Disable Copy And Past

25 Kasım 2008 Salı

Köfteli Patlıcan Sarma


Malzemeler :
4-5 adet uzun patlıcan
2-3 adet çarliston biber
2 adet domates
400 gr. kıyma
2 dilim bayat ekmek (ıslatılıp, ufalanmış)
1 yumurta
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Karabiber, kimyon, köfte baharı, tuz
1 yemek kaşığı salça
kızartmak için; sıvı yağ
Yapılışı :
Kıyma, ekmek, yumurta, soğan ve baharatlarla köfte iyice özleşene kadar yoğrulup, parmak şeklinde yuvarlanır. Kızgın yağda 2-3 dakika, hafifçe kızartılır. (İsterseniz fırında da kızartabilirsiniz, daha yağsız oluyor.)
Patlıcanlar uzunlamasına 5-6 parçaya bölünüp tuzlu suda 5-10 dakika acısının çıkması için bekletilir. Acısı çıkan patlıcanlar yıkanarak, kurulanır ve kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Her bir patlıcan dilimine 1 adet köfte yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Birer adet domates ve biber dilimi, kürdanla patlıcanlı köfteye tutturularak, tepsiye dizilir. 1 yemek kağışı salça suda inceltilerek, tepsiye dökülür ve önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Fırında Pazı Bohçası ve Pazı Sarması



Malzemeler :
250 gr. orta yağlı kıyma
1 demet haşlanmış pazı
2 adet orta bıy soğan
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane
Üzeri için ;
yarım çorba kaşığı salça
1 su bardağı su
2 adet orta boy domates
Yapılışı :
Küp doğranmış soğanlar, sıvı yağda kavrulur. Kıyma eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç, tuz ve baharatlar eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Salça ve sıcak su eklenip, pirinçler suyu çekene kadar pişirilir. Tencere ateşten alınıp ince kıyılmış maydanozlar ilave edilir ve harmanlanır. Hafifçe haşlanmış pazı yaprakları bir kase içine (+) şeklinde yerleştirilir. İçine yeterli miktarda dolma harcı doldurulur. Kaseden sarkan yapraklar üste doğru çevrilerek kapatılır. Hafifçe yağlanmış fırın kabına kase ters çevrilir. Diğer yapraklara da aynı işlem uygulanır. (İsterseniz bir kısmını benim yaptığım gibi sarma yapabilirsiniz. Sarmaları tencere dizip, salçalı su ekleyerek pişirdim. Pişirme süresini fazla tutmaya gerek yok.)
Yarım çorba kaşığı salça, 1 su bardağı suda inceltilir ve fırın kabına eklenir. Halka dilimlenmiş domatesler dolmaların üzerine kürdanla tutturulur. Fırın kabının üstü alüminyum folyo ile kapatılıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Fırından çıkınca sıcak olarak servis yapılır. (Ben yanında yoğurtla seviyorum.)
Afiyet olsun.

Fırında Pırasa

Malzemeler :
1 kg. pırasa
250 gr. kıyma
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 /2 yemek kaşığı domates salçası
tuz, isteğe göre karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Pırasalar yıkanıp, ince doğranır. Bir tencereye yağ ve kıyma alınarak, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Doğranmış pırasalar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz, salça ve isteğe göre baharatları eklenerek, karıştırılır ve bir fırın kabına boşaltılır. Çukur bir kapta yumurtalar ve süt iyice çırpılıp, pırasanın üzerine gezdirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilip, önceden ısıtılmış fırında, kaşar eriyip, kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hamsili Pilav

Malzemeler
1 su bardağı baldo pirinç
1 kg. temizlenmiş ve kıIçığı alınmış hamsi
2 yemek kaşığı Tereyağı
1/2 kahve fincanı kuş üzümü
1/2 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 adet orta boy soğan
1 adet domates
1,5 su bardağı et suyu ya da sıcak su
1 küp şeker
bir tutam maydanoz
bir tutam dereotu
tuz, karabiber, yenibahar

Yapılışı :
Pirinç ayıklanıp, yıkanarak ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletilir. Sonra nişastası gidene kadar yıkanıp, süzülür. Domates ve soğan küçük küpler halinde doğranır. Kuş üzümü sıcak suda bekletilip, süzülür. Tereyağı tencerede eritilip, yemeklik doğranmış soğan pembeleştirilir. Fıstık eklenip, rengi dönünceye kadar kavrulur. Kuş üzümü ve pirinçler ilave edilip kavurmaya devam edilir. Et suyu, domates, tuz, şeker ve baharatlar ilave edilip karıştırılır. Kaynayınca ocak kısılarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılıp, kıyılmış dereotu ve maydanoz eklenip, pilav harmanlanır ve demlenmeye bırakılır. Hamsilerin yarısı yağlanmış tepsiye ya da fırın kabına dizilir. Üzerine hazırlanan iç pilavı yayılır ve kalan hamsiler pilavın üzerine dizilir. Orta ısılı fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Balbademli Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 30)

Bu bademli çıtır kurabiyeleri de çay sofralarına eşlik etmesi için P.D.Ç.S.E. 30 evsahibesi susamçörekotu arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyor ve kendisine kolaylıklar diliyorum. Tarif Sibelinkahvesi 'nden.

