Disable Copy And Past

31 Aralık 2014 Çarşamba

Sütlü Japon Ekmeği


 

 

http://lullaby.mutfaksirlari.com/ 'da görüp "mutlaka denemeliyim" dediğim bir tarif,  gerçekten çok lezzetli, denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
(Ölçü 240 ml.lik bardak ile)


Thangzhong hamuru için;
67 gr su (6 çorba kaşığı dolusu)
15 gr ekmeklik un (2 çorba kaşığı silme olacak)

Hamur için;
60 gr süt ( 1/4 su bardağı)
60 gr krema (1/4 su bardağı)
1 adet büyük boy yumurta
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı oda ısısında yumuşamış
1 çorba kaşığı dolusu süt tozu (Tarif sahibinin önerisiyle Pınar Süt tozu kullandım)
50 gr toz şeker (1/4 su bardağı)
5 gr (1,5 tatlı kaşığı dolusu instant kuru maya)
1 tatlı kaşığı tuz
350 gr ekmeklik un (2 + 3/4 su bardağı)

Yapılışı:
Thangzhong için; un ve su küçük bir teflon tavada tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilir (koyu muhallebi kıvamında oluyor) ve soğuması için bir kaseye alınır.

 Un, maya, süt tozu ve şeker bir kapta karıştırılır.


Yumurta, süt, krema ve thangzhong hamuru mikserin çırpıcı ucu ile 2 dakika karıştırılır, unlu karışım eklenir, hamur henüz pütürlü bir haldeyken tereyağı ve tuz eklenip10-15 dakika kadar yoğurulur.
Hamur mayalanması için; çok az sıvı yağ ile yağlanmış bir kaba alınıp 1-1,5 saat kadar oda ısısında ya da en az 8 saat buzdolabında kabın üstüne streç film kapatılarak bekletilir. Mayalanan hamurdan eşit büyüklükte 4 beze hazırlanıp 10 dakika dinlendirilir.

Her beze yarım santim kalınlığında uzun bir şerit şeklinde merdane ile açılır hamurun iki uzun kenarı ortaya doğru katlanıp çok az üst üste bindirilir ve merdane ile bir kere üstünden geçilip hamur rulo yapılır. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulanır.Hamur yağlanmış baton kek kalıbına yan yana sıralanıp 30-40 dk oda ısısında bekletilir.  Üzerine 1 yumurta sarısı 1 kaşık sütle çırpılıp önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dk. pişirilir.Ilındıktan sonra servis edilir.

Afiyet olsun.

30 Aralık 2014 Salı

Vişneli Kırıntı Kek



Ufak tefek değişikliklerle http://lullaby.mutfaksirlari.com 'dan denediğim bir tarif.


Malzemeler
 
Üst kırıntı için:
75 gr. Tereyağı (Oda ısısında) (2 kibrit kutusu büyüklünde)
105 gr. un (3/4 su bardağı)
70 gr. Toz şeker (1/3 su bardağı)
35 gr. Badem Unu/Toz Badem (1/3 su bardağı) (Ceviz kullandım)
 
Kek için:
150 gr. Tereyağı (oda ısısında)
150 gr. Un (1 su bardağı + 1 çorba kaşığı)
70 gr. Toz şeker (1/3 su bardağı)
2 yumurta oda ısısında
4 çorba kaşığı ılık süt
2 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı suyu süzülmüş çekirdeksiz vişne, eğer taze vişne kullanacaksanız 2 su bardağı
1 çay bardağı damla çikolata (Tarifte yoktu, ben ekledim)
 
Yapılışı:
Kırıntı için; tüm malzeme bir kaba alınır, parmak uçlarıyla karıştırarak bezelye taneleri büyüklüğünde kırıntılar haline getirilir ve buzdolabına kaldırılır.
Fırın 180 derecede ısıtılır, 28 cm lik kelepçeli kek kalıbı yağlanıp kenarda bekletilir.
Yumuşamış tereyağı mikser ile krema gibi olana kadar çırpılır ve şeker eklenip 1 dk. daha çırpılır ardından tek tek yumurtalar eklenip karışım tekrar krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
Un, kabartma tozu ve vanilya elenip yağlı karışıma eklenir, mikser ile düşük devirde un parçaları kaybolana kadar karıştırılıp süt eklenir ve yine düşük devirde süt hamura karışana kadar çırpılır.
Hamuru kek kalıbına eşit şekilde yayılır (standart kek hamuru kadar akışkan değil spatula ile düzeltmek gerekiyor) üzerine vişneleri eşit şekilde yayılır ve vişnelerin üzerine dolapta bekleyen kırıntılar serpiştirilip ısınmış fırında yaklaşık olarak 35-40 dk. üzeri kızarana kadar pişirilir.
Süre sonunda kürdan testi yapılarak keki fırından alınır ve ılınınca servis yapılır. (Kek hamuruna batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir) İsteğe göre üzerine pudra şekeri elenebilir.

