Disable Copy And Past

7 Aralık 2009 Pazartesi

Simit

Tarifini buradan aldım.
Malzemeler :
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı çörek otu (Ben susam da kullandım.)
1 su bardağı pekmez
2 yemek kaşığı soğuk su
Yeteri kadar un (Yarısını Sinangil tam buğday unu kullandım.)

Yapılışı :
Yoğurma kabına 1 kase un elenip ortası havuz gibi açılır. Yaş maya 1 su bardağı ılık suyla eritilip unun üzerine eklenir. Şeker, tuz ve sıvıyağ yoğurma kabına ilave edilip karıştırılır.Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar un eklenip yoğrulur. Hamurdan elma büyüklüğünde parçalar kopartılıp düz zemine dizilir. 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Mayalandıktan sonra her bir hamur parçası uzatılarak simit şekli verilir. Simitler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizilir. Bir kasede pekmez ve 2 yemek kaşığı su iyice karıştırılır. Karışımı bir fırça yardımıyla simitlerin üzerine eşit miktarda sürülür. Çörekotu veya susam simitlerin üzerine serpilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

19 Kasım 2009 Perşembe

Bostan Kebabı

Malzemeler :
4 adet bostan patlıcanı
500gr. kuşbaşı doğranmış kırmızı et
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1-2 adet çarliston biber
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

Kızartmak için;
1 su bardağı kadar sıvıyağ

Üzerine;
domates, biber ve kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulur, boyuna ikiye kesilir ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. Sonra yıkanıp kurulanır ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerinde bekletilir.
Etler 2-3 yemek kaşığı yağla birlikte tencereye alnır ve kendi sularını bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar da eklenip pembeleştirilir. Küp doğranmış domates ve biber de eklenip bir süre daha kavrulur. Yeterince su ve tuz eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patlıcanlar bir fırın kabına alınıp ortaları hafifçe çukurlaştırılır. Pişen etler patlıcanlara paylaştırılır. Üzerlerine domates dilimi, biber ve kaşar peyniri dilimi yerleştirilir. Tepsiye bir miktar salçalı su dökülüp, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Tatlı ve Tuzlu Sandviç


Kakaolu Kurabiye


Malzemeler :
250 gr. tereyağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
2-2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Süslemek için;
marmelat ve toz fıstık
Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri parmak uçlarıyla birbirine yedirilir. Diğer malzemeler ve aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Krema pompası yardımıyla şekil verilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Pişen kurabiyeler soğuyunca bir uçları önce marmelada, sonra toz fıstığa batırılarak süslenir.
Afiyet olsun.

Kırmızı Pul Biberli-Sirkeli Kurabiye

Tarif için Hilal Kırtorun' a çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Üzerine;
yumurta sarısı ve yeterince susam

Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınır. Karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve parmak kalınlığında çubuklar hazırlanır. Çubuklar 2'şer cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kızarmış Soğan Halkaları


Un Helvası



Bu helvaları komşum Zehra Teyze yaptı, tarifini alınca yayınlarım.

Fırında Karışık Sebze


Zeytinyağlı Kereviz


Malzemeler :
1kg. kereviz
2 adet havuç
1-2 adet patates
1 kase bezelye
1 adet orta boy soğan ya da 1 kase arpacık soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1/2 limonun suyu
1,5 tatlı kaşığı tozşeker
tuz
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan ve küp doğranmış havuçlar zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Tencereye su eklenip, karıştırılır. Limon suyu eklenir. Soyulup ikiye bölünen kerevizler yıkanır ve bekletilmeden tencereye alınır. Küp doğranmış patates ve bezelyeler tencereye eklenir. Toz şeker serpilip, tuzu ayarlanır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Şehriyeli Bulgur Pilavı


Malzemeler :
1 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı tel şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı et suyu
tuz
Yapılışı :
Tereyağı ve sıvıyağ tencereye alınarak eritilir. Tel şehriye eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Bulgur da eklenip bir süre daha kavrulur. Etsuyu eklenip, tuzu ayarlanır. Kaynayınca ocak kısılarak pişmeye bırakılır. İyice suyunu çekince bir süre dinlendirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.