Disable Copy And Past

20 Aralık 2013 Cuma

Baykuş Kurabiye






Yabancı bir siteden uyarlayarak denediğim bir tarif.

Malzemeler :
1 su bardağı kahverengi şeker
1 su bardağı beyaz şeker
3/4 su bardağı fıstık ezmesi
3/4 su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)
3 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz (1/4 çay kaşığı)
aldığı kadar un
2-3 yemek kaşığı kakao

Ayrıca;
damla çikolata, tuzsuz badem ya da kaju fıstığı

Yapılışı :
1 su bardağı kahverengi şeker, 1 su bardağı beyaz şeker, 3/4 su bardağı fıstık ezmesi, 3/4 su bardağı tereyağı bir kaba alınıp mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, yumurtalar eklenir. Vanilya, kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun 1/3'ine kakao eklenip tekrar yoğrulur ve uzun kalın bir çubuk yapılır. Sade hamur merdane ile 0,5 cm kalınlığında açılır, ortasına kakaolu hamur yerleştirilip kakaolu hamur sade hamurla kaplanacak şekilde rulo yapılır. Hamur rulosu tam ortadan kesilip yan yana yerleştirilir ve birbirine yapıştırılır. Keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm kalınlığında dilimlenir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yatırılır, baykuş kulakları oluşturacak şekilde üst köşeleri çimdiklenir. Kurabiyelerin tam ortasına gaga oluşturmak için badem yerleştirilir. Gözlerini yapmak için çok az un, pudra şekeri ve margarinle hamur yoğurup kullanabilirsiniz. (Orijinal tarifte krem peynir kullanılmış.) Göz için hazırlanan hamurun ortasına damla çikolata yerleştirilerek şekil verme işlemi tamamlanır. Kalan hamur için de aynı işlem tekrarlanır. Önceden ısıtılmış fırında hafif kızarıncaya kadar pişirilir, tel ızgara üzerine soğutulup servis yapılır.

Afiyet olsun

16 Aralık 2013 Pazartesi

Balkabaklı Rulo Pasta


Balkabaklı tariflere devam:))

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
3/2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı iri doğranmış

Krema;
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket kremşanti

Yapılışı :
Un, kabartma tozu, tarçın ve tuz bir kapta karıştırılır. Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp; şeker eriyinceye kadar çırpılır, kabak püresi eklenip karıştırılır. Unlu karşım eklenip hafifçe çırpılır. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın (büyük fırın tepsisi kullanın, tepsi küçük olursa hamur kalın olacağından rulo olmaz, kek kırılır.) tesisine dökülür. Üzerine ceviz serpilerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 13-15 dakika pişirilir. Pişen kek kağıt havlu üzerine ters çevrilir ve yağlı kağıt dikkatlice sıyrılır. Sıcakken kağıt havlu ile birlikte rulo şeklinde sarılıp soğumaya bırakılır.
Bir tencerede un, şeker, nişasta ve süt karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Soğuyunca toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Kek rulosu açılıp üzerine krema yayılır ve tekrar rulo şeklinde sarılıp buzdolabına kaldırılır. Birkaç saat (bir gece) bekletilip dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre üzerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun.

13 Aralık 2013 Cuma

Balkabaklı Kek


 
 
Malzemeler :
125 gr. yumuşak tereyağı
3 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı balkabağı püresi (kabak tatlısından kullandım)
1 paket kabartma tozu
 1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
2 su bardağı un
 
Yapılışı :
Pudra şekeri ve tereyağı mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır; yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Kabak püresi eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve tarçın birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak ceviz eklenip yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 

10 Aralık 2013 Salı

Ispanaklı Kiş


Yine şeklini yabancı bir sitede gördüğüm bir tarif; orijinal tarifte şarap, vb. kullanıldığı için ben bildiğim tariflerden uyarlayarak denedim. Türkiye'de bu şekli ilk deneyenlerden biri olacağımı sanıyordum ama google görsellerde tarama yaptığımda bu şeklin yemek blogları arasında oldukça popüler olduğunu ve değişik malzemelerle çoktan yapıldığını gördüm, blogları güncel olarak takip etmezsem olacağı buydu:)) İlk denemede çok başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim, farklı  malzemelerle, yeni  denemelerde görüşmek üzere... :))


Malzemeler :
2 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
3-3.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

Dolgu için;
500 gr. ayıklanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
4 dal yeşil soğan
1 adet yumurta
1 diş ezilmiş sarımsak
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

