Disable Copy And Past

19 Mart 2012 Pazartesi

Haşhaşlı Kurabiye



Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 adet yumurta (Sarısı içine, akı üzerine)
aldığı kadar un
Üzerine; haşhaş tohumu
Ayrıca; marmelat ya da hazır çikolata kreması (nutella, vb.)
Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır.Ortasına serçe parmağı ile bastırılıp çukur yapılır. İsteğe göre üst ya da alt kısmı önce yumurta akına sonra haşhaş tohumuna batırılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. (İsterseniz hamurun yarısına haşhaş tohumu ekleyerek de yapabilirsiniz.) 170 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişiriir. Soğuyunca ortasındaki çukurlara marmelat ya da hazır çikolata kreması (nutella, çokokrem, vb.) doldurulur.
Afiyet olsun

16 Mart 2012 Cuma

Hasıda, Haside (Pekmezli Tatlı)


Uzun zaman önce bir sitede görmüş ve yapmıştım. (http://elifintarifleri.blogspot.com/2007/12/hasida-pekmezli-cevizli-tatl.html) Evde bekleyen pekmezi değerlendirmek için tekrar yaptım ve sizlere fikir olsun diye paylaşıyorum:))
Malzemeler :
3 çay bardağı pekmez
4 çay bardağı su
3 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
¾ su bardağı iri dövülmüş ceviz
Yapılışı :
Pekmezle su karıştırılıp bir tencereye alınır. İçine un ve nişasta eklenip tahta kaşıkla iyice karıştırılır ve kısık ateşte, kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince ocak kapatılır, sudan geçirilmiş borcam tepsiye dökülür. Üzerine ceviz serpilir, kaşığın arkasıyla bastırarak cevizlerin tatlının içine gömülmesini sağlanır. Soğuyana kadar oda sıcaklığında soğuduktan sonra da 1 saat kadar buzdolabında bekletilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Mart 2012 Çarşamba

Peynirli Ispanak Topları



Malzemeler :
500 gr ıspanak
¾ su lor peyniri
1 çay bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
1 su bardağı galeta unu
2 yumurta
2 diş sarımsak
Tuz
KarabiberKızartmak için
Ayçiçeği yağı
Yapılışı :

Ispanaklar yıkanıp suları iyice süzülür ve doğranır. Peynirler, ezilmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı galeta unu, 1 yumurta, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Özleşinceye kadar yoğrulur. Karışımdan parçalar kopartılıp top şeklinde yuvarlanır. önce çırpılmış yumurtaya
sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Lezzet Dergisi

8 Mart 2012 Perşembe

Misket Kurabiye



"Dünya Kadınlar Günü" müz kutlu olsun.
Malzemeler :
1 adet yumurta
125 gr oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paketkabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
aldığı kadar un
Ayrıca;
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı :
Hamur için verilen bütün malzemeler karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve tepsiye dizilir, 180 derece fırında pişirilir. Toz şeker ve tarçın bir tabakta karıştırılır. Fırından alınan ve ilk sıcaklığı geçen kurabiyeler tarçın-şeker karışımına bulanır ve servis tabağına dizilir.
Afiyet olsun.

7 Mart 2012 Çarşamba

Böğürtlenli Turta


Malzemeler:
2.5 su bardağı un
120 gr soğuk tereyağı
1 yumurta
1 su bardağı ince çekilmiş fındık (un
halinde)
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilyaİç malzeme için
500 gr böğürtlen
1 çay bardağı pudra şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastasıüzeri için
1 yumurta akı
1 çay bardağı file badem (File fındık kullandım.)
Yapılılşı :
Un, toz şeker, kabartma tozu, vanilya ve fındık unu yoğurma kabına alınıp iyice karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açıldıktan sonra 1 yumurta, küp şeklinde doğranmış tereyağı eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Streç folyoya sarılıp buzdolabında 20 dakika dinlendirilir.
Harç için gerekli malzemeler bir kasede karıştırılır. Dinlendirilen hamurun 2/3’lük kısmı merdane yardımıyla kullanılacak kalıbın büyüklüğünde açılır. Açılan hamur margarinle yağlanmış kalıba hafif dışarı taşacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan böğürtlenli karışım
hamurun üzerine dökülüp düzgün bir şekilde yayılır. Kalan hamur da turta kalıbının büyüklüğünde açılır; malzemelerin üzeri örtülür. Hamurun kenarları kıvrılıp üzerine yumurta akı sürülür, file badem (fındık) serpilir. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Lezzet Dergisi

5 Mart 2012 Pazartesi

Ayvalı Kurabiye




Malzemeler :

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket oda sıcaklığında margarin (250 gr.)

1 paket kabartma tozu

Bir çimdik tuz

Aldığı kadar un (4,5 su bardağı)


İçine;

1 adet ayva
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kadar limon suyu
bir miktar su

1 çay kaşığı tarçın

1 kahve fincanı kuru üzüm

4 adet kuru incir


Yapılışı :
Ayvanın kabukları soyulur ve rendelenir. Toz şeker ve biraz su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine limon suyu eklenip soğumaya bırakılır. Sıcak suda bekletilip küp doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve tarçın eklenip karıştırılır.

