Disable Copy And Past

24 Ağustos 2008 Pazar

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması

Malzemeler :
1 kg. Kırmızı biber
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 adet orta boy domates (rendelenecek)
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber-tuz
Zeytinyağı
5-6 küp şeker

Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 5 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatları ayarlanır. Domates rendesi eklenip, biraz karıştırdıktan sonra; bu miktar (2 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu ve tarçın eklenip karıştırılır. Biberler yıkanarak sap ve çekirdek kısımları çıkartılır. Hazırlanan iç malzeme doldurulup, domates dilimleri ya da kesilen saplar ile biberler kapatılır, tencereye yerleştirilir. Biraz tuz eklenir. Biberlerin üzerine zeytinyağı gezdirilip, su ilave edilir. Dolmalar pişince isterseniz fırında üstünü kızartabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Kırmızı Biberli Sos (Dip)


Ağustos ayının Yaman Etkinlikler ev sahibesi gannepişiriyor etkinlik konusu olarak “Hayatımıza Lezzet Katan Soslar” ı seçmiş. Soslar gerçekten de mutfaktaki kurtarıcılarımız ve sofralarda süslü sunumların vazgeçilmezi. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum. Tarifini nereden aldığımı not almamışım.

Malzemeler:
1 diş sarımsak
2 sap yeşil soğan
2 yemek kaşığı kadar taze reyhan (veya 1 silme tatlı kaşığı kuru reyhan)
1 büyük közlenmiş kırmızı biber (veya 1/2 su bardağı kadar hazır kavanozdan suyu süzülmüş közlenmiş kırmızı biber)
1/2 su bardağı labne peyniri
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
tuz, karabiber, bir çimdik tuz ağız tadına göre kırmızı pul biber
Yapılışı :
Mutfak robotunda sarımsak ve yeşil soğan kıyılır. Taze reyhan otu, közlenmiş kırmızı biber ve labne peyniri ilave edilip krema gibi olana kadar yeniden karıştırılır. Kalan malzemeler de eklenip iyice karıştırılır. Servis yapmadan önce buzdolabında soğutulur. Hazırlanan sos küçük bir kabın içinde genişçe bir servis tabağının ortasına yerleştirilir. Yanlarına tortilla mısır cipsi ilave edilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Kokostar


Bu kurabiyeleri yeşilkivi 'de ilk gördüğümden beri yapmak istiyordum, ancak şimdi kısmet oldu.
Hindistan cevizli tatlardan hoşlanıyorsanız bu kurabiyelere bayılacaksınız. Bu güzel paylaşımı için yeşilkivi 'ye çok teşekkür ediyor ve sevgilerimi gönderiyorum.
Kokostar

Malzemeler :
Hamuru İçin:
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250gr. margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
İçine:
2 su bardağı hindistancevizi
2 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)
Üst Süsleme İçin:
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt (birazı su olursa parlaklık verir)
Yapılışı :
Un dışında tüm hamur malzemeleri karıştırılır. Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Ayrı bir kapta yumurta akı bir çimdik tuz eklenerek mikserle kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Pudra şekeri ilave edilip çırpmaya devam edilir. Hindistan cevizi de çırpma kabına alınıp iyice karıştırılır. Hamurdan küçük parçalar kopartılarak yuvarlanır ve mümkün olduğunca ince olması sağlanarak içi açılır. İçine Hindistan cevizli malzeme yerleştirilerek kapatılır. Kapalı yeri alta gelecek biçimde yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. (Fazla basık olmasınlar. Yuvarlak formu korumaya dikkat edin.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurabiyeler 15 dakika pişirilir.
Üst süsleme malzemeleri karıştırılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Soğuyan kurabiyelerin üzeri soğuyan üst süsleme malzemesi ile süslenir. (Ucu sivri sıkma torbasıyla, ince uçlu bir huniyle ya da bir poşete açacağınız küçük bir delikle yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Kızılcık Şurubu

Osmanlı döneminde evsahibinin misafirine verdiği önem ikram ettiği şerbetin soğukluğu ile ölçülürmüş. Tabii o zamanlar buzdolabı da yok; yazın sıcağında dağdan kar getirilir, içecekler bununla soğutulurmuş. Dağdan getirilen karın sıcakta erimemesi çok ilginç. Fethiye'ye gittiğimiz de bu olaya şahit olmuş, çok şaşırmıştım. Evinde kaldığımız arkadaşımızın abisi Temmuz sıcağında kaç saatlik yolculuğa rağmen yayladan kar getirmişti. Buzdolabı olmasa bu sıcak havalarda ne yapardık, düşünemiyorum bile.

