Disable Copy And Past

12 Kasım 2010 Cuma

Fındıklı Bohça Baklava

Ben fındıklı yaptım ama bütün Antapfıstığı daha çok yakışıyor, yapmak isteyenlere kolay gelsin. Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum, bayram dönüşü görüşmek üzere.... Benim gibi yollara düşecek olanlara "hayırlı yolculuklar" diliyorum. Allah herkesi gideceği yere sağ salim ulaştırsın, evine dönmeyi nasib etsin. Sevgilerimle...

Malzemeler :
500 gr. Hazır baklavalık yufka
250 gr. Tereyağı
Yeterince iri çekilmiş fındık

Şerbeti;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı :
Şeker ve su bir tencerede karıştırılıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Tereyağı bir tavada eritilir.. Yufkalardan aralarına fırça ile tereyağı sürülerek 15’li gruplar yapılır. 8x8 cm kareler kesilir, ortasına fındık yerleştirilip bohça şeklinde kapatılır. Bütün yufkalar bitene kadar işleme devam edilir, hafifçe yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Kalan tereyağı üzerlerine gezdirilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbetini çekince fındık, fıstıkla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

İrmikli Şöbiyet


Malzemeler:
16 adet baklavalık yufka
150 gr. Tereyağı

İçine;
1 kutu (200ml.) krema
1 su bardağı ince irmik
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı hindistancevizi

Şerbeti;
2 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu

Süslemek için;
Toz Antep fıstığı

Yapılışı :
Krema, irmik ve toz şeker bir tencereye alınır.
Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Hindistancevizi eklenip karıştırılır.
Yufkalar 8’erli gruplara ayrılır. 8 yufka aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste konulur. 10x10 cm.’ lik kareler halinde kesilir.Karelerin ortasına iç malzemeden 1 yemek kaşığı yerleştirilir ve üçgen şeklinde kapatılır; üzerine tekrar tereyağı sürülür. Diğer yufka grubuna da aynı işlem uygulanır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Toz şeker ve su bir tencereye alınıp karıştırılır. 6-7 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır; ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Soğuyunca toz fıstıkla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kakaolu-Haşhaşlı Şekerpare


Malzemeler :
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un
Şerbeti ;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
birkaç damla limon suyu
Üstüne ;
haşhaş tohumu, badem, fıstık, vb.
Yapılışı :
Bir tencerede toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu damlatılarak, ocak kapatılır.
Tereyağı ve pudra şekeri krema haline gelinceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlanır. Bir tabağa dökülmüş haşhaşa batırılarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Yuvarlakların tam ortasına isteğe göre badem, fındık, fıstık, vb. batırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir. (İkisi de sıcak olacak.)
Afiyet olsun.

Muhallebili Baklava (Hazır Baklava Yufkasından)


Malzemeler :
500 gr. Hazır baklava yufkası
100 gr. tereyağı

Muhallebi için;
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı irmik
2 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu


Yapılışı :
Toz şeker ve su 10 dakika kaynatılıp ve limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Muhallebi için verilen malzemeler bir tencereye alınıp karıştırılır ve koyu bir muhallebi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir, soğumaya bırakılır.
Temiz bir zemine üç yufka üst üste konularak serilir. ( Yufkaları tek tek sermek önemli, aralarının havalanması gerekiyor. Kalan yufkalar kuruyup kırılmaması için pakette bekletilir)
Üst üste serili yufkalar 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Bir kenarına bir tatlı kaşığı kadar muhallebi yerleştirilir, yufka şeridinin sonuna kadar üçgen şeklinde katlanır ve muska şekli verilir. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı dökülerek 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından alınıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Not : İçinde muhallebi olduğu için bekleyince yumuşayabiliyor, yapıldığı gün tüketilmesi tavsiye edilir.

Afiyet olsun.

Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma


Tarifini daha önce burada yayınlamıştım.

Gül Baklava

Malzemeler :
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
½ paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 fiske tuz
Aldığı kadar un

Açmak İçin:
Nişasta

Üzerine Dökmek İçin:
250 gr tereyağı

Şerbeti İçin:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Birkaç damla limon

İçi İçin:
İri dövülmüş ceviz

Yapılışı :
Önce şerbet hazırlanır; toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dk. kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Hamur malzemeleri yoğrulup dinlendirilir ve 30 bezeye ayrılır. Her bir beze nişastayla servis tabağı kadar açılır. Üzerlerine bolca ceviz serpilir. Açılan hamurun önce üst kısmı işaret parmağıyla ortaya kadar ittirerek toplanır. Alt tarafı da aynı şekilde toplanır. Daha sonra karşılıklı yan kenarları ortaya toplanarak bir artı şekli (papatya) elde edilir. Ortaya çıkan papatya şeklinin kenarları ortaya doğru katlanır. (dört kenarı üstüne kapatın, cevizler gözükmesin) İşlem bitince bir spatula yardımıyla hamur alınır ve ters çevrilerek tepsiye dizilir. Bütün hamurlar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Tereyağı eritilip tatlıların üzerine gezdirilir. 180 - 170 °C fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbetini çekince soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tarif portakalağacı' ndan....

