Disable Copy And Past

19 Mart 2010 Cuma

Çikolatalı-Meyveli Pasta


Yapım ve süsleme aşamasında yaşadığım bazı aksiliklerden dolayı görüntüsü istediğim gibi olmasa da tadı oldukça güzel bir pasta oldu.
Pandispanya için;
1 paket hazır pandispanya karışımı (Dr. Oetker)
4 adet yumurta
5-6 yemek kaşığı su
2,5 yemek kaşığı kakao (evde yeterli miktarda kakao kalmadığı için çikolatalı puding ekledim.)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket vanilyalı hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt + 50 gr. yumuşak margarin (Kremayı hazırlamak için)
Üst kreması;
1 çay bardağı çiğ krema
120 gr. bitter çikolata

Arasına ;
muz

Üzerine;
Muz ve frambuaz
1 paket tart jöle
Yapılışı :
Çırpma kabına yumurtalar kırılıp, mikser yardımıyla çırpılır. Pandispanya karışımı, kakao, su ve sıvıyağ eklenip 7-8 dakika çırpılır. Yağlanmış daire şeklindeki kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir, soğumaya bırakılır.50 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.) mikser yardımıyla çırpılır. Hazır pasta kreması (Dr. Oetker kakaolu pasta kreması kullandım.) ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika çırpılır, bir kenara alınır.Pandispanya 2 ya da 3 kat olacak şekilde kesilir. Gerekirse süt ile ıslatılır. (Ben ıslatmadım.)Hazırlanan kremadan sürülür, dilimlenmiş muzlar dizilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile üzeri düzgünce sıvanır. Krema bir kapta ısıtılır, çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince pastanın üzerine gezdirilir. Pasta paketin üzerindeki tarife göre hazırlanmış jöleye batırılan meyvelerle isteğe göre süslenip, buzdolabında bir gece dinlendir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

Tavuk Şiş (Fırın Poşetinde)

Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.
Malzemeler :
500-600 gr. tavuk göğüs eti
1 adet orta boy soğan
5-6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı soya sosu (olmasa da olur)
tuz, karabiber, kekik, kırmızı pulbiber
3-4 adet domates
5-6 adet yeşil biber
Yapılışı :
Tavuk eti yıkanıp, kuş başından biraz daha iri doğranır. Soğanlar piyazlık, sarımsaklar minik minik doğranır. Bir kaba tavuk eti, soğan-sarımsak, salça, yoğurt, zeytinyağı, soya sosu, tuz ve baharatlar alınıp iyice harmanlanır ve buzdolabında 2 saat kadar dinlendirilir. Tavuk etleri soğanlardan temizlenip çöp şişe domates-biber dilimleriyle birlikte takılır. Fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un dökülüp, sallanır. Hazırlanan şişler poşete yerleştirilir. Poşetin ağzı kapatılıp, kürdanla birkaç delik açılır ve poşet bir fırın kabına yerleştirilip, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
(Yanına bol kırmızılı bulgur pilavı çok yakışır ama İrem bulgur yemediği için ben pirinç pilavı yaptım.)
Afiyet olsun.

17 Mart 2010 Çarşamba

Fındıklı-Kahveli Kurabiye





Tarifi Hatice Hanım 'ın sayfasından aldım. Kendisinin de önerilerini dikkate alarak bazı değişiklikler yaptım. İkram ettiğim arkadaşlarım tarafından çok beğenildi.

Malzemeler :
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 adet yumurta (birinin akı üzeri için ayrılır.)
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı )
1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)

1 paket vanilya
2-3 tatlı kaşığı granül kahve


Üzeri için:

çekilmiş fındık, yumurta akı

Yapılışı :

Pudra şekeri ve tereyağı yoğurma kabına alınarak iyice karıştırılır. Yumurtalardan birinin akı ayrılıp, kalanı karşıma eklenir. Azar azar un ve kabartma tozu eklenir ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Granül kahve eklenip, fazla ezmeden hamura yedirilir. (Hamurun yarısı ayrılıp, kahve eklemeden, ceviz büyüklüğünde yuvarlanıp, önce yumurta akına sonra fındığa bulanarak da şekil verilebilir.) Kahveli hamurdan portakal büyüklüğünde parça kopartılıp, biraz kalınca bir rulo yapılır. Hazırlanan rulo verev şekilde dilimlenir. Önce yumurta akına, sonra fındığa batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Bakla

Baharın müjdecisi olarak bilinen baklayı da pişirdim ama daha baharın geldiği yok :((

Malzemeler :
1 kg. taze bakla
1 adet orta boy kuru soğan
1 demet dereotu
1/2 limon
2 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
Yapılışı :
Baklalar ayıklanıp tuzlu suya atılır. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanmış baklalar eklenip bir süre kavrulur. Un, limon suyu, tuz, şeker ve ince kıyılmış dereotu eklenip, tencere arada bir sallanarak baklaların kendi suyuyla bir süre daha pişirilir. Yeterli miktarda su eklenip, baklalar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kıyılmış deretotu dökülerek, soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

16 Mart 2010 Salı

Pırasa Çullaması


Zeytinyağlı Pırasa Sarması 'ndan artan pırasaları bu şekilde değerlendirdim. Tarifini Gazetelerin uzun zaman önce verdikleri bir yemek dergisi ekinden aldım. Kıymalı pırasa yemeği sevmeyenler için değişik bir seçenek olabilir.