Yapılışı :
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Biberin çekirdekleri çıkarılıp küp şeklinde doğranır ve soğanlara eklenip kavrulur. Doğranmış yeşil soğanlar da eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Doğranmış ıspanaklar ve ezilmiş sarımsak eklenip ıspanak sönünceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip ocak kapatılır. Soğuyunca peynirler ve yumurta eklenip iyice karıştırılır.
Un yoğurma kabına alınır; tereyağı bıçakla una yedirilir. Diğer malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 2 eşit bezeye bölünür ve unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlardan birinin tam ortasına küçük bir kase veya çay fincanı kapatılıp daire izi çıkartılır ve bu daire içine iç malzeme yerleştirilir. Kalan malzeme de daire olacak şekilde yerleştirilir, ikinci hamur üzerine kapatılıp kenarları çatalla bastırılarak yapıştırılır. Ortasına tekrar kase kapatılır. Kenarda kalan hamur 1,5 cm genişliğinde dilimlenir ve dilimler iç malzeme görünecek şekilde yana çevrilir. 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Not : Yapılış aşamalarının fotoğrafını çekemedim; şekil verme işleminin anlaşılır olması için orijinal tarifin yayınlandığı siteden alıntı yaptım.
 

 

 

9 Aralık 2013 Pazartesi

Balkabaklı Ekmek




Yabancı bir sitede görüp çok beğendim; tarifini Google translate ile çevirmeye çalıştığımda çok anlamlı bir çeviri ile karşılaşmadım bu yüzden biraz da kendi yorumumla denedim, beğenmeniz dileğiyle...
Fotoğraftaki tarih kimseyi yanıltmasın, fotoğraf yeni:)) Fotoğraf makinamı işyerinde unuttuğum için komşumun makinasını kullandım, tarihini fark etmemişim :))
Malzemeler :
250 gr. balkabağı
1 çay bardağı ılık su
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya (2 tatlı kaşığı kuru maya)
25 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
aldığı kadar un (4-4,5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için;
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (piştikten sonra sürmek için)


Yapılışı :
Balkabağı bir tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır. Haşlanan kabağın suyu süzülür, çatalla ezilip püre yapılır ve soğumaya bırakılır.
Kuru maya şekerle birlikte suda eritilir ve 10 dakika kadar bekletilir. (İnstant maya kullanırsanız doğrudan unla da karıştırabilirsiniz.) Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır, mayalı karışım, tuz, eritilmiş tereyağı ve balkabağı püresi eklenip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, gerekirse un ilave edilir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile kaplanıp iki katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanmış hamur 10 eşit bezeye bölünür, bezeler hafif unlanmış zeminde yuvarlanır, pürüzsüz toplar oluşturulur. Hamurun ortasından başlayarak yukarıdan aşağıya doğru keskin bir bıçak yardımıyla 8 adet kesik yapılır. Oluşan kesikler parmakla hafif bastırılıp çukurlaştırılır ve şekil verme işi tamamlanır. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp bir süre tepside mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcakken üzerine fırça ile eritilmiş tereyağı (Parlak görünüm için) sürülür. Üzerlerine domates sapı, vb. batırılarak kabak görünümü verilir. (Ben şeker hamuru kullandım.)

Afiyet olsun.

2 Aralık 2013 Pazartesi

Nutellalı Çörek ve Pazar Kahvaltısı


 
 
 



Şeklini yabancı bir sitede görüp, kendime göre ölçülerle yaptım, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılır.)
1/2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
7 yemek kaşığı eritilip soğutulmuş tereyağı
1 paket instant maya
3-4 su bardağı un
1 çimdik tuz
yeterince nutella

Yapılışı :
3 su bardağı un yoğurma kabına alınır, üzerine toz maya, şeker ve bir çimdik tuz eklenip karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar kırılır, birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Unun ortasına yumurtalar, tereyağı ve süt eklenip yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse un eklenir. Hazırlanan hamurun üzeri  streç film ile kaplanıp iki katı oluncaya kadar mayalandırılır. Mayalanmış hamur 4 parçaya bölünüp beze yapılır, her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına nutella sürülerek (kenarlarında hafif boşluk kalacak şekilde sürülür.) üst üste yerleştirilir, son kat boş bırakılır. Hamurun tam ortasına bir fincan veya bardak yerleştirilip önce +, sonra X şeklinde kesilip 8 adet üçgen elde edilir, daha sonra her üçgen tekrar kesilerek toplamda 16 adet üçgen parça kesilir. (Hamurun ortası kesilmeyecek) Üçgen parçalardan ikisi aynı anda tutularak dışa doğru (ters yöne) çevrilir, sonra tekrar çevrilerek uçları birleştirilir. Bütün üçgen parçalar için de aynı işlem uygulanarak hamura çiçek şekli verilir. (Anlatması biraz zor oldu, umarım fotoğraflar yardımcı olur.) Bir süre daha mayalanması için bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.


