Disable Copy And Past

26 Ocak 2009 Pazartesi

Tarif-i Yemek UNO Kampanyası



http://www.tarifiyemek.com/ UNO ile birlikte "Tarif-i Yemek UNO Kampanyası " adında bir kampanya başlatmış. Kampanya sonucunda 20 üyeye UNO Pastaban Seti yollanacaktır. Pastaban Set’inde 3 katlı kakaolu ve 3 katlı sade pastaban olacak. Peki çekilişe nasıl katılacaksınız?

Kampanya hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayın.

Boncuklu Kurabiye

Bu kurabiyeleri de hala devam eden Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
4 su bardağı un
1 paket vanilya
100gr. çikolatalı draje
Yapılışı :
Un, vanilya ve kabartma tozu bir kapta harmanlanır. Margarin ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, yumurta sarısı da eklenip çırpmaya devam edilir. Unlu karışım eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır. (İsteğe göre hamuru merdane ile açıp şekilli kalıplarla kesebilirsiniz. Ben hamurun bir kısmına kakao ekleyerek şekil verdim.) Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve üstlerine çikolatalı draje yerleştirilip, biraz bastırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri beyaz kalacak çekilde pişirilir.
Afiyet olsun.

Hindistancevizli ve Portakallı Kurabiye


Bu kurabiyeleri sevgili Ufuk 'un sayfasında gördüm ve yaptım. Dondurma kaşığım olmadığı için ben elimde yuvarlayarak şekil verdim.


Malzemeler :
1,5 - 2 su bardağı hindistan cevizi
225 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un

Yapılışı :
Yumuşamış tereyağı ile pudra şekeri mikserle, krema gibi oluncaya kadar çırpılır. Un, tuz, portakal kabuğu, hindistan cevizi ve vanilya bir kapta harmanlanır. Toz malzemeler azar azar şekerle çırpılan tereyağına eklenir ve yoğrulur. Elde edilen yumaşak hamur buzdolabında en az 1 saat bekletilir. Hamurdan bir dondurma kaşığı yardımıyla parçalar alınıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizilir. (Dondurma kaşığınız yoksa, iki adet çorba kaşığı yardımı ile de hamurdan parçalar alıp, tepsiye dizebilirsiniz. ) Hazırlanan kurabiyeler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar, üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirilip, çok fazla soğutmadan içinde pudra şekeri olan bir kapta, kurabiyeler pudra şekerine bulanır. İyice soğuduktan sonra üstlerine de hafifçe pudra şekeri serperek servis yapılır.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2009 Cuma

Mantar Mücveri

Malzemeler :
500gr. kültür mantarı
1 tutam maydanoz
1/2 paket kabartma tozu
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
tuz, kekik

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanıp, boyuna dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Suyu süzülerek soğumaya bırakılır. İnce kıyılmış maydanoz, 1/2 paket kabartma tozu, kekik ve tuz eklenir. 3 adet yumurta 4 yemek kaşığı unla çırpılır. Karışıma mantarlar ilave edilip iyice karıştırılır. Malzemeden kaşıkla alınarak kızgın yağa dökülür ve arkalı önlü kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınıp isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Lahmacun Böreği (P.D.Ç.S.E. 34)


Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
2 adet kuru soğan
2-3 adet sivri biber
250gr. kıyma
tuz, karabiber, pulbiber
ketçap
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Yufkalar 2 adet yarım daire olacak şekilde kesilir. Yarım daire olan parçalardan 4-5 cm. genişliğinde şeritler kesilir. Soğan, biber ve domates robotta küçük küçük doğranır. Bir kaba alınıp üzerine kıyma eklenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, iyice karıştırılır. Her bir parça yufkanın ucuna iç malzemeden paylaştırılır. Üçgen şekilde katlanarak muska şekli oluşturulur. Yufkanın ucu su ile ıslatılıp pişerken açılmaması için yapıştırılır. Kızgın yağda kızartılıp, fazla yağı kağıt havlu ile alınır. İsteğe göre üzerine ketçap dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Ocak 2009 Perşembe

Mantarlı Börek (P.D.Ç.S.E. 34)


Bu tarifi "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 34" ev sahibesi http://fzehra.blogcu.com/ arkadaşımıza gönderiyor ve daveti için çok teşekkür ediyorum. Tarifi yanlış hatırlamıyorsan Pelin' den almıştım.

Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
100gr. tereyağı
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
İçine;
500gr. mantar
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tutam maydanoz
Üzerine; 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Sıvı yağ tencereye alınır ve yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da tencereye eklenip, mantarlar suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp, ocak kapatılır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz eklenip, harmanlanır.
Tereyağı bir kapta eritilir. Birinci yufka temiz bir zemine serilir, her tarafına fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürülür. ikinci ve üçüncü yufka da aralarına tereyağı sürülerek birinci yufkanın üzerine yerleştirilir. En üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürülür. Yufkalar önce (+) şeklinde kesilirek 4 eşit üçgen elde edilir. Her bir üçgen parça 3 eşit üçgene bölünerek, toplam 12 üçgen parça oluşturulur. Üçgen yufkaların geniş kenarına mantarlı iç malzemeden yerleştirilir, kenarları içe doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra geniş bir kaba yerleştirilip, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt gezdirilir. Sütü çekinceye kadar buzdolabında bekletilir. Sütü iyice çekince üzerlerine 2 yemek kaşığı un serpilir ve börekler buzlukta en az 6 saat bekletilir. Pişirileceği zaman buzluktan alınıp, üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Ocak 2009 Salı

Çikolatalı Rulolar

Bu kurabiyeleri Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine gönderiyor, nazik davetleri için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı (Küp küp kesilmiş)
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 su bardağı un
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1/3 su bardağı kakao
Süslemek için;
100 gr. kıyılmış beyaz çikolata
1 çorba kaşığı margarin
60 gr. bitter çikolata
Yapılışı :
Margarin, pirinç unu, un, şeker ve kakao mutfak robotunda veya mikserin hamur karıştırma parçasıyle karıştırılır. Karışım iyice bütünleşene kadar karıştırmaya devam edilir. Hazırlanan hamur hafifçe unlanmış bir zemine alınır. Çabuk hareketlerle yumuşayana kadar yoğrulur. hamur dörde bölünür, her parça 1 cm çapında uzun bir rulo olana kadar yuvarlanır. Hazırlanan rulodan 3' er cm. uzunluğunda parçalar kesilir. Kesilen parçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10-12 dakika pişirilir, fırın ızgarasının üzerinde soğumaya bırakılır. Beyaz çikolata ve margarin küçük ısıya dayanıklı bir kapta karıştırılır ve kaynar su dolu bir tencerenin içine oturtularak eritilir, ateşten alınır. Soğuyan kurabiyeler erimiş çikolata karışımına yarıya kadar batırılır. Bitter çikolata da aynı yöntemle (margarinsiz) eritilir, yağlı kağıttan yapılan külahlara doldurulur ve kurabiyelerin üzerine şekilli olarak sıkılır. Çikolatalar donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

19 Ocak 2009 Pazartesi

Portakallı Tatlı

Portakallı tatlıyı sevgili Portakalağacı Hatice'nin düzenlediği YE#41:PORTAKAL etkinliği için hazırladım. Tarifimi sevgilerimle beraber kendisine gönderiyor, bol tarifli, portakal kokulu bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler :
3 adet yumurta
aldığı kadar un
1 şişe portakallı gazoz
kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
sıvı yağ
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Şerbeti için ;
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak su ve şeker 10 dakika kaynatılır, limon suyu damlatılarak ocak kapatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.
Maya gazozun içine atılıp, karıştırılarak eritilir. Yoğurma kabında bir miktar un, yumurtalar ve portakal kabuğu rendesi karıştırılır. Karışıma mayalı gazoz eklenir. Aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça merdane ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Bir fırça yardımıyla her tarafına sıvı yağ sürülür. Kenarlarındaki fazlalıklar kesilerek hamur kare haline getirilir. Kesilen parçalar kare hamurun üzerine yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan hamur rulo şeklinde sarılır. Rulo 1,5-2 sm. kalınlığında dilimlenir ve yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Hamurun tamamı bitene kadar aynı işlem uygulanır. Yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 125 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Tatlı soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