Malzemeler:
Hamuru için:
2 su bardağından biraz eksik un (220 gr.)
2 yumurta sarısı
150 g tereyağı
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 paket vanilya

Üstü için:
1 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı susam
1/2 su bardağı iri çekilmiş badem
1 yemek kaşığı bal

Yapılışı:
Yoğurma kabına; un, yumurta sarıları, soğuk halde iken küp doğranmış tereyağı, pudra şekeri ve vanilya alınarak, iyice özleşinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur streç filmle kaplanarak buzdolabında en az 30 dk. bekletilir. Bu arada üst malzemeleri hazırlanır. Tereyağı küçük bir tavada eritilir, içine susam ve bademler eklenerek çıtır çıtır sesler gelmeye ve rengi hafifçe kahverengiye dönene kadar kavrulur. Ocak kapatılıp, bal eklenir ve karıştırılır. Dolaptan çıkarılan hamur merdane ile 0.5 cm. kalınlığında açılır. Kalıpla ya da bardakla kesilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sütle çırpılıp, bir fırça yardımıyla kurabiyelerin üstüne sürülür. Hazırlanan balbadem karışımından kurabiyelerin ortasına bolca yerleştirilip, hafifçe bastırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dk. (üzeri kızarıncaya kadar) pişirilir.

Afiyet olsun.

24 Kasım 2008 Pazartesi

Uğur Böceği ve Kelebek Muffinler (Çocuk Yemekleri Etkinliği)



Bizim Pastane, Dilek'ce ve Portakal Ağacı'nın birlikte başlatmış olduğu YE # Yemek Etkinliği Kasım ayında http://mimarasci.blogcu.com/ un evsahipliğinde "ye-39-çocuk-yemekleri" etkinlik konusu ile devam ediyor. Ev sahibi arkadaşımıza sevgilerimle beraber Uğur Böceği Muffin tarifimi gönderiyorum. Kek tarifi buradan , biraz da kendim birşeyler ekledim.

Malzemeler:
2 yumurta
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2,5 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
8 yemek kaşığı un
Süsleme için :
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
1 paket Dr. oetker tart jöle
2,5 çay bardağı vişne suyu
2 yemek kaşığı toz şeker
yumuşak, renkli şeker (jelibon)
damla çikolata
tel şehriye
Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ ilave edilir. Un, vanilya, kabartma tozu ve kakao sıvı malzemelerin üzerine elenir. Mikserin düşük devrinde malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam edilir. Muffin kalıplarına cupcake kağıtları yerleştirilir. Hazırlanan hamur kağıtların yarısını geçecek şekilde kalıplara paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Kemşanti 1 bardak süt ile çırpılır, buzdolabında bekletilir. Bir tencerede 1 poşet tart jöle ile 2 yemek kaşığı toz şeker karıştırılır. 2,5 çay bardağı vişne suyu eklenerek ocağa alınır. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika daha pişirilip, ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır. Kekler soğuyunca kalıplardan çıkarılır ve keklerin kabaran bölümü bir bıçakla kesilir. Kesilen kapakların üzerine soğuyan jöle sürülüp, ortadan ikiye bölünerek kanatlar oluşturulur.Kekin kağıtta kalan kısmına kremşanti sürülüp, kanatlar üzerine yerleştirilir. Tel şehriyeler yağsız teflon tavada kavrulur. Yumuşak şekerlere (jelibon)bir kürdan batırılır. Kavrulan şehriyelerle antenler oluşturulur. Kürdan, keke batırılarak uğurböceklerinin baş kısmı oluşturulur. Damla çikolata ile gövde kısmı süslenir.
(Kelebekleri de aynı şekilde kesip, tart jöle yerine kremşanti kullandım. Üzerini renkli şekerlerle süsledim. İstediğiniz renkte gıda boyası kullanarak, kremşantiyi renklendirebilir ve renkli kelebekler elde edebilirsiniz. )
Afiyet olsun.

21 Kasım 2008 Cuma

Simit

Bu simitlerin tarifini sevgili Hülya 'dan aldım. Hamurunu akşam yoğurup, buzdolabına koydum. Sabah 05:30'da kalkıp İrem için bu simitleri pişirdim. İrem çok beğendi; bir tanesini hemen bitirdi, bir tane de beslenme çantasına koydum. İşyerindeki arkadaşlar da çok beğendiler. Denemenizi tavsiye ederim, çok güzel oluyor.

