Disable Copy And Past

14 Nisan 2010 Çarşamba

Tam Buğday Ekmeği


Malzemeler :
500 gr. tam buğdağ unu
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
aldığı kadar ılık su

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp, tuz, şeker ve maya eklenip karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır ve aldığı kadar ılık su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğrulur. Üzeri örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. İsteğe göre iki ya da altı eşit parçaya bölünerek ekmek şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip 1 saate yakın mayalanması için bekletilir. Üzerlerine fırça yardımıyla su sürülüp, 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Nohutlu-Erişteli Çorba

Uzun zaman önce kurban etinden kalan kemikli etleri değerlendirmek için yaptığım bir çorba. Ispanak kökü ile yapmayı planlamıştım ama buzlukta ıspanak kökünün kalmadığını farkedince aklıma görümcemin gönderdiği erişteler geldi ve sonuç olarak harika bir çorba oldu.
Malzemeler :
Birkaç parça kemikli et
1 kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
tuz
yeterince su

terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
üzerine;
1 yemek kaşığı tereyağı
1-2 tatlı kaşığı kuru nane
isteğe göre kırmızı pulbiber

Yapılışı :
Kemikli et yıkanıp süzülür. Tencereye alınıp bir taşım kaynatılır, üzerindeki köpükleri kepçe ile alınır. Dörde bölünmüş soğan eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca etler bir kaba alınıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir. Suyu bir süzgeçten geçirilir. Didiklenmiş etler ve haşlanmış nohut etsuyuna eklenip ocakta tekrar kaynatılır. Kaynayınca erişteler de eklenip, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Geniş bir kapta un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Kaynayan et suyundan bir kepçe alınarak yoğurtlu karışımın ılıklaşması sağlanır. Hazırlanan terbiye sosu yavaşça tencereye dökülerek çorba yeniden kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu gidinceye kadar bir iki taşım daha kaynatılır. Ocak kapatılıp çorbanın tuzu ayarlanır. Servis sırasında kuru nane tereyağında yakılarak çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

13 Nisan 2010 Salı

Kıymalı Kır Pidesi


Malzemeler :
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 su bardağı süt
aldığı kadar su
Kıymalı harç için;
300-350 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler süt ve su haricinde derin bir kaba alınarak karıştırılır. Ilık süt ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Üzeri kapatılarak iki misli kabarıncaya kadar mayalanmaya bırakılır.
Bir kaba kıyma, rendelenmiş soğan ve domates, kıyılmış sivri biber, sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber alınıp yoğrulur.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler kopartılır. Pasta tabağı büyüklüğünde açılarak ortasına kıymalı harç paylaştırılır. Kenarları içe doğru katlanarak oval şekilli pideler hazırlanır.Yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre ıspanaklı, patatesli, vb. gibi iç malzemelerle de hazırlanabilir.
Afiyet olsun.

Tavuk Pirzola (Fırın Poşetinde)

Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.

Malzemeler :
6-7 adet tavuk pirzola (kişi sayısına göre)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı yoğurt
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı (silme) domates salçası
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kekik
Yapılışı :
Tavuk pirzolalar derin bir kaba alınır, piyazlık doğranmış soğan, ince kıyılmış sarımsak ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Buzdolabında 1-2 saat bekletilir. Fırın poşetine1 tatlı kaşığı un dökülüp sallanır, her tarafının unlanması sağlanır. Tavuk pirzolalar soğan ve sarımsakları temizlenerek fırın poşetine yerleştirilir. İsteğe göre dilimlenmiş patates de eklenir. Fırın poşetinin ağzı kapatılıp, kürdan yardımıyla birkaç yerinden delik açılır ve bir fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

9 Nisan 2010 Cuma

Çiriş Otu Kavurması (Yumurtalı)