Malzemeler :
1 kg. pırasa
1 adet soğan
250-300 gr. kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
kızartmak için
3-4 yemek kaşığı un
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
tuz

Yapılışı :
Pırasalar 4-5 cm. uzunluğunda doğranır. Tuzlu kaynar suya atılarak dağılmayacak dirilikte haşlanır, süzgece alınır, suları süzülür.
Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır. Geniş bir kapta un ve tuz karıştırılır. Pırasalar önce una sonra yumurtaya bulanarak kızgın yağda her iki tarafı da altın rengi olacak şekilde kızartılır, fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır, geniş bir tencereye dizilir. (Ben fırında yaptığım için fırın tepsisine dizdim.)
Yemeklik doğranmış soğan ve sıvıyağ bir tencereye alnır ve kavrulur. Kıyma da eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Salça, tuz ve karabiber eklenip, pırasanın haşlama suyundan 1 kepçe kadar eklenir ve 5 dakika kadar kaynatılır.
Hazırlanan kıymalı sos pırasaların üzerine yayılır. Gerekirse biraz daha su eklenip, ocakta 10 dakika kadar pişirilir.
(Ben üzerine domates dilimleri yerleştirip, fırında pişirdim.)
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Pırasa Sarması


Malzemeler :
2 kg. kalın pırasa
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
2 adet domates
1 tutam dereotu, maydanoz
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı toz şeker
tuz, kuru nane, yenibahar, karabiber, kırmızı pul biber
1 adet limon
Yapılışı :
Pırasaların ilk katı çıkarılıp atılır ve pırasalar yıkanır. Beyaz kısımları uzunca kesilip, bıçakla uygun kalınlıktaki dört beş katı boydan boya çizilerek çıkartılır. (İç kısımları ve yeşil kısımları başka bir yemekte kullanılmak üzere ayrılır.) Kaynar suya atılarak haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Yemeklik doğranmış soğan ve zeytinyağı bir tencereye alınarak, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülen pirinçler de eklenip bir süre kavrulur. Rendelenmiş domates, tuz, şeker ve baharatlar eklenip bir süre pişirilir. Pilav ölçüsünün yarısı kadar su eklenip, pirinçler suyu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve yarım limonun suyu eklenip soğuması için beklenir.
Haşlanan pırasa düz bir zemine açılır, bir ucuna iç malzemeden uygun miktarda yerleştirilir ve üçgen şeklinde pırasanın sonuna kadar katlanarak sarma işlemi tamamlanır. Tencereye dizilen sarmaların üzerine tuz, zeytinyağı ve yarım limonun suyu gezdirilir. Sarmalarla aynı hizada su eklenerek üzerine bir tabak kapatılır. Önce orta ısılı ateşte, kaynamaya başlayıncada kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerektiğin de tencereye kaynar su eklenir. Soğuyunca limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.


15 Mart 2010 Pazartesi

Mantarlı-Közlenmiş Kırmızı Biberli Börek



Sevgili Hilal 'in sayfasında gördüğüm Pazılı Kuru Börek tarifini ilk gördüğüm gün bu böreği yaptım. İç malzemesinin pazılı olması gerekiyordu ama ben markette pazı bulamayınca mantarlı olarak denedim. Pazılı olarak da en kısa zamanda tekrar yapacağım. Tarif için Hilal' e teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
3 su bardağı su (2 su bardağı kullandım.)
1/2 su bardağı sıvıyağ
İçine ;
1 paket (400 gr.) kültür mantarı
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
1 su bardağına yakın rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, limon

Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanıp, dilimlenir ve limonlu-tuzlu suda haşlanır. Doğranmış olan kırmızı biber ve kaşar peyniri ile karıştırılır. 3 Su bardağı suya (2 su bardağı su kullandım), yarım su bardağı sıvı yağ eklenip karıştırılır. Yufkalar ortadan ikiye bölünür her parça yağlı su ile iyice yağlanır. Yufkanın geniş kenarına iç malzemeden uygun miktarda serilir, rulo şeklinde sarılır ve kendi etrafında döndürülerek tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer yufkalara da aynı işlem yapılıp, ortadaki yufkanın etrafına dolanır. (Artan sos üzerine sürülebilir.) 300 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Benim fırınım en fazla 280 derece ısınıyordu, bu yüzden 280 derecede pişirdim.)
Afiyet olsun.


