Markette "akdeniz karnabaharı" olarak satılan bu sebzenin görüntüsüne bayıldım, hemen aldım. Nasıl değerlendirebileceğim konusunda bir fikrim yok. Bildiğimiz karnabahar tariflerini kullanabilir miyiz? Bu sebze ile ilgili tarifleri ve fikirleri olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Disable Copy And Past
18 Aralık 2008 Perşembe
Kahvaltılık Pideler (P.D.Ç.S.E. 31)
Bu lnefis pideleri P.D.Ç.S.E. 31 evsahibesi çapankızımutfakta arkadaşımıza gönderiyorum.
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1/2 paket yaş maya (21 gr.)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Aldığı kadar un
İç Malzemesi;
peynirli;
2 adet orta boy domates
2 adet biber
200 gr. peynir
sucuklu;
2 parmak sucuk
kaşar peyniri
kekik, pulbiber
1 adet domates
1 adet biber
Yapılışı :
Yoğurma kabına, maya, yarım bardak ılık su ve 2 çay kaşığı şeker alınıp, karıştırılır ve 10 dakika bekletilir. Erimiş olan mayanın üzerine, tuz, süt ve yumurta akı konulur. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklenerek yoğrulur. (Yaklaşık 3 su bardağı kadar). Hamur bir süre dindendirilir. (10-15 dk.) Bu arada iç malzemelerini hazırlayabilirsiniz.
Domateslerin kabukları soyulup, küçük küpler halinde doğranır. Biberler de ince ince doğranır. Peynir, pulbiber, kekik eklenip karıştırılır. Gerekirse tuz eklenebilir. Sucuklu yapmak isterseniz; sucuklar minik doğranır, doğranmış domates biber ve baharatlarla karıştırılır.
Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Her parça 20 cm çapında açılır. Ortasına iç malzemeden yerleştirilip, iki kenar ortaya doğru kapatılarak pide şekli verilir. Tepside 30-40 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Yumurta sarısı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile çırpılıp, fırça ile pidelerin kenarlarına sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarınca üzerine bir bez örtülüp, 5-10 dakika dinlendirilip, servis yapılır.
Not : istediğiniz iç malzemeyi kullanabilisiniz
Afiyet olsun.
17 Aralık 2008 Çarşamba
Un Çorbası
2 adet yumurta
6 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
yeteri kadar tuz
Yapılışı :
Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır, yoğurt ve un eklenip iyice karıştırılır. Bir tencereye alınarak su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Ayrı bir yerde tereyağı eritilir. Üzerine nane, tuz ve pul biber eklenip karıştırılır. Karışım azar azar ve karıştırılarak çorbaya eklenir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Mantarlı Biftek
Malzemeler :
1 kg biftek
400 gr. kültür mantarı
2 adet çarliston biber
2 adet domates
isteğe göre 1 tatlı kaşığı salça
tuz
sıvı yağ
kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Biftekler teflon tavada yağsız olarak kızartılır. Yıkanıp, dilimlenen mantarlar sıvı yağda kavrulur. Mantar suyunu bırakıp çekince yemeklik doğranan domates ve biber eklenip, bir süre pişirilir. Tencereye su ve salça eklenir. Kızartılan biftekler de tencereye alınır, tuzu ayarlanarak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İstenilen yumuşaklıkta pişen etler bir fırın kabına alınır, mantarlar etlerin üzerine yerleştirilir. Yemeğin suyu da fırın kabına dökülür. Kaşar peyniri rendesi serpilerek önceden ısıtılmış orta dereceli fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir. Yanında pilav ve patates kızartması ile servis yapılması önerilir. (Fotoğraf çekmek yemekten sonra aklıma geldiği için tepside kalan son iki bifteği görüntüleyebildim.)
Afiyet olsun.
16 Aralık 2008 Salı
Cezerye
Tarifini burada gördüm. Eve giderken uğradığım pazarda kara havuçları görünce dayanamadım, aldım. Hemen bu tarifi yaptım. Nurdan arkadaşımızın uyarısını unutunca ellerimin rengi kara havuç temizlerken çok kötü oldu ama cezeryeler harika oldu; ikram ettiğim arkadaşlarım çok beğendi.
