Disable Copy And Past

24 Şubat 2010 Çarşamba

Portakallı-çikolatalı Kurabiye



Malzemeler :
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
3/4 su bardağı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı damla çikolata
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
aldığı kadar un (2 su bardağı)
Üzerine;
yumurta sarısı, file fındık

Yapılışı:
2 su bardağı un yoğurma kabına alınıp tereyağı ile karıştırılır. Damla çikolata hariç bütün malzeme eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Gerekirse 1-2 yemek kaşığı un daha eklenebilir. Son olarak damla çikolata hamura eklenir ve çikolatanın ezilmesine izin vermeden biraz yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, file fındık serpilir ve önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

23 Şubat 2010 Salı

Frambuazlı Pasta


Zamanım sınırlı olduğu için hazır malzemelerle yaptım, şekli pek istediğim gibi olmadı, umarım tadını arkadaşlarım beğenir, birazdan hep birlikte tadına bakacağız.
Malzemeler :
1 adet hazır sade pandispanya
1 paket vanilyalı hazır krema (Dr. Oetker)
1,5 su bardağı soğuk süt
50 gr. yumuşak margarin
Arasına;
frambuaz ve damla çikolata
Keki ıslatmak için;
1 çay bardağı soğuk süt
Üzerine ;
1 su bardağı frambuaz jölesi (Papatya pastanesi sahibi Ramazan Usta'ya teşekkür ederim.)
Yapılışı :
Yumuşak margarin mikser yardımıyla 1 dakika kadar çırpılır. Toz krema karışımı ve soğuk süt eklenip, 3-4 dakika daha çırpılır.
Pandispanya katları soğuk sütle ıslatılır, birinci katı pasta tabağına yerleştirilir. Üzerine krema yayılır, frambuaz ve damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile düzgünce sıvanır. Frambuaz jöle biraz su ile inceltilip, pastanın üzerine dökülür, istenilen şekilde süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Coleslaw Salata (Lahana Salatası)



Bu salatayı papatya68 arkadaşımızda gördüğüm ilk gün denedim ve çok beğendim. Tarif için kendisine teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 adet küçük beyaz lahana (portakal büyüklüğünde)
1 adet orta boy havuç
1 adet yeşil elma
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı mayonez
tuz
Yapılışı :
Beyaz lahana ince ince doğranır biraz tuzla ovulup derin bir kasede beklemeye bırakılır. Havuç ve elma rendelenip; limon suyu, toz şeker, mayonez ve tuz eklenir. Lahanalarla birlikte tüm malzeme karıştırılıp kapaklı bir kapta buzdolabında en az 2 saat bekletilip servis edilir.
Afiyet olsun.

Pancar Salatası


Herkesin bildiği kolay bir salata. Çaycuma ve çevresinde bayramlarda ve özel günlerde mutlaka yapılır. Benim hatırladığım zamanlarda rendelenmez, minik minik doğranır ve sarımsaklı yoğurtla (mayonezsiz) karıştırılırdı. O zamanlar pek sevmezdim, sonradan alıştım.

Malzemeler :
3-4 adet orta boy kırmızı pancar
1 kase yoğurt
1-2 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
tuz

Yapılışı :
Pancarlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Kabukları soyulup, rendelenir. Yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak ve tuz eklenip karıştırılır. Salata tabağına yerleştirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tavuklu Etimek Salatası