Kızılcık Şurubu
Malzemeler :
yarım kg. kızılcık
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağından biraz az su
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı :
kızılcık yıkanıp 1 su bardağı su ile kaynatılır. Kaynayınca bir süzgeçte ezerek suyu süzülür. 2. 2,5 su bardağı şeker 1 su bardağından biraz az su ile kaynatılır. Kaynayınca kızılcık suyu eklenir, bir iki taşım kaynatılıp limon suyu ve tarçın eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır ve kavanoza konulur. Servis yaparken yarım su bardağı şerbete yarım su bardağı su eklenir.

Afiyet olsun.

Şeftali Dolgulu Kurabiye


Tarif Sofra dergisinden.
Şeftali Dolgulu Kurabiye

Malzemeler :
Hamuru için;
1 çay bardağı (50 gr.) eritilmiş margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 adet limon kabuğu rendesi
1/2 adet limon'un suyu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

İç Harcı için;
1 adet şeftali
1 yemek kaşığı fındık, fıstık veya ceviz

Yapılışı :
Un ve kabartma tozu hariç, tüm malzemeler bir kaba alınır ve çırpma teli ile iyice çırpılır. Harcın üzerine, 2 su bardağı un ile kabartma tozu birlikte elenir ve yoğrulur, kalan un azar azar eklenerek, yumuşak bir hamur hazırlanır. (Hamurunuz kurabiye hamuru kıvamında değil, poğaça hamuru kıvamında esnek oluyor.) Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür ve 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Şeftalinin kabukları soyulur ve çatalla ezilir, fındık veya fıstık da irice kırılır. (Ben ceviz kullandım.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılır ve avuç içinde açılır, ortasına bir tatlı kaşığı kadar şeftali, biraz fındık, ceviz veya fıstık yerleştirilir, yuvarlayarak kapatılır. Hafifçe yağlanan veya yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir, 180 derecede yaklaşık 25-30 dk. üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıktıktan 5 dk. kadar sonra, hafif ılınınca üzerine pudra şekeri elenir.

Afiyet olsun.


18 Ağustos 2008 Pazartesi

Kaşarlı Bolu Simidi


Kaşarlı Bolu Simidi

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 paket kuru maya
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık su
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çorba kaşığı kekik
1 kase kaşar peyniri rendesi
1 kase susam

Yapılışı :
Karıştırma kabına 4 su bardağı un ve 1 paket kuru maya alınır. Tozşeker, tuz ve sıvıyağ ilave edilerek alabildiği kadar ılık su ile yumuşak bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur 10 parçaya bölünerek küçük küçük açılır. İç malzemesi için rendelenmiş kaşar, kekik ve kırmızı biber karıştırılır. Açılan hamurların ortasına bu karışım konarakhamurlar yuvarlanır. Simit şekli verilerek, önce suya sonra da susama bulanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

17 Ağustos 2008 Pazar

Karnıyarık Poğaça







Bu poğaçaları zehra50 'nin sayfasında gördüm. Uzun zamandır yapmak istiyordum, hafta sonu kahvaltısı için yarım ölçü yaptım. Çok bereketli, yarım ölçüyle 20 adet yumuşacık, harika poğaçalarım oldu.

Karnı Yarık Poğaça
Malzemeler :
3su bardağı ılık yağlı süt
1 paket krema (yerine 1 bardak daha süt kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket yaş maya(42gr.)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1,5 kg. un

iç malzeme ;
beyaz peynir, maydanoz ya da 250 gr. Kıyma, 1 adet soğan, karabiber, tuz, sıvı yağ
Yapılışı :
Süt ve krema ılıtılır, un bir leğene boşaltılıp, ortası havuz gibi açılır ve tuz, şeker, maya, kabartma tozu, yumurta akları sarılarından ayrılır ve akları hamura ilave edilip,(sarıları üzerine sürmek için ayrılır).Ilıtılan süt ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında güzel bir hamur yoğrulur. (Hamuru ne kadar fazla yoğurursanız o kadar güzel ve özlü olur.) Daha sonra hamur mayalanması için üzeri kapatılıp yaklaşık 1 saat bekletilir. (Ben yarım saat beklettim, hava sıcak olduğu için bu süre yeterli oldu.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp bir kenarda bekletilir bu arada ilk yapılan bezeden başlanarak merdane ile açılıp ortasına peynir ve maydanoz kaşımı konur. (Kıymalı yapmak isterseniz; soğan yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma ilave edilip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, salça ve karabiber eklenir. Soğumaya bırakılır.) Karşılıklı iki yanına bıçakla kesilerek 2 çentik atılır. Daha sonra bu kesilen kısımların yanlarından tutularak atılan çentiğin birinin içinden karşı taraf geçirilerek diğer taraftan dışarı doğru çıkarılır 2 kesiğin üst üste getirilmesi sağlanır ve sanki karnıyarığa benzer bir poğaça ortaya çıkıyor ayrıca bu kısımdan da peynir görünüyor. Üzerine yumurta sarıları sürülür. Domates, biber dilimleri yerleştirilir. Önce tepside 1 saat kadar daha bekletilir ve güzelce mayalanınca önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir. Tepside fırından çıkarıldıktan sonra üzerine temiz bir bez örtülüp soğumaya bırakılır. Ilıkken servis yapılır.

