Disable Copy And Past

19 Kasım 2009 Perşembe

Bostan Kebabı

Malzemeler :
4 adet bostan patlıcanı
500gr. kuşbaşı doğranmış kırmızı et
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1-2 adet çarliston biber
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

Kızartmak için;
1 su bardağı kadar sıvıyağ

Üzerine;
domates, biber ve kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulur, boyuna ikiye kesilir ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. Sonra yıkanıp kurulanır ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerinde bekletilir.
Etler 2-3 yemek kaşığı yağla birlikte tencereye alnır ve kendi sularını bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar da eklenip pembeleştirilir. Küp doğranmış domates ve biber de eklenip bir süre daha kavrulur. Yeterince su ve tuz eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patlıcanlar bir fırın kabına alınıp ortaları hafifçe çukurlaştırılır. Pişen etler patlıcanlara paylaştırılır. Üzerlerine domates dilimi, biber ve kaşar peyniri dilimi yerleştirilir. Tepsiye bir miktar salçalı su dökülüp, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Tatlı ve Tuzlu Sandviç


Kakaolu Kurabiye


Malzemeler :
250 gr. tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
2-2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Süslemek için;
marmelat ve toz fıstık
Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri parmak uçlarıyla birbirine yedirilir. Diğer malzemeler ve aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Krema pompası yardımıyla şekil verilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Pişen kurabiyeler soğuyunca bir uçları önce marmelada, sonra toz fıstığa batırılarak süslenir.
Afiyet olsun.

Kırmızı Pul Biberli-Sirkeli Kurabiye

Tarif için Hilal Kırtorun' a çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Üzerine;
yumurta sarısı ve yeterince susam

Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınır. Karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve parmak kalınlığında çubuklar hazırlanır. Çubuklar 2'şer cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kızarmış Soğan Halkaları


Un Helvası



Bu helvaları komşum Zehra Teyze yaptı, tarifini alınca yayınlarım.

Fırında Karışık Sebze


Zeytinyağlı Kereviz


Malzemeler :
1kg. kereviz
2 adet havuç
1-2 adet patates
1 kase bezelye
1 adet orta boy soğan ya da 1 kase arpacık soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1/2 limonun suyu
1,5 tatlı kaşığı tozşeker
tuz
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan ve küp doğranmış havuçlar zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Tencereye su eklenip, karıştırılır. Limon suyu eklenir. Soyulup ikiye bölünen kerevizler yıkanır ve bekletilmeden tencereye alınır. Küp doğranmış patates ve bezelyeler tencereye eklenir. Toz şeker serpilip, tuzu ayarlanır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Şehriyeli Bulgur Pilavı


Malzemeler :
1 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı tel şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı et suyu
tuz
Yapılışı :
Tereyağı ve sıvıyağ tencereye alınarak eritilir. Tel şehriye eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Bulgur da eklenip bir süre daha kavrulur. Etsuyu eklenip, tuzu ayarlanır. Kaynayınca ocak kısılarak pişmeye bırakılır. İyice suyunu çekince bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

Cevizli Pekmez Helvası


Tarif Lezzet Dergi'sinden...

Malzemeler :
100gr. tereyağı
1 su bardağı un (1,5 su bardağı kullandım.)
2,5 su bardağı pekmez
1 su bardağı süt
q su bardağı su
1/2 su bardağı ceviz içi

Üzerine;
3/4 su bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı :
Süt ve su bir tencerede ısıtılır, pekmez eklenir. Tereyağı bir tencerede eritilip, un eklenir ve un pembeleşinceye kadar kavrulur. Karıştırmaya devam edilerek sütlü karışım yavaş yavaş eklenir. Kısık ateşte sütü iyice çekinceye kadar pişirilir. Ceviz içi eklenip kapağı kapatılarak 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Eller suyla ıslatılıp helvadan parçalar kopartılır, rulo yapılır ve dövülmüş cevize batırılıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Soğan Dolması



Komşum Zehra Teyze'nin nefis soğan dolması. Minik minik soğanları doldurmak gerçekten sabır işi. Her soğanla da dolma olmuyormuş, içlerinin haşlandıktan sonra düzgün katlar halinde çıkması gerekiyor. İşin püf noktası dolmalık soğanları seçebilmek. Kıymasının da biraz yağlı olması gerekiyormuş. Zehra Teyze yemeklerini hep göz kararı yaptığı için ben de ölçülü bir tarif veremiyorum.
Soğanların üst kabukları soyulur, baş kısımları kesilir ve kaynar suya atılarak diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Sap kısımlarından bastırılarak içleri katlar halinde çıkartılır.
Kıyma kavrulur ve yıkanmış pirinç eklenerek bir süre daha kavrulur. Pilava konulan suyun yarısı kadar su eklenir, suyu çekinceye kadar pişirilir. İstenilen baharatlar (nane, karabiber, kırmızı biber, dolmabaharı, vs.) ve tuzla tatlandırılır. Hazırlanan iç malzeme soğanlara doldurularak geniş bir tencereye dizilir. Bir miktar salçalı su hazırlanıp tencereye dökülür. Tuzu ayarlanarak pişirilir.
Afiyet olsun.