 Balkabaklı Kek




Kahvaltı Menüsü:
Peynir tabağı (örgü, kaşar, eski kaşar, ezine, çörek otlu köy peyniri)
zeytin (Soslu siyah ve kırma yeşil zeytin)
kekikli taş baskı zeytin yağı
patates kızartması
salçalı sosis
sodalı börek
Nuetallalı Çörek
Balkabaklı kek
Reçeller (patlıcan, bergamut, karpuz kabuğu, şeftali, karadut, cennet hurması)
yeşillik tabağı (domates, salatalık, yeşil biber, kapya biber, roka, maydanoz, dereotu)

29 Kasım 2013 Cuma

Pastırmalı Barbunya Çorbası


 

Malzemeler :

500 gr. Kuru barbunya fasulye
1 fincan sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kimyon
2 adet kuru soğan
100 gr. Pastırma
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılmış barbunyalar tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır, suyu süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, kıyılmış sarımsak da eklenip hafif kavrulur.  Salçalar ve kıyılmış pastırma eklenip karıştırıır ve suyu eklenir. Kaynayınca barbunya fasulyeler eklenir, barbunya ezilmeye yakın pişirilir. Ocaktan alınıp baharatları eklenir, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Kasım 2013 Cuma

Siyah Havuçlu Rulo Salata


 



Rulo havuç salatasını ilk burada görmüştüm. Orijinal tarifte ufak değişiklikler yaparak siyah havuçla denedim; pembe ya da daha açık bir renk elde etmek istemiştim ama oldukça koyu bir renk ortaya çıktı.

Malzemeler :
1 kg siyah havuç
4 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Arasına sürmek için ;
200 gr. labne peyniri
1 tutam dereotu
3-4 yaprak roka
1 tutam maydanoz
1 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı :
Havuçlar rendelenip az yağda pişinceye kadar kavrulur. 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenip suyu çekinceye kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yumurtalar kırılıp sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta aklarına bir çimdik tuz atılarak mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olacak)
Yumurta sarıları ve un havuç püresine eklenip blenderdan geçirilir, yumurta akları azar azar eklenip tahta bir kaşıkla akları söndürmemeye dikkat edilerek karıştırılır.
 Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine düzgünce dökülür, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarır çıkarmaz yağlı kağıt yardımıyla rulo haline getirilip soğumaya bırakılır.
Yeşillikler yıkanıp ince ince kıyılır; ezilmiş sarımsak ile birlikte labne peynirine eklenip karıştırılır.
Soğumuş olan havuçlu rulo açılır ve üzerine peynir karışımı sürülür ve tekrar rulo olarak sarılır. Hazırlanan rulo Streç film ile sarılıp bir gece buzdolabında bekletildikten sonra dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

14 Kasım 2013 Perşembe

Mantar Kurabiye (Güncelleme)


Daha önce yayınladığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum, denemeniz dileğiyle...

Malzemeler :
1 su bardağı toz fındık
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao
1 yumurta akı

Yapılışı :
Yarım su bardağı pudra şekeri, toz fındık, yumurta akı ve kakao bir kapta iyice karıştırılır. (Ele yapışan, yumuşak bir hamur oluyor.) 1 su bardağı pudra şekeri bir tabağa dökülür. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve pudra şekerinin içine atılarak yuvarlanır. İyice pudra şekerine bulanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Tepsiden alınıp soğutularak servis yapılır.