Bu salatayı ve değişik versiyonlarını bilmeyen yoktur ama bu da benim yorumum olsun. Ölçüleri ve süslemeyi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler :
1 paket etimek
yarım tavuk göğüs eti
9-10 yemek kaşığı susuz yoğurt
3-4 yemek kaşığı mayonez
2-3 diş sarımsak
5-6 adet kornişon turşu
2-3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
tuz, pulbiber, karabiber
dereotu, maynadoz
1 adet katı haşlanmış yumurta
Yapılışı :
Tavuk haşlanır ve etleri kemiklerinde ayrılarak didiklenir.
Sarımsak ezilerek, yoğurt ve mayonezle karıştırılır.
Karıştırma kabına didiklenmiş tavuk eti, minik doğranmış kornişon turşu, dövülmüş ceviz, kırmızı biber ve karabiber alınıp harmanlanır. Yoğurtlu karışımdan bir miktar alınarak karıştırılır, tuzu ayarlanır.
Etimekler yoğurt suyuyla ıslatılır, 3 tanesi yan yana gelecek şekilde dizilir. Üzerlerine önce yoğurt-mayonez karışımı sonra tavuklu salatadan sürülür. Bu şeklide etimekler dört kat oluncaya kadar işleme devam edilir. (Ben son kalan 2 adet etimeği üstlerine salata sürüp, dik olarak etimekli salatanın yanlarına yerleştirdim.) Son etimekli kat da tamanlanınca kalan yoğurt-mayonez karışımı ile salatanın her tarafı kaplanır. Yanları ayıklanmış dereotu, üzeri de kıyılmış dereotu-maydanoz ile süslenir. (Zevkinize göre süsleyebilirsiniz.) Yumurtanın beyazı ayrılıp rendelenir, sarısı ezilir ve salatanın üzerine çiçek formu verilerek süsleme tamamlanır. Salata buzdolabında 1-2 saat dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Şubat 2010 Cumartesi

Yoğurtlu Kuskus Salatası


Ufuk Hanım'ın sayfasında kaplumbağa şeklinde makarna salatası görmüştüm, oradan esinlenerek salataya bu şekli verdim. Yoğurtlu patates ya da makarna salatası ile de yapılabilir.

Malzemeler :
1 su bardağı kuskus
1/2 tavuk göğüs eti
1/2 kase küp şeklinde doğranmış kornişon turşu
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
1 tutam dereotu
1 kase yoğurt
3-4 yemek kaşığı mayonez
3-4 diş sarımsak

Süsleme için;
3-4 adet salatalık
5-6 adet marul yaprağı
1 adet katı haşlanmış yumurta

Yapılışı :
Tavuk haşlanır ve etleri kemiklerinden ayrılarak didiklenir.
Kuskus kaynayan tuzlu suya atılarak 12-14 dakika kadar haşlanır. 1 Su bardağı soğuk su dökülerek süzülür.
Sarımsak ezilerek yoğurt ve mayonezle karıştırılır.
Geniş bir kaba didiklenmiş tavuk etleri, haşlanan kuskus, ince kıyılmış dereotu, küp doğranmış közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşu ve yoğurt-mayonez karışımı alınarak karıştırılır, tuzu ayarlanır.
Yıkanan salatalıklar kabuklarıyla beraber ince halkalar halinde doğranır ve çukur bir salata kasesine dizilir. Üzerine salata dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir. Marul yaprakları salata kasesinden dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir, salata kasesi servis tabağına ters çevrilir. Salatalıklarla kaplumbağanın ayakları yapılır. Kabukları soyulmuş yumurtaya karanfil takılarak gözler, minik bir havuçla da ağız yapılır. Salatanın uygun yerine yerleştirilerek süsleme tamamlanır.

Afiyet olsun.

19 Şubat 2010 Cuma

Cappuccino Aromalı-Çikolatalı Kolay Pasta



Malzemeler :
1 adet iki katlı kakaolu hazır pandispanya keki
1 poşet Dr. Oetker Cappuccino Aromalı Créme Olé
2,5 su bardağı soğuk süt
1/2 poşet kremşanti
1 çay bardağı damla çikolata
Süsleme için;
kakao
Fındıklı draje
rulo gofret
Islatmak için;
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 çay bardağı sıcak su
2 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Granül kahve ve toz şeker sıcak suda eritilerek soğutulur.
Krema için; çırpma kabına Créme Olé, krem şanti ve soğuk süt alınıp, mikserle önce yavaş, sonra hızlı devirde 3-4 dakika çırpılır.
Pandispanya katları hazırlanan kahveli karışım ile ıslatılır. Birinci katı pasta tabağına yerleştirilir, üzerine kremanın yarısı dökülüp düzgünce yayılır, damla çikolata serpilir, diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema pastanın üzerine düzgünce yayılır. Uygun büyüklükteki rulo gofretler pastanın yanlarına boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Üzerine bolca kakao elenen pasta fındıklı draje çikolatalar ya da istenilen malzemelerle süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

