Disable Copy And Past

5 Mart 2010 Cuma

Avunya Mantısı


Tarifi Sofra Dergisinin eski bir sayısından.
Malzemeler :
1/2 kg erişte (ev yapımı erişte kullandım.)
1 kase nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
250-300 gr kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yapılışı :
Bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı alınıp eritilir, etler eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleştirilir. Kabukları soyulup küp doğranmış domatesler tencereye ilave edilir, bir süre kavrulup nohut , tuz ve karabiber eklenir. Yeterli miktarda su eklenip etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Ben haşlanmış nohut kullandığım için etler yumuşamaya başlayınca tencereye nohutları ekledim.)
Erişte tuzlu suda haşlanır. Bir fırın tepsisine yayılıp, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10 dakika tutulur. Fırından alınan eriştelerin üzerine etli nohut yayılır. Dövülmüş sarmısakla yoğurt karıştırılıp, yemeğin üzerine dökülür. Kalan 1 yemek kaşığı tereyağı eritilip kırmızıbiber eklenir, kızgın halde iken mantının üzerine gezdirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

4 Mart 2010 Perşembe

Tavuklu-Sebzeli Bohça Börek




İrem için yaptığım tavuklu ve mantarlı börekler...



Tavuklu-Mantarlı Güveç yapmak için mutafağa girdim ama börek yapmak için aldığım pazılarla güveç malzemesini birleştirip bu börekleri yaptım. YE # 53 ev sahibesi lamamutfakta etkinlik konusu olarak "sebze" li tarifleri seçmiş. Börek fikrinde etkinlik konusu da bana fikir verdi. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyor ve tarifimi gönderiyorum.
İrem sebze sevmediği için böreğin bir kısmını tavuklu-mantarlı yaptım.
Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.
Malzemeler :
4 adet böreklik hazır yufka
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
İçine;
500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
500 gr. mantar
2 demet pazı
4-5 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve kullandım.)
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
Üzerine;
yumurta sarısı
Börekleri bağlamak için;
yeşil soğan ya da maydanoz sapı
Yapılışı :
Mantar iyice yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda bir süre haşlanır. Kuşbaşı doğranmış tavuklar tereyağında kavrulur, mantarlar da eklenip bir süre daha kavrulup, tuzu ayarlanır.
Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur, yıkanıp doğranan pazı da eklenip kavurmaya devam edilir. Közlenmiş biberler de doğranarak tencereye eklenip, fazla pişirmeden tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Tavuklu malzeme ile karıştırılıp soğumaya bırakılır. (İrem'e sadece tavuklu mantarlı börek yapacağım için iç malzemelerini ayrı ayrı pişirdim ve tavuklu harcın bir kısmını ayırdım. Börek sosu ile ıslattığım yufkaların bir kısmını büyük kareler şeklinde kesip, tavuklu iç malzeme koydum, bohça şeklinde kapatıp, ters çevirerek tepsiye yerleştirdim. Üzerini de milföy hamurundan kestiğim şeritlerle süsledim.)
Yufkalardan biri düz bir zemine serilir. Su, süt ve sıvıyağ karıştırılarak sos hazırlanır, fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürülür. Diğer yufka da birinci yufkanın üzerine serilip, sos sürülür ve bir pasta tabağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Ortasına hazırlanan iç malzemeden bolca yerleştirilip, kenarları ortaya doğru toplanır ve önce kaynar suya sokulup, sonra soğuk suya tutulan yeşil soğan ya da maydanoz saplarıyla bağlanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan iki yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.



3 Mart 2010 Çarşamba

Tahinli Rulo Kurabiye


Bir dergide buna benzer bir kurabiye görmüştüm; ölçüler (gr. )olduğu için o tarifi denemek yerine bildiğim bir kurabiye tarifini uyarlayarak yaptım. Tahinli çörek tadında kıyır kıyır bir kurabiye oldu.
Malzemeler :
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
2 adet yumurta (birinin akı üzeri için ayrılır.)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un (3 su bardağı)
İçine;
4-5 yemek kaşığı tahin
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı robotta çekilmiş ceviz
Üzerine;
yumurta akı
susam
Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki margarin ve un yoğrulur, daha sonra diğer malzemeler de eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Gerekirse un eklenebilir.
Ayrı bir kapta tahin, toz şeker ve ceviz karıştırılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünda bir parça kopartılır, merdane ile dikdörtgen şekilde açılır. Uzun kenarına tahinli malzemeden sürülür. (Börek içi koyar gibi) Rulo yapılıp, 2 parmak uzunluğunda bıçak yardımıyla kesilir. Her bir parça önce yumurta akına, sonra susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

2 Mart 2010 Salı

Portakallı Sünger Kek

Sofra Dergisi Ocak sayısında yer alan tarifi biraz değiştirerek yaptım.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı un
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1/2 su bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1/2 paket kabartma tozu

Üzerine;
1 çay bardağı krema
1 paket (80 gr.) bitter çikolata

Yapılışı :
Yumurtalar kırılarak akları ve sarıları ayrılır; aklarına bir çimdik tuz atılıp kar gibi oluncaya kadar mikser yardımıyla çırpılır. Un ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır. Üzerine portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğu, sıvıyağ, yumurta sarıları eklenip; karıştırılır. Kar haline getirilen yumurta akları metal kaşıkla yavaşça hamura karıştırılır. (Yumurta akının sönmemesine dikkat edilir.) Yağlanmış kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 150-160 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir, kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır.
Krema küçük bir kapta ısıtılır, bitter çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Ilık hale gelince kekin üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

1 Mart 2010 Pazartesi

Peynirli Mayalı Poğaça


Uğur Böceği şekli vermeye çalıştım ama pek başarılı olamadım :(( Haşhaş tohumu yerine çörek otu kullanmak sanırım daha iyi sonuç verir.
Malzemeler :
1 paket (42 gr. ) yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

İçine;
1 kase beyaz peynir
1 tutam maydanoz (İrem sevmediği için ben eklemedim.)
Üzerine;
yumurta sarısı, çörekotu, haşhaş tohumu, vb.

