Disable Copy And Past

3 Şubat 2010 Çarşamba

Meyveli Etimek Tatlısı



Aslında bu tatlıyı yapalı uzun zaman oldu ama yayınlanması bu güne kısmetmiş. İşyerinde birlikte çalıştığım bir abim bir gün geldi ve "Portakallı tatlı biliyor musun? Bir yerde yedim ve çok hoşuma gitti." dedi ve tatlıyı anlatmaya başladı. Ben de etimek tatlısı olduğunu düşündüm ve bildiğim etimek tatlısını biraz değiştirerek hemen yaptım. Ertesi gün işyerine götürüp ikram ettim. "Tamam bu tatlıydı ama onda iki kat etimek vardı, portakallar etimeğin arasındaydı" dedi. Aslında benim de aklıma gelmişti ama... Tarifte 2 poşet kremşanti kullandım, bana biraz fazla geldi. Bir daha yaptığımda iki kat etimek ve 1 poşet kremşanti ile denemeyi düşünüyorum. Etimekli bölümünü daha çok beğendim.
Malzemeler :
1 paket etimek (birkaç tanesi artıyor)
2 su bardağı tozşeker
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı nişasta (silme)
2 paket vanilya
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı portakal suyu
Ayrıca;
2 su bardağı süt
2 poşet kremşanti
Üzerine;
hindistan cevizi
Arasına ve üzerine;
dilediğiniz mevye (portakal, çilek, vb.)
Yapılışı :
Etimekler dikdörtgen bir tepsiye dizilir. 2 su bardağı toz şeker bir tencereye alınır, şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve 1 su bardağı portakal suyu dökülür. (Şeker biraz sertleşiyor, eriyince kadar karıştırın) Şeker iyice eriyince karışım sıcak halde iken etimeklerin üzerine her tarafını ıslatacak şekilde dökülür. Ayrı bir tencereye 3 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı tozşeker ve 2 paket vanilya alınarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Etimeklerin üzerine portakal dilimleri yerleştirilir. Hazırlanan muhallebi düzgünce portakalların üzerine yayılır. Kremşanti ve süt mikser yardımıyla çırpılarak hazırlanır, tatlının üzerine yayılır, bolca hindistan cevizi serpilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılıp, bir süre dinlendirilir. Dilimlenip, istenilen meyve ile süslenip ya da sade olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kestaneli Kek



Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı bal
1 kase haşlanmış kestane
1 kahve fincanı damla çikolata
1 su bardağına yakın iri parçalar halinde ceviz
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı Sinangil kakaolu kek unu (2 su bardağı un+ 2 yemek kaşığı kakao+1 paket kabartma tozu)
Yapılışı :
Çukur bir kapta tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da karışıma eklenip çırpmaya devam edilir. Bal ve tarçın ilave edilip karıştırılır. Kakaolu kek unu karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Son olarak damla çikolata, kestane ve ceviz eklenip,hamur margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Kekin pişip, pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.) Soğuyan kek kalıptan çıkarılır ve üzerine pudra şekeri elenip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

