Disable Copy And Past

26 Aralık 2008 Cuma

Üzümlü Mayalı Kek (P.D.Ç.S.E 32)


Tarifi sofra dergisinde görüp, denedim. Kekden daha çok üzümlü ekmeğe benzedi.

Malzemeler :
4,5 su bardağı un
1 poşet instant maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
2 adet yumurta
75 gr. tereyağı
1 su bardağı ılık süt
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1,5 su bardağı kuru üzüm
Yapılışı :
Yoğurma kabına un elenip, maya eklenir ve iyice karıştırılır. Üzerine toz şeker, tuz, yumurta, tereyağı, ılık süt, limon kabuğu rendesi eklenip, mikserin hamur karıştırıcı uçlarıyla 5 dakika çırpılır. Üzeri kapatılıp 45-50 dakika mayalandırılır. Mayalanan hamura üzümler ilave edilip, yoğrulur. Elle şekillendirilip 11 x 30 cm. boyutlarındaki yağlanmış kalıba yerleştirilir. Üzeri kapatılıp 30 dakika bekletilir. 30 dakika sonunda hamurun üzeri birkaç yerinden bıçak yardımı ile verev şekilde 1 cm. derinliğinde kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırından aldıktan 5 dakika sonra kalıptan çıkarılır. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Aralık 2008 Perşembe

Cevizli Burma Baklava (P.D.Ç.S.E. 32)


Bu nefis tatlıları P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :

500 gr. baklavalık yufka (Ben Afillo marka kullandım.)

250 gr. tereyağı

200 gr. çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

2.5 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

2-3 damla limon

Yapılışı:

Tepsi yağlanır. İki adet baklava yufkası üst üste yerleştirilir. Bir kenarına çekilmiş ceviz serpilir. Yufkalar oklavaya sarılır ve yanlarından sıkıştırılarak, ortaya doğru büzdürülür. Büzme işlemi bittikten sonra oklava yufkaların arasından çıkartılır ve yufkalar tepsiye yerleştirilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra dilimlenir. 250 gr. tereyağı eritilerek tatlının üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Şerbet için; su ve şeker tencereye alınır ve 10 dakika kaynatılır. 2-3 damla limon damlatılarak ocaktan alınır. Pişen tatlını üzerine sıcak halde iken, sıcak şerbet kepçe ile her tarafına gezdirilir. Soğuyunca fıstıkla süslenip servis yapılır.

24 Aralık 2008 Çarşamba

Yoğurtlu Akdeniz Karnabaharı Salatası


Malzemeler :
1 adet akdeniz karnabaharı
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
1 tutam dereotu
4-5 adet kornişon turşu
1 avuç iri parçalanmış ceviz
Yapılışı :
Karnabaharlar çiçeklerine ayrılarak, mümkünse buharda biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuyunca salata tabağına yerleştirilir. Bir kapta; yoğurt, ezilmiş sarımsak, mayonez, ince kıyılmış dereotu karıştırılır. Hazırlanan yoğurtlu karışım karnabaharların üzerine gezdirilir. Dilimlenmiş kornişon turşu, ceviz ve dereotu-maydanoz yapraklarıyla süslenir. Süslemek için biberli yeşil zeytin de kullanılabilisiniz.
Afiyet olsun.

Pastırmalı Patatesli Börek (P.D.Ç.S.E. 32)




Malzemeler :
4 adet yufka
3-4 adet patates
150 gr. pastırma
1 adet orta boy soğan
3 adet sivri biber
tuz, karabiber, kimyon
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzerine ;
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı su
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. Rendelenmiş soğan, kıyılmış biber ve baharatlar eklenir. İnce kıyılmış pastırma ilave edilip, harmanlanır. Birinci yufka temiz bir zemine serilir. Üzerine sıvı yağ-su karışımı sürülür. İkinci yufka birinci yufkanın üzerine serilerek dört eşit üçgene bölünür. Her parça tekrar üçe bölünür. Yufkaların geniş kenarına iç malzeme yerleştirilir. Kenarları içe doğru katlanıp, üç parmak genişliğinde gevşekçe sarılarak, rulo yapılır. Kalan yufkalar için de aynı işlem uygulanır. Hazırlanan börekler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı su ile çırpılarak böreklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