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un ( yaklaşık 5 su bardağı kadar )
Sosu için:
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı su

Üzeri için:
Bolca susam
Yapılışı :
Tüm hamur malzemeleri karıştırılarak, yumuşak bir hamur yoğrulur ve 1 saat kadar mayalandırılır. Sos için pekmez, sıvı yağ ve su karıştırılır. Hamur mayalanınca mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp rulo yapılır. Rulo ikiye katlanıp bir tarafından kıvrılarak simit şekli verilir. Hazırlanan simitler önce sosa, sonra da susama batırılıp; yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tepside 1 saat daha mayalandırılır. (Ben akşamdan yoğurduğum için tepside mayalandırmadım.) Tepside mayalanan simitler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Bezelyeli Etli Börek (P.D.Ç.S.E. 30)

Börekleri çay sofralarına eşlik etmesi için P.D.Ç.S.E. 30 evsahibesi susamçörekotu arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyor ve kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
1 paket milföy hamuru (10 luk pakette)
350 gr. kuş başı doğranmış et
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates
1 kase haşlanmış bezelye
1 adet havuç (Küp doğranıp, haşlanmış)
1 yumurtanın sarısı
1 tutam maydanoz
1 çorba kaşığı margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Bir tencerede margarin ve sıvı yağ kızdırılır. Kuş başı doğranmış etler ilave edilir. Etler bıraktıkları suyu çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar da tencereye alınıp, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler tencereye ilave edilerek bir süre daha pişirilir. Yeteri kadar su eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etler pişince haşlanmış havuç ve bezelye eklenir. Tuzu ve karabiberi ayarlanarak ocak kapatılır. İnce ince doğranmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Milföy hamurlarının ortasına etli harçtan bir miktar yerleştirilir. Zarf şeklinde kapatılarak ters çevrilir. Üzerine milföy hamurundan kesilen şeritlerle süsler yapılır. Hafifçe yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Kasım 2008 Perşembe

Şellame

Kuzey Kafkasya yiyeceklerinden biri olan Şelame tarifi sevgili portakalağacı Hatice 'den. Çocukluğumda annem bunu bayramlarda içi boş olarak yapardı. Yıllardır yememiştim. Portakalağacının arşivini gezerken gördüm ve hemen yaptım. Hafta sonu kahvaltıları için güzel bir seçenek.

Malzemeler:
Hamur için:
3 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu
bir miktar su (en fazla 1 çay bardağı)

iç malzemeleri:
200 gr beyaz peynir
bir miktar doğranmış maydanoz

farklı iç malzemesi:
5-6 patates, haşlanıp ezilmiş
1 tatlı kaşığı nane
tuz
karabiber

kızartmak için:
2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Hamur için gereken malzemeler karıştırılır. Azar azar su eklenerek ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. Unlanmış bir zeminde hamur ikiye ayrılır. Her bir parça merdane kalınlığında bir rulo haline getirilir. Rulolar iki parmak genişliğinde parçalara kesilir. Kesilen parçalara elle hafifçe bastırılır, una bulanır. Una bulanmış parçalar merdaneyle (nescafe tabağı genişliğinde) yarım santim kalınlığında açılır. Açılan hamura 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden yerleştirilir. Hamur ikiye katlanıp, kenarları sıkıca bastırılır. (Pişerken açılmaması için. İsterseniz ruletle de kesebilirsiniz.) Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır, birbirlerine değmeyecek şekilde kağıt havlu serilmiş bir tepsiye hamurlar dizilir. Kızdırılmış yağda her iki tarafı da pembeleşene kadar kızartılıp sıcak servis yapılır. (Ben bir kısmını patatesli, bir kısmını da sade yaptım. Sade yapacaksanız, hava kabarcığının çıkması için hamurların ortasına delik yapmanız önerilir. )
Afiyet olsun.

Fındıklı-Kuru Üzümlü Kurabiye

Bu kurabiyeleri yeşilkivi de gördüm ve hemen denedim, çok beğendim. Yapımı kolay, lezzeti harika.

Malzemeler :
250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 yumurta (birinin sarısını ayırın)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı iri kıyılmış fındık
1 su bardağı kuru üzüm
4 su bardağı un

Üzerine ;
file fındık, yumurta sarısı

Yapılışı :
Un ve tereyağı karıştırılır. Fındık ve üzüm haricinde diğer malzemeler (yumurtalardan birinin sarısı ayrılır)eklenip, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilir. (Gerekirse biraz daha un eklenebilir. Bana 4 bardak yeterli geldi.) En son fındık ve üzümler de eklenip özleşene kadar iyice yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, file fındık serpilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.