2 Şubat 2010 Salı

Sucuklu-Patatesli Ay Çöreği



Balkabaklı kekimin artık kabak tadı vermeye başladığını farkındayım; onun için hızla biriken tariflerimi yayınlamaya başlıyorum. İşyerinde beraber çalıştığım bir arkadaşım eşine bu tarifin fotokopisini çektirirken beni de unutmamış, bir tane de benim için çektirmiş. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum. Ben ölçüleri yarıya indirerek yaptım, buna rağmen 2 tepsi çöreğim oldu. Verdiğim ölçüler yarım ölçüdür, isteyen tam ölçü olarak da deneyebilir. Tarifte kendime göre bazı değişiklikler de yaptım.
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.)
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme ;
3-4 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
1-2 parmak sucuk (Ben ekledim, isteğe bağlı)
tuz, kırmızı biber, sıvıyağ
Yapılışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, sıvıyağ, yoğurt, margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Soğan ince kıyılıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Minik küpler halinde doğranmış patates eklenerek kavurmaya devam edilir.Kısık ateşte pişmeye bırakılır, gerekirse bir miktar su eklenebilir. Tuz ve kırmızı biberle tatlandırılır, kaşıkla ezilir. Minik doğranmış sucuklar eklenip biraz daha karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılır. Elde hafif bastırılarak yuvarlak şekilde açılır. (Tezgahta da açılabilir, daha düzgün oluyor.) Bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo haline getirilir ve ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir. (Ayırdığım yumurta sarısı 2. tepsiye yetmediği için üzerlerine su sürüp, susam serptim. Su-pekmez karışımı da kullanılabilir.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2010 Çarşamba

Balkabaklı Kek (Farmville kabağı bunlarrrr!!!)



Malzemeler :
4 adet yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı balkabağı rendesi
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı bal
1 adet küp doğranmış elma
1 kase iri parçalar halinde ceviz
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
2,5 su bardağı un
file fındık
Yapılışı :
Yumurtalar ve pudra şekeri derin bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır. Sıvı yağ eklenip çıpmaya devam edilir. Küp doğranmış elma, balkabağı rendesi, bal ve tarçın eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserin düşük hızıyla karıştırılır. Son olarak cevizler de eklenip, karıştırılır. Kek kalıbı margarinle yağlanıp, file fındık serpilir. Hamur kalıba dökülerek 150-160 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan testi yapılarak kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkarsa kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters döndürülerek çıkartılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

21 Ocak 2010 Perşembe

Ahududu-Çilek Kremalı Kolay Pasta









Canım nedense bugün blogumda pasta resmi görmek istedi :))
Malzemeler :
1 adet hazır sade pandispanya
1 paket ahududulu-çilekli hazır pasta kreması (Dr. Oetker) + 1 yemek kaşığı kremşanti (Kremanın kıvamını arttırmak için ekledim.)
1,5 su bardağı soğuk süt (Krema için)
1/4 su bardağı süt (Pandispanyayı ıslatmak için)
Arasına;
frambuaz, vişne, damla çikolata
Süsleme için;
şeker hamuru, kırmızı gıda boyası, yenilebilir pasta süsleri
Yapılışı :
Pasta kreması, kremşanti ve süt mikser yardımıyla kıvam alıncaya kadar (3-4 dakika) çırpılır. Pandispanya katları sütle ıslatılır, üstteki katı alta gelecek şekilde pasta tabağına yerleştirilir. Hazırlanan kremanın 1/3 'i birinci katın üzerine düzgünce yayılır. Damla çikolata, frambuaz ve vişne taneleri serpilir. Pandispanyanın diğer katı üzerine kapatılır, biraz bastırılır. Kalan krema ile pastanın üzeri ve yanları düzgünce sıvanır. Şeker hamurundan yapılan güllerle ve pasta şekerleriyle isteğe göre süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.


20 Ocak 2010 Çarşamba

Fındıklı-Kahveli Kurabiye

Oktay Usta 'dan denediğim bir kurabiye tarifi.

Malzemeler :
2.5 su bardağı un
125 gr.tereyeğı
2 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
4 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı pirinç fındık (4 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz kullandım.)
1.5 yemek kaşığı granül kahve

Mantolamak için;
toz Şeker

Yapılışı :
Karıştırma kabına 2.5 su bardağı un alınır. Unun ortasına 125 gr. tereyağı ilave edilir, yumurtalar kırılır. Önce yumurtalar ile tereyağı karıştırılır. Sonra 4 çorba kaşığı pudra şekeri pirinç fınfık (ceviz), granül kahve ve kabartma tozu eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan misketten biraz daha büyük parçalar kopartılır ve elde yuvarlanır. Hazırlanan hamur topları bir tabağa dökülen toz şekere bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilip, önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

