Uzun zamandır denemek istiyordum ama uygun tencerem olmadığı için şimdiye kadar yapmamıştım. Sevgili Sevil'in facebook'ta paylaştığı bir gönderiye yapılan yorumda "perde pilavı tenceresi" satılan bir yerin linki verilmişti; hemen sipariş verdim ve yaaaaptımmm!! Sevil'e bu vesile ile tekrar çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı iç kabukları soyulmuş badem (sıcak suda bekletip soyabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
karabiber, yenibahar
tuz
isteğe göre kuş üzümü, dolmalık fıstık (İrem sevmediği için ben koymadım)
3 su bardağı tavuk suyu
Hamuru;
2 su bardağı un
2 adet yumurta
50 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı (silme) yoğurt
tuz
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak tavuk eti haşlanır, eti kemiklerinde sıyrılarak didiklenir.
Pirin. yıkanıp; tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Yıkanıp suyu süzülür.
Pilav tenceresi ocağa oturtulur; tereyağı ve sıvı yağ dökülür. Bademler eklenip bir süre kavrulur. Pirinç de eklenip kavurmaya devam edilir. Tavuk suyu eklenip, tuzu ayarlanır ve pişmeye bırakılır.
Un yoğurma kabına alınır; ortasına yoğurt ve tereyağı konulur, yumurtalar kırılır, tuz eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Perde pilavı tenceresi tereyağı ile yağlanır, bademler yapıştırılır. Hamur unlanmış zeminde yufka büyüklüğünde açılır; katlanarak tencereye yerleştirilir ve tencereden dışarıya sarkacak şekilde açılır.
Demlenmiş pilava tavuk eti, karabiber ve istenilen baharatlar eklenip karıştırılır. Hamurl akaplanmış tencereye boşaltılır. Kenardan sarkan hamurla tencerenin üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.