Hamur malzemeleri karıştırılıp, yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp çay tabağı büyüklüğünde açılır. Ortasına 1 tatlı kaşığı iç malzeme yerleştirilir. Kenarlarına bıçakla 4-5 çizik yapılır. Kesilen parçalar ortada birleştirilip gül şekli verilir. (İstediğiniz şekli verebilirsiniz.) Ortalarına isteğe göre bütün fındık ya da kırık ceviz yerleştirilir. Hazırlanan kurabiyeler üzerleri fazla kızartılmadan 180 derece fırında pişirilir. Ilınınca pudra şekeri elenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

2 Mart 2012 Cuma

Nar Ekşili Pırasa Sarması







Malzemeler:
1,5 kg. iri pırasa
yarım su bardağı kadar pirinç
yarım su bardağı kadar pilavlık bulgur (göz kararı kullandım.)
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu
2 yemek kaşığı nar ekşisi sosu
tuz, kuru nane, karabiber, yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Pırasaların beyaz kısımları kesilir; yıkanıp ilk katı sıyrılarak atılır. Bıçak yardımıyla 3-4 katı kesilecek şekilde boydan boya bir çizik yapılır ve katlar ayrılır. (İçinden çıkan kısımları sarmaya uygun olmayacağı için başka yemeklerde değerlendirebilirsiniz.) Kaynar suya atılıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. Yıkanmış pirinç ve bulgurlar eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Toz şeker atılıp, tuzu ayarlanır. Nar ekşisi ve sumak ekşisi eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Haşlanmış pırasa temiz bir zemine serilir; kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilir. Üçgen şeklinde katlayarak sarma işi tamamlanır. Bir tencereye dizilien dolmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir ve dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su dökülür. Üzerine bir tabak kapatılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra isteğe göre ekşili soslardan gezdirilir. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.

Pırasalı Mısır Ekmeği



Tarifi uzun zaman önce http://semaver1.blogspot.com/ dan denedim. Ben ölçüleri göz kararı ayarladım ama orjinal tarife uyarak yaparsanız, eminim daha güzel bir lezzet olur. Hatice Hanım'a bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum. Beyaz peynir ile birlikte servis yaptım, çok beğendim. Yapılış aşamasında da içine peynir eklenebilir diye düşünüyorum, denemek lazım:))
Malzemeler:
Yarım kg. ince kıyılmış pırasa
Yarım kg. mısır unu
1 su bardağı beyaz un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı ayran
tuz
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Bütün malzemeler derin bir kapta biraraya getirilir, yoğrulur. Eğer hamur sert gibi olursa biraz daha su yardımıyla yumuşatılabilir (kıvamı biraz cıvık bir hamur olacak). Hafifce yağlanmış bir tepsiye yayılır ve 180 derecelik fırında 25dk. pişirilir, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

29 Şubat 2012 Çarşamba

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı


Malzemeler :
4-5 adet ayva
her bir ayva için 3-4 yemek kaşığı toz şeker (Ayvalar küçük olduğu için ben daha az şeker kullandım.)
1 adet elma + 1 adet ayva
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 adet çubuk tarçın
1 adet fırın poşeti
Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur, ikiye bölünüp çekirdek kısımları çıkarılır (çekirdekleri atmayın), kararmaması için su dolu bir kapta bekletilir.
1 adet ayva ve bir adet elma rendelenir.
Toz şeker geniş bir kaba alınır; sudan çıkarılan ayvaların her tarafı şekere bulanır. Bütün ayvalara aynı işlem yapıldıktan sonra kalan tozşeker, elma-ayva rendesi ve kuru üzümler karıştırlır, ayvaların ortasına doldurulur. Hazırlanan ayvalar fırın poşetine dizilir; ayva çekirdekleri ve çubuk tarçın da poşete yerleştirilip kapatılır. Kürdan yardımıyla poşetin bir kaç yerinden delik açılır. 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Soğuyunca isteğe bağlı kaymak ya da kremşanti ile servis yapılır. (Ben sade servis yapmayı tercih ettim.)
Afiyet olsun.

25 Şubat 2012 Cumartesi

Havuçlu Kek






Malzemeler :

4 adet yumurta

1 su bardağı rendelenmiş havuç

1,5 su bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvı yağ

2 su bardağı un

1 su bardağı iri kırılmış ceviz

6-7 adet kuru incir

1 kahve fincanı kuru üzüm

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çimdik toz karanfil

1 paket kabartma tozu


Yapılışı :

Yumurtalar ve tozşeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Rendelenmiş havuç, ceviz ve sıvıyağ eklenip karıştırılır. Un, tarçın, toz karanfil ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenip hamur pürüzüz oluncaya kadar karıştırılır. Küp şeklinde doğranmış incir ve kuru üzüm eklenir. Yağlanmış kek kalıbına dökülerek 160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve üzerine pudra şekeri elenir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.