18 Ocak 2010 Pazartesi

Kestaneli Çikolatalı Pasta






Çikolatadan gül yapmayı uzun süredir denemek istiyordum. Aldığım tarifte mısır şurubu kullanılıyordu ve mısır şurubu bulamadığım için çikolatadan gül yapmayı ertelemiştim. Petunyalarım arkadaşımın mısır şurubu yerine bal kullandığını görünce hemen denedim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Gül yapımının ayrıntıları için buraya tıklayabilirsiniz.
Malzemeler :
1 adet kakaolu hazır pandispanya
1 paket kakaolu hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt + 50 gr. yumuşak margarin (Kremayı hazırlamak için)
yarım su bardağına yakın soğuk süt (keki ıslatmak için)
Arasına;
150-200 gr. kestane şekeri
1 çay bardağı damla çikolata
Çikolata güller için;
2 paket (80gr. ) bitter çikolata
1 yemek kaşığı bal
Üzerine;
kakao, süsleme şekeri
Yapılışı :
50 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.) mikser yardımıyla çırpılır. Hazır pasta kreması (Dr. Oetker kakaolu pasta kreması kullandım.) ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika çırpılır, bir kenara alınır. Pandispanya katları sütle ıslatılır. Üstteki parça alta gelecek şekilde pasta tabağına yerleştirilir. (Alt katı üste gelirse pastanın üzeri daha düzgün oluyor.) Hazırlanan kremanın 1/3 'i kadarı pandispanya katına sürülüp, düzgünce yayılır. Kestane şekerleri iri parçalanıp kremanın üzerine dizilir, damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı ile üzeri kapatılır, hafifçe bastırılır. Kremanın bir kısmı süsleme için ayrılıp, kalanı ile pastanın üzeri ve yanları düzgünce sıvanır. Üzerine kakao elenir. Ayrılalan krema pompaya ya da krema torbasına doldurulup istenen şekilde pasta süslenir. Pastanın üzerine hazırlanan çikolata güller dekoratif şekilde yerleştirilir. (Ben pastanın üstüne bir bıçak yardımıyla baklava dilimi şeklinde desenler yaparak süslemeye çalıştım.) Hazırlanan pasta buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Çikolata Güller;
2 paket (80 gr. lık) bitter çikolta benmari yöntemiyle eritilir. (Küçük bir tencerede su kaynatılır. Onun üzerine suya değmeyecek şekilde ısıya dayanıklı bir kap yerleştirilir. Çikolata parçalara bölünüp, üstteki kaba konulur. Alttaki suyun sıcaklığıyla çikolata eriyince içine 1 yemek kaşığı bal eklenir ve soğumaya bırakılır. Çikolata iyice donunca çeşitli büyüklüklerde gül ve yaprak yapılarak pastanın üzerine yerleştirilir. (Ben önce gülleri hazırladım. Biraz kuruyup sertleşince pastaya yerleştirdim.)
Afiyet olsun.

15 Ocak 2010 Cuma

Pırasalı Çıtır Börek

Orjinal tarifte patlıcanlı olarak yapılmış. Patlıcanlı tarifini görmek için lezzetsefası arkadaşımızı ziyaret edebilirsiniz. Ben evde bekleyen pırasaları değerlendirmek için pırasalı yaptım, çok nefis oldu.

