Disable Copy And Past

10 Mart 2010 Çarşamba

Yoğurtlu Pazı Sapı


Sadece pazı sapları kullanılarak da yapılabilir. Ben pazı sapı az olduğu için buzdolabında ne bulduysam ekledim.
Malzemeler :
2 demet pazının sap kısımları
1 adet havuç
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
4-5 adet kurutulmuş domates
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
Yapılışı :
Pazı sapları yıkanarak fasulye kılçığı ayıklar gibi temizlenir, 1-2 cm. uzunluğunda doğranır.
Kurutulmuş domatesler bir süre sıcak suda bekletilip, doğranır.
Havucun kabukları kazınır ve jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır.
Tencereye sıvıyağ alınır, havuçlar eklenip bir süre kavrulur. Pazı sapları da eklenip sebzeler kendi sularıyla yumuşayıncaya kadar pişirilir. Son olarak kuru domatesler ve közlenmiş kırmızı biberler eklenip tuzu ayarlanır, 1-2 dakika daha pişirilir. Biraz soğuyunca Yoğurt-mayonez ve sarımsakla hazırlanan sos eklenip karıştırılarak servis yapılır. (Ben 2-3 patatesi haşlayıp, çatalla ezdim. Tuz ve karabiberle tatlandırıp kase şekli verdim. Hazırladığım salatayı patatesten yaptığım kaselere koyarak servis yaptım.)
Afiyet olsun.

Kuskus Salatası


Malzeme miktarı ve çeşidi isteğe göre ayarlanabilir.


Malzemeler :
1 su bardağı kuskus
9-10 adet kornişon turşu
1 adet havuç
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber konservesi
1 kutu mısır konservesi
3-4 dal yeşil soğan
1 kase limonlu suda haşlanmış mantar (Konserve kullandım.)
1 tutam dereotu-maydanoz

Sos için;
zeytinyağı, limon suyu, tuz, nar ekşisi

Yapılışı :
Kuskus tuzlu kaynar suya dökülerek haşlanır ve soğuk suya tutularak suyu iyice süzülür. Yeşillikler ince kıyılır. Kornişon ve közlenmiş kırmızı biber minik küpler halinde doğranır. Havucun kabukları kazınır ve rendelenir. Bütün malzeme geniş bir kapta harmanlanır, sos malzemeleriyle tatlandırılır, servis tabağına alınarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Mart 2010 Salı

Sebzeli Tavuk Sarma


Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.

Malzemeler :
1 adet bütün tavuk göğüs
1 demet pazı
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber (Konserve kullandım.)
250 gr. kültür mantarı
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, kekik, kırmızı pulbiber, biberiye
Yapılışı :
Tavuk ince tüylerinin temizlenmesi için ateşe tutulur, yıkanır ve kemikli kısmı dikkatlice, derisine zarar vermeden çıkarılır. Eti fazla olan yerlerinden biraz kesilip, az olan yerlere yerleştirilir. Biftek demiriyle vurularak inceltilir. (Ben yağlı kağıt arasına koyup, sert bir cisimle vurdum.)
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp doğranan pazılar eklenip, pazılar iyice sönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanır.
Mantarlar iyice yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda haşlanır.
Dövülmüş tavuk etinin ortasına kavrulmuş pazı, haşlanan mantarlar ve közlenmiş kırmızı biber yerleştirilir, dikkatlice rulo yapılır, kürdanla tutturulur. (Tavuğun derisi yeterli ise karşılıklı getirilip, pamuk ipliğiyle de dikilebilir.) Pamuk bir iplikle açılmaması için sarılarak bağlanır. Tuz ve baharatlar eklenip fırın poşetinde ya da yağlı kağıda sarılarak önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında pişirilir. Yeterince kızarınca ipler kesilip, kürdanlar çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Not: Fırın poşetine tavuk etinin yanında dilimlenmiş patates de eklenebilir.
Afiyet olsun.