Kaç yıldır semt pazarında görüyordum ama bilmediğim için bir türlü almaya cesaret edememiştim. Pazarcıya sordum; "nasıl pişireceğim" diye o da "ıspanak gibi yemeği yapılıyor" dedi. Ben de yumurtalı olarak yaptım ve beğendim. Biraz araştırdım böreği de yapılıyormuş. Tekrar alırsam börek olarak da deneyeceğim. Oldukça faydalı bir otmuş. Çiriş otu hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler :
1 kg. çiriş otu
3-4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
kişi sayısı kadar yumurta
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Çiriş otları üzerlerindeki beyaz kısım çıkarılır ve güzelce yıkanır. 1 cm uzunluğunda doğranıp tuzlu kaynar suda haşlanır. Suyu süzülüp ılık hale gelince elde sıkılır. Soğanlar piyazlık doğranıp tereyağı-sıvıyağ karışımında pembeleşinceye kadar kavrulur. Çiriş otu da eklenip bir süre karıştırılır. Üzerine yumurtalar kırılıp, tuz eklenir kapağı kapalı olarak pişirilir. Yumurtalar pişince isteğe göre karabiber-kırmızı pulbiber serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Eşimin Sürprizi (Tefal Actifry)




Katıldığımız Tefal Besleyici ve Lezzetli Yemek Şenliği 'nde Actifry ile pişirip yediğimiz pirzola ve patates kızartmasını kızım o kadar çok beğendi ki eve gelince babasına anlata anlata bitiremedi. Babası da güzel bir sürpriz yapıp Actifry almış, getirmiş. İlk olarak kızımın isteği üzerine pirzola ve patates kızartması yaptık. İlk fırsatta Tefal Actifry ile birlikte hediye edilen yemek kitabından yeni tarifler deneyeceğim. Etkinlikte bize hediye edilen nutricook 'u da henüz deneme fırsatım olmadı. Bu iki harika ürün elimdeyken, kim korkar mutfaktan.... Bir de bol bol zaman bulsam....


Çilek Jöleli Sütlü Tatlı


Narince arkadaşımızın ev sahibi olduğu "jöleli tatlılar" etkinliğine göndermek için hazırladım. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
4 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı un
125 gr. margarin
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya

1 paket çilek aromalı bitkisel jöle
2,5 su bardağı kaynar su

Yapılışı :
Bir kaba 2,5 su bardağı sıcak su alnır, paketteki toz jöle karışımı dökülüp, eriyinceye kadar karıştırılır, istenilen kalıba ya da kalıplara dökülür. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınıp 1-2 saat bekletilir.
Bir tencerede margarin eritilir ve un eklenir. Un hafif rengi dönene kadar kavrulur. Süt eklenerek, topak olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tozşeker eklenir ve koyu bir muhallebi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Vanilya eklenip, ocak kapatılır. Mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Jölenin üzerine dökülüp soğutulur. Buzdolabında dinlendirilip kalıptan çıkarılarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Nisan 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı İçbaklalı Enginar




Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
1kg. iç bakla
1 adet kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
İç baklalar çizilip, kabukları hafifçe aralanıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur.
Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip bir süre kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra enginarlar servis tabağına alınır, baklaların suyu süzülür ve blendırdan geçirilerek püre haline getirilir. Bakla püresi krema pompasına doldurulup enginarların üzerine istenilen şekilde sıkılır. Dereotu ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

6 Nisan 2010 Salı

Ballı-Damla Çikolatalı Kek



Malzemeler :
125 gr. eritilip soğutulmuş margarin
1,5 su bardağı toz şeker
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı bal
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağına yakın çekilmiş fındık
1/2 su bardağı damla çikolata
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
Yumurtalar çukur bir kaba kırılır, toz şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Eritilip soğutulmuş margarin eklenip çırpmaya devam edilir. Bal, rendelenmiş havuç, tarçın, portakal kabuğu eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak damla çikolata ve fındık eklenip; karışım margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve 160-170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Nisan 2010 Pazartesi

Tuzlu Kurabiye


Sofra Dergisi'nin Mart sayısından denediğim bir tarif. Umduğumdan daha güzel bir sonuç aldım.



Malzemeler :

125 gr. oda sıcaklığında margarin

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı sirke

1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

1 çay kaşığı tuz

aldığı kadar un


Üzerine;

1 adet yumurtanın sarısı

çörekotu, haşhaş tohumu


Yapılışı :

Bütün malzemeler yoğurma kabına alınıp, aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan cevizden daha küşük parçalar kopartılıp, isteğe göre şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu-haşhaş tohumu serpilir. 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.