Yapılışı :
Maya şekerle birlikte bir kaba alınarak ılık suda eritilir.
Yoğurma kabına 4-4,5 su bardağı kadar un alınır, ortası havuz gibi açılır. Üzerine tuz, eritilmiş maya, sıvıyağ ve süt eklenip yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse un eklenir. Üzeri örtülüp, ılık bir ortamda yaklaşık 45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartılıp, elde açılır, iç malzeme yerleştirilip kapatılır ve kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu, haşhaş tohumu, vb. serpilerek, önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

26 Şubat 2010 Cuma

Susamlı-Mahlepli Kurabiye


Çörekotlu Kurabiyenin malzemelerini biraz değiştirerek yaptım. Ağızda dağılan, kıyır kıyır bir kurabiye oldu. İsteğe göre hamuruna 1-2 yemek kaşığı yoğurt da eklenebilir.
Malzemeler :
250 gr. tereyağı
4-4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine;
yumurta akı
susam

Yapılışı :
4 su bardağı un ve tereyağı yoğurma kabına alınarak yoğrulur. Diğer malzemeler de eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Gerekirse un eklenir. İstenilen şekil verilip, önce yumurta akına, sonra susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

25 Şubat 2010 Perşembe

Çörekotlu Kurabiye ve KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN



Bu kurabiyeleri yeşilkivi 'de gördüğümden beri denemek istiyordum. Yapımı çok kolay ve son günlerde yaptığım en güzel kurabiye. Mahlep eklenirse kandil simidini aratmayacağını düşünüyorum. Ben yarım ölçü yaptım.
Malzemeler :
250 gr. tereyağı
4-5 su bardağı un
1 çay bardağı çörekotu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (Akı içine, sarısı üzerine)
1 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
4 su bardağı un ve tereyağı yoğurma kabına alınarak yoğrulur. Diğer malzemeler de eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Gerekirse un eklenir. İstenilen şekil verilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. (Ben Seçil Hanım gibi kalıpla şekil verdim.) Üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

24 Şubat 2010 Çarşamba

Portakallı-çikolatalı Kurabiye



Malzemeler :
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
3/4 su bardağı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı damla çikolata
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
aldığı kadar un (2 su bardağı)
Üzerine;
yumurta sarısı, file fındık

Yapılışı:
2 su bardağı un yoğurma kabına alınıp tereyağı ile karıştırılır. Damla çikolata hariç bütün malzeme eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Gerekirse 1-2 yemek kaşığı un daha eklenebilir. Son olarak damla çikolata hamura eklenir ve çikolatanın ezilmesine izin vermeden biraz yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, file fındık serpilir ve önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

23 Şubat 2010 Salı

Frambuazlı Pasta


Zamanım sınırlı olduğu için hazır malzemelerle yaptım, şekli pek istediğim gibi olmadı, umarım tadını arkadaşlarım beğenir, birazdan hep birlikte tadına bakacağız.
Malzemeler :
1 adet hazır sade pandispanya
1 paket vanilyalı hazır krema (Dr. Oetker)
1,5 su bardağı soğuk süt
50 gr. yumuşak margarin
Arasına;
frambuaz ve damla çikolata
Keki ıslatmak için;
1 çay bardağı soğuk süt
Üzerine ;
1 su bardağı frambuaz jölesi (Papatya pastanesi sahibi Ramazan Usta'ya teşekkür ederim.)
Yapılışı :
Yumuşak margarin mikser yardımıyla 1 dakika kadar çırpılır. Toz krema karışımı ve soğuk süt eklenip, 3-4 dakika daha çırpılır.
Pandispanya katları soğuk sütle ıslatılır, birinci katı pasta tabağına yerleştirilir. Üzerine krema yayılır, frambuaz ve damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile düzgünce sıvanır. Frambuaz jöle biraz su ile inceltilip, pastanın üzerine dökülür, istenilen şekilde süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Coleslaw Salata (Lahana Salatası)



Bu salatayı papatya68 arkadaşımızda gördüğüm ilk gün denedim ve çok beğendim. Tarif için kendisine teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 adet küçük beyaz lahana (portakal büyüklüğünde)
1 adet orta boy havuç
1 adet yeşil elma
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı mayonez
tuz
Yapılışı :
Beyaz lahana ince ince doğranır biraz tuzla ovulup derin bir kasede beklemeye bırakılır. Havuç ve elma rendelenip; limon suyu, toz şeker, mayonez ve tuz eklenir. Lahanalarla birlikte tüm malzeme karıştırılıp kapaklı bir kapta buzdolabında en az 2 saat bekletilip servis edilir.
Afiyet olsun.