Disable Copy And Past

18 Kasım 2015 Çarşamba

Nişastalı Poğaça


Malzemeler :
2 adet yumurta (birisinin sarısı üzerine)
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı nişasta
4 su bardağı un (yaklaşık)

Üzerine;
Kabak çekirdeği 
 çubuk kraker
İçine; 
200 gr peynir 

Yapılışı :

Nişasta ,un ve maya karıştırılır. Ortası havuz gibi açılarak yumurta ,ılık süt ve yağ eklenip karıştırılır. Şeker ve tuzu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartılıp elde açılır, ortasına peynir yerleştirilip yuvarlak olacak şekilde kapatılır ve muffin kalıbına yerleştirilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerilerine yumurta sarısı sürülür. Çubuk krakerden bir parça kırılıp yarısı dışarıda kalacak şekilde poğaçalara batırılır. Çubuk krakerin kenarına birbirine yakın şekilde 2 adet kabak çekirdeği yerleştirilir. (Yaprak görünümü vermek için) 
Hazırlanan poğaçalar oda sıcaklığında 40 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık olarak servis yapılır. İsterseniz klasik poğaça şekli vererek de yapabilirsiniz. fırında pişirin.Ilık olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
Kaynak : rumma.org

5 Kasım 2015 Perşembe

Tahinli Çıtır Rulolar (Baklava Yufkası ile)


15 adet hazır baklava yufkası
1 su bardağı kadar tahin
100 gr eritilip soğutulmuş tereyağı  (tereyağı-sıvı yağ karışımı da kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı kadar toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Üzerine;
Pudra şekeri

Yapılışı :
3 adet baklava yufkası aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Üzerine her yerine gelecek şekilde kaşıkla tahin gezdirilir ve bolca toz şeker ve ceviz serpilir. Geniş kenarından başlanarak rulo şeklinde sarılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır ve kalan tereyağı ruloların üzerine sürülür. İstenilen büyüklükte dilimlenen rulolar önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan tahinli rulolar ılık hale gelince üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not : Hazır baklava yufkası paketinden arta kalan yufkaları börek yaparak değerlendirebileceğiniz gibi buzlukta da saklayabilirsiniz.

3 Kasım 2015 Salı

Kıymalı-Ispanaklı El Açması Börek




Daha önce yayınladığım Arnavut böreği tarifini biraz değiştirerek uyguladım.

Malzemeler :
5 su bardağı un
2-2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça

Arasına;
125 gr. margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Hamur yoğurma kabına alınır, ortası açılır. Tuz, sirke ve aldığı kadar ılık su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15-20 dakika dinlendirilir.
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır, soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.
Dinlenen hamur 2'ye bölünür; her bir parça 15 eşit bezeye bölünerek toplamda 30 adet beze hazırlanır. Kurumaması için bezelerin üzeri örtülür. Bezeler un yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş tereyağı-sıvı yağ karışımından her yerine yayılacak şekilde sürülür. 15 Beze bu şekilde hazırlanıp, aralarına yağ sürülerek üst üste dizilir, son yufkaya yağ sürülmeden bir kenarda dinlenmeye bırakılır. Diğer 15 beze için de aynı işlem yapılır. Dinlenen ilk 15'li grup biraz oklava yardımı, biraz da elle çekiştirilerek fırın tepsisi büyüklüğünde kare ya da dikdörtgen şekilde açılır. (Hamurun kalınlığı milföy hamuru kalınlığında olmalı) Açılan hamurdan 10x10 cm. büyüklüğünde kareler kesilir. (Milföy hamuru büyüklüğünde) Ortasına iç malzeme yerleştirilir. Bohça şeklinde kapatılıp kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine artan tereyağı-sıvı yağ karışımı sürülür, buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.




Ben hamurun yarısını 15'li grup olarak açmak yerine 2'li gruplar halinde elimle çekerek açtım; patatesli iç malzeme yerleştirip rulo şeklinde sardım. Böylece aynı hamurla 2 çeşit börek yapmış oldum:)) Tercih sizin. Tekrar yaptığımda kare haline getirdiğim hamurları milföy gibi dondurmayı deneyeceğim.