Aşure

Bu ölçüyle yaklaşık 90-100 porsiyon aşure çıkıyor. Büyük tencereniz (kazan) yoksa ölçüleri azaltarak denemenizi tavsiye ederim. (2 su bardağı buğday, 1/2 su bardağı kurufasulye, gibi.)
Malzemeler :
1 kg. aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinç
12 su bardağı toz şeker (damak tadına göre değişebilir.)
500gr. kuru kayısı
500gr. kuru incir
1.5 su bardağı kuru üzüm
1 adet portakal
2 adet elma
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı nişasta
yeterince su

Üzerine;
Tarçın, ceviz, fındık, fıstık, kuş üzümü, hindistan cevizi, nar taneleri, çörek otu, kavrulmuş susam, vb.

Yapılışı :
Aşurelik buğday bir gece önceden ayıklanıp, yıkanır ve tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır ve ocak kapatılır. Yine bir gece önceden kuru fasulye ve nohut ılık suda bekletilir.
İyice şişen buğdaylar tekrar yıkanır ve büyük bir tencereye alınır. Yeteri kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Arasıra karıştırılarak pişirilir. Nohut, kuru fasulye ve pirinç ayrı ayrı haşlanır. Kuru meyveler sıcak suda bekletilir. İncir ve kayısı yıkanıp,minik küpler halinde doğranır. Portakal kabukları acısının gitmesi için birkaç kere suyu değiştirilerek kaynatılır ve minik doğranır. (Portakal da isteğe göre zarları soyulup doğrandıktan sonra aşureye ilave edilebilir.) Buğday iyice pişip, nişastasını bırakınca (2 saate yakın bir süre); kuru fasulye ve haşlanıp kabukları soyulan nohutlar tencereye eklenir. 10 dakika kadar birlikte pişirilir. Sonra minik doğranmış elma, kayısı, kuru üzüm ve portakal kabukları ilave edilir. 15 dakika kaynattıktan sonra haşlanmış pirinç ve şeker tencereye alınır. (Aşurenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırmak ve durumuna göre sıcak su eklemek gerekir.) Yaklaşık 10 dakika sonra incirler tencereye eklenir. Nişasta suyla inceltilir ve kaynayan aşureye karıştırılarak dökülür. (incirlerin aşureyi karartmaması için incirler tencereye eklendikten sonra 5 dakikadan fazla kaynatmamak gerekiyor.) 1 yemek kaşığı bal eklenir ve ocak kapatılır.(Arıların kırk çiçekten bal aldığı söylenir. Bal aşureye konulan çeşit sayısını artırmak için kullanılır.) Kaselere paylaştırılıp, soğuyunca üzerleri tarçın, ceviz , fındık, vb. malzemelerle süslenir.

Afiyet olsun.

16 Ocak 2009 Cuma

Mantı Börek


Tarifi Emine S. Beder'e ait.
Malzemeler :
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
250 gr. yağsız kıyma
tuz, karabiber
yarım demet maydanoz
2 adet yufka
16 adet kürdan
Kızartmak için;
sıvı yağ
Üzeri için;
1,5 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
toz kırmızı biber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ateşten alınıp üzerine tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Yufkalar (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir. Üçgenler tekrar ortalarından kesilerek bir yufkadan 8 eşit üçgen elde edilir. Her üçgenin uzun kenarına kıymalı iç malzemeden yerleştirilip rulo yapılır. Rulo kendi etrafında döndürülerek, yuvarlak şekil verilir. (Gül böreği gibi) Rulo böreğin ucu kürdanla sabitleştirilir. Kızdırılmış sıvıyağda börekler arkalı önlü kızartılır. Kızaran böreklerin fazla yağı kağıt havlu ile alınır. Börekler servis tabağına alınır. Sarımsaklar ezilip yoğurtla karıştırılır. 1-2 çorba kaşığı sıvıyağda 1 çorba kaşığı salça hafifçe kavrulur, içine kırmızı biber ve 1-2 kaşık su eklenip, bir taşım kaynatılır. Böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra salçalı sos dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.