Malzemeler :
1 kg. kara havuç
1,5-2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı irmik
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
bolca hindistan cevizi
Yapılışı :
Havuçlar temizlenip, 2-3 parçaya bölünür. Bir tencereye alınıp su ilavesiyle dirilikleri kaybolmayacak şekilde haşlanır. Haşlanan havuçlar robotta püre haline getirilir. Toz şeker eklenip yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Suyla inceltilmiş nişasta ve irmik eklenip bir süre daha pişirilir. Tencere ocaktan alınıp, fındık ve cevizler eklenir ve iyice karıştırılır. Bir fırın kabına boşaltılıp kaşık yardımıyla üzeri düzeltilir. Üzeri alimünyum folyo ile kapatılıp, kürdanla delikler yapılır. 170 derece fırında yarım saat kadar tutulur. Biraz ılınınca dilimlenir. Dilimler hindistan cevizine bulanıp servis tabağına dizilir. İsteğe göre üzerine fındık, fıstık, ceviz batırılabilir. Buzdolabında bir süre bekletilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.
15 Aralık 2008 Pazartesi
Paris Güzeli
Ufuk 'tan denediğim bir kurabiye.
Malzemeler
3 adet yumurta (sarıları hamura, akları üzerine)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2,5 su bardağı un (hamurun kıvamına göre un eklemek gerekebilir.)
Üzerine ;
yumurta akı
yarım ceviz içi
Yapılışı :
Tereyağı ile pudra şekeri krema kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yumurta sarıları ve kabartma tozu eklenir. 2 -2,5 su bardağı kadar un ilave edip yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar un eklenebilir. Dövülmüş cevizler de hamura eklenerek yoğurmaya devam edilir. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılarak yuvarlanır, yumurta akına batırılarak üzerine yarım ceviz yerleştirilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece
fırında üzerleri fazla kızartılmadan pişirilir.
Afiyet olsun.
5 Aralık 2008 Cuma
İyi Bayramlar
Pratik İkramlar
Acil durumlarda çok çabuk hazırlanabilen, çok severek yaptığım bir atıştırmalık. Yanında sıcak bir çayla harika oluyor.
Malzemeler :
Tost ekmeği
dilimlenmiş kaşar peyniri
dilimlenmiş sucuk
kiraz domates (Evde olmadığı için domates dilimi kullandım.)
maydanoz yaprakları
pul biber
Yapılışı :
Tost ekmeklerinin üzerine kaşar peyniri ve sucuk dilimleri yerleştirilir. Orta ısılı fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar tutulur. Fırından çıkınca ekmekler dörde bölünür; üzerine kiraz domates, maydanoz yaprakları yerleştirilir, kırmızı pul biber serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Makarna Salatası
Bu salatayı da bilmeyen ve yapmayan yoktur, sanırım. Herkesin içine koyduğu malzemeler farklı olabilir. Sadece sarımsaklı yoğurt ve üzerine kızdırılmış kırmızı biberle de harika oluyor.
Malzemeler :
Dilediğiniz cinste ve miktarda makarna
kornişon turşu
havuç
dereotu
salam
yoğurt
sarımsak
mayonez
tuz
Yapılışı :
Makarnalar tuzlu suda haşlanarak, suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. İçine sarımsaklı yoğurt ve mayonez karışımı, ince rendelenmiş havuç, kıyılmış dereotu, küp doğranmış kornişon turşu ve küçük küçük doğranmış salam eklenerek iyice karıştırılır. Servis tabağına alınarak istenilen şekilde süslenir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.
Sosisli Milföy Börek
Fotoğraflar pek güzel çıkmadı ama börekler hem çok güzel, hem çok pratik. Eminim şimdiye kadar yapmayan pek yoktur ama yine de tarifini paylaşmak istedim.
Malzemeler :
Dilediğiniz miktarda kare milföy hamuru
sosis (Ben kokteyl sosis kullandım.)
yumurta sarısı
Yapılışı :
Oda sıcaklığında yumuşayan milföy hamurları, ortadan ikiye kesilir. Kokteyl sosislerin uçları (+) çeklinde çizilir. Herbir parça milföy hamuruna 1 adet sosis yerleştirilerek, rulo şeklinde sarılır. Bütün hamurlar bitince üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. (Dilerseniz; milföy hamurunun bir kenarına uygun boyda sosis yerleştirip, rulo yaparak birleşme yerlerine çöp şiş ya da kürdan batırıp, milföy hamurlarını dörde bölebilir, sonra bu parçaları yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yatırarak pişirebilir ve lolipop şeklinde börek yapabilirsiniz. İrem anaokuluna giderken yılbaşı partisi için yapmıştım; çocuklar çok beğenmişlerdi.)
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)