8 Mart 2010 Pazartesi

Fıstıklı-Çikolatalı Pasta va "Kadınlar Günümüz" Kutlu Olsun






Pandispanya için;
1 paket hazır pandispanya karışımı (Dr. Oetker)
4 adet yumurta
5-6 yemek kaşığı su
2,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket kakaolu hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt + 50 gr. yumuşak margarin (Kremayı hazırlamak için)

Arasına ;
1 kahve fincanı bütün antepfıstığı
1 kahve fincanı damla çikolata
Üzerine;
kakao

Yapılışı :
Çırpma kabına yumurtalar kırılıp, mikser yardımıyla çırpılır. Pandispanya karışımı, kakao, su ve sıvıyağ eklenip 7-8 dakika çırpılır. Yağlanmış daire şeklindeki kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir, soğumaya bırakılır.
50 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.) mikser yardımıyla çırpılır. Hazır pasta kreması (Dr. Oetker kakaolu pasta kreması kullandım.) ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika çırpılır, bir kenara alınır.
Pandispanya 2 ya da 3 kat olacak şekilde kesilir. Gerekirse süt ile ıslatılır. (Ben ıslatmadım.)Hazırlanan kremadan sürülür, bütün fıstık ve damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile üzeri düzgünce sıvanır, bolca kakao elenir. İsteğe göre süslenip, buzdolabında bir gece dinlendir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Mart 2010 Cuma

Créme Oléli Kurabiye




Yeşilkivi 'den denediğim harika kurabiyelerden biri, ufak tefek bazı değişiklikler yaptım.
Malzemeler :
1 paket Dr. Oetker Kakolu Créme olé (kakaolu-fındıklı kullandım)
aldığı kadar un
150 gr. margarin
3/4 su bardağı tozşeker
1 paket bitter çikolata(40 gr. kullandım)
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
Üzerine;
1 kahve fincanı damla çikolata
1 kahve fincanı file fındık
Yapılışı :
Margarin eritilip soğutulur. Yoğurma kabına eritilip soğutulmuş margarin, yumurtalar, toz şeker, portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu ve vanilya, alınıp karıştırılır. Créme Olé de eklenip iyice karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Son olarak bitter çikolata bıçakla kıyılarak hamura karıştırılır. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır. Bir kasede file fındık ve damla çikolata karıştırılır. Elde yuvarlanan kurabiyeler çikolata-fındık karışımına batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. (Şekil verirken hamur ele yapışırsa eller hafifçe yağlanabilir.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Tepsiden çıkarılıp tel ızgara üzerine alınarak soğutulur.
Not : Hamurun bir kısmına fındık ve damla çikolata ekleyip rulo yaptım ve bıçakla 2 cm uzunluğunda keserek şekil verdim.
Afiyet olsun.

Avunya Mantısı


Tarifi Sofra Dergisinin eski bir sayısından.
Malzemeler :
1/2 kg erişte (ev yapımı erişte kullandım.)
1 kase nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
250-300 gr kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yapılışı :
Bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı alınıp eritilir, etler eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleştirilir. Kabukları soyulup küp doğranmış domatesler tencereye ilave edilir, bir süre kavrulup nohut , tuz ve karabiber eklenir. Yeterli miktarda su eklenip etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Ben haşlanmış nohut kullandığım için etler yumuşamaya başlayınca tencereye nohutları ekledim.)
Erişte tuzlu suda haşlanır. Bir fırın tepsisine yayılıp, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10 dakika tutulur. Fırından alınan eriştelerin üzerine etli nohut yayılır. Dövülmüş sarmısakla yoğurt karıştırılıp, yemeğin üzerine dökülür. Kalan 1 yemek kaşığı tereyağı eritilip kırmızıbiber eklenir, kızgın halde iken mantının üzerine gezdirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

4 Mart 2010 Perşembe

Tavuklu-Sebzeli Bohça Börek




İrem için yaptığım tavuklu ve mantarlı börekler...



