Disable Copy And Past

27 Ağustos 2008 Çarşamba

Profiterollü Pasta



















Profiterollü pasta

Malzemeler :

Pandispanya İçin;
4 adet yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı mısır veya buğday nişastası
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Arasına; profiterol, damla çikolata, fıstık

Süslemek için ; 1 poşet kremşanti

120 gr. bitter çikolata

100 ml. süt kreması

Islatmak için ;
Süt ya da ½ su bardağı suda 1 yemek kaşığı şekerle eritilmiş 1 tatlı kaşığı neskafe

Profiterol için ;

Hamuru ;

2 su bardağı su

100gr margarin

4 yumurta

1.5 su bardağı un


İç krema için;

3 yemek kaşığı un

¾ su bardağı şeker

1 yumurta

2.5 su bardağı süt

1 poşet krem şanti

Krem şantiyi hazırlamak için;

1 su bardağı süt

Pandispanya Yapılışı :Yumurta akları cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpılır.Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpılır. Toz malzemeler birlikte elenir, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Profiterol Yapılışı :

Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema dolaba konulur.Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra krema pompası ile iç kremasını doldurun. Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.

Pandispanya soğuyunca iki kat olacak şekilde kesilir. Süt veya neskafe ile ıslatılır. Profiterol için hazırlanan kremadan sürülür. Üzerine profiteroller dizilir.Üst sosu için krema ocağa alınıp kaynatılır. Sonra ince kıyılmış çikolata parçaları ilave edilir ve birlikte biraz pişirilir. Ilınınca profiterollerin üzerine kaşıkla bir miktar gezdirilir. Damla çikolata ve fıstık serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Bir su bardağı soğuk sütle hazırlanan krem şanti ile pastanın yanları sıvanır. Üzerine çikolatalı sostan gezdirilir. Son olarak profiterol ve krem şanti ile pasta süslenerek buzdolabına kaldırılır. Tercihen bir gece buzdolabında bekletilip servis yapılır.

Afiyet olsun.


Çoban Salata



Malzemeler :

2 adet domates

2 adet salatalık

2 adet sivri biber

1 adet kuru soğan

bir tutam maydanoz

bir tutam taze reyhan

50 gr. beyaz (sert) peynir

zeytinyağı, tuz

Yapılışı :

Domates ve salatalık kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. İnce kıyılmış biber, maydanoz, soğan, reyhan eklenir. Üzerine peynir ufalanır. Zeytinyağı ve tuz ilave edilip harmanlanır. Salata tabağına alınarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Etli Dolma





Malzemeler :
6 adet Girit kabağı
10 tane dolmalık biber
iç malzemesi ;
2 adet domates(küçük doğranmış)
1 baş iri soğan(ince kıyılmış)
200 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
kıyılmış maydanoz
üzerine;
1 tatlı kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Dolmalık biberler temizlenip, yıkanır. Kabaklar iyice yıkanıp, içi oyulur. İç malzemenin hepsi iyice karıştırılır. Dolmalıkların içine doldurulur. Üzerine küçük birer domates Üzerine küçük birer domates dilimi kapatılıp tencereye dizilir. Bir tavada salça ve zeytinyağı biraz çevrilir. Üzerine su koyup ısıtılır. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine bu salçalı su gezdirilip, 1 çay kaşığı tuz serpilir. Önce orta ateşte, daha sonra ocak kısılarak pişirilir. (yaklaşık 40 dakika)
Afiyet olsun.

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Peynirli Kırmızı Biber Salatası

Kahvaltıda da yenilebilecek harika bir salata. Bu güzel paylaşim için portakalağacı 'na teşekkür ediyoruz.

Peynirli Kırmızı Biber Salatası

Malzemeler:
8 adet kırmızıbiber
4-5 dal taze soğan
1,5 su bardağı sert beyaz peynir, rendelenmiş
1 su bardağı ceviz, irice doğranmış
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı maydanoz, kıyılmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı :
Biberler diri kalacak şekilde közlenir. Soğan hariç tüm malzemeler karıştırılarak peynirli iç hazırlanır. Biberler biraz soğuduktan sonra kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenir. Peynirli içten bir tatlı kaşığı kadar alınıp biberlerin geniş kısımlarına yerleştirilir, yaprak sarması gibi sarılır. Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır, ardından soğuk sudan geçirilir. Biberler taze soğanlarla bağlanır. Üzerlerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir.

Afiyet olsun.

Kısır

Malzemeler :

1,5 su bardağı köftelik bulgur
3-4 dal yeşil soğan
1 adet salatalık
1 adet domates
5-6 adet kornişon turşu
1/2 demet maydanoz
limon
kıvırcık marul
2 adet sivri biber
salça
zeytinyağı
nar ekşisi
karabiber, tuz, nane, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Bulgur bir kaba alınarak üzerine sıcak su dökülür, üzeri kapatılarak 20-30 dakika bekletilip kabarması sağlanır. Soğanlar, ve maydanoz incecik kıyılır; domates, biber, salatalık ve kornişon turşular minik minik doğranır. Bulgur genişçe bir kaba alınıp, karıştırılarak soğutulur. Salça ve baharatlar eklenip iyice karıştırılır. Doğranmış salata malzemeleri, nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı eklenip tuzu ayarlanır. İyice harmanlanıp marul yaprakları üzerinde; yanında turşu çeşitleri, salatalık, ve domates dilimleriyle servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kolay Kumpir