Not : bu ölçüden 9-10 adet kurabiye çıktı, 2 ölçü yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

11 Ekim 2013 Cuma

Hamsikoli (Hamsi Ekmeği)


Malzemeler :
500 gr. kılçığı ayıklanmış hamsi
1 adet pırasa
yarım demet pazı
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
1 tutam taze nane
1 adet kırmızı kapya biber
3-4 dal yeşil soğan
1 yemek kaşığı beyaz un
2 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber, pulbiber
1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı :
Yeşillikler iyice yıkanıp kurulanır ve ince kıyılır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılıp minik küpler halinde doğranır. Doğranmış sebzeler derin bir kaba alınır; üzerine mısır unu, beyaz un, kabartma tozu, sıvı yağ, yumurta, hamsi, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur, yağlanmış bir fırın kabına yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Kare şeklinde dilimlenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
 
 
 
"Alıntı"
 
O da kendince haklı:)) İYİ BAYRAMLAR...

9 Ekim 2013 Çarşamba

Barbunyalı Pazı Yemeği



Malzemeler :
2 demet pazı
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet kırmızı kapya biber
1 su bardağı haşlanmış barbunya
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz

Yapılışı :
Pazılar yıkanır ve suları süzülüp doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış kapya biber, ince kıyılmış sarımsak ve doğranmış pazı sapları ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pazı sapları biraz yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur, sonra pazının yaprak kısımları eklenir. Pazı yaprakları sönünce çok az su ve haşlanmış barbunyalar eklenir, tuzu ayarlanıp 5-10 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

8 Ekim 2013 Salı

Unlu Çıtır Börek




Bloglar arasında çok popüler olan bir tarif, denememek için çok direndim ama missgibi Zerrin 'de görünce daha fazla dayanamadım:)) Zerrin Hanım kıymalı yapmış, ben patatesli ve pazılı yapmayı tercih ettim.
Malzemeler:  
2 adet Yufka    
100 gr Tereyağ
1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
1/2 çay bardağı Un
1/2 çay bardağı Nişasta
 
İç Malzemesi;
1 demet pazı
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, pulbiber ya da;
 
3-4 adet patates
tuz, karabiber, pulbiber
isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı salça      

Üzerine;    
1 adet Yumurta Sarısı
1 tatlı kaşığı Haşhaş ya da çörek otu   

Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ bir tavaya alınıp tereyağı eriyinceye kadar ocakta tutulur, sonra soğumaya bırakılır.
Pazılar yıkanıp suları süzülür ve ince doğranır. Kapya biberin çekirdekleri çıkarılır ve minik küpler halinde doğranır. Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulunca doğranmış pazı sapları ve biber eklenir; pazı sapları yumuşamaya başlayınca pazı yaprakları da eklenerek pişirilir. Tuz, karabiber ve pulbiber ile tatlandırılıp ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Patatesli harç için:
Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilerek püre yapılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılır.

Yufka geniş bir zemine yayılır; üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde yağ sürülür. Bir kapta un ve nişasta karıştırılır ve bir süzgeç yardımıyla yufkanın her tarafına gelecek şekilde elenerek serpilir.
Yufkanın kenarları hafifçe ortaya doğru katlanarak kare şekline getirilir ve bıçakla kesilerek ortadan ikiye bölünür.(1 yufkadan 2 adet rulo yapılacak) Yufkanın geniş tarafına iç malzeme yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. (Yufkanın diğer parçası da malzeme yerleştirilerek rulo yapılır.) Diğer yufka içinde aynı işlem uygulanıp hazırlanan rulolar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu, haşhaş, vb. serpilir, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Ekim 2013 Pazartesi

Hamsi Mücveri



Malzemeler :

300 gr. ayıklanmış hamsi (kılçıkları ve kuyruğu çıkarılmış)
5-6 adet pazı yaprağı
2 dal taze soğan
1 adet çok ince pırasa
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 adet küçük boy patates (rendelenmiş)
1 su bardağı mısır unu
1 yemek kaşığı beyaz un
1 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
karabiber
pulbiber
Yapılışı :

Yeşillikler yıkanıp kurulanır ve ince olarak kıyılır. Hamsiler ayıklanıp kılçıkları çıkarılır, kuyrukları kopartılır, iyice yıkanıp süzülür. Ayıklanmış hamsiler, doğranmış yeşillikler, rendelenmiş patates, mısır unu, beyaz un, yumurta, su, tuz ve baharatlar bir kaba alınır. İyice karıştırılıp akıcı bir harç elde edilir. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya yağ dökülüp kızdırılır, hazırlanan harç bir kaşık yardımıyla tavaya alınır ve arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak salata ile birlikte servis yapılır.

 
Afiyet olsun.
 