Afiyet olsun.


Orta Asya Mantısı


Orta Asya Mantısı

Malzemeler :
1 adet yumurta
2 su bardağı un
su
tuz

İçine :
450 gr. minik doğranmış dana veya koyun eti
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1-2 adet küp doğranmış domates
Katı, sıvı veya hayvan yağı
Tuz karabiber

Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, un, tuz ve su alınarak katı bir hamur hazırlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. Et, soğan, domates, yağ, tuz, karabiber iyice karıştırılır. (Ben iç malzeme olarak 300 gr. kıyma, rendelenmiş 1 adet havuç, yemeklik doğranmış 2 adet soğan, bir domates rendesi ve karabiber kullandım. Havuç yerine patates de kullanabilirsiniz. Kıymayı kesinlikle tek olarak kullanmayın, kıyma yapışıp kalır, mantı çok kuru olur.) Mantı hamuru açılır. Hamurdan 10-15 cm’lik kareler kesilir. (Hamurun pişerken yayılmaması için sert olması gerekiyor. Yumuşamışsa tekrar un eklenebilir.) Karelere etli iç malzeme yerleştirilir. Her bir kareye iç malzeme koymadan önce etli karışım mantıların kuru olmaması için karıştırılır. Kare hamurların ucu ortada çaprazlama birleştirilir. Sonra iki taraftaki köşeler tutulup hafifçe çekilerek birleştirilir. Buhar tenceresinde su kaynatılır. Mantıların altının tencereye yapışmaması için yağa bulanır. Tencerenin katına birbirine değdirmeden dizilir. Tencerenin bütün katları bu şekilde hazırlanıp, üst üste yerleştirilir ve kapağı kapatılır. Yaklaşık 50 dakika mantılar buharda pişirilir. Pişen mantılar hemen servis tabağına alınır, tencerede bekletilmez. (Özbek bir arkadaşımız bu mantıyı üzerine sirke dökerek servis yapardı. Orta Asya’da servis esnasında sirke, biber ve yağ dökerlermiş. Biz sarımsaklı yoğurt ve üzerine salçalı sos dökerek yedik. Sade olarak da güzel.)
Not : Tenceresi özel olarak üretiliyor. En altta su konacak şekilde tasarlanmış, üst katlar ise üst üste konan 3-5-7 katlı süzgeçler halinde yapılmış.

Afiyet olsun.


16 Ağustos 2008 Cumartesi

Ekmek Tatlısı

Ekmek Tatlısı Malzemeler :
 2 adet yumurta 
200 gr. eritilip soğutulmuş margarin 
1 çay bardağı toz şeker 
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya 
Aldığı kadar un 

 Üzerine; irmik
 Şurubu için :
 3 su bardağı şeker 
3 su bardağı su 
2-3 damla limon suyu 

 Yapılışı : 
3 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı su bir tencereye alınarak 10 dakika kaynatılır. 1-2 damla limon suyu eklenip ocak kapatılır. Şurup soğumaya bırakılır. Yumurta, toz şeker, eritilmiş margarin ve sıvı yağ çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek yoğurma kabına eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak ekmek şekli verilir. İrmiğe batırılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine bıçakla boyuna bir çizik yapılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine soğuk şurup gezdirilir. Afiyet olsun.

Kabak Graten

Kabak Graten

Malzemeler :
4 adet dolmalık kabak
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
sıvı yağ
karabiber, tuz
salça
kaşar peyniri rendesi

Beşamel sos için :
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt

Yapılışı :
Kabaklar yıkanıp kabukları kazınır. Boylamasına ikiye bölünerek tuzlu suda haşlanır. Çekirdekli kısımları boşaltılır. Bir tavada yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir. Kıyma eklenip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve salça eklenir. Salçayı eritmek için biraz su eklenir. Suyunu çekince ocak kapatılır. Tepsiye dizilen kabakların içine kıymalı harç doldurulur.
Başka bir tencerede 1 yemek margarin eritilir. 2 kaşık un eklenip, unun rengi dönünceye kadar kavrulur. 2 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp, kabakların üzerine kıymayı kapatacak şekilde yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Tepsiye salçalı su dökülerek, kaşar eriyip kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.