28 Ekim 2015 Çarşamba

Kurutulmuş Domatesli Peynirli Kurabiye





  • Malzemeler :
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 125 g yumuşak margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta akı
  • İçine ;
  • 1 su bardağı kurutulmuş domates
  • ½ su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

Üzerine;

1 yumurta sarısı

  • susam
  • çörek otu
  • Yapılışı :
  • Kurutulmuş domatesler suda bekletilip süzülerek  küp şeklinde doğranır, rendelenmiş beyaz peynir eklenip karıştırılır.
  •  Unu hamur kabartma tozu ile karıştırılır ve derin bir kaba elenir. Margarin, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve yumurta akı eklenip iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılırve hazırlanan iç malzemeden yerleştirilerek top şeklinde kapatılır, yağlı kağıt serlmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp susam ile çörek otu serpilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırnda 25-30 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.
  • Afiyet olsun.
  • Kaynak : Dr. Oetker

27 Ekim 2015 Salı

Mayasız Pişi



Bizim evde hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezi...
Malzemeler :
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

Kızartmak için;
bolca sıvı yağ

Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılıp aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve üzeri örtülerek 15 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur 0,5 cm kalınlığında açılır ve istenilen şekilde dilimlenir. (Benim tercihim baklava dilimi şeklinde) Hamur parçaları bol, kızgın yağa atılarak arkalı önlü kızartılır.

Afiyet olsun.

Fajitas Steak (Fahita)





Meksika mutfağından harika bir lezzet...

Malzemeler :
kişi başına 180 gr. olacak şekilde dana biftek
1 adet sarı California biberi
1 adet kırmızı California biberi
1 adet yeşil California biberi
1 adet büyük boy kuru soğan
1 kase haşlanmış Meksika fasulyesi (konserve)
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Marinasyon için;
1 çay bardağı zeytinyağı
fajita baharatı (büyük marketlerde satılıyor)ya da karabiber, kırmızı toz biber, kekik

Servis için;
ekşi krema sosu (yoğurt kullandım), salsa sos, avakado sos (hardal sos kullandım)
Tortilla (lavaş)

Yapılışı :
Biftekler zeytinyağı ve baharatlarla harmanlanıp 2 saat kadar dinlendirilir.
Vok tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, iri doğranmış soğan eklenip soğan rengi dönünceye kadar kavrulur. Biberlerin çekirdekleri çıkarılıp jülyen usulü doğranır ve tavaya eklenir. Sebzeler tam pişmeden, hafif diri kıvamda iken konserve Meksika fasulyesi eklenir, tuzu ayarlanıp ocaktan alınır.
Marine olan etler kızgın döküm tavada ya da ızgarada arkalı-önlü pişirilir, tuzu ayarlanır.
Döküm fajita servis tavaları biraz ısıtılır, hazırlanan sebzeler tavalara paylaştırılır. Üzerine jülyen  doğranmış biftekler yerleştirilir, fırında çok az tutulur. (Cızırtısı duyuluncaya kadar) Isıtılmış lavaş ekmeği ve soslarla birlikte servis yapılır. (Fajita servis tavanız yoksa sorun değil, lavaş dürüm yaparak da sunabilirsiniz. Jalepeno turşusu da çok yakışıyor, fotoğraf çekerken unutmuşum)

Afiyet olsun.

23 Ekim 2015 Cuma

Üzümlü-Cevizli Pastane Kurabiyesi


Malzemeler :
125 gr. yumuşak tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı iri kırılmış ceviz
1 su bardağı kuru üzüm (ılık suda bekletilmiş, süzülmüş)
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Malzemeler bir kapta karıştırılır, aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamurdan parçalar koparılıp 2 parmak kalınlığında çubuklar yapılır, verev şekilde kesilir. Bütün hamur bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çatalın ters tarafıyla derin çizgiler yapılır. 180 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.yeturlalezzetkareleri.com/

21 Ekim 2015 Çarşamba

Arnavut Böreği (Pırasalı)



Malzemeler :
Hamuru;

5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

İçine;
1 kg. ince pırasa (beyaz kısımları)
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :

Pırasalar yıkanıp ince doğranır. Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, pırasalar eklenip kavrulur. Pırasalar yumuşayınca karabiber ve tuzla tatlandırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 
Un yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.

Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir.
Kalan 16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan pırasalı malzemeye bir yumurta kırılıp karıştırılır yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.
16'lı beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

16 Ekim 2015 Cuma

Patlıcanlı Börek, Baklava Yufkasından


Malzemeler :
20 adet baklava yufkası
3-4 adet kemer patlıcan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil kapya biber
3 adet domates
tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kase çeçil peyniri (rendelenmiş kaşar peyniri de olur)

Arasına;
1-1,5 çay bardağı sıvı yağ

Üzerine ;
yumurta sarısı, susam

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup minik küpler şeklinde doğranır, tuzlu suda 15 dakika bekletilir. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve küp şeklinde doğranır. 2 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır, biberler eklenip kavrulur. Patlıcanların suyu sıkılıp biberle birlikte bir süre kavrulur. Kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesler de eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirlir, tuzu ayarlanıp baharatlar eklenir ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
1 adet baklava yufkası temiz bir zemine serilir, üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Üzerine 2. yufka serilir, sıvı yağ sürülür. 4 kat yufka oluncaya kadar aynı işlem tekrarlanır. Yufkaların geniş kenarına patlıcanlı harç boydan boya yerleştirilir, üzerine çeçil peyniri serpilir ve rulo şeklinde sarılır. Kalan yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir, üzerilerine yumurta sarısı sürülür, susam serpilir. İstenilen büyüklükte dilimlere kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (20-25 dakika) pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not : Kaşar peyniri kullanırsanız mutlaka sıcak servis edin, çeçil peyniri ile soğuk olarak da yenilebiliyor.

Afiyet olsun.

13 Ekim 2015 Salı

Elmalı-Cevizli Kek ve Çay Menüsü




Arkadaşlarım için hazırladığım çay daveti menüsü :

Zeytinyağlı kuru kabak-biber dolması
Zeytinyağlı lahana-yaprak sarması
Tavuklu-yoğurtlu salata
Kuru börülce salatası
Patlıcanlı çıtır börek (baklava yufkası ile)
Peynirli kolay midye börek
Üzümlü-cevizli kurabiye
Tahinli çıtır rulo (baklava yufkası ile)
Elmalı-cevizli kek

Dr. Oetker'in sayfasında gördüğüm "Elmalı-fındıklı kek" tarifini evde fındık olmadığı için cevizle denedim, çok beğendim.

Elmalı-Cevizli Kek

İç Malzeme :

3 adet küp şeklinde doğranmış kırmızı elma
1-2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ceviz kırığı 

Hamur :
200 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım)
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt
Üzeri için:
½ çay bardağı ceviz kırığı
2 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Elma ve toz şeker tencereye alınır ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır, 2 yemek kaşığı kadarı üzerinde kullanmak için ayrı bir kaba alınır.

Margarin ve toz şeker çırpma kabına alınır ve mikserin yüksek devrinde 1 dakika çırpılır. Yumurta ve vanilya eklenip 2 dakika daha çırpılır. Un ile hamur kabartma tozu karıştırılır, elenerek karışıma ilave edilir ve mikserin orta devrinde 1 dakika çırpılır. Hamur ikiye bölünür. İlk yarısına 1 yemek kaşığı kakao ve 2 yemek kaşığı süt eklenip 1 dakika çırpılır. Hazırlanan kakaolu hamur margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülür ve yayılır. Üzerine elmalar yayılır ve 1 çay bardağı ceviz kırığı serpilir. Üzerine kalan beyaz hamur yayılır. Beyaz hamurun üzerine ayrılan elmalar yayılıp ceviz kırığı ve toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derece  fırında 45 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.