Disable Copy And Past

24 Ağustos 2010 Salı

Patlıcan Pane

Malzemeler :
2-3 adet bostan patlıcanı
2 adet yumurta
1 su bardağına yakın un
1 su bardağı galeta unu
tuz

Kızartmak için;
sıvı yağ

Üzerine;
yoğurt, dereotu, sarımsak

Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı soyulur, 1 cm kalınlığında dilimlenir. Tuzlu suda diri kalacak şekilde bir süre haşlanır, suyu süzülüp soğumaya bırakılır.
Yumurtalar bir kaseye kırılır; bir çimdik tuz atılıp çatalla çırpılır. Soğuyan patlıcan dilimleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulanıp; kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür.
Kıyılmış dereotu ve ezilmiş sarımsaklar yoğurda eklenip karıştırılır. Patlıcanların üzerine dökülerek servis yapılır.

Not : Ben daha önce hazırladığım Haydariyi patlıcan dilimlerinin arasına koyarak servis yaptım. İsterseniz aralarına domates ve kaşar dilimleri koyarak kaşar eriyinceye kadar fırında tutabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Rokalı-Közlenmiş Biberli Haydari



Malzemeler :
500 gr. süzme yoğurt
3 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
2 adet közlenmiş kırmızı biber
5-6 yaprak roka
5-6 dal dereotu
1-2 diş sarımsak
kuru nane, kimyon, tuz
Üzerine;
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı :
Yıkanıp kurulanan roka, dereotu ve közlenmiş biberler bıçakla incecik kıyılır. Ezilmiş sarımsak ve beyaz peynirle birlikte süzme yoğurda eklenip karıştıılır. Tuz, kuru nane ve kimyon eklenip tatlandırılır. Bir tavaya sıvı yağ ve toz biber alınıp kızdırılır; hazırlanan haydarinin üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

23 Ağustos 2010 Pazartesi

Erikli Kek


Malzemeler :
4 adet yumurta
125 gr. yumuşak margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
4 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 yemek kaşığı nişasta
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
7-8 adet erik
1-2 yemek kaşığı toz şeker
Üzerine;
bal ya da kayısı reçeli, toz fıstık
Yapılışı :
Pudra şekeri ve yumuşak margarin mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt, limon kabuğu rendesi ve hindistan cevizi eklenip karıştırılır. Nişasta, kabartma tozu ve un birlikte elenerek karışıma eklenir, iyice karıştırılır. Yuvarlak bir kek kalıbı margarinle yağlanır, dilimlenmiş erikler dizilir. Üzerine toz şeker serpilir. Kek hamuru eriklerin üzerine düzgünce yayılır. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkarılır, üzerine kayısı reçeli ya da bal sürülür. Toz fıstıkla süslenip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Ağustos 2010 Cuma

Domates Soslu Biber Kızartması

Her evde sık sık yapılan bir kızartma ama Çaycuma'dan dönerken annemin bahçesinden toplayıp getirdiğim inanılmaz lezzetli biberler ve domateslerle yaptığım için paylaşmak istedim. Aslında bu biberleri toplarken tuza batırıp kahvaltıda çıtır çıtır yemeyi planlamıştım ama malum Ramazan ayındayız. Ben de kızartma yaparak değerlendirdim, bir kısmı da turşu yapılarak kış hazırlığı oldu. Evde Actifry olduğunu unutup kızartma tenceresinde yaptım ama eğer varsa Actifry ile çok daha kolay şekilde kızartabilirsiniz.

Malzemeler :
500 gr. taze biber (çarliston, sivri ya da köy biberi)
4-5 adet domates
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Biberler yıkanıp kurulanır. Bir kızartma tenceresine sıvı yağ alınıp ısıtılır ve biberler tencereye alınıp çevrilerek kızartılır. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır.
Domatesler rendelenir, sarımsaklar ince doğranır. Bir tencereye domates rendesi, sarımsaklar, şeker, tuz ve biraz yağ alınarak kaynatılır. Koyulaşıp sos kıvamını aldığında sirke ilave edilir. Kızartılan biberler sosa eklenip bir taşım daha kaynatılır ya da hazırlanan sos biberlerin üzerine dökülür. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre üzerine yoğurt da dökülebilir.

