Disable Copy And Past

20 Nisan 2010 Salı

Carte d’Or Dondurmalı Workshop Buluşması


Sevgili Aylin Hanım 'ın nazik davetiyle Cumartesi günü, yiyecek içecek dünyasındaki profesyenellerin buluşma noktası olan CHEF'INN de blogcu arkadaşlarla Carte d’Or Dondurmalı Workshop etkinliği için bir araya geldik. Aylin Hanım 'a ve organizasyonda emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ediyorum, harika bir gündü.


Carte d'Or 'un ürün müdürü Sevgili Nihan Kayı firma hakkında ve etkinlik programı ile ilgili bilgiler verdi.
Profesyonel fotoğrafçı olan Muhittin Tüylüce'den fotoğraf çekme tekniklerini öğrendik.

Türkiye çapındaki üçüncü Gastronomi Kütüphanesi olan CHEF'INN kütüphanesini gezdik. Ben de bir kütüphaneci olduğum için oldukça ilgimi çekti.


Etkinliğe katılan mutfak dostları ile terasta bir hatıra... Sayfalarının hayranlıkla takip ettiğim arkadaşları yakından tanıma fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Umarım daha uzun sohbetler edebileceğimiz başka etkinliklerde görüşebiliriz.


Unilever Food Solutions Türkiye Invasyon Şefi Uğur Volkan Uysal'dan ''Dondurma Sunum Teknikleri ''öğrendik ve birlikte sunumlar hazırladık. Yaptığımız çalışmalar bir yıl süreyle http://dondurmaliblog.blogspot.com/ 'da yayınlanacak.
Sunum hazırlarken "vanilyalı dondurma" ve "fıstıklı dondurma" isimleri ile iki grup halinde çalıştık. Herkese içinde malzeme listesi olan zarflar verildi. Özellikle tarif vermeyip, bizi hayalgücümüzle başbaşa bıraktılar.
Benim listemde;
şeftali kompostosu
şeftali likörü
limon
adaçayı yaprağı
şeker
Carte d'or Şeftali Ziyafeti dondurma vardı.
Listeyi görünce "Eyvah, ben bunlarla ne yapacağım" dedim, bir taraftan düşünürken, bir taraftan da malzemeleri toparlamaya çalıştım. Sonra şefimiz listeme baktı ve "Çok güzel, sizinle flambe yapacağız" dedi. "Çok güzel şefim de flambe nasıl yapılır?" Yüzümdeki paniği görünce "Merak etmeyin, birlikte yapacağız. Önce bir tava bulalım" dedi ve başladık flambe yapmaya. Flambe "aydınlatma, alevlendirme" demekmiş, öğrendim. Şefimizin büyük yardımlarıyla bir sunum hazırlamaya çalıştım ve fotoğraf çekimi için Muhittin Bey' e götürdüm. O sırada kızım huysuzluk yapmaya başlayınca panikden kendi sunumumun fotoğrafını çekemedim. Diğer sunumlarla birlikte buradan göreceğiz.
Bu keyifli günün sonunda sürpriz hediyelerimizi aldık ve evin yolunu tuttuk. Hediye paketinden çıkan dondurmalardan biri sunum hazırladığım "Şeftali ziyafeti" idi, hemen tadına baktım ve bayıldım. Bu yaz dolabımdan eksik olmayacak.

19 Nisan 2010 Pazartesi

Bademli-Kuru Üzümlü Biscotti

Tarifini sevgili Damaktadı Gül'den aldım, evdeki malzemeden kaynaklanan sebeplerle biraz değişiklik yaptım. Orjinal tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler
100 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
minicik tuz
2 yumurta
100 gr. tuzsuz badem
1,5 kahve fincanı kuru üzüm
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
3-4 yemek kaşığı mısır unu
aldığı kadar un
Yapılışı :
Şeker, tereyağ, tuz, vanilya, portakal kabuğu rendesi geniş bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenir ve çırpmaya devam edilir. Mısır unu ve aldığı kadar beyaz un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Bademler ve üzümler eklenip hamura iyice yedirilir.Hamur 2 ya da 3 parçaya ayrılır. Kalınca rulo yapılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir.
Soğuyan rulolar 1 parmak genişliğinde keskin bıçakla kesilir.Her bir parça tepsiye dizilip tekrar 15 dk. kadar fırınlanır. Soğuyunca servis yapılır.
Bekledikçe tadı daha da güzel oluyor, kapalı kapta uzun süre tazeliğini koruyor.
Afiyet olsun.

15 Nisan 2010 Perşembe

Havuçlu-Etli Pilav

Malzemeler :
1,5 su bardağı pilavlık pirinç
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
yeteri kadar tuz
sıcak su

Yapılışı :
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanarak tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. Sıvı yağ ve terayağı teflon ya da yanmaz bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Bir miktar sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Etli malzeme ile karıştırılmadan, kaşıkla üzeri düzeltilir. Yeterince sıcak su (ben 2,5 su bardağı koydum.) eklenir, tuzu eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Tencere servis tabağına ters çevrilerek (pirinçler alta, etli karışım üste gelecek şekilde) servis yapılabilir.

Not : Ben kek kalıbıyla sunum hazırladığım için hepsini ayrı ayrı pişirdim.

Afiyet olsun.

