Disable Copy And Past

24 Ocak 2017 Salı

El Açması Patatesli Börek




Malzemeler :

5 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su

İçine:
4-5 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, pulbiber, karabiber

Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp soyulur, sıcak iken çatalla ezilip püre yapılır. Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur, salça eklenip kavurmaya devam edilir. Ezilen patatesler eklenip karıştırılır; tuz ve baharatlar eklenip 2-3 dakika kavrulur. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Yumurta, sirke, yağ, tuz, kabartma tozu eklenip aldığı kadar su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur, 15-20 dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamur 4 eşit parçaya bölünür, her parça 7 eşit bezeye bölünerek toplamda 28 beze hazırlanır. Bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır; aralarına eritilmiş margarin-sıvı yağ karışımından fırça ile sürülüp 7 tanesi üst üste dizilir, en üste yağ sürülmez. Hazırlanan 7'li beze grubu buzdolabına kaldırılır. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanır. (7'li bezeden oluşan 4 hamur grubu yapılacak) 
Buzdolabına kaldırılan ilk beze grubu tezgahın üzerine alınır, oklava ile biraz açılır, üzerine fırça ile yağ sürülüp elle çekiştirerek açılabildiği kadar açılır. "D" şeklinde ortadan ikiye bölünür. Kesilen yufka parçalarından birinin geniş tarafına patatesli harç yerleştirilir ve rulo şeklinde sarılır. İstenilen büyüklükte dilimlere bölünüp tepsiye dizilir. Yufkanın kalan yarısı ve diğer hamur grupları da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine kalan yağ fırça ile sürülür. Buzdolabında 3-4 saat bekletilip 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Not : Hazırladığınız börekleri pişirmeden aralıklarla bir tepsiye dizip buzlukta dondurduktan sonra poşetleyerek saklayabilir, buzluktan aldıktan sonra 15-20 dakika bekletip pişirebilirsiniz. Ben vaktim olduğu zamanlarda hazırlayıp donduruyorum, büyük kolaylık oluyor.

Afiyet olsun.

17 Ocak 2017 Salı

Limonlu Pamuk Kek


Malzemeler :
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
4-5 yemek kaşığı limon suyu
2,5 su bardağı un

Yapılışı :
Yumurtalar derin bir kaba kırılır; toz şeker eklenip şeker eriyinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ, limon suyu ve süt eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir, yavaşça karıştırılır. Limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. (Yaklaşık 50 dakika pişirdim, fırına ve kek kalıbının derinliğine göre pişirme süresi değişebilir.) Kürdan testi yapılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıptan çıkarılır, isteğe göre üzerine pudra şekeri elenip dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
Kaynak : http://ye-mek.net/tarif/limonlu-pamuk-kek

30 Aralık 2016 Cuma

Siyez Unlu Ekşi Maya Ekmek




 Malzemeler :
1 su bardağı ekşi maya (Yapılışını burada anlatmıştım.)
1 adet orta boy patates (Kabukları soyulup haşlanacak)
1 su bardağı siyez unu (Halk ekmek büfelerinde satılıyor)
4 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su (patatesin haşlama suyu)

Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır; üzerine haşlanıp çatalla ezilmiş ılık patates, şeker, ekşi maya eklenip aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha yoğrulur. Üzeri kapatılarak 2-3 saat mayalanmaya bırakılır. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletilir. (Akşam hazırlayıp soğuk fırında mayalanmaya bırakıyor ve sabah pişiriyorum) Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.) İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. 


Afiyet olsun.

28 Aralık 2016 Çarşamba

Mantar Kurabiye (Ocak Üstü Kalıp İle)





Hamurun bir kısmını ceviz kurabiye kalıbında pişirdim; bir taşla iki kuş:))

Malzemeler :

4 adet yumurta

1.5 su bardağı toz şeker

250 gr.  margarin

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Aldığı kadar un

Süsleme için:
2 paket bitter çikolata

Dövülmüş fındık, ceviz, vb.