12 Mart 2010 Cuma

Islak Kek


Blogcu arkadaşlardan birinde vişneli ıslak kek tarifi görmüştüm, tarifi not almadığım için kendi ölçülerime göre yaptım çok beğenildi ama en kısa zamanda blogcu arkadaşımın ölçüleriyle de denemek isterim.

Malzemeler:
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı un

Üzerine ; 1 su bardağı vişne suyu

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt, sıvıyağ ve kakao eklenip çırpmaya devam edilir. Karışımdan bir su bardağı kadarı ayrılıp bir kenara alınır. Un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılıp çırpma kabına eklenir ve iyice karıştırılır. Karışım margarinle yağlanmış kare ya da dikdörtgen bir fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir. Kürdan testi yapılarak kekin pişip pişmediği kontrol edilir. Kek fırından çıkınca üzerine 1 su bardağı vişne suyu gezdirilir, 3-4 dakika beklenir sonra kek malzemesinden daha önce ayrılan bir su bardağı sos üzerine dökülür. Kapalı haldeki fırında sosu çekmesi için bekletilir. İyice soğuyunca buzdolabında dinlendirilirek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Şiveydiz ve Yumurtalı Pırasa Kavurması

Antep yemeklerinden biri olan "şiveydiz" tarifini bir çok yerde gördüm ve Antep yemekleri konusunda güzel bir kaynak olarak gördüğüm lavantin' den aldığım tarifle denedim. Araştırmalarıma göre yemeğin orjinali taze sarımsakla yapılıyor, sarımsağın olmadığı durumlarda da bir kaç diş sarımsak eklenerek pırasa ile yapılabiliyor. Ben ilk defa yedim ve çok beğendim.


Malzemeler :
1 kg. pırasanın beyaz kısımları
350-400 gr. kuşbaşı et
7-8 diş sarımsak
1 su bardağına yakın haşlanmış nohut
400- 500 gr. yoğurt
1 kaşık un
sıvıyağ, tuz, nane

Yapılışı :
Etler suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavrulur. Üzerine bir miktar su eklenerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Düdüklü tencerede pişirdim.) Yeşil yerleri ayrılan pırasalar 1 parmak kalınlığında doğranır. Doğranmış sarımsak, pırasa ve nohutlar da pişen etlere eklenip, pırasa pişmeye bırakılır. Yoğurt ve un bir kapta karıştırılır. Kaynamakta olan yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine katılarak karıştırılır ve ılınması sağlanır. Yoğurt ılıyınca devamlı karıştırarak yemeğe katılır ve bir süre daha karıştırılır, tuzu ayarlanır. Üzerine yağda kızdırılmış nane gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


Pırasa Kavurması



Şiveydiz yemeğine kullandığım pırasaların yeşil kısımlarını değerlendirmek için yaptım.
Malzemeler :
500 gr. pırasa
150-200 gr. kıyma
1 tatlı kaşığı salça
tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 adet yumurta
Yapılışı :
Pırasalar dış katları atılıp, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencereye kıyma ve sıvıyağ alınıp kavrulur, doğranmış pırasalar da eklenip pırasalar kendi suyuyla iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Salça ve çok az su eklenip, tuzu ayarlanır, bir taşım daha kaynatılır. Üzerine yumurtalar kırılıp, tencerenin üstü kapatılarak yumurtalar pişinceye kadar ocakta tutulur. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Mart 2010 Perşembe

Peynirli Rulo Poğaça ve Tahinli-Fındıklı Çörek


Hafta sonu yaptığım pastadan arta kalan sütü değerlendirmek için uydurduğum bir tarif, hamurun yarısıyla tahinli çörek yaptım. Pazar kahvaltısı için güzel bir seçenek oldu.

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
100 gr. yumuşak margarin ya da tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
aldığı kadar un
İçine;
1 kase ezilmiş beyaz peynir
isteğe göre 1 tutam maydanoz
Tahinli çörek için;
1 su bardağına yakın çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı toz şeker
4-5 yemek kaşığı tahin
Yapılışı :
Bir kapta su, süt, tozşeker ve maya karıştırılır. Tuz, tereyağı ve aldığı kadar un eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur; 30 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça kopartılır; merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Üzerine peynir serpilerek rulo şeklinde sarılır ve 2 parmak genişliğinde dilimlenir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dik olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, haşhaş tohumu, vb. serpilir.
Kalan hamur da aynı şekilde açılır, üzerine tahin-toz şeker-fındık karışımı sürülüp, rulo yapılır ve üçgen şekilde kesilir, tepsiye yerleştirilir. Yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.