Afiyet olsun.

19 Ağustos 2010 Perşembe

Patlıcanlı Milföy Böreği






Malzemeler :

2 adet kemer patlıcanı

1 adet kuru soğan

150-200 gr. kıyma

tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

10-12 adet kare milföy hamuru

Üzerine;

yumurta sarısı, susam

Yapılışı :

Patlıcanlar ocakta közlenir. Limonlu suda bekletilip kabukları temizlenir ve bıçakla ince kıyılır.

Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır ve yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilip; kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Patlıcanlar eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Ocak kapatılıp, iç malzeme soğumaya bırakılır.

Milföy hamurları buzluktan çıkarılıp oda sıcaklığında çözülmeye bırakılır. Ortada 2 parmak kadar kesilmemiş hamur bırakılarak karşılıklı iki kenarı bıçakla eşit aralıklı şeritler halinde kesilir. (Bakınız aşağıdaki fotoğraf) En uçtaki şeritler karşılıklı olarak tutulup ortada birleştirilir ve kayık şekli verilir. Ortasına hazırlanan iç malzeme paylaştırılır. Kalan şeritler karşılıklı olarak örgü şeklinde iç malzemenin üzerine kapatılır. Hazırlanan böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Şeftalili İrmik Tatlısı




Herkesin bildiği irmik tatlısı. İftarda canım serin ve hafif bir tatlı isteyince evde bulabildiğim malzemelerle bu tatlı (pasta) ortaya çıktı.

Malzemeler :
9 yemek kaşığı irmik
12 yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya

Üzerine;
1 paket Dr. Oetker vanilyalı dolgu kreması (Evde pişireceğiniz bir krema da olabilir.)
3 çay bardağı soğuk süt
1 paket tart jöle
2 adet şeftali
üzüm taneleri
toz fıstık

Yapılışı :
Bir tencereye toz şeker ve irmik alınır, süt ve limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca margarin ve vanilya eklenir. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince tencere ocaktan alınır. Bir tart kalıbına ya da yuvarlak bir fırın kabına dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir, soğumaya bırakılır. Dolgu kreması üzerindeki tarife göre hazırlanıp, soğuyan irmik tatlısının üzerine yayılır. Üzerine dilimlenmiş şeftaliler ve istenilen meyveler dizilir.
Tart jöle paketin üstündeki tarife göre hazırlanır. Ortadan başlanarak meyvelerin üzerine dökülür. Toz fıstıkla süslenir ve buzdolabında dinlendirilir. Dilimlenip soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Tavuk Şiş Pane




İzmir'e gitmeden önce İzmirli bir blogcu olan miskokulu lezzetler Mine arkadaşımdan denediğim nefis bir tarif. Tarifin orjinalinde şişlere tavuklarla birlikte dilimlenmiş havuç ve patatesler de takılmıştı, ben tavukları sade olarak pane yapmayı tercih ettim, yanına da patates ve biber kızartarak servis yaptım. Tarif için çok teşekkürler Mine Hanım.


Malzemeler :
500 gr. iri kuşbaşı şeklinde doğranmış tavuk göğsü
Marine etmek için;
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı soya sosu
tuz
istenilen baharat çeşitleri (Ben Kotanyi tavuk harcı kullandım.)
Pane için;
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Tavuk etleri; süt, soya sosu, baharat ve tuzla karıştırılıp 4-5 saat marine edilir. Marine edilen tavuk etleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulanarak çöp şişlere takılır. Tavuk etlerinin hepsi bitinceye kadar işleme devam edilir. İsteğe göre kızdırılmış yağda önce dilimlenmiş patatesler, sonra da hazırlanan çöp şişler kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzdürülür. İsteğe göre salata ve patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Soğuk Pasta


Bu tarifimle ben de sezon finali yapan arkadaşlarıma katılıyor ve "Soğuk birşeyler olsun" etkinliği için atölyemis arkadaşıma gönderiyorum. Bol bol serinleten tariflerin olduğu güzel bir etkinlik diliyorum. İrem'in yorumu "Carte d'or'un dondurmalı pastası gibi oldu"

Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 paket burçak bisküvi (istediğiniz bir bisküvi çeşidi olabilir ama burçak ayrı bir lezzet veriyor.)
1 su bardağı çekirdeksiz vişne
1 çay bardağı damla çikolata
Sülemek için;
meyveli ya da çikolatalı sos, fındık, fıstık, vb.
Yapılışı :
Un, şeker ve süt tencereye alınarak süreklü karıştırılır ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Kremşantiye süt eklenip mikser yardımıyla çırpılarak hazırlanır. İyice soğumuş olan muhallebi ile karıştırılır. İçine kırılmış bisküviler, damla çikolata ve vişne taneleri eklenip karıştırılır. Kek kalıbına dökülüp buzlukta 3-4 saat donmaya bırakılır. Buzunu çözmeden dilimlenerek ve istenilen soslar ya da malzemelerle süslenerek servis yapılır. İsteğe göre küçük muffin kalıplarına paylaştırılıp dondurularak tek kişilik porsiyonlar halinde de hazırlanabilir.
Afiyet olsun.

13 Temmuz 2010 Salı

Şeftalili Kek


Son günlerde blogcu arkadaşlarımda şeftalili kek tarifleri görüyordum. Ben de evdeki şeftalileri kendi yorumumla kek yaparak değerlendirdim. Tadına bakan herkes çok beğendi.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
2 su bardağı un
2 adet şeftali
1 çay bardağı iç kabukları ayıklanmış badem (Bademlerin kabuklarını bir süre sıcak suda bekletip soyabilirsiniz)
1 kahve fincanı kuru üzüm
Üzerine;
şeftali ya da kayısı reçeli
Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir.Un, kabartma tozu, tarçın ve karanfil birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır.
Margarinle yağlanmış yuvarlak bir kalıba dilimlenmiş şeftaliler ve bademler dizilir, kuru üzüm serpilir. Üzerine kek hamuru dökülüp 150-160 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Kek batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters çevrilir ve kek kalıptan çıkarılır. Üzerine tanesiz kayısı reçeli sürülüp dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Ispanaklı-Mantarlı Pizza-Börek




Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
3/4 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı su
3/4 çay bardağı sıvı yağ
İç malzeme;
500 gr. ıspanak
500 gr kültür mantarı
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, kırmızı pulbiber
limon suyu
Üzerine;
rendelenmiş kaşar peyniri
yumurta sarısı
Yapılışı :
Mantarlar temizlenip yıkanır ve dilimlenir. Limonlu suda 10 dakika kadar haşlanır, suyu süzülür.
Ispanak iyice yıkanıp suyu süzülerek yemeklik doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Ispanaklar eklenip kavurmaya devam edilir. Ispanaklar iyice sönünce mantar eklenir. Tuz ve kırmızı pulbiberle tatlandırılıp bir süre pişirilir. Ocak kapatılıp soğumaya bırakılır.
Süt, su ve sıvıyağ çukur bir kapta karıştırılıp sos hazırlanır.
Yuvarlak küçük bir fırın kabına yağlı kağıt serilir. Birinci yufka kenarları dışarı sarkacak şekilde fırın kabına yerleştirilir. Fırça ile yufkanın üzerine sos sürülür. Diğer yufka parçalara bölünüp her bir katına sos sürülerek yerleştirilir. Kenar fazlalıkları da sos ile ıslatılıp rulo şeklinde katlanıp tepsinin kenarlarına yerleştirilir. (Pizza kenarı gibi) Hazırlanan ıspanaklı karışım üzerine yayılır, kaşar peyniri rendesi serpilir. Kenardaki yufkaya yumurta sarısı sürülür ve 170-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: İsterseniz tek porsiyonluk pizza keseleri şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Bunun için; bir yufka (+) şeklinde kesilip dört eşit üçgene bölünür, sos ile ıslatılır. Geniş kenarından başlayarak yufkanın ortasına kadar rulo yapılır. Yufkanın ucundaki üçgem kısım geriye doğru katlanır. Bu kısım ortada kalacak şekilde rulu kendi etrafında döndürülerek çana şekli elde edilir. Ortasına iç malzeme, üzerine kaşar peyniri rendesi, kenarlarına yumurta sarısı sürülerek pişirilir.
Yufka sayısı artırılıp büyük tepside de yapılabilir, zevkinize bağlı.
Afiyet olsun.