot.com/ dan denedim. Ben ölçüleri göz kararı ayarladım ama orjinal tarife uyarak yaparsanız, eminim daha güzel bir lezzet olur. Hatice Hanım'a bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum. Beyaz peynir ile birlikte servis yaptım, çok beğendim. Yapılış aşamasında da içine peynir eklenebilir diye düşünüyorum, denemek lazım:))
Malzemeler:
Yarım kg. ince kıyılmış pırasa
Yarım kg. mısır unu
1 su bardağı beyaz un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı ayran
tuz
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Bütün malzemeler derin bir kapta biraraya getirilir, yoğrulur. Eğer hamur sert gibi olursa biraz daha su yardımıyla yumuşatılabilir (kıvamı biraz cıvık bir hamur olacak). Hafifce yağlanmış bir tepsiye yayılır ve 180 derecelik fırında 25dk. pişirilir, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

29 Şubat 2012 Çarşamba

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı


Malzemeler :
4-5 adet ayva
her bir ayva için 3-4 yemek kaşığı toz şeker (Ayvalar küçük olduğu için ben daha az şeker kullandım.)
1 adet elma + 1 adet ayva
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 adet çubuk tarçın
1 adet fırın poşeti
Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur, ikiye bölünüp çekirdek kısımları çıkarılır (çekirdekleri atmayın), kararmaması için su dolu bir kapta bekletilir.
1 adet ayva ve bir adet elma rendelenir.
Toz şeker geniş bir kaba alınır; sudan çıkarılan ayvaların her tarafı şekere bulanır. Bütün ayvalara aynı işlem yapıldıktan sonra kalan tozşeker, elma-ayva rendesi ve kuru üzümler karıştırlır, ayvaların ortasına doldurulur. Hazırlanan ayvalar fırın poşetine dizilir; ayva çekirdekleri ve çubuk tarçın da poşete yerleştirilip kapatılır. Kürdan yardımıyla poşetin bir kaç yerinden delik açılır. 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Soğuyunca isteğe bağlı kaymak ya da kremşanti ile servis yapılır. (Ben sade servis yapmayı tercih ettim.)
Afiyet olsun.

25 Şubat 2012 Cumartesi

Havuçlu Kek






Malzemeler :

4 adet yumurta

1 su bardağı rendelenmiş havuç

1,5 su bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvı yağ

2 su bardağı un

1 su bardağı iri kırılmış ceviz

6-7 adet kuru incir

1 kahve fincanı kuru üzüm

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çimdik toz karanfil

1 paket kabartma tozu


Yapılışı :

Yumurtalar ve tozşeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Rendelenmiş havuç, ceviz ve sıvıyağ eklenip karıştırılır. Un, tarçın, toz karanfil ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenip hamur pürüzüz oluncaya kadar karıştırılır. Küp şeklinde doğranmış incir ve kuru üzüm eklenir. Yağlanmış kek kalıbına dökülerek 160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve üzerine pudra şekeri elenir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


24 Şubat 2012 Cuma

Elmalı Crumble


Katıldığım bir workshop etkinliğine Tijen Aktay, Özgür şef ile birlikte bu tarifi hazırlamıştı. Ben de aklımda kaldığı kadar yapmaya çalıştım, evde krema olmadığı için kivili sos yapmadım, bu haliyle de çok güzeldi. Üzerini yakma kısmını biraz abartmış olabilirm:))
Malzemeler:
200 gr tereyağı
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri

Elmalı harç için;
4 elma
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1-2 çay kaşığı tarçın

Sosu için;
3 kivi
4 yemek kaşığı krema
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup, küp şeklinde doğranır. Bir tavada tereyağı, toz şeker ve elmalar pişirilir. Ocaktan alınıp tarçın ve ceviz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Oda sıcaklığındaki tereyağı, pudra şekeri ve aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Birinci beze merdane ya da elle açılarak kalıba yerleştirilir. Soğumuş elmalı harç yayılır. Diğer hamur da aynı şekilde açılıp harcın üzerine kapatılır.
Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.Fırından çıkardıktan sonra üzerine toz şeker serpilir, pürmüz yardımıyla yakılır ya da esmer şeker serpilir şeker eriyip kızarıncaya kadar sıcak fırında tutulur.
Sosu için; kabukları soyulmuş kiviler, pudra şekeri ve krema blender ile karıştırılır. Elmalı crumble dilimlenerek sos ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

21 Şubat 2012 Salı

Ispanaklı Börek



Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1,5-2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine;
750 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Yıkanıp süzülmüş ıspanak yaprakları doğranır. (Kök kısımlarını yemeklerde değerlendirebilirsiniz.) Soğan doğranıp tuzla iyice ovulur. Doğranmış ıspanak, salça, yağ ve baharatlar eklenir; iyice karıştırılır. (Ispanakları pişirmeye gerek kalmıyor)
Bir kaba yoğurt ve sıvı yağ alınır. Yumurtalardan birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır, kalanı yağ-yoğurt karışımına eklenir. Kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 5 eşit bezeye bölünür. Bezelerden her biri oklava ile açılabildiği kadar, dikdörtgen şeklinde açılır. (Fazla ince olmasına gerek yok) Her yerine dağılacak şekilde ıspanaklı harç serpilir. Rulo şeklinde katlanır; yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp; isteğe göre susam, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Şubat 2012 Pazartesi