Yapılışı :

Margarin ve toz şeker yoğurma kabına alınıp iyice birbirine yedirilir. Yumurtalar kırılıp eklenir. Kabartma tozu, vanilya ve aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Ocak üstü kurabiye kalıbı ocakta ısıtılır. Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır; ocak üstü mantar kurabiye kalıbındaki mantar şeklinin şapka kısmına yerleştirilir. Hamurdan tekrar parça koparılıp çubuk şeklinde yuvarlanarak mantarın sap kısmı oluşturulur.  Orta ateşte alt üst ederek pişirilir. Kurabiyeler istenilen şekilde kızarınca kalıptan çıkarılır. Hamur bitinceye kadar işlem tekrarlanır.
(Bu tarifteki fotoğraflar http://annekizmutfaktayiz.blogspot.com.tr/ un sahibi Birsel Türkmen'e aittir, emek hırsızlarına duyurulur.)
Çikolata benmari yöntemi ile eritilir. (Bir kapta su kaynatılır, üzerine suya değmeyecek şekilde başka bir kap yerleştirilir. Çikolatalar üstteki kaba kırılıp eritilir.)
Mantar kurabiyeleri şapka kısımları eritilmiş çikolataya batırılıp dövülmüş fındık, ceviz, vb. ile kaplanır. Çikolata donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

2 Aralık 2016 Cuma

El Açması Çıtır Börek (Ispanaklı-Pırasalı)



Yarısını ıspanaklı, yarısını pırasalı yaptım. Her iki malzeme ile de yapacaksanız; iç malzeme ölçüsünü yarım ölçü azaltabilirsiniz..
Malzemeler :
Hamuru İçin:
2,5 su bardağı su,
1 adet yumurta,
1,5 tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı sirke,
1 yemek kaşığı sıvı yağı,
6-6,5 su bardağı un.
Hamurun Aralarına Sürmek İçin:
125 gr eritilmiş tereyağı veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
İçi İçin:
Pırasalı malzeme:
1 kg. ince pırasa (beyaz kısımları)
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
ya da;
Ispanaklı İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça
Yapılışı : 
Pırasalı harç için;
Pırasalar yıkanıp ince doğranır. Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, pırasalar eklenip kavrulur. Pırasalar yumuşayınca karabiber ve tuzla tatlandırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyan pırasalı malzemeye bir yumurta kırılıp karıştırılır.
Ispanaklı harç için;
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır, soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.
Hamuru için
Su, yumurta, tuz, sirke ve sıvı yağ bir kaba alınıp karıştırılır. Üzerine aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamur 28 eşit bezeye bölünür, her bir beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına erimiş tereyağı-sıvı yağ karışımı sürülerek 7'şerli gruplar halinde hazırlanır, en üst yufkaya yağ sürülmez. (7 yufka üst üste konulacak, toplamda 4 tane 7'li grup olacak!) Hazırlanan hamurlar buzdolabında bekletilir. Açılan ilk yufka grubu tezgaha alınıp önce oklava ile sonra elle çekiştirerek açılabildiği kadar ince dikdörtgen şeklinde açılır. Üzerine tekrar yağ karışımı sürülüp ortadan ikiye kesilir. Yufkanın geniş tarafına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. 9-10 cm uzunluğunda dilimlenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yufkanın kalan diğer yarısı ve dolapta bekleyen diğer yufka grupları da da aynı şekilde hazırlanır. Hazırlanan böreklerin üzerine kalan yağ sürülür. (Kalmadıysa biraz daha tereyağı eritip sıvı yağla karıştırarak kullanabilirsiniz.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika, börekler iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.
Not : Börekler pişirilmeden buzlukta saklanabilir, buzluktan çıkardıktan sonra çözülmeden tepsiye dizip pişirebilirsiniz.

1 Aralık 2016 Perşembe

Cevizli Üzümlü Rulo Kurabiye



Malzemeler :

125 gr oda sıcaklığında tereyağı,

1 adet yumurta (akı içine sarısı üzeri için),

1 çay bardağı yoğurt,

3 yemek kaşığı pudra şekeri,

1 paket kabartma tozu (10 gr),

aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

İçine;
1 çay bardağından az kuru üzüm,
1 çay bardağı ceviz,
3 yemek kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tarçın.
Üzerine;
Yumurta sarısı
Yapılışı :
Üzümü, cevizi, tarçını ve şeker robotta çekilerek iç malzemesi hazırlanır. 
Tereyağı, yumurta akı, yoğurt, pudra şekeri ve kabartma tozunu yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlana hamur 4 eşit bezeye bölünür. Bezelerden ilki dikdörtgen şekilde (0,5 cm. kalınlığında) açılır. Geniş kenarına üzümlü harç yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Bıçak yardımıyla istenilen büyüklükte 83-4 cm) dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp çatalla çizik atılarak şekil verilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.
Kaynak : http://www.yemektarifleri-sitesi.com