23 Aralık 2008 Salı

İncirli Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 32)


Bu nefis kurabiyeleri P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum.
Malzemeler :
250 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta (birinin akı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 paket kabartma tozu
4,5 su bardağı un
12 adet kuru incir
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Üzerine ; Hindistan cevizi, bitter çikolata, yarım ceviz içi
Yapılışı :
İncirler sıcak suda bekletilerek yumuşatılır. İyice kurulanıp, küçük küçük doğranır.
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve pudra şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sonra sıvı yağ ve yumurtalar (birinin akı ayrılacak) eklenir. Kabartma tozu ve un ilave edilip yumuşak bir hamur hazırlanır. Gerekiyorsa tekrar un eklenebilir.
Ben bu aşamada hamuru ikiye böldüm. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, elimde açtım ve ortasına incir-ceviz-tarçın karışımı koyarak yuvarladım. Bu şekilde istediğim sayıda kurabiye yaptıktan sonra geriye kalan incir-ceviz-tarçın karışımını kalan hamura ekleyip, tekrar yoğurdum.
İncirli hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Önce yumurta akına sonra hindistan cevizine batırılarak, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirilir.
Üzeri sade olan kurabiyeler eritilmiş bitter çikolata ve yarım iç cevizle süslenir ve çikolata donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Aralık 2008 Pazartesi

Boş Börek (P.D.Ç.S.E. 32)


P.D.Ç.S.E. yeni ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma daveti için teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum.
Malzemesi basit, yapımı kolay ama lezzeti harika bir börek. Kahvaltılara, habersiz gelen misafirlere hemen hazırlananabilecek tariflerden biri.

Malzemeler :
2 adet yufka
2 adet yumurta

kızartmak için ;
sıvı yağ

Yapılışı :
Yufka düz bir zemine serilir. 1 adet yumurta çukur bir kapta çırpılarak fırça yadımıyla yufkanın her tarafına sürülür. Yufka kenarından başlanarak 3 parmak genişliğinde katlanır. Oluşan rulodan 4 parmak boyunda parçalar kesilir. Diğer yufka da bu şekilde hazırlandıktan sonra kızgın yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Günahkar Pide (Karışık Pide)

Rahmetli Esra anısına yapılan ye#40 Pastırma/Sucuk etkiniliği için Ninomutfakta arkaşımıza sevgilerimizle beraber gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyoruz.
"Günahkar Pide" yi sofra dergisinin eski bir sayısında görmüştüm. Tarifini not almadığım için aklımda kalan malzemelerle, bildiğim pide tarifini birleştirdim, sonuç mükemmel oldu. Pidenin ismi bana ilginç geldi, niye bu ismi aldığını bilmiyorum. Malzemelerinin bol kalorili olmasından kaynaklanıyor, olabilir.

Malzemeler :
1 paket instant maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar ılık su
1 çay bardağı süt
4 su bardağı un
İçi için;
dilimlenmiş pastırma
rendelenmiş kaşar peyniri
kavurma
sucuk
pide sayısı kadar yumurta

Üzerine;
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Yapılışı :
Yoğurma kabına maya, toz şeker, tuz 1 çay bardağı ılık su alınır. 15 dk. mayalandırılır. Üzerine azar azar süt ve un eklenir. Arasıra un ve ılık su eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri streç filmle kapatılıp, bir bez örtülür ve 35-40 dk. dinlendirilir. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılır. Her bir parça unlanmış zeminde tekrar yoğrulur. Bezeler yuvarlak şekilde açılır, kenarları içe doğru katlanarak pide şekli verilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kabarana kadar tutulur. Fırından alınıp içlerine pastırma, sucuk, kavurma ve kaşar peyniri paylaştırılır. Her bir pidenin üzerine 1'er adet yumurta kırılır. Tekrar fırına verilerek pidelerin üzeri kızarana kadar pişirilir. Üzerlerine tereyağı sürülüp sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Aralık 2008 Cuma