Çikolata Soslu Cheesecake







Malzemeler :
2 paket burçak bisküvi
100 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.)
400 gr. labne
3 adet yumurta
1 paket krema(200 ml)
Yarım su bardağı toz şeker
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 limonun rendelenmiş kabuğu
Sosu için:
1 paket bitter çikolata
40 gr. beyaz çikolata
1 paket süt kreması

Yapılışı:
Burçak bisküviler rondodan geçirilip un haline getirilir. Margarin ve ceviz eklenip
karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülür.Bastırarak
kenarlarından 1 cm yüksekte olacak şekilde kalıba yayılır, buzdolabına
kaldırılır.
Suyu süzülmüş labne peyniri derin bir kaba alınır, şeker ile karıştırılır.
Krema eklenip karıştırmaya devam edilir. Yumurtalar tek tek eklenerek tekrar
karıştırılır. Un, nişasta, vanilya ve limon kabuğunu da eklenip karıştırılır.
Buzdolabındanki kalıp alınır ve karışım üzerine dökülür. Üzerindeki hava
kabarcıkları gidinceye kadar karışım kaşıkla düzeltilir. 160 derece fırında
kapağını hiç açmadan üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir. (25 dakika
yeterli) Fırın kapağı açılmadan soğuyuncaya kadar bekletilir. Buzdolabına kaldırılarak 1 gece
bekletilir.
Sosu için;
Kremadan 2 yemek kaşığı alınıp ısıtılır beyaz çikolata eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Kaynamadan ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Kalan krema da ısıtılıp bitter çikolata eklenerek eritilir. Soğuyunca cheesecakein üzerine önce bitter çikolata sosu yayılır. Üzerine beyaz çikolata sosu damlatılıp kürdan yardımıyla istenilen desen yapılır. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

17 Şubat 2012 Cuma

İstridye Mantarı Çorbası (Yalancı İşkembe)




Aldığım istiridye mantarı ile "ne yapabilirim" diye nette dolaşırken bu tarife rastladım, hemen ölçülerini kendime göre ayarlayarak denedim. Tarifi gördüğüm site benim de tariflerimi izinsiz yayınlayan bir site olduğu için tarifin kime ait olduğunu araştırdım ve evcini'ne ait olduğunu öğrendim. Bu nefis tarif için kendisine teşekkür ediyorum. (http://www.evcini.com/2005/10/_i.html)
Malzemeler:
1.5 yemek kaşığı un (2,5 yemek kaşığı kullandım)
yarım fincan sıvıyağ
çok küçükse 7-8 adet, büyükse 3 adet istridye mantarı (5-6 adet büyük boy kullandım)
2 diş sarmısak
1 fincan sirke
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı et suyu (2 su bardağı et suyu + 3 su bardağı su kullandım)
Yapılışı:
istridye mantarlarının sapı atılıp geri kalanı küçük küpler halinde doğranır. Bir tencereye sıvı yağı alınıp ısıtılır, un eklenip ve hafif rengini değiştirip kokusu çıkana kadar kavrulur, et suyu eklenir. Kaynayınca doğranan mantarlar eklenir ve yumuşayana kadar haşlanır. Gerekirse kıvamını ayarlamak için sıcak su eklenir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Bir tavada tereyağı eritilir ve kırmızı biberi eklenip, ocaktan alınır. Sarımsaklar bir miktar tuzla ezilir ve sirkeyle karıştırılır. Çorba kaselere paylaştırılır; üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir. En son olarak sarımsaklı sostan eklenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

13 Şubat 2012 Pazartesi

Ispanaklı Pasta (Güncelleme)





Malzemeler :
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı un
1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması :
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker
Ayrıca;
1 su bardağı süt
1 paket kremşanti
Yapılışı :
Ispanaklar yıkanıp iyice süzdürülür ve yaprak kısımları robottan geçirilir.
Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve
vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Ispanaklar eklenip iyice karıştırılır ve
yağlanmış kalıba dökülüp, 175 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
Krema malzemeleri karıştırılıp, pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şanti
1 bardak soğuk sütle çırpılıp, soğumuş olan diğer krema ile karıştırılır. Kekin
kenar kısımları bıçakla kesilip, çıkan kırıntılar rondodan geçirilir. (Bu
kırıntılar krema döküldükten sonra pastayı süslemek için kullanılacak.)Kek ikiye
kesilip, arasına krema sürülür. (Ben arasına muz koydum.) Kesilen diğer parça
üzerine yerleştirilip kalan krema ve rondodan geçirilen kek kırıntılarıyla
süslenir.
Afiyet olsun.