Afiyet olsun. 

17 Aralık 2014 Çarşamba

Fırında Baharatlı Karnabahar



Malzemeler :
1 adet orta boy karnabahar
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım limon
1 tatlı kaşığı acı toz biber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
tuz

Yapılışı :
Karnabahar küçük çiçeklerine ayrılıp yıkanır ve suyu süzülür. Bir kapta; yağ, tuz, limon suyu ve baharatlarla harmanlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayılır. (İsteğe göre rendelenmiş sarımsak ya da sarımsak tozu ekleyebilirsiniz.)180 derece fırında 40-45 dakika karnabaharlar kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Aralık 2014 Perşembe

Tavuklu Fajita


 
Malzemeler :
1 kg. jülyen doğranmış tavuk göğsü
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet yeşil dolmalık biber,
1 adet soğan (orta boy)
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz acı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı tuz
 
Servis için; tortilla ekmeği, salsa sos
 
Yapılışı :
Biberlerin çekirdekleri çıkarılıp uzun şeritler halinde doğranır. Soğanın kabuğu soyulup kalın şeritler halinde doğranır. Vok tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, soğanlar rengi dönünceye kadar kavrulur ve biberler ve sarımsak eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tavadan alınıp aynı tavaya tavuklar eklenir ve tavuk suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ayrılan biberler tavuklara eklenir tuz ve baharatlarla tatlandırılıp bir süre daha pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır. Tabakta servis yapabileceğiniz gibi tortilla ekmeği ile dürüm şeklinde de sunabilirsiniz.
 
Vaktiniz varsa tavukları önceden terbiye ederek de hazırlayabilirsiniz. Terbiye için tavukların üzerine yarım limonun suyu, rendelenmiş 1 adet soğan ve 2-3 diş sarımsak, yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı süt ve baharatları ekleyerek buzdolabında birkaç saat beklemek yeterli olacaktır.
Afiyet olsun.

6 Kasım 2014 Perşembe

Kavurmalı Karnıyarık Börek

Malzemeler :
4 adet yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
yeterince kavurma (ev yapımı tercih edilir)
1 yumurta sarısı
1 orta boy domates
2 adet çarliston
yeterince kaşar peyniri
Çörek otu

Yapılışı :
Sıvı yağ ve süt bir kapta karıştırılır, 1. yufkanın üzerine fırça yardımıyla sürülür. 2. yufka üzerine kapatılıp tekrar süt-yağ karışımı sürülür. Yufkalar 8 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgenlerin geniş kenarına yeterince kavurma yerleştirilerek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufkaya da aynı işlem uygulanır. Artan süt-yağ karışımı böreklerin üzerine sürülür. Yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Bıçakla böreklerin ortası kesildikten sonra ince dilimlenmiş domates, biber ve kaşar dilimleri yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

28 Ekim 2014 Salı

Erzurum Demir Tatlısı


 Uzun zamandır denemek istediğim bu tatlıyı tatlı demiri kalıbını bulunca nihayet yapabildim. İlk deneme Cahide Jibek'in tarifiyle oldu. Hafif bir tatlı olduğu için şerbetten sonra pudra şekeri serpmeyi tercih ettim.


Malzemeler :
4 adet yumurta
4  kaşık nişasta (tepeleme)
1.5 su bardağı su
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu

Kızartmak için;
bol sıvı yağ
 
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
(Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak)

Yapılışı :

Öncelikle şerbet hazırlanıp soğumaya bırakılır. Hamur malzemeleri mikser ile çırpılıp krep kıvamında bir hamur hazırlanır.
Kızartma tenceresine yeteri kadar yağ dökülür ve tatlı demirleri ısıtılır. (Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir. Demir sıcak olmazsa hamur yapışmıyor)
Demir yağın içinden çıkarılıp hamurun içine batırılır ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarılıp yağın içine atılır, 3-4 saniye bekledikten sonra demir hafifçe sallanarak hamurun demirden ayrılması sağlanır. (Çatal yardımı ile de çıkarabilirsiniz)Hamurun iki tarafı da kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır. Bu arada demir tekrar ısıtılır ve hamura batırılır. (Hamura daldırmadan her seferinde demiri ısıtmak gerekiyor, yoksa hamur demire yapışmıyor) Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır.
Hamur bitince soğuk tatlılar ılık şerbete batırılıp çıkarılır.