22 Kasım 2016 Salı

Kabak (Balkabağı) Kıvırması (Tatlı Börek)



Zonguldak'ın yöresel lezzetlerinden biri, üzerine şerbet dökenler de var ama  ben bu halini daha çok seviyorum. 
Malzemeler :
Hamuru için;
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
2 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
Bir fiske tuz
Aldığı kadar un

İçine;
2 kilo bal kabağı
2 su bardağı ceviz
2 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı toz şeker

Açmak için;
nişasta

Arasına sürmek için;

1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :

Yumurtalar, bir fiske tuz, su, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu yoğurma kabına alınır ve karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, üzeri örtülür. Hamurdan mandalina büyüklüğünde beze kopartılır, nişasta yardımıyla açılabildiği kadar ince yufka açılır. (baklava yufkası kadar da ince olmasın!) Yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürülüp, rendelenmiş bal kabağı serpiştirilir.  Kabağın üzerine yufka başına 2-3 yemek kaşığı toz şeker gezdirilir. Ceviz ve tarçın serpiştirilir. Hazırlanan yufka rulo şeklinde sarılır, rulonun uçları ters yöne döndürülerek hafifçe burulur, sonra kendi etrafında döndürülür. (Gül böreği gibi) İlk parça yuvarlak fırın tepsisinin ortasına yerleştirilir. Kalan hamur da aynı şekilde hazırlanıp ortadaki rulonun etrafına dolanır. Bütün hamur bitince üzeri yağlanıp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

İlk sıcaklığı geçince servis yapılır. Bekleyince çıtırlığını kaybediyor ama bence iki hali de güzel:))

Afiyet olsun.

İsteğe göre dikdörtgen fırın tepsisinde rulolar yan yana dizilerek de yapılabilir.

2 Kasım 2016 Çarşamba

Un Helvası


Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1,5 su bardağı un
3/4 su bardağı sıvı yağ (Yarım su bardağından biraz fazla)
1/2 su bardağı iri kırılmış ceviz

Yapılışı :
Su ve toz şeker bir tencereye alınır, bir taşım kaynatılıp ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Sıvı yağ yapışmaz yüzeyli, geniş bir tencereye alınıp ısıtılır. Un eklenip 25-30 dakika sürekli karıştırılarak, unun rengi sütlü kahve rengini alıncaya kadar kısık ateşte kavrulur. Son 5 dakika cevizler eklenip birlikte kavrulur. Ilık hale gelen şerbet tencereye eklenip hızlıca karıştırılır. Şerbetini iyice çekince ocaktan alınıp tencerenin kapağı örtülerek 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Bir kaşık yardımıyla şekil verilir, soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Ekim 2016 Salı

Tellice (Saçaklı) Mantarı Kavurması





Tellice (Saçaklı) yöreye göre değişik isimleri olan doğada kendiliğinden yetişen bir mantar türü. Çocukluğumda sonbahar geldiğinde ormandan topladığım, annemin mısır unuyla pişirdiği bu mantarı İstanbul'da yaşamaya başladığımdan beri (26 yıl) görmüyordum. Kastamonu yöresel ürünlerinin satıldığı bir facebook sayfasından sipariş verdim ama ne yazık ki mantarlar bana ulaşıncaya kadar yolda çürüdü. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile Bayrampaşa'da bulunan İnebolu Doğal Köy Ürünleri dükkanına gittim ve orada değişik organik mantar türleri ile birlikte köyden gelen organik mevsim sebze-meyvesi, bal, köy yumurtası, süt, tereyağı, köy ekmeği, vb. ürünler buldum. Cumartesi günleri öğleden sonraları ürünler Kastamu'dan taze olarak gelip satışa sunuluyor, ertesi gün de Balat'ta kurulan Kastamonulular pazarındaki tezgahta yerini alıyor. İstanbul'da yaşayıp da doğal mantarları bilen ve özleyenler için tavsiye ederim. Yine de bilmediğiniz ya da bünyenizin alışık olmadığı mantarlar konusunda dikkatli olmanızda fayda var. Geçtiğimiz Cumartesi gittiğimde tezgahta Kanlıca, fındık mantarı, sığır dili, kurtkulak, tellice çeşitleri vardı. Şimdilik Tellice ve kurtkulak mantarını denedim, bakalım bu hafta hangi çeşitler olacak. İlgilenenler için adres : Cevatpaşa Mahallesi Güvercin Sokak.No.4/1B Taşköprü Tramvay Durağı BP karşısı Bayrampaşa.