18 Şubat 2010 Perşembe

Fındık Krokanlı İrmik Helvası


Tarif Oktay Usta' dan.
Malzemeler :
2,5 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Şerbeti için;
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

Krokanı için;
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı fındık
Yapılışı :
Krokanı için ;
1 su bardağı toz şeker tavaya alınır ve karıştırmadan erimesi beklenir. Erimeye başlayınca üzerine fındıklar eklenir. İyice karamelize olduktan (yakmadan) sonra yağlanmış ısıya dayanıklı tepsiye ya da yağlı kağıt üzerine dökülüp, soğutulur. Soğuyup sertleşince merdane ile kırılarak toz hale getirilir.
Tereyağı ve sıvıyağı tavaya alınarak eritilir. Sonra irmik eklenir ve kısık ateşte karıştırılarak kavrulur.
Diğer tarafta şerbeti için süt, şeker ve toz şeker kaynatılır. İrmikler iyice kavrulup un kokusu çıkınca üzerine şerbet dökülerek karıştırılır. Şerbetini çekince ocak kapatılır, tencerenin kapağı örtülerek helva biraz dinlendirilir.
Pişen helva üzerine krokan serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Meyveli Kek




Aşureden kalan incirleri değerlendirmek için incirli kek yapmaya karar vermiştim. Sonra dolapta bulduğum üzümleri ve elmayı bulunca ortaya meyveli bir kek çıktı.


Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı bal
8-10 adet kuru incir
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 su bardağına yakın iri parçalar halinde ceviz

1 adet elma
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu


Yapılışı :

İncirler sıcak suda bekletilip küp şeklinde doğranır. Çukur bir kapta tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da karışıma eklenip çırpmaya devam edilir. Bal ve tarçın ilave edilip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Son olarak küp şeklinde doğranmış elma, kuru incir, kuru üzüm ve ceviz eklenir, hamur margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Kekin pişip, pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.) Soğuyan kek kalıptan çıkarılır ve üzerine pudra şekeri elenip, dilimlenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.




17 Şubat 2010 Çarşamba

Tavuklu Tel Şehriye Salatası



Bu tarifi uzun zaman önce denemek için not almıştım ama yeni kısmet oldu. Sayfalarında bu salatayı gördüğüm başka arkadaşla da var ama ben melda arkadaşımızın yorumuyla denedim.
Malzemeler :
2 su bardağı tel şehriye
1 su bardağı su
1 adet tavuk göğüs eti
10-12 adet kornişon turşu
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
1 kutu haşlanmış tane mısır
250 gr. kültür mantarı
4-5 dal yeşil soğan
1 tutam maydanoz, dereotu
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için;
limon suyu, sumak, zeytinyağı, nar ekşisi, tuz
Yapılışı :
Tel şehriyeler sıvıyağda kahverengi oluncaya kadar kavrulur, su eklenip pilav gibi pişirilir ve demlenmeye bırakılır.
Tavuk eti su ve tuz eklenip haşlanır. Etleri kenmiklerinde ayrılarak didiklenir.
Mantarlar yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda haşlanır.
Yeşillikler yıkanıp ince ince kıyılır.
Közlenmiş biber ve kornişon turşu küp şeklinde doğranır.
Bütün malzeme geniş bir kaba alınıp harmanlanır.
Sos malzemeleri bir kapta çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilir. Karıştırılarak servis yapılır.
Not : 2 su bardağı tel şehriye kişi sayısı az ise fazla gelebilir, yarım ölçü yapmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun.