Disable Copy And Past

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Kuru Kayısılı-Fıstıklı Kek


Malzemeleri değerlendirmek için uydurduğum bir kek tarifi...

Malzemeler :
4 adet yumurta
1-1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı (tepeleme) yumuşak margarin
7-8 adet kuru kayısı
1 su bardağına yakın pirinç antepfıstığı
1 adet rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Yapılışı :
Kayısılar sıcak suda bir süre bekletilip, yumuşatılır ve küp şeklinde doğranır.
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Havuç rendesi ve tarçın eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak doğranmış kayısılar ve pirinç antepfıstığı eklenip, karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Cappuccinolu Kek

Aylar önce denediğim bir kek tarifi....

Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr. yumuşak margarin
1 çay bardağı süt
2-3 adet tek içimlik cappuccino poşeti
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üzerine;
1 su bardağı yarım ceviz içi
1 poşet Dr. Oetker Cappuccino Aromalı Créme Olé
2,5 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su

Yapılışı :
Yumuşak margarin ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve cappuccino birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Margarinle yağlanmış küçük yuvarlak bir fırın kabına dökülür ve 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır.

Çırpma kabına Créme Olé ve soğuk süt alınıp, mikserle önce yavaş, sonra hızlı devirde 3-4 dakika çırpılır. Hazırlanan krema kekin üzerine yayılır.
Toz şeker bir tavaya alınıp eritilir; karamel rengi alınca su eklenip karıştırlır, soğumaya bırakılır.
Yarım cevizler kekin üzerine dizilir. Üzerine hazırlanan karamel sos dökülüp, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Temmuz 2010 Cuma

Kıymalı Çarşaf Böreği


İş arkadaşlarımızla üniversitenin bahçesinde paylaştığımız lezzetlerden biri. Tarif için arkadaşım Çiğdem Akyol ve Annesi Sevim Akyol'a çok teşekkür ediyorum. Maya eklemeden de yapılabilir ama yumuşak bir börek isterseniz maya kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Malzemeler :
1 kg. un
1,5-2 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket (21.gr.) yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar su
Açmak için;
1 su bardağı kadar sıvı yağ
İçine;
400-500 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
bir tutam maydanoz
sıvı yağ
Üzerine;
1 yumurta
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır. Maya ve toz şeker ılık suda eritilir. Unun ortasına dökülür. Aldığı kadar su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamuz 5 eşit bezeye bölünür. Bezeler unlanmış zeminde merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üzerine kuru yer kalmayacak şekilde sıvı yağ dökülür. Diğer bezeler içinde aynı işlem uygulanır. Hamurlar yan yana temiz bir zeminde 20 dakika kadar bekletilir. (Hamurlar kesinlikle üst üste konmayacak, yufkanın altının yağlı olmaması gerekiyor.)
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağ ile bir tavaya alınarak pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İsteğe göre ince kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır.
Yağlanmış hamurlar karşılıklı iki kişi tarafından ellerin üzerinde tutularak kenarlarından çekiştirilerek büyütülür. Sonra temiz bir çarşafın üstüne atılır. Yine kenarlarından karşılıklı çekiştirilerek ince bir yufka haline getirilir. Üzerine kaşık yardımıyla biraz daha yağ gezdirilir. İç malzeme yufkanın her tarafına eşit miktarda serpilir. Çarşafın bir kenarından tutulup, hafifçe kaldırılır ve yufka rulo haline getirilir. Hazırlanan rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir ve tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer yufkalar için de aynı işlem tekrarlanıp, ortadan başlanarak tepsiye yerleştirilir.
Yumurta, sıvı yağ ve yoğurt çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek sıcak ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fıstıklı-Çikolatalı Tropik Aromalı Kek


Çok uzun zaman önce yaptığım bir kek.
Malzemeler :
4 adet yumurta
125gr. yumuşak margarin veya tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
2 su bardağı Sinangil Tropik Aromalı Kek Unu
1 paket kabartma tozu (Kek unu kabartma tozu içerdiği için k.tozu kullanılmaz)
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 çay bardağı damla çikolata
Yapılışı :
Pudra şekeri ve margarin çırpma kabına alınarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir; süt eklenip karıştırlır. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Son olarak fıstık ve damla çikolata eklenip, margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Temmuz 2010 Perşembe