Mantar Sote


Çikolatalı-Vişneli Kek


Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne
1/2 su bardağı damla çikolata veya parçalara bölünmüş sütlü çikolata
2 su bardağı Sinangil kakaolu kek unu
Yapılışı :
Toz şeker ve yumurtalar çırpma kabına alınır ve mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenerek çırpmaya devam edilir. Vanilya ve kek unun karışıma eklenir, iyice karıştırılır. Son olarak vişne ve çikolata karışıma eklenir ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir. Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır. İsterseniz üzerine eritilmiş bitter çikolata dökerek süsleyebilirsiniz. Bunun için; 1 çay bardağı krema bir cezveye alınarak kaynatılır, iri parçalara bölünmüş bitter çikolata eklenir ve çikolata eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince kekin üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

Edirne Kurabiyesi


Malzemeler :
3 su bardağı un
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı toz badem
1 çay bardağı bütün ya da iri çekilmiş badem
Üzeri için ;
1 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı :
2 su bardağı un derin bir kaba alınır. Kalan 1 su bardağı un da yağ koymadan teflon bir tava içinde hafif sarı renk alana kadar kavrulup kaptaki una eklenir. Sırasıyla tereyağı, toz badem, kabartma tozu ve pudra şekeri de eklenip, güzelce yoğrulur. Bütün bademler de hamura karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istenilen şekil verilerek yerleştirilir. (Ben su bardağı yardımıyla ay şekli verdim.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz içine kurabiyeler teker teker alınarak pudra şekerine bulanır. Tüm işlemler bittikten ve kurabiyeler bu şekilde soğuduktan sonra tekrar üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kakolu Gevrekli Kurabiye

Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı tam buğday unu (normal un da olabilir.)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı damla çikolata
1 kahve fincanı bütün fıstık
Üzerine;
1 su bardağı kakaolu gevrek (Sade mısır gevrği de olabilir.)

Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Toz şeker ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Yapışkan bir hamur olduğu için elimizi yağlamak gerekiyor.) Hazırlanan kurabiyeler bir tabağa dökülen kakaolu ya da sade gevreğe bulanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında içleri çok kurutulmadan pişirilir. (15-18 dk.)

Afiyet olsun.

17 Kasım 2009 Salı

Zeytinyağlı ve Damla Sakızlı Kurabiye

Tarifini Lezzet Dergisi'inden aldım, kurabiyelerde margarin kullanmak istemiyorsanız deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 parça damla sakızı
1 çay kaşığı karbonat
3 su bardağı un

Üzerine;
yumurta akı
susam

Yapılışı :
Şeker, yoğurt, yumurta sarısı, zeytinyağı ve vanilya yoğurma kabına alınır ve mikser ile çırpılır. Damla sakızı havanda dövülerek karışıma eklenir. Un ve karbonat harmanlanır ve azar azar eklenerek yoğrulur. Gerekirse un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça kopartılıp, önce yumurta akına, sonra susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

16 Kasım 2009 Pazartesi

Browni Kek



Malzemeler :
4 adet yumurta
200 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
1 çimdik tuz
2 su bardağı Sinangil kakaolu kek karışımı
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
Üzerine;
1 çay bardağı krema
1 paket (80gr.) Bitter çikolata
1 paket Dr. Oetker glazür (siyah-beyaz)
Yapılışı :
Toz şeker ve yumurtalar çırpma kabına alınarak mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Eritilip soğutulmuş tereyağı eklenir. Kek karışımına vanilya ve bir çimdik tuz eklenip, yumurtalı karışıma ilave edilir. İyice karıştırılıp cevizler de eklendikten sonra yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir. Kürdan batırılarak kekin pişip pişmediği kontrol edilir.
Krema bir cezveye dökülür, kaynamaya başlayınca bitter çikolata parçalanarak kremaya eklenir ve eriyinceye kadar karıştırılır, soğumaya bırakılır. Dr. Oetker glazür üzerindeki tarife göre hazırlanır. (Ben işlem basamaklarında hata yaptığım için çok iyi bir süsleme yapamadım.) İyice soğuyan kek kalıptan çıkartılır, çikolata ve glazürle süslenir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

13 Kasım 2009 Cuma

Keşküllü Çilli Kek

Tarifi yosunbuka'dan. Sayfasını çok beğenerek takip ediyorum, denemek için not aldığım diğer tariflerini henüz deneyemedim. Kendisine tarif için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
3 adet iri yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket toz halde keşkül karışımı(140 g.= 1 su bardağı geliyor)
1 poşet toz halde krem şanti
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı mavi haşhaş
2 su bardağı un

Yapılışı :
Kremşanti ve süt mikser yardımıyla çırpılır, bir kenara alınır. Yumurtalar önce 1 dk. çırpılır, sonra şeker eklenip, şeker eriyene kadar çırpmaya devam edilir. Vanilya, sıvıyağ ve krem şanti eklenip, karıştırılır. Keşkül karışımı, kabartma tozu ve un eklenip karıştırılır. Son olarak haşhaş eklenir ve hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.