Malzemeler :
1 kg. Tellice (Saçaklı) Mantarı
1 adet kuru soğan
1 adet dolmalık kırmızı biber
1 adet dolmalık sarı biber
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı soya sosu
Tuz, kekik

Yapılışı :
Mantarlar dikkatlice yıkanır. Kaynayan tencereye alınıp haşlanır sonra suyu süzülür. Bir tavaya sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır; (Tereyağı çabuk yandığı için sonra da ekleyebilirsiniz) ve piyazlık doğranmış kuru soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Çekirdekleri çıkarılmış ve jülyen usulü doğranmış biberler, ince kıyılmış sarımsak eklenip biberler yumuşayıncaya kadar kavrulur. Haşlanıp süzülen mantarlar da eklenip bir süre birlikte pişirilir. Soya sosu ve kekik eklenir, 1-2 dakika daha pişirilir. Tuzu kontrol edilip gerekirse tuz eklenip ocaktan alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Sadece kuru soğan ile de yapılabilir.
Afiyet olsun.

Kenton’dan Pasta Süsleme Malzemeleri Serisi!


Bir süredir yeni güncelleme yapamadığım bloguma tatlı bir haberle geri döndüm. Kenton; Pasta Süsleme Malzemeleri serisiyle pasta, kurabiye, cupcake, vb. lezzetleri evinde hazırlamak isteyenlere büyük kolaylık ve çeşit sunuyor. Doğrusu ben yeni ürünleri görmek için sabırsızlanıyor, yeni tariflerle buluşmayı umuyorum.

Türk damak tadı garantisi vadeden, yılların tatlı işinde uzman markası Kenton’un ürün gamı yepyeni ve benzersiz ürünlerle genişliyor… Tüketicinin geleneksel lezzetlere olan ilgisini Trileçe, Kadayıflı Muhallebi gibi yeni ürünleriyle cevaplayan Kenton, şimdi de Pasta Süsleme Malzemeleri serisiyle sizin ve sevdiklerinizin mutlu günlerini daha da özel ve unutulmaz yapmak için yola çıkıyor.

Pasta keki, çikolata, şeker hamuru... İnsanın aklını başından alan ve girdiği her mutfağı güzelleştiren malzemeler. Sevdiklerinizle beraber ya da onlar için ev yapımı tatlılar hazırlamak ise ayrı bir keyif. Kenton da Tatlı Şefi alt markasıyla pazara sunduğu yeni ürünleri ile bu keyfi taçlandırmayı hedefliyor.

Tatlı Şefi serisinde yer alan hazır toz karışımlar, rengarenk şeker hamuru çeşitleri, yazı ve süsleme glazürleri, dekor pasta süsleri, hazır şekilli dekor şekerler, hazır pasta kaplamaları, yenilebilir mumluklar, dekor çikolatalar, gıda renklendiricileri, pastacılık kuruyemiş ve meyveleri, altın ve gümüş dekorlar ile pastacılık için gerekli olan tüm malzemeleri bünyesine katmış bulunuyor. Evimizin küçük prensleri, küçük prensesleri ve tüm sevdiklerimiz için ayrı temalı ürünler düşünülen bu ürün grubunda Prens Serisi, Prenses Serisi ve Aşk Serisi olmak üzere üç ana seri bulunuyor.

Kenton Pasta Süsleme Malzemeleri ile evyapımı pasta, kurabiye, cupcake gibi lezzetleri pratik bir şekilde hazırlarken evinizi saracak nefis kokuların keyfini çıkarabilir, sonrasında da bu eşsiz lezzetleri sevdiklerinizle gönül rahatlığıyla paylaşabilirsiniz.