Nutella'lı Muffinler ve Mirac Kandiliniz Mübarek Olsun






Yine buzdolabında bekleyen malzemeleri değerlendirmek için yaptığım bir deneme. Nutella'nın kekin üzerinde kalmasını planlamıştım ama pişme sırasında nedense dibe çökmüş ve böyle bir görüntü ortaya çıktı. Bu ölçülerle 10 adet muffin yaptım.
Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr. yumuşak margarin (Becel)
1 çay bardağı süt
1/2 su bardağı mısır unu
3/4 su bardağı Sinangil Tropik aromalı kek unu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzerine;
nutella, bütün fındık
Yapılışı :
Yumuşak margarin ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt ilave edilip karıştırılır. Unlar ve kabartma tozu karışıma eklenip karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına veya cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine birer tatlı kaşığı nutella dökülür ve nutellanın ortasına birer adet bütün fındık yerleştirilir. 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Eniyimarka.net'ten Soft Bowl Çeyiz Seti



Bu harika çeyiz setini kazanmak için buraya buyurun, lütfen.

Şeftali Flambe


Malzemeler :
1 kavanoz şeftali konservesi
1 çay bardağı toz şeker
1/2 adet limon
1 çay bardağı kadar meyve suyu (Konservenin suyunu kullandım.)
şeftali likörü (kullanmadım.)
Dondurma (Carte d'or Şeftali Ziyafeti kullandım.)
Süslemek için;
toz antepfıstığı, krokan, karamel sos, vb.
Yapılışı :
Toz şeker tavaya alınıp karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. Limon suyu ve meyve suyu eklenip karıştırılır. Şeftali kompostosu suyu süzülerek eklenir, bir süre karıştırılır. (Bu aşamada likör ekleyerek flambe yapabilirsiniz, ben yapmadım.) Soğuyunca şeftaliler servis tabağına alınır ve ortalarına dondurma yerleştirilir. Uygun malzemelerle süslenip hemen servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Temmuz 2010 Salı

Fındıkezmeli Kek



Buzdolabında bekleyen fındıkezmesini değerlendirmek için yaptığım bir kek.


Malzemeler :

2 adet yumurta

1/2 su bardağı tozşeker

1/3 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

yarım kavanoz fındıkezmesi (320gr. kavanozun yarısı)

1/2 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı mahlep

2-3 yemek kaşığı damla çikolata

1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

file fındık


Yapılışı :

Yumurtalar ve toz şeker karıştırma kabına alınır ve krema kıvamına gelinceye kadar mikser yardımıyla çırpılır. Fındıkezmesi, yoğurt, sıvı yağ ve mahlep eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Damla çikolata da eklenip margarinle yağlanmış ve file fındık serpilmiş kalıba dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. (Kullandığım kalıba hamur biraz fazla geldiği için kekin içi geç pişti, bu yüzden dış kabuğu fazla kızardı. Hamur kek kalıbının yarısı ya da daha az olursa sonuç daha güzel olur.)


Afiyet olsun.



5 Temmuz 2010 Pazartesi

Üzümlü Çörekler


Tarifi Hayal Hanım' dan. Portakal kabuğu ve ceviz de çok yakışır, bana göre...Üzerine de toz şeker serpilebilir.


Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru üzüm
2 paket kabartma tozu
4-5 su bardağı un
Yapılışı :
Yumurtalar tozşeker ile birlikte 5 dakika kadar mikserin yüksek ayarında çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenip birkaç dakika daha karıştırılır, hamur yoğurma kabına aktarılır.
Elenmiş un ve kabartma tozu karışıma azar azar ilave edilerek yoğurmaya başlanır.
Oldukça yumuşak ama ele yapışmayacak kıvama gelince hamurdan büyükçe parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 180 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Fındıklı-Marmelatlı Kurabiye

Sofra Dergisi'nin Ocak 2010 sayısından çok önceden denediğim bir tarif. Evde marmelat kalmadığı için çok başarılı bir sunum olmadı.