 

3 Ekim 2013 Perşembe

Havuçlu Kek



 
Daha önce de defalarca denediğim portakal ağacının tarifiyle... Blogda paylaştığımı sanıyordum ama nedense bulamadım:))

Malzemeler :
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş (ceviz yoksa fındık da olur)
2 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar mikser ile çırpılır. Rendelenmiş havuç ve ceviz eklenip karıştırmaya devam edilir. Un, tarçın ve kabartma tozu eklenip mikserin düşük ayarında çırpılır. Hazırlanan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür.  Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kek batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkarılır ve üzerine pudra şekeri serpilir.

Afiyet olsun.

6 Ağustos 2013 Salı

Boş Börek (Güncelleme)



Daha önce yayınladığım börek tarifini yeni fotoğrafı ile tekrar yayınlıyorum, bayram kahvaltısı için güzel bir seçenek olabilir.
Malzemeler :
2 adet yufka
2 adet yumurta

kızartmak için ;
sıvı yağ

Yapılışı :
Yufka düz bir zemine serilir. 1 adet yumurta çukur bir kapta çırpılarak fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. Yufka kenarından başlanarak 3 parmak genişliğinde katlanır. Oluşan rulodan 4 parmak boyunda parçalar kesilir. Diğer yufka da bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Cacıklı Arap Köftesi


İş arkadaşlarımızla gittiğimiz bir iftar yemeğinde ikram edilen arap köftesi çok hoşuma gidince hemen internetten tarif araştırdım ve http://lavantin.wordpress.com 'un tarifiyle denedim, bulgurlu lezzetleri seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
1 bardak ince bulgur
100 gr. yağsız kıyma
1 baş soğan
1-2 kaşık un
Tuz, karabiber, pul biber
Köfteleri kavurmak için zeytinyağı

Cacık için:
1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
1 kase iri doğranmış semizotu ( 250-300 gram kadar.)

Yapılışı:
İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharatlar ve unu karıştırılır. Gerektikçe su ilavesiyle 15- 20 dakika yoğrulur. Macun kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparılır, eller sık sık ıslatarak yuvarlanır. Kaynar suda haşlanarak ya da buhar tenceresinde pişirilir. Tadına bakılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Şefin önerisi köftelerin buharda haşlanması. oluyor.
Köfteler pişene kadar ılıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırılıp tuzu ayarlanır. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırılır ve pul biberi atılır. Pişen köfteler de tavaya ilave edilip bir süre kavurduktan sonra, tabaktaki semizotunun üzerine dökülür.
Afiyet olsun…

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Un Helvası


Çocukluğumda babaannem bu helvadan yapardı ve çok severdim. Yapılış yöntemi aklımda kalsa da ne yazık ki tam ölçülerini bilmediğim için yapamıyordum. Hayatcafe'nin paylaştığı tarifi görünce hazine bulmuş gibi oldum ve hemen denedim; tam olarak bana çocukluğumdaki lezzeti hatırlatan bir tarif oldu, Meliha Hanım'a teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
2 su bardağı un
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı :
Su ve şeker bir tencerede karıştırılıp ve ocağın üzerinde şeker eriyinceye kadar karıştırılır. (Ilık olacak)
Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir tencereye alınıp kızdırılır, un eklenip kısık ateşte bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılarak kavrulur. (Ustasından püf noktası: Çırpıcı ile karıştırılırsa un topaklanmaz, kavurmak daha kolay olur.) Un kokusu çıkmaya ve rengi kahve rengine dönmeye başlayınca şekerli su azar azar tencereye dökülür ve hızlıca karıştırılır. Bu sırada tarçın da ilave edilir. Suyunu çektikten sonra bira kaç dakika daha kavurmaya devam edilir ve ocak kapatılır. Üzerine kağıt havlu koyarak demlenmeye bırakılır. Sonra istenilen bir kalıba doldurulup ters çevrilerek servis yapılır. (Ben tepsiye yayıp dilimleyerek servis yaptım, üzerine de ceviz yerleştirdim. Cevizi üzerine dökebileceğiniz gibi kavurma esnasında da ekleyebilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Kuru Biber Kavurması



Malzemeler :
1-2 avuç kurutulmuş sivri biber
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Servis için;
süzme yoğurt

Yapılışı :
 Kuru biberler ılık suda yıkanır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır, suyu süzülür.. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur, biberle eklenip karıştırılır, çok az su eklenir ve tuzu ayarlanıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine süzme yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.