Disable Copy And Past

13 Aralık 2010 Pazartesi

Perde Pilavı



Uzun zamandır denemek istiyordum ama uygun tencerem olmadığı için şimdiye kadar yapmamıştım. Sevgili Sevil'in facebook'ta paylaştığı bir gönderiye yapılan yorumda "perde pilavı tenceresi" satılan bir yerin linki verilmişti; hemen sipariş verdim ve yaaaaptımmm!! Sevil'e bu vesile ile tekrar çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı iç kabukları soyulmuş badem (sıcak suda bekletip soyabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
karabiber, yenibahar
tuz
isteğe göre kuş üzümü, dolmalık fıstık (İrem sevmediği için ben koymadım)
3 su bardağı tavuk suyu
Hamuru;
2 su bardağı un
2 adet yumurta
50 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı (silme) yoğurt
tuz
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak tavuk eti haşlanır, eti kemiklerinde sıyrılarak didiklenir.
Pirin. yıkanıp; tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Yıkanıp suyu süzülür.
Pilav tenceresi ocağa oturtulur; tereyağı ve sıvı yağ dökülür. Bademler eklenip bir süre kavrulur. Pirinç de eklenip kavurmaya devam edilir. Tavuk suyu eklenip, tuzu ayarlanır ve pişmeye bırakılır.
Un yoğurma kabına alınır; ortasına yoğurt ve tereyağı konulur, yumurtalar kırılır, tuz eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Perde pilavı tenceresi tereyağı ile yağlanır, bademler yapıştırılır. Hamur unlanmış zeminde yufka büyüklüğünde açılır; katlanarak tencereye yerleştirilir ve tencereden dışarıya sarkacak şekilde açılır.
Demlenmiş pilava tavuk eti, karabiber ve istenilen baharatlar eklenip karıştırılır. Hamurl akaplanmış tencereye boşaltılır. Kenardan sarkan hamurla tencerenin üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Aralık 2010 Cuma

Üç Biberli Et


Kurban etiyle yaptığım bu lezzetli yemeği "Kurban Bayramı Sofraları" etkinliği için http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ arkadaşımıza gönderiyorum.



Malzemeler :

750 gr. jülyen usulü doğranmış kırmızı et

1 adet kırmızı dolmalık biber (California biberi)

1 adet sarı dolmalık biber (California biberi)

1 adet yeşil dolmalık biber

1 paket kültür mantarı

2 adet domates

1 adet büyük boy soğan

3-4 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

tuz, kekik

kaşar peyniri rendesi


Yapılışı :

Mantarlar yıkanıp, limonlu suda bekletilir. Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Et de tencereye alınıp, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Önce yemeklik doğranmış soğan, sonra jülyen doğranmış biberler ve dilimlenmiş mantar eklenip kavurmaya devam edilir. Küp doğranmış domates ve dilimlenmiş sarımsaklar da eklenip, karştırılarak bir süre pişirilir. Sonra salça ve sıcak su eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve kekikle tatlandırılır. İsteğe göre bir fırın kabına dökülüp, üzerine kaşar serpilir ve kaşar eriyinceye kadar fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Gelin Hanım Tatlısı

Bir gazetenin çok uzun süre önce verdiği yemek ekinden denedim.

Malzemeler :
500 gr. Kuru kayısı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı haşlanmış pirinç
2 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
6 adet karanfil
1 adet havuç rendesi
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı hindistancevizi

Yapılışı :
Kayısılar akşamdan suya konulur. Ertesi gün iyice yıkanıp 5 dakika haşlanır, suyu süzülerek soğutulur.
Haşlanmış pirincin içine 1 yemek kaşığı şeker, ince rendelenmiş havuç, ceviz, robottan geçirilmiş üzüm ve tarçın eklenip karıştırılır. Bu karışımdan misket büyüklüğünde alınıp kayısıların arasına doldurulur ve kayısılar cam bir fırın kabına dizilir. Üzerine toz şeker serpilir, karanfiller eklenir ve 1 bardak su ile 2 yemek kaşığı margarin konulur. Üzeri folyo ile kapatılıp fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir. Tatlı soğuyunca Hindistan cevizine bulanıp tabağa dizilir. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hindistancevizli Fındıklı Kurabiye


Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi
3 yemek kaşığı toz fındık
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar nişasta
Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınıp, karıştırılır. Aldığı kadar nişasta eklenip, ele yapışmayan, kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

7 Aralık 2010 Salı

Pırasalı Kiş (Milföy ile)


Malzemeler :
9 adet kare milföy hamuru
1 kg pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
tuz
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Pırasalar ayıklanıp, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır, pırasalar eklenir ve kapağı kapalı olarak kendi suyuyla pişirilir. Pırasalar iyice yumuşayınca salça eklenir ve tuzu ayarlanır. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Milföy hamurları enine ve boyuna 3'lü gruplar halinde ve hafifçe birbirinin üstüne gelecek şekilde tezgaha dizilir. Bir oklava yardımıyla biraz açılır; yağlı kağıt serilmiş yuvarlak, küçük bir fırın kabına yerleştirilir, kenar fazlalıkları kesilir. (Kesilen hamur parçalarını şekilli kalıplarla kesip, kişin üzerini süslemek için kullanabilirsiniz) Milföy hamurunun üzerine pırasa boşaltılıp, kaşık yardımıyla düzgünce yayılır. Yumurta ve süt çatal yardımıyla iyice çırpılıp, pırasanın üzerine gezdirilir; kaşar rendesi serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Aralık 2010 Pazartesi