Tavuklu-Mantarlı Güveç yapmak için mutafağa girdim ama börek yapmak için aldığım pazılarla güveç malzemesini birleştirip bu börekleri yaptım. YE # 53 ev sahibesi lamamutfakta etkinlik konusu olarak "sebze" li tarifleri seçmiş. Börek fikrinde etkinlik konusu da bana fikir verdi. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyor ve tarifimi gönderiyorum.
İrem sebze sevmediği için böreğin bir kısmını tavuklu-mantarlı yaptım.
Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.
Malzemeler :
4 adet böreklik hazır yufka
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
İçine;
500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
500 gr. mantar
2 demet pazı
4-5 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve kullandım.)
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
Üzerine;
yumurta sarısı
Börekleri bağlamak için;
yeşil soğan ya da maydanoz sapı
Yapılışı :
Mantar iyice yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda bir süre haşlanır. Kuşbaşı doğranmış tavuklar tereyağında kavrulur, mantarlar da eklenip bir süre daha kavrulup, tuzu ayarlanır.
Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur, yıkanıp doğranan pazı da eklenip kavurmaya devam edilir. Közlenmiş biberler de doğranarak tencereye eklenip, fazla pişirmeden tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Tavuklu malzeme ile karıştırılıp soğumaya bırakılır. (İrem'e sadece tavuklu mantarlı börek yapacağım için iç malzemelerini ayrı ayrı pişirdim ve tavuklu harcın bir kısmını ayırdım. Börek sosu ile ıslattığım yufkaların bir kısmını büyük kareler şeklinde kesip, tavuklu iç malzeme koydum, bohça şeklinde kapatıp, ters çevirerek tepsiye yerleştirdim. Üzerini de milföy hamurundan kestiğim şeritlerle süsledim.)
Yufkalardan biri düz bir zemine serilir. Su, süt ve sıvıyağ karıştırılarak sos hazırlanır, fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürülür. Diğer yufka da birinci yufkanın üzerine serilip, sos sürülür ve bir pasta tabağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Ortasına hazırlanan iç malzemeden bolca yerleştirilip, kenarları ortaya doğru toplanır ve önce kaynar suya sokulup, sonra soğuk suya tutulan yeşil soğan ya da maydanoz saplarıyla bağlanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan iki yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.



3 Mart 2010 Çarşamba

Tahinli Rulo Kurabiye


Bir dergide buna benzer bir kurabiye görmüştüm; ölçüler (gr. )olduğu için o tarifi denemek yerine bildiğim bir kurabiye tarifini uyarlayarak yaptım. Tahinli çörek tadında kıyır kıyır bir kurabiye oldu.
Malzemeler :
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
2 adet yumurta (birinin akı üzeri için ayrılır.)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un (3 su bardağı)
İçine;
4-5 yemek kaşığı tahin
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı robotta çekilmiş ceviz
Üzerine;
yumurta akı
susam
Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki margarin ve un yoğrulur, daha sonra diğer malzemeler de eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Gerekirse un eklenebilir.
Ayrı bir kapta tahin, toz şeker ve ceviz karıştırılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünda bir parça kopartılır, merdane ile dikdörtgen şekilde açılır. Uzun kenarına tahinli malzemeden sürülür. (Börek içi koyar gibi) Rulo yapılıp, 2 parmak uzunluğunda bıçak yardımıyla kesilir. Her bir parça önce yumurta akına, sonra susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

2 Mart 2010 Salı

Portakallı Sünger Kek

Sofra Dergisi Ocak sayısında yer alan tarifi biraz değiştirerek yaptım.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı un
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1/2 su bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1/2 paket kabartma tozu

Üzerine;
1 çay bardağı krema
1 paket (80 gr.) bitter çikolata

Yapılışı :
Yumurtalar kırılarak akları ve sarıları ayrılır; aklarına bir çimdik tuz atılıp kar gibi oluncaya kadar mikser yardımıyla çırpılır. Un ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır. Üzerine portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğu, sıvıyağ, yumurta sarıları eklenip; karıştırılır. Kar haline getirilen yumurta akları metal kaşıkla yavaşça hamura karıştırılır. (Yumurta akının sönmemesine dikkat edilir.) Yağlanmış kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 150-160 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir, kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır.
Krema küçük bir kapta ısıtılır, bitter çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince kekin üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

1 Mart 2010 Pazartesi

Peynirli Mayalı Poğaça


Uğur Böceği şekli vermeye çalıştım ama pek başarılı olamadım :(( Haşhaş tohumu yerine çörek otu kullanmak sanırım daha iyi sonuç verir.
Malzemeler :
1 paket (42 gr. ) yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

İçine;
1 kase beyaz peynir
1 tutam maydanoz (İrem sevmediği için ben eklemedim.)
Üzerine;
yumurta sarısı, çörekotu, haşhaş tohumu, vb.

Yapılışı :
Maya şekerle birlikte bir kaba alınarak ılık suda eritilir.
Yoğurma kabına 4-4,5 su bardağı kadar un alınır, ortası havuz gibi açılır. Üzerine tuz, eritilmiş maya, sıvıyağ ve süt eklenip yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse un eklenir. Üzeri örtülüp, ılık bir ortamda yaklaşık 45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılıp, elde açılır, iç malzeme yerleştirilip kapatılır ve kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu, haşhaş tohumu, vb. serpilerek, önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.