Sebzeli Bonfile (Actifry ile)




Malzemeler :
500 gr. bonfile (jülyen doğranmış)
500 gr. kültür mantarı
1 adet havuç
2 adet kırmızı California biberi
1 adet kuru soğan
1 actifry kaşığı sıvıyağ
1 actifry kaşığı soya sosu
tuz, kekik
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda çok az haşlanır. (Kararmaması için) Havuç, biber ve soğan jülyen usulü doğranır. Etler, yağ ve bütün sebzeler actirfy'ın pişirme haznesine yerleştirilir. Kapağı kapatılarak saati 15 dakikaya ayarlanır. 15 dakika sonunda kapağı açılıp tuz, kekik ve soya sosu eklenip, 5 dakika daha pişirilir.
Ben makarna ile servis yaptım, tekrar yaptığımda krema ekleyerek de denemek istiyorum.
Afiyet olsun.

14 Nisan 2010 Çarşamba

Tam Buğday Ekmeği


Malzemeler :
500 gr. tam buğdağ unu
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
aldığı kadar ılık su

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp, tuz, şeker ve maya eklenip karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır ve aldığı kadar ılık su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğrulur. Üzeri örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. İsteğe göre iki ya da altı eşit parçaya bölünerek ekmek şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip 1 saate yakın mayalanması için bekletilir. Üzerlerine fırça yardımıyla su sürülüp, 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Nohutlu-Erişteli Çorba

Uzun zaman önce kurban etinden kalan kemikli etleri değerlendirmek için yaptığım bir çorba. Ispanak kökü ile yapmayı planlamıştım ama buzlukta ıspanak kökünün kalmadığını farkedince aklıma görümcemin gönderdiği erişteler geldi ve sonuç olarak harika bir çorba oldu.
Malzemeler :
Birkaç parça kemikli et
1 kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
tuz
yeterince su

terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
üzerine;
1 yemek kaşığı tereyağı
1-2 tatlı kaşığı kuru nane
isteğe göre kırmızı pulbiber

Yapılışı :
Kemikli et yıkanıp süzülür. Tencereye alınıp bir taşım kaynatılır, üzerindeki köpükleri kepçe ile alınır. Dörde bölünmüş soğan eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca etler bir kaba alınıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir. Suyu bir süzgeçten geçirilir. Didiklenmiş etler ve haşlanmış nohut etsuyuna eklenip ocakta tekrar kaynatılır. Kaynayınca erişteler de eklenip, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Geniş bir kapta un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Kaynayan et suyundan bir kepçe alınarak yoğurtlu karışımın ılıklaşması sağlanır. Hazırlanan terbiye sosu yavaşça tencereye dökülerek çorba yeniden kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu gidinceye kadar bir iki taşım daha kaynatılır. Ocak kapatılıp çorbanın tuzu ayarlanır. Servis sırasında kuru nane tereyağında yakılarak çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

13 Nisan 2010 Salı

Kıymalı Kır Pidesi


Malzemeler :
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 su bardağı süt
aldığı kadar su
Kıymalı harç için;
300-350 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler süt ve su haricinde derin bir kaba alınarak karıştırılır. Ilık süt ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Üzeri kapatılarak iki misli kabarıncaya kadar mayalanmaya bırakılır.
Bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan ve domates, kıyılmış sivri biber, sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber alınıp yoğrulur.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler kopartılır. Pasta tabağı büyüklüğünde açılarak ortasına kıymalı harç paylaştırılır. Kenarları içe doğru katlanarak oval şekilli pideler hazırlanır.Yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre ıspanaklı, patatesli, vb. gibi iç malzemelerle de hazırlanabilir.
Afiyet olsun.

Tavuk Pirzola (Fırın Poşetinde)

Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.

Malzemeler :
6-7 adet tavuk pirzola (kişi sayısına göre)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı (silme) domates salçası
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kekik
Yapılışı :
Tavuk pirzolalar derin bir kaba alınır, piyazlık doğranmış soğan, ince kıyılmış sarımsak ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Fırın poşetine1 tatlı kaşığı un dökülüp sallanır, her tarafının unlanması sağlanır. Tavuk pirzolalar soğan ve sarımsakları temizlenerek fırın poşetine yerleştirilir. İsteğe göre dilimlenmiş patates de eklenir. Fırın poşetinin ağzı kapatılıp, kürdan yardımıyla birkaç yerinden delik açılır ve bir fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

9 Nisan 2010 Cuma

Çiriş Otu Kavurması (Yumurtalı)



Kaç yıldır semt pazarında görüyordum ama bilmediğim için bir türlü almaya cesaret edememiştim. Pazarcıya sordum; "nasıl pişireceğim" diye o da "ıspanak gibi yemeği yapılıyor" dedi. Ben de yumurtalı olarak yaptım ve beğendim. Biraz araştırdım böreği de yapılıyormuş. Tekrar alırsam börek olarak da deneyeceğim. Oldukça faydalı bir otmuş. Çiriş otu hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler :
1 kg. çiriş otu
3-4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
kişi sayısı kadar yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranıp tuzlu kaynar suda haşlanır. Suyu süzülüp ılık hale gelince elde sıkılır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvıyağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Çiriş otu da eklenip bir süre karıştırılır. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pulbiber serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Eşimin Sürprizi (Tefal Actifry)




Katıldığımız Tefal Besleyici ve Lezzetli Yemek Şenliği 'nde Actifry ile pişirip yediğimiz pirzola ve patates kızartmasını kızım o kadar çok beğendi ki eve gelince babasına anlata anlata bitiremedi. Babası da güzel bir sürpriz yapıp Actifry almış, getirmiş. İlk olarak kızımın isteği üzerine pirzola ve patates kızartması yaptık. İlk fırsatta Tefal Actifry ile birlikte hediye edilen yemek kitabından yeni tarifler deneyeceğim. Etkinlikte bize hediye edilen nutricook 'u da henüz deneme fırsatım olmadı. Bu iki harika ürün elimdeyken, kim korkar mutfaktan.... Bir de bol bol zaman bulsam....