
Çiriş, dağ pırasası, kiriş, sarı zambak, yabani pırasa... gibi yöresel isimlerle bilinen ve Erzurum, Sivas, Osmaniye, Bingöl bölgelerinde yetişen bir ot türüdür. Pırasaya benzer sarımsı çiçekli otsu bir bitki. Pazarda hep görüyordum ama ilk defa bu sene alıp denedim. Tadı ıspanakla pırasa arasında.
Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
İç malzemesi;
500 gr. çiriş otu
400 gr. kültür mantarı
2 adet közlenmiş kırmızı biber
2 adet sosis (Olmasa da olur, evde bekleyen sosisleri değerlendirmek için ekledim.)
1 adet kuru soğan
sıvıyağ
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :
Çiriş otları ayıklanıp, iyice yıkanır. İrice doğranıp bir süre haşlanır. Soğuk sudan geçirilir, suyu süzülerek elde sıkılır. Mantarlar yıkanıp dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Kuru soğan yemeklik doğranıp, sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Mantarlar ve çiriş otu eklenerek kavurmaya devam edilir. Közlenmiş biber de doğranıp kavrulan sebzelere eklenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Sıvıyağ, süt ve su karıştırılarak böreğin sosu hazırlanır.
Yufkalar temiz bir zemine serilir, dört parmak genişliğine şeritler halinde kesilir. Her bir yufka parçasının üzerine fırça yardımıyla sos sürülür. Bir ucuna iç harcından bolca yerleştirilip üçgen şeklinde şeridin sonuna kadar katlanır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine önce sos sonra yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
16 yorum:
Birselcim ellerine sağlık çiriş otunu çok merak ettim sevgiler...
Eline sağlık çok güzel olmuş. sevgiler
canım ya ben çiriş otunu hiç duymadım hiç göermedim,birkaç seferdir bloglarda rat geldim.acaba iki ismi varda ben diğerinimi biliyorum...ama börek nefis görünüyor.ellerine sağlık
eline sağlık birselcim.otlu börekleri severim.mantarda yakışmıştır.
Geçen gün markette gördüm çiriş otu. Ama hiç yemedim.
Ellerine sağlık börek nefis görünüyor.
ellerine sağlık harika görünüyo içi başka güzel dışı başka .....
bu otu hiç duymamıştım merak ettim bu lezzeti ellerine sağlık canım görüntü harika
sevgilerimle
Ellerinize saglik... Yufka, sanki milföy hamuru gibi duruyor.... Afiyetler olsun... Sevgilerimle,
ÇİRİŞ BİLMİYIRUM HİÇ BEN
Çok değişik ve çok hoş olmuş,ellerinize sağlık,sevgilerrrr....
degisik bir ot hic tatmadim ama borek nefis gorunuyor
börek güzel olmuş ama çiriş otu ne bacım:))))
Birsel Hanım merhaba, çiriş otunu daha önce pazarda görmüştüm. Girit kökenli olup otları bilmeme rağmen tanımıyordum. Ege yöresinden değilmiş. Satıcı ıspanak gibi kavurabilirsiniz demiştim. Böreğinizin çok nefis olduğunu tahmin edebiliyorum.Bir daha görürsem mutlaka alıp deneyeceğim.Sevgiler
Canim ellerine saglik nefis görünüyor .
merhaba birsel hanım,çirişotunu pazarda görüyordum ama nasıl yapacağımı bilemediğim için almıyordum bu güzel börek tarifinizi bende deneyip,böylece bu otuda tatmış olacağım ellerinize sağlık,sevgiler
Ciris otunun yemegini duymustum hatta yemistim guzeldi ama boregini ilk defa duyuyorum, muhakkak denerim. Hoscakal,
Yorum Gönder