Pancar Salatası


Malzemeler:
1 kg. kırmızı pancar
Tuz, zeytinyağı ve sirke

Yapılışı :
Pancar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve kabukları soyulur. İstenilen şeklide dilimlenerek servis tabağına dizilir. Sirke, zeytinyağı ve tuz bir kasede çırpılır ve pancarların üzerine gezdirilir. İsteğe göre pancarın yaprakları da sıcak suya batırılıp çıkarılarak salataya eklenebilir. Maydanoz yaprağı ve turpla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

30 Kasım 2010 Salı

Balkabaklı Pasta



Daha önce yayınladığım balkabaklı pasta ile aynı tarif, bu sefer tart jöle kullanmadım, süslemede krem şanti kullanmayı tercih ettim. Kırşehir'den bayram dönüşü getirdiğimiz, kayınvalidemin bağında yetiştirilen kabaklarla yaptım. Kayınvalidem bizim için ayırmış, kimseye vermemiş. Kabakların rengi biraz açıktı ama tadı harikaydı. Yetiştirenlerin emeğine sağlık, tekrar teşekkür ediyorum.

29 Kasım 2010 Pazartesi

Ayvalı Bisküvi Pastası

Ayva Lokumu yapmak için işe başladım ama ayva püresinin kıvamını tutturamayınca bisküvi ekleyip pasta yaptım. Çok hafif ve güzel bir pasta oldu.

Malzemeler :
3 adet iri ayva
2,5 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 çimdik kırmızı gıda boyası
1 paket petibör bisküvi
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Süslemek için;
toz fıstık, ince çekilmiş fındık, damla çikolata, hindistancevizi, vb.

Yapılışı :
Ayvaların kabukları soyulur; çekirdek kısımları çıkarılarak dilimlenir. Üzerine çıkacak kadar su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu süzülüp, blender yardımıyla püre haline getirilir. Toz şeker ve gıda boyası eklenip bir süre pişirilir. Nişasta yeterince su ile inceltilip kaynayan ayva püresine eklenir ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilip, soğumaya bırakılır.
Baton bir kek kalıbına streç film serilir. Ayva püresinden biraz dökülür ve kalıba yayılır, ceviz serpilir. Bir kat bisküvi dizilir. Tüm malzeme bitinceye kadar bir kat bisküvi, bir kat ayva püresi, ceviz şeklinde işleme devam edilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Ters çevrilerek kalıptan çıkarılır, üzeri istenilen şekilde süslenip, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Kasım 2010 Cuma

Fındıklı Bohça Baklava

Ben fındıklı yaptım ama bütün Antapfıstığı daha çok yakışıyor, yapmak isteyenlere kolay gelsin. Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum, bayram dönüşü görüşmek üzere.... Benim gibi yollara düşecek olanlara "hayırlı yolculuklar" diliyorum. Allah herkesi gideceği yere sağ salim ulaştırsın, evine dönmeyi nasib etsin. Sevgilerimle...

Malzemeler :
500 gr. Hazır baklavalık yufka
250 gr. Tereyağı
Yeterince iri çekilmiş fındık

Şerbeti;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı :
Şeker ve su bir tencerede karıştırılıp 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Tereyağı bir tavada eritilir.. Yufkalardan aralarına fırça ile tereyağı sürülerek 15’li gruplar yapılır. 8x8 cm kareler kesilir, ortasına fındık yerleştirilip bohça şeklinde kapatılır. Bütün yufkalar bitene kadar işleme devam edilir, hafifçe yağlanmış tepsiye yan yana dizilir. Kalan tereyağı üzerlerine gezdirilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Şerbetini çekince fındık, fıstıkla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

İrmikli Şöbiyet


Malzemeler:
16 adet baklavalık yufka
150 gr. Tereyağı

İçine;
1 kutu (200ml.) krema
1 su bardağı ince irmik
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı hindistancevizi

Şerbeti;
2 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu

Süslemek için;
Toz Antep fıstığı

Yapılışı :
Krema, irmik ve toz şeker bir tencereye alınır.
Koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır. Hindistancevizi eklenip karıştırılır.
Yufkalar 8’erli gruplara ayrılır. 8 yufka aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste konulur. 10x10 cm.’ lik kareler halinde kesilir.Karelerin ortasına iç malzemeden 1 yemek kaşığı yerleştirilir ve üçgen şeklinde kapatılır; üzerine tekrar tereyağı sürülür. Diğer yufka grubuna da aynı işlem uygulanır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Toz şeker ve su bir tencereye alınıp karıştırılır. 6-7 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır; ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Soğuyunca toz fıstıkla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.