Malzemeler :
1 su bardağı yoğurt
1 su bardagi ılık su
1\2 çay sıvı yağ
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
Arasına;
250 gr. tereyağı
İçine ;
1 kg. pırasa
1 kase beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Üzerine;
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
3-4 su bardağı elenmiş un yoğurma kabına alınır. Yoğurt, su, sıvıyağ, sirke, kabartma tozu ve tuz eklenip yoğurmaya başlanır. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur dört eşit parçaya bölünüp, üzerine nemli bir bez örtülerek bir kenara alınır.
Yıkanmış pırasalar ince ince kıyılır. Tencereye 2 yemek kaşığı sıvıyağ alınıp, pırasalar kendi sularını bırakıp çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Tuzu ayarlanarak ocaktan alınır. Soğuyunca peynir eklenip karıştırılır.
Dinlenen hamurdan bir parça alınır ve oklava ile tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan yufka (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgene bölünür. Tereyağı 14 eşit parçaya ayrılır. Üçgen parçaların üzerine birer parça tereyağı sürülür, rulo yapılır, kendi etrafında döndürülür. (Gül böreği gibi) Bütün hamur bitinceya kadar aynı işlem tekrar edilir. Hazırlanan rulolar 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir. (Buzlukta daha kısa süre de bekletilebilir.) Sonra her bir hamurun üzerine önce elle biraz bastırılır, oklava ya da merdane yardımıyla açılabildiği kadar açılır. (Ben dikdörtgen şeklinde açtım.) Uzun kenarına pırasalı iç malzeme yerleştirilirp, rulo yapılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yana dizilir. Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır. Böreklerin üzerine fırça ile biraz su sürülür. İki yemek kaşığı sıvıyağ tavada kızdırılır, böreğin üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak ya da soğuk servis yapılabilir.
Afiyet olsun.

12 Ocak 2010 Salı

Portakallı İrmik Tatlısı



Sütlü irmik tatlısını ve değişik sunumlarını bilmeyen kalmadı ama ben yine de paylaşmak istedim.

Malzemeler :
4 su bardağı süt
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu

Portakal peltesi için;
1 adet portakalın suyu
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı portakal aromalı içecek tozu (Tang)
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
1 paket tart jöle

Süsleme için;
tarçın, file antepfıstığı

Yapılışı :
Portalın suyu sıkılır. Bir tencereye toz şeker, portakal aromalı içecek tozu, tart jöle, portakal suyu ve su alınarak kaynayıncaya kadar karıştırılır. Nişasta 1-2 kaşık su eklenerek eritilir ve kaynayan tencereye dökülür. 2-3 dakika daha kaynatılıp, ocak kapatılır. Hazırlanan pelte kek kalıbına dökülerek soğumaya bırakılır.

Süt, irmik, portakal kabuğu rendesi ve toz şeker bir tencereye alınır. Sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başlayınca margarin eklenir ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Tencere ocaktan alınıp hindistan cevizi eklenip iyice karıştırılır ve kalıpta soğuyan peltenin üzerine dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılarak dondurulur. Servis tabağına ters çevrilir ve isteğe göre tarçın ve antepfıstığı ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

11 Ocak 2010 Pazartesi

Sunshine Blogs Ödülüm ve Dostluk


Sevgili http://sevdalitatlar.blogspot.com/ Sevil, http://gelinck.blogspot.com/ , http://gelincikmutfak.blogspot.com/ , http://petunyalarim.blogspot.com/ , tatlılar Gülcandan , http://pasakizimutfakta.blogspot.com/, http://zuzugunlugu.blogspot.com/ arkadaşlarım beni bu güzel ödülle onurlandırdı, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Kural gereği bu ödülü 12 kişiye dağıtmam gerekiyormuş ama ben sayfamı ziyaret eden tüm blogcu dostlara gönderiyorum.
Sevgili http://sagliklimutfak.blogspot.com/ Hilal , http://sevdalitatlar.blogspot.com/ Sevil , http://kekcafe.blogspot.com/ Şehnaz , http://cocuklarimicin.blogspot.com/, http://gelincikmutfak.blogspot.com/beni dostlarından biri olarak kabul ederek ayrı bir gurur verdiler. Ben de dostluk bildirimini dostluğun kıymetini, paylaşmayı bilen herkese gönderiyorum. Umarım sanal başlayan dostluklar gerçeğe dönüşür ve kalıcı olur.
"Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur."
**MONTAIGNE**