Harika ve pratik bir atıştırmalık. Tarifinde ölçü vermedim, damak tadına ve kişi sayısına göre malzemelerin miktarı ayarlanabilir.
Kolay Kumpir
Malzemeler :
patates
Bezelye
havuç
mısır konservesi
kornişon turşu
pancar turşusu
biberli yeşil zeytin
sosis
kaşar rendesi
tereyağı
ketçap, mayonez, tuz
Yapılışı :
Patatesler haşlanır, sıcakken soyulup çatalla ezilir. Tereyağı, rendelenmiş kaşar ve tuz eklenerek iyice karıştırılır. Yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Üzerine haşlanmış havuç, (Küp doğranmış) bezelye, yine haşlanıp yuvarlak doğranmış sosisler ve dilimlenmiş biberli yeşil zeytinler yayılır. Kaşar rendesi serpilerek kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Fırından alınca minik doğranmış kornişon turşu, pancar turşusu, mısır taneleri, ketçap ve mayonezle süslenir. Üzerine istediğiniz salatayı (kısır, makarna salatası, vb.) veya turşuyu koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Semt Pazarı








Pazarda en sevdiğim tezgahlardan bir tanesi. Endivyen, lollorosso, reyhan, kuzu kulağı, dereotu, semizotu ve diğer salata malzemeleri çok taze, insanın içinden hemen bir akdeniz salatası yapmak geçiyor. Üst resimdeki açık yeşil ve kıvırcık olan endivyen, yanındaki mor ve kıvırcık arkadaşı Lollorosso.


Karışık Pizza


Bu pizza hamurunun tarifini sevgili Hülya (buramburam.blogspot.com) 'dan aldım. Tarif rahmetli görümcesine aitmiş. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.

Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
1 paket instant maya
tuz
aldığı kadar un

Üzeri için ;
Sosis , Sucuk, biberli yeşil zeytin, kaşar peyniri, 2-3 yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 adet domates
ketçap
Bir tutam kekik
1-2 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı :
Un ve instant maya güzelce karıştırılır. Daha sonra sıvı malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Mayalanması için 1 saat bekletilir.
2 adet domates rendelenir; ketçap, ezilmiş sarımsak ve kekik eklenerek karıştırılır. Mayalanan hamur un yardımıyla açılarak tepsiye yerleştirilir. (Bu ölçüyle 3 tane büyük boy yuvarlak borcam tepsisi pizzam oldu.) Hazırlanan sos hamurun üzerine gezdirilir. Dilimlenmiş sosis, sucuk, yeşil zeytin, yeşil ve kırmızı biberler, küp doğranmış bir adet domates pizzanın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında biraz pişirilip, üzerine kaşar rendesi serpilir. Kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur.

Afiyet olsun.

Patlıcanlı Kuş Yuvası


Tarifi http://isilca.blogspot.com'dan.

Patlıcanlı Kuş Yuvası

Malzemeler :
3-4 Adet kemer patlıcanı
2 adet bostan patlıcanı
1,5 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
3-4 diş sarımsak
tuz, kırmızıbiber, kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Bunun için öncelikle çok kısa olmayan orta kalınlıkta kemer patlıcanlar alınır. Patlıcanlar boylamasına bıçak sırtı kalınlığında dikkatlice kesilir. Bu işi çok özenle yapmak gerekiyor.Çünkü bütün olarak kesilmezse rulo yapmamız mümkün olamaz. Kalın dipli büyük bir teflon tavada veya ızgarada orta ateşte hiç yağ ve tuz ilave edilmeden dirilikleri ölüp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen patlıcanlar bir tepsiye düzgünce yatırılır. Diğer tarafta bostan patlıcanlar ateş üzerinde közlenir. Kabukları soyulur ve ılınmaya bırakılan patlıcanlar kücük küçük doğranır ve çatalın arkası ile ezilir. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilip patlıcanlarla karıştırılır. Soğumuş olan patlıcan dilimleri rulo yapılır ve altına bir parça yeşillik konmuş olan servis tabağına yerleştirilir. İçleri patlıcan salatası ile doldurulup üzerleri kaşar peyniri dilimleri ile süslenir. (Ben turp kullandım.)

Afiyet olsun.

24 Ağustos 2008 Pazar

Katmer Poğaça




Bu tarif mutfak güncesi sevgili Şaziye 'ye ait. Sanırım bu poğaçadan yapmayan çok az blog kaldı. Çok severek yaptığım, göründüğü kadar zor olmayan harika bir poğaça. Şaziye'ye bu güzel tarifi paylaştığı için teşekkür ediyor, sevgilerimi gönderiyorum.


Katmer Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr. Yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına;
75 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr. beyaz peynir
Yapılışı :
Maya çok az ılık suyla eritilir. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur hazırlanır. Mayalanmasını beklemeden hamur ikiye bölünür. Her bir parçadan 8’er beze yapılır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka sürülür. Açılan 8 parça hamur üst üste dizilir, en üsttekine yağ sürülmez. Üst üste dizilmiş hamurlar fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütülür. Yeterince açılan hamur üçgen parçalara bölünür, geniş kenarına peynir yerleştirilir. Sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. 30-40 dakika mayalandırılıp, üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.