Yapılışı :
1 çay bardağı kıyılmış fındık
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyeğı
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta

Bulamak için;
4 yemek kaşığı toz şeker

Üzerine;
çilek marmeladı, file fıstık

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler karıştırılıp iyice yoğrulur. Hazırlanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp silindir şekli verilir. Toz şekere bulanıp 2 parmak kalınlığında dilimlenir, kesilen kısım üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Ortalarına başparmakla bastırılır. 190 derece fırında 10 dakika pişirilir. Soğuyunca çukur kısımlarına bolca marmelat doldurulur, file antepfıstığıyla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Temmuz 2010 Cuma

Tahin Helvalı Kek



Çaya misafirim olduğunu öğrenince kek yapmaya karar verdim. Eve gidince buzdolabını açtım ve malzemeleri gözden geçirdim; bir süredir yenmeyen tahin helvası gözüme çarptı ve sevgili Hilal'in tahin helvasıyla kek yaptığını hatırladım, "neden olmasın" deyip işe başladım. Hamuru hazırladım, helva paketini açtım, baktım ki helva kakaolu. "Eyvah, kekin rengi kötü olacak" deyip dolapta kakao aramaya başladım. Neyse ki varmış. Yakın zamanda aldığım softbowl lalezar kalıbımı denemek için güzel bir fırsat ve nefis bir kekim oldu.
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin (Becel)
2 çay bardağı süt
150 gr. kadar tahin helvası
1/2 su bardağı bütün antepfıstığı
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı :
Yumurtalar, toz şeker ve yumuşak margarin karıştırma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Un kakao ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Son olarak antepfıstığı ve ufalanmış tahin helvası eklenip iyice karıştırlır. Margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülerek 150-160 derece fırında pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve üzerine isteğe göre pudra şekeri elenip, toz antepfıstığı serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Yoğurtlu Bulgur Salatası



Sevgili Müge'nin sayfasını dolaşırken bu salata dikkatimi çekti; çok övgüyle anlatmış ve bir çok sofrasında yer vermiş. Değişik salatalar denemeyi sevdiğim için hemen yaptım ve çok beğendim. Bence içine farklı malzemeler de eklenebilir. Roka ve kornişon ekleyerek denedim, haşlanmış, didiklenmiş tavuk da yakışır diye düşünüyorum.

Malzemeler :
1 kase ince köftelik bulgur
1,5 kase sulandırılmış yoğurt
3-4 kaşık mayonez
2-3 diş dövülmüş sarımsak
taze soğanın yeşil yaprakları (ince kıyılmış)
1 kase iri çekilmiş ceviziçi
maydanoz - dereotu (isteğe bağlı, ince kıyılmış)
4-5 yaprak roka (Ben ekledim.)
4-5 adet kornişon turşu (Ben ekledim)
tuz
tereyağ (Sıvı yağ kullandım.)
kırmızı biber

Yapılışı :
1 gece önceden bulgur, yoğurt ile iyice karıştırılıp, ağzı kapalı bir kapta buzdolabına kaldırılır ve o gece bulgurun şişmesi için bekletilir. Ertesi gün bulgur buzdolabından alınıp gerekirse bir miktar daha yoğurt ilave edilir. Mayonez, sarımsak, ceviz, tuz, kornişon turşu, taze soğan ve diğer yeşillikleri eklenip iyice karıştırılır.
Tereyağı (sıvı yağ) ocakta eritilir; üzerine kırmızı biber eklenip çevrilir ve sos hazırlanır. Salata servis tabağına alınıp üzerine biberli kızdırılmış yağ dökülür. İstenilen şekilde (ceviz, dereotu-maydanoz, vb.) süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


1 Temmuz 2010 Perşembe

Kepekli Poğaça


Kırkfırınekmek 'den çok uzun zaman önce denediğim nefis bir poğaça. Fırında unuttuğum için biraz fazla kızardı. Bu aralar hamurişlerine ara verdim, tekrar denediğimde fotoğrafı değiştireceğim.
Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yumurta akı, sarısı üstüne
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1¼ tatlı kaşığı mahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
50 gram tereyağı, yumuşak
1/3 bardak zeytinyağı
1 bardak süt


Üzeri için:
1 yumurta sarısı
İçine;
peynir, patates, zeytin ezmesi vb. istenilen iç malzeme


Yapılışı:
Un, tam buğday unu, tuz, şeker, mahlep ve kuru maya geniş bir kapta karıştırılır. Süt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağı karışıma ilave edilip 5-6 dakika kadar yoğrulur. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 2 saat ılık bir yerde bekletilir.
Hamur iyice unlanmış mutfak tezgahına alınıp 2-3 dakika kadar elle yoğrulup biraz daha un yardımıyla ½ cm kalınlığında açılır.
10 cm. çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla, yuvarlak parçalar kesilip istenilen iç malzeme yerleştirilir ve ikiye katlanır. Pişerken açılmaması için hafifçe üstlerine bastırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
Poğaçalar 30 dakika daha ılık bir yerde bekletilip tekrar mayalanıp kabarmaları sağlanır.
Mayalanan poğaçaların üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

30 Haziran 2010 Çarşamba

Batırık




Yemek dergilerimi karıştırıken bir derginin 1997 yılına ait bir sayısında bu tarif gözüme çarptı ve denemek istedim.Malzemelerini aldım ama malzeme listesini dikkatli okumadığım için yer fıstığını unutmuşum. Ben de evde bulunan pirinç antepfıstığını kullandım ve kendimce bazı eklemeler yaparak tarfi denedim. Mersin'e ait yöresel lezzetlerden biriymiş.
Malzemeler :
1 su bardağı bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı dövülmüş yerfıstığı ve susam kavurması karışımı (Pirinç antepfıstığı kullandım, ceviz de kullanılabilir.)
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı dövme biber
2 adet domates
2 adet salatalık
1 adet limon
3-4 dal taze soğan
1 tutam maydanoz
tuz
Benim eklediklerim;
zeytinyağı, salça (biber-domates), nar ekşisi
Yapılışı :
Bulgur bir kaba alınır ve üzerine sıcak su dökülür. Üzeri örtülüp demlenmeye bırakılır. Sebzeler yıkanıp ince kıyılır. Kıyılmış sebzeler, fıstık-susam karışımı, nane, dövmebiber, limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz bulgura eklenip iyice harmanlanır. Elde yuvarlanıp köfte şekli verilir ve servis tabağına dizilir. Marul yaprakları ve lahana turşusu ile servis yapılır. (Ben marul oladığı için roka kullandım.)
Not: Kurutulmuş domates de kullanılabilir. Kurutulmuş domatesler bir süre sıcak suda bekletilip yumuşatılır ve doğranarak karışıma eklenir.
Afiyet olsun.

28 Haziran 2010 Pazartesi

Paçanga Böreği




Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
12 dilim pastırma (çemensiz)
12 dilim kaşar peyniri
1 adet domates
1 adet çarliston biber
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Domatesin kabukları soyulup minik küp şeklinde doğranır. Biber çekirdekleri çıkarılarak ince kıyılır. Yufkalar üst üste temiz bir zemine serilir. Bıçakla ortadan ikiye kesilir. Her yarım yufkadan 3 adet üçgen olacak şekilde parçalar kesilir. Üçgen parçanın geniş kısmına 2 adet pastırma, 2 adet kaşar dilimi ve doğranmış domates-biber yerleştirilir. Yufkanın kenarları hafifçe içe doğru katlanır ve 2-3 parmak genişliğinde olacak şekilde katlanarak rulo yapılır. Yufkanın ucu suya batırılarak yapıştılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp, kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Dilerseniz iç malzemeyi bir tavada bir süre kavurarak da hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Mantar Gratin


Malzemeler :
1 kg. kültür mantarı
yeterince su
yeterince kaşar peyniri rendesi
1 adet limon
tereyağı
tuz, karabiber

Yapılışı :
Mantarların her biri, bıçakla zarları soyularak temizlenir ve güzelce yıkanır. Saplarını kesmeden ve parçalara ayırmadan bütün olarak limonlu su olan tencereye atılır. Yaklaşık 20 - 25 dakika kadar haşlanır. Suyu süzülüp fırın kabına alındıktan sonra üzerine tereyağı, tuz ve karabiber eklenerek harmanlanır ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilerek fırına verilir. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Yumurtalı Patates

Tarifi sayfasında harika kahvaltılıklar olan Banu arkadaşımızdan...

Zeytinli Patates Salatası


Malzemeler :
4-5 adet patates
3-4 dal yeşil soğan
bir tutam dereotu
bir tutam maydanoz
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
zeytinyağı
limonsuyu
tuz
yeterince biberli yeşil zeytin
Yapılışı :
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve sıcak iken çatalla ezilir. Yıkanmış dereotu, maydanoz ve yeşil soğan ince kıyılır. Közlenmiş biberler doğranır. Bütün malzeme bir kaba alınıp tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenip harmanlanır.
Yeşil zeytinler halka şeklinde dilimlenir. Yuvarlak bir salata kasesine ortadan başlanarak dizilir. Ortasına hazırlanan patates salatası doldurulur. Buzdolabında bir süre dinlendirilip servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.