Disable Copy And Past

13 Temmuz 2010 Salı

Damla Çikolatalı Muffin


Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardağı Sinangil Kakaolu Kek Unu ya da ; (1 su bardağı un+1,5 yemek kaşığı kakao+1/2 paket kabartma tozu)
Üzerine:
file fındık
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Damla çikolata eklenip, karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına ya da cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine file fındık serpilir. 150-160 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıplardan çıkarılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Çilekli Milkshake


Tarif Lezzet Dergisi'nden...

Frambuazlı Muffin



Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı Sinangil Tropik Aromalı Kek Unu ya da; (beyaz un+2 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi+1/2 paket kabartma tozu)
yeterince frambuaz

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına ya da cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine frambuazlar yerleştirilir. 150-160 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıplardan çıkarılarak servis yapılır.

Afiyet olsun.




İrem'in frambuaz çekirdeklerini bahane edip yemediği kekleri frambuazlı kısımlarını çıkarıp dilimleyerek ve çikolatalı pudingin arasına koyarak dondurma eşliğinde servis yaptım. Bayılarak yedi.

Muz Flambe



Malzemeler :
1 çay bardağı toz şeker
1 adet portakalın sıkılmış suyu (1 çay bardağı kadar)
1 tatlı kaşığı tereyağı
2-3 adet muz (kabukları soyulup dilimlenmiş)
1/2 çay bardağı muz likörü (flambe yapmak için)
dondurma
istediğiniz süsleme malzemeleri (karamel ya da çikolata sos, toz fıstık, vb.)

Yapılışı :
Şeker derin ve geniş bir tavaya (vok tava) alınır. Şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. İyice karamel rengini alınca portakal ya da limon suyu sonra da tereyağı eklenip karıştırılır. Hazırlanan karamel sosa dilimlenmiş muzlar eklenip, tava sallanarak muzla sos iyice karıştırılır. Bu aşamada likör eklenip flambe (alevlendirme) yapılabilir. Likör yavaşça tavaya eklenir ve alevlenince ocaktan alınır. Flambe yapılırken tavadan uzak durulması, etrafta alev alabilecek eşyaların olmaması gerekir. Alevler kısa süreli olacaktır. (Ben alevlendirme yapmaya cesaret edemedim, başka zamana kaldı.)
Karamelize olmuş muzlar ılıklaşınca dondurma ve istenilen soslar eşliğinde servis yapılır.
Afiyet olsun.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Kahvaltılık Muffinler




Hafta sonu buzdolabında bekleyen kurutulmuş domates ve biberli yeşil zeytini değerlendirmek için yaptım.
Malzemeler : (8- 10 adet muffin için)
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
4-5 dal maydanoz
4-5 dal dereotu (1 çay kaşığı kurutulmuş dereotu kullandım.)
7-8 adet kurutulmuş domates
7-8 adet biberli yeşil zeytin
7-8 adet siyah zeytin
1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
yeterince susam-çörekotu
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 yemek kaşığı mısır unu (Beyaz unu bir su bardağına tamamlamak için)
Yapılışı :
Kuru domatesler sıcak suda bekletilir ve yumuşatılır sonra küp şeklinde doğranır. Dereotu-maydanoz yıkanıp, kurulanır ve ince kıyılır. Siyah zeytinlerin çekirdekleri çıkarılır ve biberli yeşil zeytinlerle birlikte dilimlenir.
Yumurtalar çırpma kabına kırılıp, toz şekerle birlikte çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Unlar, kabartma tozu ve tuz birlikte elenerek karışıma eklenir, yavaş karıştırılır. Doğranmış kuru domatesler, dilimlenmiş zeytinler, kıyılmış dereotu-maydanoz ve ufalanmış peynir eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan hamur margarinle yağlanmış ve susam serpilmiş muffin kalıplarına ya da cupcake kağıtlarına eşit şekilde paylaştırılır. (İsteğe göre kalıba serpmek yerine hamurun üzerine susam çörekotu serpilebilir.) 150-160 derece fırında pişirilir. Kalıplardan çıkarılıp ılık ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kuru Kayısılı-Fıstıklı Kek


Malzemeleri değerlendirmek için uydurduğum bir kek tarifi...

Malzemeler :
4 adet yumurta
1-1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı (tepeleme) yumuşak margarin
7-8 adet kuru kayısı
1 su bardağına yakın pirinç antepfıstığı
1 adet rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Yapılışı :
Kayısılar sıcak suda bir süre bekletilip, yumuşatılır ve küp şeklinde doğranır.
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Havuç rendesi ve tarçın eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak doğranmış kayısılar ve pirinç antepfıstığı eklenip, karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Cappuccinolu Kek

Aylar önce denediğim bir kek tarifi....

Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr. yumuşak margarin
1 çay bardağı süt
2-3 adet tek içimlik cappuccino poşeti
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üzerine;
1 su bardağı yarım ceviz içi
1 poşet Dr. Oetker Cappuccino Aromalı Créme Olé
2,5 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su

Yapılışı :
Yumuşak margarin ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve cappuccino birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Margarinle yağlanmış küçük yuvarlak bir fırın kabına dökülür ve 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır.

Çırpma kabına Créme Olé ve soğuk süt alınıp, mikserle önce yavaş, sonra hızlı devirde 3-4 dakika çırpılır. Hazırlanan krema kekin üzerine yayılır.
Toz şeker bir tavaya alınıp eritilir; karamel rengi alınca su eklenip karıştırlır, soğumaya bırakılır.
Yarım cevizler kekin üzerine dizilir. Üzerine hazırlanan karamel sos dökülüp, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Temmuz 2010 Cuma

Kıymalı Çarşaf Böreği


İş arkadaşlarımızla üniversitenin bahçesinde paylaştığımız lezzetlerden biri. Tarif için arkadaşım Çiğdem Akyol ve Annesi Sevim Akyol'a çok teşekkür ediyorum. Maya eklemeden de yapılabilir ama yumuşak bir börek isterseniz maya kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Malzemeler :
1 kg. un
1,5-2 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket (21.gr.) yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar su
Açmak için;
1 su bardağı kadar sıvı yağ
İçine;
400-500 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
bir tutam maydanoz
sıvı yağ
Üzerine;
1 yumurta
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır. Maya ve toz şeker ılık suda eritilir. Unun ortasına dökülür. Aldığı kadar su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamuz 5 eşit bezeye bölünür. Bezeler unlanmış zeminde merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine kuru yer kalmayacak şekilde sıvı yağ dökülür. Diğer bezeler içinde aynı işlem uygulanır. Hamurlar yan yana temiz bir zeminde 20 dakika kadar bekletilir. (Hamurlar kesinlikle üst üste konmayacak, yufkanın altının yağlı olmaması gerekiyor.)
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağ ile bir tavaya alınarak pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İsteğe göre ince kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır.
Yağlanmış hamurlar karşılıklı iki kişi tarafından ellerin üzerinde tutularak kenarlarından çekiştirilerek büyütülür. Sonra temiz bir çarşafın üstüne atılır. Yine kenarlarından karşılıklı çekiştirilerek ince bir yufka haline getirilir. Üzerine kaşık yardımıyla biraz daha yağ gezdirilir. İç malzeme yufkanın her tarafına eşit miktarda serpilir. Çarşafın bir kenarından tutulup, hafifçe kaldırılır ve yufka rulo haline getirilir. Hazırlanan rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir ve tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer yufkalar için de aynı işlem tekrarlanıp, ortadan başlanarak tepsiye yerleştirilir.
Yumurta, sıvı yağ ve yoğurt çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fıstıklı-Çikolatalı Tropik Aromalı Kek


Çok uzun zaman önce yaptığım bir kek.
Malzemeler :
4 adet yumurta
125gr. yumuşak margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
2 su bardağı Sinangil Tropik Aromalı Kek Unu
1 paket kabartma tozu (Kek unu kabartma tozu içerdiği için k.tozu kullanılmaz)
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 çay bardağı damla çikolata
Yapılışı :
Pudra şekeri ve margarin çırpma kabına alınarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir; süt eklenip karıştırlır. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Son olarak fıstık ve damla çikolata eklenip, margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Temmuz 2010 Perşembe

Nutella'lı Muffinler ve Mirac Kandiliniz Mübarek Olsun






Yine buzdolabında bekleyen malzemeleri değerlendirmek için yaptığım bir deneme. Nutella'nın kekin üzerinde kalmasını planlamıştım ama pişme sırasında nedense dibe çökmüş ve böyle bir görüntü ortaya çıktı. Bu ölçülerle 10 adet muffin yaptım.
Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr. yumuşak margarin (Becel)
1 çay bardağı süt
1/2 su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı Sinangil Tropik aromalı kek unu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzerine;
nutella, bütün fındık
Yapılışı :
Yumuşak margarin ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt ilave edilip karıştırılır. Unlar ve kabartma tozu karışıma eklenip karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına veya cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine birer tatlı kaşığı nutella dökülür ve nutellanın ortasına birer adet bütün fındık yerleştirilir. 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.