Göçmen Baklavası


Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
4 su bardağı un

Şerbeti;
5 su bardağı su
6 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu

Açmak için;
1 paket nişasta
Bir miktar un (nişasta ile karıştırılacak)

Arasına; 250 gr. Ceviz
Üzerine;
250 gr. Tereyağı


Yapılışı :
Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse biraz daha un eklenir. 10 dakika dinlendirilir.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Nişasta aynı miktarda un ile karıştırılır. Bezeler nişasta-un karışımı ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan hamur oklavaya gevşek bir şekilde sarılır. Kenarlarında tutularak ortaya doğru sıkıştırılır. Büzgüler bozulmadan bir örtü özerine yufka açılır, 5-10 dakika kuruması için bekletilir.Kenarları bıçak ile düzeltilip kesilen parçalar yufkanın üzerine yerleştirilir.Ceviz serpilir. Yufka örtünün iki ucundan tutulup karşılıklı olarak ortaya doğru katlanır. Rulo haline gelen yufka 4 cm kadar uzunlukta kesilir. Tepsiye düzgünce sıralanır. Bütün hamur aynı şekilde hazırlanıp, bir gün bekletilir.
Ertesi gün baklavanın üzerine 1 paket eritilmiş, kızgın tereyağı dökülür. 170-180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Toz şeker ve su bir tencerede karıştırılıp 10 dakika kaynatılır, limon suyu eklenip ılımaya bırakılır. Tatlı ılık hale gelince üzerine ılık şerbet dökülür. Şerbetini çekince servis yapılır.

Afiyet olsun
Tarif için http://mbemine.blogcu.com’a teşekkür ederim

11 Kasım 2010 Perşembe

Kabarcık Tatlısı




Tarif için kibele sofrası'na çok teşekkür ederim.


Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Kabartma tozu
1 tutam tuz

Hamurun Üzerine Sürmek İçin:
½ su bardağı sıvıyağ

Şerbet İçin:
2 su bardağı şeker
½ su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı :
Şerbet için; su ve şeker bir tencereye alınıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Hamur için verilen bütün malzemeler karıştırılır; un eklenerek yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamurdan 2 adet beze yapılıp 10 dk dinlendirilir. Unlu zeminde oklavayla incecik açılır. ½ su bardağı yağın yarısı eşit bir şekilde hamurun üzerine yayılır. Rulo şeklinde sarılır. Verev veya düz dilimlenir. Dilimlenen hamurun kesilen yüzüne merdane ile bastırılır.. Bol kızgın yağda kızartılır ve hemen soğuk şerbete atılır. Kaymakla veya ceviz serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kuruyemiş Lokumu


Malzemeler :
400 gr. Ceviz
200 gr. Kuru kayısı (gün kurusu)
150 gr. Kuru üzüm
200 gr. Kuru incir
200 gr. Kuru erik
1 paket hindistancevizi
150 gr. Antep fıstığı

Yapılışı :
Kuru eriğin çekirdekleri temizlenir. İncirlerin sap kısımları kesilir. Bütün malzeme robota alınıp çekilir. Ceviz büyüklüğünde toplar kopartılıp istenilen şekil verilir. Hindistancevizi veya antepfıstığına bulanıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Fındıklı Rulo Tatlı


Malzemeler :
1 paket yumuşak margarin
1 adet yumurta
½ adet rendelenmiş limon kabuğu
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (~ 4 su bardağı kadar)
Arası İçin;
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1-2 kaşık limon suyu
Yapılışı :
Malzemeler yoğurma kabına alınır ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamurdan bezeler kopartılıp dikdörtgen şekilde açılır ve fındık serpilir. Üzerine hafifçe merdane ile bastırılıp fındıkların hamura yapışması sağlanır. Sıkıca rulo yapılıp, bıçak yardımıyla 1 cm. kalınlığında dilimlenir ve aralıklarla tepsiye dizilir. Hamur bitinceye kadar işleme devam edilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Şeker ile su 10 dakika kadar kaynatılıp limon suyu eklenir, bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır. Şerbet ılık hale gelince ılık tatlının üzerine dökülür. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.