Tarif sahibinin notu: Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor. ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz.
 En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi.
  • İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra  soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım.
  • İlk deneme bence yarım ölçüyle yapılmalı ama şiddetle tavsiye edeceğim bir tatlı. (Ben de tarif sahibinin önerisini dinleyerek yarım ölçü yaptım)



  •  
    Orijinal şekilli demir tatlısı kalıbını Eminönü'nde bulunan Nüans'tan aldım, internet üzerinden de satış yapıyorlar, bence internetten almayı tercih edin, Eminönü'ne giderseniz benim gibi hiç aklınızda olmayan bir sürü şeyle eve zor gelirsiniz:)) Yonca şekilli olanı da bir internet sayfasından aldım.

    Kurutulmuş Sebze Çorbası



    Beypazarı'ndan aldığım çorbalık sebze kurusuyla yaptım; içinde 12 çeşit sebzenin olduğu bir karışım, bazı marketlerde de satılıyor.

    Malzemeler :
    1 su bardağı sebze kurusu (Sıcak suda beklettim)
    1 adet kuru soğan
    2-3 diş sarımsak
    1 adet patates
    1 su bardağı et suyu
    3 bardak sıcak su
    tuz
    2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Terbiyesi için;
    yarım limonun suyu
    1 kase yoğurt
    1 yemek kaşığı (tepeleme) un

    Yapılışı :
    Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur; kıyılmış sarımsaklar eklenip kavrulur. Sıcak suda bekletilip suyu süzülmüş sebze kuruları ve rendeleniş patates eklenip bir süre daha kavrulur; et suyu ve sıcak su eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çukur bir kapta un, limon suyu ve yoğurt çırpılır, biraz sıcak su eklenip ılıklaştırılır ve kaynayan çorbaya eklenip karıştırılır. Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanıp servis yapılır.

    Afiyet olsun.

    Antep Peynirli Salata


    Malzemeler :
    yarım demet semiz otu
    yarım demet roka
    2 adet salatalık
    8-10 adet çeri domates
    250 gr Antep peyniri
    zeytinyağı, limon suyu, tuz
    2-3 kaşık konserve mısır tanesi

    Yapılışı :
    Semiz otu yaprakları ve roka iyice yıkanıp kurulanır ve salata tabağına alınır. Çeri domates, salatalık dilimleri ve mısır taneleri ile süslenir. Antep peyniri küp şeklinde kesilip yapışmaz yüzeyli bir tavada yağsız olarak kızartılır ve salatanın üzerine dizilir. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz çırpılarak sos hazırlanır, salatanın üzerine gezdirilip servis yapılır.

    Afiyet olsun.

    Tereyağlı Uzun Pakla (Fasulye)



    Zonguldak Yöresine ait nefis bir fasulye yemeği; "karadeniz fasulyesi" olarak bilininen daha geniş ve etli bir fasulye türü ile pişirdim, her fasulye ile aynı lezzette olacağını sanmıyorum. Karadeniz fasulyesi bulabilirseniz denemenizi tavsiye ederim.

    Malzemeler :
    1 kg Şeker fasulye (karadeniz fasulyesi)
    3 adet kuru soğan
    2 adet domates
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    tuz
    Yapılışı :
    Fasulyeler kırılmadan uçları ayıklanır. Yıkanıp geniş bir tencereye dizilir. Üzerine halka halka kesilmiş soğan ve domates dilimleri dizilir. Şeker ve tuz serpilip su eklenir . Hiç karıştırmadan kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.  Pişen fasulyenin üzerine eritilmiş kızgın tereyağ dökülüp servis yapılır.

    Afiyet olsun

    Badalan Fasulye Pilaki


    Badalan fasulyeyi taze barbunyanın beneksiz olanı ya da kuru fasulyenin taze hali şeklinde düşünebilirsiniz; çok lezzetli ve çok çabuk pişiyor, mevsimi geçti galiba bu hafta pazarda göremedim:((

    Malzemeler :
    1 kg. badalan fasulye
    1 adet kuru soğan
    2 adet havuç
    4-5 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 çay bardağı zeytinyağı
    tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şeker

    Yapılışı :
    Badalan fasulyenin kabukları ayıklanır ve bir taşım kaynatılarak suyu dökülür. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavrulur; kıyılmış sarımsaklar ve verev doğranmış havuç eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar eklenip kavurulur, fasulyeler de tencereye alınıp karıştırılır ve yeterince sıcak su eklenip, toz şeker atılıp tuzu ayarlanır, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.

    Afiyet olsun.