Beşamel Soslu Tavuklu Ispanak


Oktay Usta'dan denediğim bu tarifi de hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri yarışması"na gönderdim.
Malzemeler :
1kg. ıspanağın yaprak kısımları
350-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs
2 adet kuru soğan
2 adet havuç
1 adet domates
isteğe göre 1 tatlı kaşığı domates salçası
sıvı yağ
tuz

Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2, 5 su bardağı süt
Üzerine ;
rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Soğanlar yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleştirlir. Kuşbaşı doğranmış tavuk da tencereye alınarak kavrulur. Üzerine kabukları soyularak küp doğranmış domatesler eklenir. Bir süre pişirildikten sonra ıspanak yaprakları tencereye ilave edilerek bir süre sotelenir. İsteğe göre salça eklenip, tuzu ayarlanır. Ocak kapatılır. Havuçlar temizlenerek verev şekilde dilimlenir. Bir tencereye alınarak biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Pişen ıspanaklı karışım bir fırın kabına yayılır. Üzerine haşlanmış havuçlar dizilir.
Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı margarin eritilir. 2 yemek kaşığı un eklenip, unun rengi hafif dönünceye kadar kavrulur. 2,5 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuzu ayarlanır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp havuçların üzerini örtecek şekilde tepsiye yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında kaşar eriyip kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

18 Aralık 2008 Perşembe

Bu sebzeyi tanıyan varmı?


Markette "akdeniz karnabaharı" olarak satılan bu sebzenin görüntüsüne bayıldım, hemen aldım. Nasıl değerlendirebileceğim konusunda bir fikrim yok. Bildiğimiz karnabahar tariflerini kullanabilir miyiz? Bu sebze ile ilgili tarifleri ve fikirleri olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Kahvaltılık Pideler (P.D.Ç.S.E. 31)



Bu lnefis pideleri P.D.Ç.S.E. 31 evsahibesi çapankızımutfakta arkadaşımıza gönderiyorum.

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1/2 paket yaş maya (21 gr.)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Aldığı kadar un

İç Malzemesi;
peynirli;
2 adet orta boy domates
2 adet biber
200 gr. peynir

sucuklu;
2 parmak sucuk
kaşar peyniri
kekik, pulbiber
1 adet domates
1 adet biber

Yapılışı :
Yoğurma kabına, maya, yarım bardak ılık su ve 2 çay kaşığı şeker alınıp, karıştırılır ve 10 dakika bekletilir. Erimiş olan mayanın üzerine, tuz, süt ve yumurta akı konulur. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklenerek yoğrulur. (Yaklaşık 3 su bardağı kadar). Hamur bir süre dindendirilir. (10-15 dk.) Bu arada iç malzemelerini hazırlayabilirsiniz.
Domateslerin kabukları soyulup, küçük küpler halinde doğranır. Biberler de ince ince doğranır. Peynir, pulbiber, kekik eklenip karıştırılır. Gerekirse tuz eklenebilir. Sucuklu yapmak isterseniz; sucuklar minik doğranır, doğranmış domates biber ve baharatlarla karıştırılır.
Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Her parça 20 cm çapında açılır. Ortasına iç malzemeden yerleştirilip, iki kenar ortaya doğru kapatılarak pide şekli verilir. Tepside 30-40 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Yumurta sarısı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile çırpılıp, fırça ile pidelerin kenarlarına sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarınca üzerine bir bez örtülüp, 5-10 dakika dinlendirilip, servis yapılır.
Not : istediğiniz iç malzemeyi kullanabilisiniz

Afiyet olsun.